Krst mojho dieťatka bez mamičky. Poradíte?

lucka1957l
15. mar 2014

Ahojte mamicky, dnes v tento najkrajsi den, ktory som mala mat s mojim dietatkom a kracat s nim k oltaru a krstit....krstili moje dieta bez "mamicky" ☹ . Je to vobec normalne, zdrave alebo ako to nazvat... moje dieta tam bolo bez svojej maminy, urcite vsetky ostatne tam mali oboch rodicov .. v malickej kocke vykreslim priebeh, ale nie detailne, aby ma tu nespoznali kamaratky-mamicky lebo by som sa strasne hanbila. Krst prisiel cca po 4och mesiacoch od porodu na dnes,2 tyzdene pred krstom bolo komplet vsetko dohodnute-restauracia, zakusky, torta, sviecka, kosielka a rodina. V posledny tyzden nastal urcity sled situacii v rodine, kde som sa partnerovi den pred krstom vyjadrila, aby vedel, ze a krst nepojdem a treba to riesit. Vyriesil to tak, ze malicke moje dietatko pokrstil bez mamicky. Strasne placem ako to mohol urobit, a ako to mohol dietatu hlavne. Zamerne som polozila otazku, nie diskusiu lebo urcite by sa to zvrtlo aj do otazok - o ake okolnosti-udalosti sa jednalo, ze som z toho na poslednu chvilu chcela vycuvat, resp.aj som. Osobe si myslim, ze v zivote cloveka, ktory pride na svet a chceme ho "uviest"ako krsteneho by mali by pritomny obaja rodicia, bez akychkolvek okolnosti. Vztah, partnerstvo je o kompromisoch-mna keby parter poziadal a oznamil, ze na krst nepride v ivote nase dieta nepokrstim bez otca. On to ako ziadnu tragediu, zlyhanie, pochybenie neberie. Cely den ako sa vratili z krstin mi je hovorene, ze je to moja chyba. Mamicky, mozete my vy k tomu Vas pocit napisat? Pekne dakujem za kazdu odpoved.

zuzana_v1
16. mar 2014

Ahoj. Nechces, aby z toho bola diskusia,ale aj tak sa opytam: Preco si pred 2 tyzdnami suhlasila s krstom / predpokladam z toho, co si tu naisala/ a zrazu taka zmena? Ked tvrdis, ze partnerstvo je o kompromisoch, preco si ten kompromis teda neurobila ty, ale cakala si ho od partnera? Beries to ty ako tragediu, zlyhanie, pochybenie? Vzdy je to o dvoch ludoch, ktori, mozno zial, rozhoduju o osude cloveka, ktory vtedy nemoze prejavit suhlas alebo nesuhlas. No urcite sa raz moze rozhodnut, ci krst pre neho bude nieco znamenat. Neber to odo mna v zlom.

tova
16. mar 2014

zvlastne, ze farar pokrstil bez pritomnosti rodica , mal to zrusit aj miutu pred krstom. Tebe stacilo zajst za fararom, ze nesuhlasis s krstom. Po druhe, neriesila si nejaky rodinny problem alebo problem s priatelom cez to dieta ako truc? ak ano mozes si to vycitat lebo na krst si mala ist a ine nezhody doriesit po krste.

monicm
16. mar 2014

súhlasím s tova.to že farár pokrstil dieťa bez teba je jedna vec (myslím,morálne to nemal,ale podľa mňa mal na to právo,podľa mňa stačí vôľa jedného rodiča a tvoj partner ju prejavil).to,že si tam nebola je naozaj tvoja chyba.ak si s tým nesúhlasila,mala si sama zájsť za kňazom a povedať to,nespoliehať sa na to,že to spraví partner,nakoľko on krst chcel.ak si si však takto riešila problémy s rodinou (lebo ma fakt nič iné nenapadá,určite to nemalo nič spoločné s vierou,nakoľko s krstom si už raz súhlasila a je jedno aké to boli problémy),nie je to tá správna cesta.doplatila si na to ty,ale to už vieš.neviem,čo chceš od nás počuť,možno chceš počuť,že to partner nemal spraviť,že on spravil chybu a on je ten zlý.ako si povedala,vzťah je o kompromisoch.na jednej strane ťa chápem,spravili krst bez teba a to nie je fér,na druhej strane,môžeš si naozaj za to sama,nechceš povedať prečo si sa tak rozhodla a tak budeme ťažko hodnotiť.hodnotím teda z toho,čo si napísala

zrka
16. mar 2014

myslim ze teraz ta mrzi to, co si si sama zapricinila. Chcela si dat pokrstit dieta a je jedno z akych dôvodov si to odmietla. Podlla mna pri krste ide viac o dieta ako rodica - o Boziu pecat na celo, o akysi rodny list, ze dieta je navzdy Bozim dietatom. Ja si myslim, nech za tym ze si nesla na krst stalo cokolvek, v konecnom dôsledku sa raduj, ze tvoje dieta je Bozim synom - dcerou. Uz nic na tom nezmenis. A myslim ze farar nemohol tusit za akeho dovodu tam nieje matka - mozno mu aj povedali pravdu, alebo aj nie, ale bol tam otec - ktory suhlasil s krstom, Neni dovod zrusit krst.

janinah
16. mar 2014

a čo mal partner robiť? všetko nachystané,farár pripravený a ty zaštrajkuješ...no dobre,odvolal by krst,naplánoval ho trebárs a dva týždne...a ty možno zaštrajkuješ znova....prepáč,ale to bolo od teba detinské a vidím,že to zrejme aj sama teraz ľutuješ,nech bol váš problém akýkoľvek,tak nerieši sa u dvoch dospelých ľudí tak,že musí byť po mojom,lebo inaaak ../nepôjdem na protest na krst /...nabudúce si dobre rozmysli ako zareaguješ,aby si nepotrestala samu seba a v očiach iných neostala za čudáčku,problémy treba riešiť,ale treba aj vedieť ako....

miku1
16. mar 2014

Krst ste mali dohodnutý, všetko vybavené,...a zrazu štrajk mamičky. No na rovinu ti poviem, že keby napr. môj manžel zaštrajkoval tak ako ty, tak by som urobila to isté čo tvoj priateľ. Krst by sa konal bez neho. Nech už sa medzi vami stalo čokoľvek, problémy sa neriešia cez dieťa. V jednom máš pravdu, vzťah je o kompromisoch, ale nie len o kompromisoch zo strany partnera ale aj z tej našej. Takže tak ako sa ty hneváš na priateľa, tak sa zrejme on hnevá na teba. Môj názor je, že si na ten krst ísť mala, a teraz už je neskoro ako sa hovorí "plakať nad rozliatym mliekom" .

medovka14
16. mar 2014

mala si tam ísť... pri krste predsa ide o to dieťa.. už to tu bolo spomenuté, od partnera chceš kompromis, ale co kompromis z tvojej strany? babo je pokrstene, treba ísť ďalej a vyriešiť konflikt v rodine, je zbytočne vyčítať mužovi co sa už stalo, a ta co si môžeš čiastočne aj sama... to je môj názor...

mata128
16. mar 2014

Nehnevaj sa,toto je zlyhanie teba,nie partnera!!!Nech by sme v rodine mali neviem aky konflikt,svoje dieta by som si na krst odniesla...bolo by mi jedno,kto z rodiny by tam bol alebo nebol,moje dieta by tam bolo so mnou.To iste,keby sme boli pohnevani s partnerom...to co si ho chcela vytrestat????nuz,nevyslo,vytrestal on teba....Ste dospeli ludia a ked sa neviete na takychto veciach dohodnut,mali ste s dietatom este radsej pockat

elise
16. mar 2014

škoda že nie je diskusia je tu vela nezodpovedaných otázok . môj názor podla tvojho prispevku ak sa z tvojej strany odohralo niečo vážne že si nemohla byť doma ale bola si v nemocnici tak je to nefer od manžela že vzal dieťa akrstil ho ale ak si bola doma tak prečo si mu dieťa dala? ved si ho mohla zobrať von alebo sa jednoducho obliecť a isť do kostola a na mieste povedať že krst nechceš. ak si sa jasne nevyjadrila manželovi tak zlihala komunikácia ak to bola ješitnosť z tvojej strany tak sa stým musiš vysporiadať apropo krst sa dá aj zrušiť ale musi by maximálne do 3 dni popripade môžeš požiadaťvatikán o zrušenie krstu je to zložite ale dá sa to. ešte ti chcem povedať že čo sa hambiš ak pre teba krst neznamená vela už to nerieš, život ide dalej a budu iné veci, ktoré treba riešiť . jednoducho si nemala dať v den krstu dieťa manželovi ale mala si snim byť ty a nie urazene odýcsť a nechať dieťa len tak manželovi.

stanislavao
16. mar 2014

prispevok ste napisali dost chaoticky a nenapisali ste, preco ste tam nesli. ale je to vasa chyba. mali ste tam ist kvoli svojmu dietatu a ked ste krst nechceli, mali ste ho zrusit, zrusit u farara. neviem, preco ste cakali, ze tam vas muz s dietatom nepojde, ked to uz bolo dohodnute. to ze farar pokrstil dieta bez vas, nevidim ,ako tragediu pre dieta, ani pre farara, lebo ide len o to, aby dieta bolo pokrstene. napr, keby ste boli v nemocnici,. tak by tiez dieta pokrstil bez vas. toto je len a len vasa vina, vasa trucovitost. ak mate nezhody s partnerom, mali ste ich riesit, ale dieta ma byt mimo vasich sporov.

bullinka
16. mar 2014

Podľa toho čo píšeš neslo o tvoj zdravotný stav, ktorý ti nedovolil zúčastniť sa. To by bol jediný dôvod, kvôli ktorému by som zrusila krst. Podľa toho, čo píšeš, išlo o nejakú nezhodu medzi tebou a partnerom. Takže prepáč, ale svojou tvrdohlavosťou a panovačnosťou si sa vytrestala sama.
A prečo by mal farar zrušiť krst? Bol tam jeden z rodičov. To stačí na pokrstenie.
A prepáč, znova, ale MOJHO dieťaťa?

maznacik007
16. mar 2014

nuz pises ze by si sa hanbila keby ta tu niekto spoznal a veru mas aj za co.... Co si to za matku ze nejde na krst vlastneho dietata... evidentne v tom nebolo to ze nesuhlasis s krstom ked vsetko bolo nachystane, dohodnute...

ty si nepotrestala partnera ale v prvom rade svoje dieta ktore nemalo pri sebe svoju mamu v taku dolezitu chvilu aspon pre krestanov .... a co to mali vsetko odvolat, zaplatit pokutu v restike, vyhodit tortu a vsetko a dufat ze nabuduce matke nepreskocia koliecka v hlavicke a bude sa to konat .... si myslis ze ta rodina pride znovu a bude dufat ze neurobis zasa trucpodnik ...
ak mas problemy s partnerom alebo proste nevies fungovat v partnerstve inak sa cudujem tvojmu muzovi ze ti to tak lahko preslo, mne keby toto spravi muz v taky okamih tak to tak lahko nerozdycha, tak skus nastivit psychologa alebo poradnu ...

ale teda tvoje spravanie je jak trojrocne dieta na piesku ... a co si o tebe moze mysliet rodina a farar 😝

a Krst sa nerusi len tak ... musela si byt na priprave na krst podpisat papier ze suhlasis ... preco by ho mali rusit kvoli tomu ze nemas to v hlavke usporiadane v danej chvili tak tam neni dovod

motovidlo
16. mar 2014

Nuž, tvoj partner sa rozhodol, že sa nedá vydierať... Čo na to povedať? Ak sa s tebou nedalo dohodnúť, reagoval správne, trochu sebakritiky by to chcelo. A svet sa nezrúti, ešte bude veľa príležitostí, kedy budete spolu aj s dieťatkom. Len to nabudúce znovu nedomrv takýmto detinským trucovaním.

adelusha
16. mar 2014

Ked sme my krstili syna (pred 6 rokmi) moja mama mi rozpravala ze este pocas jej detstva bolo bezne, ze na krst dieta brali krstni rodicia a mamicky vobec do kostola nesli. Teda cirkevny zakon urcite umoznuje pokrstit dieta aj bez pritomnosti matky, hoci v dnesnej dobe uz zvyknu chodit na krst aj rodicia. Chapem ze sa ta dotklo, ked ta partner obisiel, ale nechapem ako tym podla teba ublizil dietatu. A ked pises ze partnestvo je o kompromisoch, tak je divne ze si sa na poslednu chvilu pred dohodnutou udalostou zatala. V takej situacii predsa kompromis neexistuje, bud by sa krst zrusil, alebo prebehol bez teba. Ci myslis ze kompromis by bol prelozit krst na iny termin? Myslim ze den pred udalostou, na ktoru su pozvani viaceri ludia, je na to uz trosku neskoro.

fra
16. mar 2014

Ak nechceš osvetliť o ake okolnosti išlo, tak sa nečuduj, že ti tu skoro všetci píšu že chybu si urobila ty .... ja tiež nemám tú fantaziu, aby som si predstavila, čo by to vlastne mohli byť za zvlaštne okolnosti aby bolo tvoje správanie s odmietnutím krstu (s ktorým si predtym suhlasila a ktorý bol už celý pripravený) ospravedlniteľné ....

stella231
16. mar 2014

no ako nehnevaj sa ale tak detinsku temu som ešte nečitala...krstit moje dieta by som nešla iba keby som ležala na smrtelnej posteli...nie z trucu , pre niečo čo bolo medzi mnou a mojou rodinou. je to moje dieta a ked tam aj nitko nebude ja tam budem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

liuka
16. mar 2014

Lebo je to tvoja chyba. Tvoj partner urobil to,co je pre dietatko najlepsie

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
xenicka13
16. mar 2014

Podľa mna je to s tebou dosť zle, zaváňa mi to poporodnou depresiou, vtedy nevieš riešiť problémy s chladnou hlavou

jabadaba
16. mar 2014

ved sama si sa rozhodla, ze na krst nepojdes? To z akeho kapricu? Lebo pride mi riadne od veci chystat celu ceremoniu, poobjednavat ludi a potom sa sprajcnut stylom a ja nejdem, dup nozickou! A co si cakala? Netusim co sa vam udialo v rodine, ale toto si uz maal absolvovat a nasledne doriesit hadky ci uz s partnerom alebo rodinou. Hm? Chapem, ze Ta to teraz zere, ale nasrdena mozes byt najma na seba.

jadodka
16. mar 2014

Podla mna sa nic vazne nestalo, kolko deti je krstenych bez jedneho rodica a traumu z toho nemaju, lebo si to vobec nepamataju, je to skor "sviatok a oslava" pre rodicov. @tova ...farara vobec nemusi zaujimat ci su tam obaja rodicia dietata, na krste su viac potrebny krstny rodicia. Myslim si osobne ze zakladatelku mrzi ani nie to ze nebola na krste, ako to ze partner uznal..a pravom...ze krstit sa jednoducho bude. Ake mala dovody to nikto netusi, ale podla mna to bolo detinske a trapne trucovite. Otec sa zachoval spravne a mamina si moze cely zivot vycitat aky postoj vcera vytvorila...lebo je to velmi pekna sviatost priatia krstu. Nech celej rodine Pan Boh pomaha a ukaze spravnu cestu zivotom

ress
16. mar 2014

Tvoje dieta? Je to predsa VASE dieta a bude to tak do konca jeho zivota. Nechcem sudit, ale tvoj prispevok mi pride velmi egoisticky. Pri krste nejde o rodicov, ale o dieta. Nuz, kto zavaha, nezere

jana_eyre
16. mar 2014

kedze ja som ateista v krste nevidim z mojho pohladu ziaden zmysel a preto sa k tomu nemozem nijako vyjadrit.. zaraza ma ale kolko zien vie odsudit tu dalsiu za par napisanych viet na internete.. "co si to za matku?" to naozaj moze niekto takuto otazku mysliet vazne?! nikto nevie co sa stalo, preco sa to stalo a aj tak idete tu zenu odsudzovat?

je podla mna uplne jedno koho to bola chyba, najskor zlyhala komunikacia pred, aj po vybaveni krstu.. Nikto ale nema pravo odsudzovat zenu, co polozila tuto otazku, pride mi to uplne scestne!!

kveta
16. mar 2014

Tak mlade dieta by nebolo bezo mna na tak dlho, aby ho niekto stihol pokrstit.
Po druhe zastrajkovat za takychto okolnosti mi naozaj vonia vydieranim partnera a teraz to este dorazas scenami ako mohol.. Prachsprosta manipulacia.
Ospravedln sa partnerovi, utri slzy a zacni jednat ako dospela.

jaja018
16. mar 2014

Ak si na to nemala vážny zdravotny dôvod, tak nechápem.... Problém bude asi v tebe...

slnkoo9
16. mar 2014

nech bol problem akykolvek,riesit urcite inym sposob ale nie zrušenim krstu-ten je o dietati nie o tebe a dieta za to nemoze, cize po krste si sa mohla odut, nerozpravat s rodinou,štrajkovat ale pri krste ktory uz bol pripraveny si mala byt!!!!

urbanovapatricia
16. mar 2014

Bola si chorá? V nemocnici?Iný dôvod na zrušenie by som u svojho partnera nebrala,mali by tam byť obaja rodičia.

bonnie1
16. mar 2014

Ja ta nejdem odsudzovat neviem ake priciny si mala..cas uz nevratis ale ked to bol len truc podnik ber si ponaucenie. Uz nikdy nerus akciu pre dieta len tak..mozno kebyze partner ustupi tak mu skaces takym stylom po hlave vzdy..podotykam ked islo o truc vyriesil to najlepsie ako mohol . Som si ista ze uz to nikdy nespravis..a ked si fakt nemohla ist tak to tvoja chyba nie je..my s mm sa snazime riesit problemy mimo malej..napr. ideme do zoo my sa pohadame zrusime to ,kto logicky bude najviac potrestany???no mala a aj my -cela rodina. Vydieracky cez dieta??v zivote by som sa tak neznizila..ani mm..tak prestan sa trapit co sa stalo sa neodstane skus pozriet do buducnosti🙂

cerez
16. mar 2014

Ani ja nesúhlasím s tvojim postojom. Môj manžel by sa tiež takto rovnako zariadil ak tvoj muž. Vieš, táto téma mi je momentálne veľmi blízka. Aj my ideme čoskoro s manželom pokrstiť naše deti. Veľmi sa na to teším, že konečne si v živote urobíme v duši poriadok. Neviem aký máš postoj k viere, keďže si sa rozhodla tak ako si sa rozhodla. Určite si na to mala nejaký dôvod, ale neuviedla si ho. Mohla si aspoň dotiahnuť vec dokonca, už len pre to maličké a nemyslieť na svoj záujem.

1katkas
16. mar 2014

sama si povedala frajerovi, ze nejdes na krst tak nechapem zalozenie tejto otazky..