Krst väčších deti

4. mar 2023

Dobrý večer. Riešime tu takú dilemu a určite má niekto podobnu skúsenosť.
Katolícky krst väčších deti. Každé má už cez 5 rokov.
Farár povedal, že stačí len jedna košieľka a jedna sviečka pre všetkých. Len už sme sa nedozvedeli, čo na tu košieľku treba napísať?
Za normálnych okolností sa píše meno a dátumy narodenia a krstu. Len čo v tomto prípade? Bude stačiť "som Božie dieťa" a dátum krstu?
Ďakujem

maria898
4. mar 2023

Nemusi byt napisane nic.... Teda my sme nemali nic a nikomu to neprekazalo

anjelicek26
4. mar 2023

Sviecku mal kazdy vlastnu, uz z dovodu, ze ich palime prvy raz na krste a zapalime aj na konfirmacii a aj na svadbe a pri narodeni ich prveho dietata - a od sviecky rodica potom zapalime krstovu sviecku dietatu ♥ Vsetky nase deti mali zapalene od muzovej krstovej sviecky, je to taky cyklus zivota... Takze beriem velke hrube sviecky s datumom narodenia a datumom krstu 😂 No a kosielka nemali nikto vysivanu, aj ked sme ju nechali v pamiatkovej krabici... aj dievcatam satocky, aj synom kosielky... starsi uz mal 3,5 roka ked bol krsteny, chalanov sme spolu...

deti95060810
4. mar 2023

@anjelicek26 konfirmácia - evanjelici? ale tí zas sviečky nepoužívajú na krst...

anjelicek26
4. mar 2023

@deti95060810 ano evanjelici, a ano na krste maju normalne sviecky...

terezka1947
4. mar 2023

Nemusia mať nič vyšité,povinnosť to nie je,je to symbol.osobne by som dala každému sviečku a košieľku,veď nemusíš do toho veľa investovať. Potom pri prijímaní zvyknú mať deti sviečky a krstné košieľky na obrade.

deti95060810
4. mar 2023

@anjelicek26 fíííha...aj my sme ... teda ja.
deti na krste nemali žiadnu sviečku, ani na konfirmácii...
nikto nepožadoval.

autor
4. mar 2023

@anjelicek26 tak toto je pre mňa tiež novinka, lebo tiež som sama evanjelicka a teda nemám ani krstnu sviečku, ani na konfirmacii sme ich nezapalovali. Ale tak iný kraj, iný mrav asi 🤷‍♀️

anjelicek26
4. mar 2023

@deti95060810 u nas aj svagrovci vsetky styri deti a aj my vsetky deti, kamarati dcery na konfirmacii tiez mali, ale mozno to bude "specifikum" severneho nemecka, co ti ja viem... nenapadlo ma doteraz, ze to evanjelici nemavaju. Syn by mal ist buduci rok, ale jeho viera nejako neberie, neviem, ci vobec bude toto chciet...

autor
4. mar 2023

Ďakujem dievčatá, asi dáme každému vlastnú, nech potom neskor nie sú s tým patalie.

evkamotka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evkamotka
5. mar 2023

Sviecka-kazdemu dajte vlastnu
Kosielka-nemusi byt na nej napisane vobec nic. Dala by som kazdemu svoju a napiste na nu co chcete (meno, datum ..)

niki78281
5. mar 2023

My sme krstili minulú sobotu 5 detí. 1,7,9,10,11 ročné. Sviečku musel mať každý a košieľku len maličká, že veľký nepotrebujú. Ale keď kázal tak to asi aby len bola. Netreba tam vyšiť nič i keď ja som malej dala nápis. Som božie dieťa,meno, a dátum narodenia. Ale inak nerob si s tým hlavu. Naozaj tam netreba nič napísať.

palculienka40
5. mar 2023

Moja sa krstila 8 rocna a mala vysity sal a sviecku samozrejme.

slavomira236
6. mar 2023

Ja som bola krstena ako 9rocna mala som kosielku vysity datum krstu a aj sviecku...