Krst vo fusaku

zuzka341
14. okt 2022

Ahojte, čaká nás krst malého. Krst máme ráno o pol deviatej, kostol je ďaleko,musíme ísť autom.
Vo obliecť malému? Nerada by som ho mala v tejto zime len v perinke, môžem ho preniesť z auta rovno vo vajíčku a mať ho v kostole normálne vo fusaku?
Ako ste to riešili vy v takej zime?
Byvame na orave, ráno sú tu 3-4 stupne.

martina2309
14. okt 2022

@zuzka341 my sme krstili v januári, tiež Orava a mali sme perinku a takú deku v tvare perinky, nieco ako na foto. Co sa týka fusaka, podľa mňa vobec nevadí, len teda ide asi o farbu.ja osobne som chcela aby bol v bielom, ale myslím si, ze každý pochopí, ze je zima a tie možnosti su teda iné. U nás bol ešte rozdiel, ze smenho nemuseli dávať do vajíčka a teda akoby prekladať v tej zime z fusaka do perinky.

lilke
14. okt 2022

Obe deti som mala krstene v zime. Kúpila som krémovú španielsku deku, do nej som zabalila deti na spôsob perinky ako vonkajšiu vrstvu. Deka mala využitie aj dlhé roky potom, deti sa ňou rady zakrývali, a bola pozicana aj na iné krsty.

andrea_82
14. okt 2022

My sme mali v januári na krste bledomodrý hrubý fusak a nikomu to neprekážalo.

domka222
14. okt 2022

Zavinovačka a deka akú dala
@martina2309. Dieťa bolo v kočíku, na rukách len keď to bolo potrebné.

bibina32
14. okt 2022

@zuzka341 Tiež sme mali dieťa vo fusaku. Košieľku som mu pekne vystrela a položila na vrch fusaku.

jaskolka
14. okt 2022

Môžeš ho mat v čom len chceš. Košieľka sa len kladie zvrchu na oblečenie ako symbol.

aaadkaaa
14. okt 2022

Krstili sme v januari, v casoch ked este poriadne mrzlo a padal sneh. Z fusaku som v kostole dieta prelozila do perinky (klasickej paperovej) a tu som este obalila fleecovou dekou

janka1011
14. okt 2022

@zuzka341 ja by som nedávala do fusaka, predsa len je to slávnosť. My sme krstili v zime, mrzlo a malý bol v perinke a deke. Nemusíš sa báť, zima mu nebude.

evinqua
14. okt 2022

my sme krstili v decembri, bolo okolo nula st, bol v body, svetrík, polodupackach, ponožkách, hunatom overale/nosil taky kremovy/, dvoch ciapkach a na tom bola hrubá deka este. Mal 6 tyzdnov

ro_manka
15. okt 2022

Samozrejme, že môžeš 🙂 biela je len ľudová tradícia. My sme tiež nič biele (okrem krstnej košieľky) nemali a nik sa nad tým nepozastavoval. Urob tak, aby ste sa ty aj bábätko cítili čo najviac vpohode ;)