Krstiny

15. jún 2024

Ahojte žienky. Prosim Vás ako by ste sa zachovali v mojej situacii. Moja dobrá kamarátka ma poprosila pred rokom, aby som bola krstná jej dcérky. Súhlasila som. Krstiny sa nekonali, dieťa má rok tak som sa opýtala ako to celé vyzerá či si to rozmysleli. Vyjadrila sa, že dieťa sa rozhodne keď bude dospelý, či chce byť pokrstený alebo nie lebo je to aj tak hlúposť atď. Brala som to tak, že ok, ich rozhodnutie. Trošku som sa nepríjemne cítila, že najprv ma požiadali a potom zrušili. No a teraz týždeň na to ako mi povedala, že je to zbytočnosť, zrazu zmenili názor a chcú dieťa pokrstiť. Nejak už nemám chuť na to celé. Neviem čo mám robiť.

veronikaszabova
15. jún 2024

Nevies, co mas robit...? Nechovat sa ako male urazene decko

lia2022
15. jún 2024

Opýtať sa že prečo zrazu zmenila názor keď ešte pred týždňom to bola blbosť 🤔.

deti95060810
15. jún 2024

ak si to rozmysleli a teba by zas si vybrali za krstnú tak nie je čo váhať.
ja by som určite šla...

cacianka
15. jún 2024

Prečo by som mala robiť šaša niekomu, kto krst berie ako blbosť ? Rodičia nevedia od dobroty, čo je krst, krstnych majú ťahať za nos, svoje dieťa tiež ?
Najprv chcú, potom rok nechcú, o týždeň chcú ?
Nie som urážlivý, vydržím dosť, viem pochopiť, ale toto by som nebrala. Poďakovala by som sa za pozvanie ale odmietla.
A to pritom nie som veriaca, takéto cirkevné zvyky nie sú moja šálka kávy, ale viem pochopiť nejakú štabnu kultúru a odmietam robiť šaša niekomu či nevie čo chce.

cacianka
15. jún 2024

Práve som sa spýtala na názor muža , veriaceho katolíka. Nešiel by , slušne odmietol, lebo citujem :" si matka dieťaťa robí z huby riť "

liaka
15. jún 2024

Asi zacitila vidinu daru tak odrazu chce krst

cacianka
15. jún 2024

@liaka presne to nám obom napadlo, muž povedal : cítia zlato a dary

autor
15. jún 2024

@cacianka viac ako 50€ nedám. Keď ony tak, tak i ja. Je mi ľúto.

lia2022
15. jún 2024

Keď nechceš a necítiš to tak , tak nechoď .. veď to nieje nikoho povinnosť. Jedine , že by si tak veľmi zbožňovala to dieťa a spravila to kôli nemu aj keď o tom pochybujem.

autor
15. jún 2024

@lia2022 dieťa je zlaté, nemôže za vzniknutú situáciu🙂

klip0
15. jún 2024

Ja by som do toho nešla. Treba si uvedomiť že to je zodpovednosť do konca života, že by si to dieťa mala celý život viesť a sprevádzať vierou, byť mu spriaznená duša, byť na každej jeho udalosti, kúpiť mu darček, od krstnej sa "očakáva" najviac. Ozaj by som do toho nešla v tomto prípade

vyrovnanaosoba
15. jún 2024

Som veriaca, ale nešla by som. V tomto prípade nech to naozaj nechajú na dieťa, keď bude staršie, nech sa rozhodne, lebo rodičia zjavne nevedia čo chcú.

lia2022
15. jún 2024

Zlaté byť môže veď to je väčšinou každé malé dieťa a samozrejme že sa vzniknutú situáciu nemôže ale ja by som do toho aj tak nešla. Ako píšu baby vyššie, je to zodpovednosť a pokiaľ to nieje blízka rodina..no neviem. S kamoškou sa môžte za chvíľu rozkmotriť a čo dalej? Už teraz mám pocit že sa ti nepáči že vymýšla a kto vie čo ešte príde 🙄. Sprav ako to cítiš ale neviem či je to dobrý nápad.

matrioshka333
16. jún 2024

Nevieš prečo ti to povedala a mení názor. Nemyslím si, že je to o tebe. Možno mali kôli tomu rozpory v rodine, kto je za a proti ...proste na ňu tlačia a už chce mať pokoj.
Ak je to naozaj tvoja kamoška, zachovaj sa ako kamoška. Povedz, že budeš stáť pri nej a bola by si rada ak sa ti zverí.
Ale pamätaj, že byť krstnou znamená aj určite duchovné povinnosti voči dieťatku na celý život!