Dobry den, mile maminky viete mi prosim poradit, kde na Liptove ( sme z Ruzomberka)by nam okrstili druhe dietatko ked s priatelom nie sme zosobaseni,? Prvu dcerku nam okrstili, lebo ju krstlili v porodnici kvoli zdravotnym problemom. Chcela by som dat pokrstit aj druhe.Len mi prosim netadte tak sa zoberte, toho sa od rodiny napocuvam dost. Dakujem
@evkamotka je. Pokrsti vam ho len nejaky hulvat knaz, ktory ma rad peniaze a sere na oficialne poziadavky krstu. Alebo sa obratte na evanjelicku cirkev, predpokladam, ze aj tak celu vieru mate u prdele a beriete to len ako folklor, teda je v podstate jedno, ci vam ho pokrstia katokici, alebo evanjelici. A u evanjelikov nie je manzelstvo ani sviatost, takze u nich to neni prekazka
@arcticcode ty si riadne psycho
@puupava15 my sme zosobášený ale nechcel nám nás pokrstiť v sobotu tak sme ro riešili cez kňaza ktorý robí v base a viem že krstí aj deti nezosobášených ... a nič si za to nepyta ;) ak chces nápis mi spravu pošlem ti na neho číslo
@arcticcode Dieta ma byt z pohladu viery trestane za hriechy rodicov? na smerovanie k viere su tam krstni rodicia.
@ukulela ale prd. To su take obvinenia, zopar sa takych najde (tak ako lekarov co beru uplatky) a lubia tonludia zovseobecnit ze nezobratych urcite nikto nepokrsti ak nebajdu nejaku tutovku knaza, co to robi pomaly na tajnasa.som aktivne praktizujucaxkatolicka a roky sa pohybujem medzi knazmi, krstili sme aj syna a boli tam rozne pary. S tymto siroko daleko nemaju problem. A za krst sme nedali ani fuka. Rovnako za sobas.
@ukulela ano, rodicia maju byt vzorom viery detom. A ked trtkaju mimo manzelstva, tak to asi nie je najlepsi priklad
@arcticcode ja nemam vieru u prdele sama som pomrstena mam prijimanie birmovku do kostola soce casto nechodim pri malom dietati ale veriaca som. Neviem preco by som mala day krstit dieva v evanjelickej cirkvi ked som katolicka. Ako ka som chcela radu. A vieye kolki maju mimomanzelsky sex a nemanzelske deti aj ked su zosobaseni s niekym? To sa len nevidi a nevie ale poznam tame pripady a pritom obaja partneri spinaju ruky v kostole.
@arcticcode Ty si krásnym vzorom pre svoje dieťa, keď tak sledujem tvoje príspevky tu na MK. A tu ideš iného poučovať. :(
@puupava15 aha, to je ospravedlnenie? A viete kolki ludia droguju? A zneuzivaju malolete deti? To akoze znamena, ze aj ja mozem?
Vsak iste, je to vasa vec, mne je to jedno. Ja len hovorim, ze to nie je spravne, uz ci si to vezmete k srdcu, alebo nie, je vasa vec (a mne je to uprimne jedno).
@abbey1 vies, to sme my muzi. Teda dobre, moje vyjadrovanie nie je bohznaco. Uznavam. Ale ja som uprimny a otvoreny clovek, ktory rovno naturalistickym sposobom hovori, ako veci vidi. Nejaku korektnost v mojom vyjadrovani nikto necaka ani nehlada. A tiez je pravda, ze vela ludi ma preto neznasa. Ale bohuzial, som taky a nezmenim sa. Treba sa s tym bud zmierit, alebo prestat citat 😉 co konkretne na tom prispevku ti vadilo? "Trtkat"?
@puupava15 zial nie lebo som zo zapadu. Va vadom mieste by som ako prve zbehla k fararovi vasej farnosti. Ak by ste naaaaahodou nepochodili, ako druhu moznost by som sa spytala knaza z rehole (ak mate v okoli napr saleziansky ci kapucinsky, frantiskansky kostol kde posobia reholnici) byvaju taki viac akcni a zo zivota, ked ziju v komunite a nie sami na fare. Este, potom vravte pokrstit nie okrstit. Mne je to jedno ale teda neznie to moc presvedcivo ze to myslite vazne s takouto terminologiou ;)
@arcticcode Ver, že ten výraz nie. Mne vadilo tvoje posudzovanie človeka, či je dobrý kresťan alebo nie na základe toho či sexuje v manželstve či mimo neho. Pre dieťa sú dôležitejšie iné príklady slušného človečenstva.
Všade to ze nie ste zobrati nie je prekážka...
@evkamotka s tym slovkom okrstit tam mi vynechalo prve pismenko ja vzdy poviem pokrstit. Za nasim knazom sme boli pri dcere a pokrstil ju len preto ze ju pokrstila sestra po narodeni, mali sme aj papier k tomu.a co iem tak je to aj v inych farnostiach, znama obvolala vsetky dediny v okoli a nepochodila nikde.
@abbey1 nikto nie je dokonaly. Ale zatvrdzovat si srdce voci napomenutiu je neodpustitelny hriech proti duchu svatemu. Ani ja nie som bohvieco, fajcim hresim nadavam. Ale na nic sa nehrajem. A ked ma niekto zdrbe za slovnik, tak to beriem a netvarim sa, ze som svatec, lebo aj Rytmus skaredo rozprava
Jednoduche riešenie. Naco krstiť dieťa v dospelosti pôjde aj tak svojou cestou . Ved v mene náboženstva sa zabíja po celom svete
Ahoj, moji kamaráti boli v podobnej situácii. Mali najskôr 2 detičky a až potom sobáš. Oba krsty aj sobáš (katolícky) absolvovali na Donovaloch - v takom menšom kostolíku kúsok od hlavnej cesty. Riešili to pred pár rokmi, vtedy tam bol veľmi ústretový farár.
Mna by hlavne zaujimalo, ze co je take strasne na tom, uzavriet manzelstvo, preco sa toho tak bojite? Povies raz ano a raz prisaham a hotovo. Jaky problem? Teraz to neberte ako rypanie, proste naozaj ma zaujima zmyslanie a dovody cloceka, ktory zije akoby v manzelstve, ale v skutocnosti nie je v manzelstve. Co vas k tomu vedie?
@puupava15 pred rokmi v podobnej situacii krstila kamaratka v Cernovej, neviem ci je tam ten isty farar, potom skuste v L. Mikulasi, je tu aj dost evanjelikov, mozno by ste vybavili
@arcticcode Ahoj, odpoveď na Tvoju otázku: Moja švagriná v očiach cirkvi nie je zosobášená a žije v hriechu, hoci má normálne manžela. Lenže jej manžel je rozvedený, s prvou manželkou mali cirkevný sobáš, takže s druhou ženou (s ňou) už musela byť svadba len na úrade. A kňaz v dedine, kde žijú, im kvôli tomu odmietol pokrstiť syna! Pri všetkej úcte k cirkvi a jej predstaviteľom, podľa mňa je to riadny pako! Syna nakoniec krstili v Bratislave, nebol problém.
@puupava15 dieťatko môžete dat kludne pokrstiť, ale asi vam ho pokrsti len knaz v mieste vasho bydliska, pripadne mozete poziadat o uvolnenie krstu v inej farnosti. To ze nie ste zobrati nema suvis s krstom 🙂 knaz nemoze odmietnut pokrstit dietatko. Smelo do toho 🙂 dost kamosiek z mojho okolia nemaju sobas, ale babo je krstene bez problemov
@h2 jasne, taketo pripady sa nesmu odmietat krstit, lebo je tam manzelska prekazka, teda krsti sa vacsinou len mimo omse. Ja som mal na mysli ludi, ktori by sa uplne v pohode mohli vziat au pred cirkvou, ale nechcu: teda ani jeden z nich nie je rozvedeny a pod.
Neviem, ci ti pokrstia, z rodiny chceli pokrstiť maleho, nechceli im ho, nie su zobrati. Az sa museli trepať na Donovaly, tam bol pokrsteny, vo štvrtok a samozrejme obalocka. Moj nazor? V podstate si krst kúpili.
Nám pokrstil malú aj keď nie sme svoji.Dieta za to nemôže nám fararko povedal.On je rád že sme si dieťa dali pokrstiť 😉
@lenuska0075 presne tak...😉
@arcticcode u nas sa krsti mimo omse prekazka neprekazka. Aj v mnohych inych farnostiach. To s tym vobec nesúvisí. U nas je to napr z kapacitnych dovodov. V 1 termin krstia aj 10 deti a taka krstinova "vyprava pribuznych" ma aj 20-30 ludi. Takze len 300 ludi sa do toho mini kostola dostavi na krst. Nemoze to vsunut farar na omsu. S beznymi ludmi by sa nepomestili aj by to dlho kazdy raz trvalo. Omsi ma uz v nedelu viac nez knaz smie (uz teraz ma vynimku od biskupa) takze este navse krstnu nemoze mat
Vsade. Ze nie ste zosobaseni nie je podla kanonu prekážka