Krstná bez birmovky - Košice

jaruska_12
27. júl 2020

V prvom rade viem že je to problém. Lenže mám ísť za krstnu mamu krstný otec nebude, mám krst aj prijímanie len birmovku nie. Nemáte niekto s Košíc skúsenosti s dobrým farárom ktorý by to dokázal pochopiť a prižmúriť oko? Krstiny majú byť už v auguste. ďakujem určite chápem pravidlá a že je to povinnosť len momentálnej na rýchlo je to problém

zuzuliennka1
27. júl 2020

@jaruska_12 najlepsie bude si to priamo zistit vo farnosti, kde by sa ten krst mal konat, lebo nie vsade birmovka v podmienkach na krstneho rodica je... a mozes byt aj svedok krstu, nie krstny rodic.. ale najistejsie je to zistit v konkretnej farnosti

ajka0207
27. júl 2020

@jaruska_12 na 99 percent to žiadny farár nebude preverovať, je to na tvojom svedomí že ti nevadí že "nezijes príkladným katolíckym životom"

joja101
27. júl 2020

Nevedela som, že birmovka je problém, ja čo mám krstných rodičov tak ani jeden z nich nemá birmovku, obaja majú krst a iba jeden z nich má dokonca spravené prvé sv. príjmanie, druhý ani nemá

jaruska_12
autor
27. júl 2020

@joja101 ani my sme to nevedeli ani neviem či si to budú nejako zisťovať jedná sa o rimokatolicku farnosť. Tak už ani nevieme kam

jaruska_12
autor
27. júl 2020

@ajka0207 ďakujem za odpoveď uvidíme čo bude snáď sa to nejakom porieši

eriksonka1234
27. júl 2020

@jaruska_12 ak ideš za krstného rodiča ku krstu, birmovku nepotrebuješ.

evkamotka
27. júl 2020

@eriksonka1234 podla cirkevneho prava potrebujes. Druha vec je ze farari to neoveruju alebo to neriesia a tym padom je krstnym hocikto aj bez birmovky

mnamko
27. júl 2020

Mi sme museli doniest birmovny list krsnej,brat nemal nedal nam ho za krsneho

jasminka548
27. júl 2020

@jaruska_12 Ak nemáš birmovku môžeš byť svedok krstu

evkamotka
27. júl 2020

@jasminka548 ano len kto je svedok krstu? Ved to su aj holuby na vezi :D kazdy kto ze tam bol je svedkom ze krst sa konal. To nie je ziadna alternatíva ku krstnemu rodicovi, nie je to pravne ani duchovne nic. Farar moze niekoho zapisat ze bol pritomny na krste xy, aby mal dotycny pocit ze je ma nejaku funkciu ale tak to nie je 🙂

eriksonka1234
27. júl 2020

@evkamotka tak ja už som z toho jeleň. Nam kňaz povedal, že ku krstu musíme mať 1.sv.prijimanie a minulý rok, keď som bola za birmovnu mamu, tam už trebalo mat birmovku, aj si to kňaz overoval, či mám. Žeby v tom ani kňazi nemali jasno? Alebo sú radi, že dajú dieťa pokrstiť, tak na tom netrvaju...

zuzuliennka1
27. júl 2020

@evkamotka to su kraviny 🤦🏼‍♀️ ludia s takymito nazormi by radsej deti ani nemali davat krstit, naco!?
svedok krstu - ten je len v pripade, ze nemozu byt krstni rodicia dvaja, tak vtedy je jeden svedok (druhy musi byt krstny rodic), Cirkev povoluje svedka krstu z inej krestanskej cirkvi (luteran, anglikan,..) za predpokladu, ze tam ale je jeden krstny rodic uz.. katolik nemoze byt svedok krstu - bud je krstny rodic alebo nie... ak nema birmovku, nemoze byt ani krstnym rodicom ani svedkom krstu, nepokrsteny nemoze byt ani svedkom krstu.... a ked knaz, kam idete davat krstit dieta, na tychto pravidlach netrva, tak to je uz samo o sebe zarazajuce
krst nie je show v peknych satach v kostole, je to sviatost... a krstny rodic ma byt clovek, co bude to dieta viest vo viere, a kto na to kasle a ma to na paradu, nech radsej nekrsti vobec, naco? dieta bez krstu nebude ani zatratene ani nepojde do pekla, ale nerobte zo sviatosti holubnik

zuzuliennka1
27. júl 2020

..sviatost krstu ma pravidla a kto s tym ma problem - jednoduche riesenie, nedavajte krstit... easy