Krst dieťaťa "z povinnosti"

15. mar 2024

Ahojte, riešili ste niekto či krstiť dieťa ak vy ako rodičia do kostola vôbec nechodíte a ani k tomu neplánujete vieš svoje dieťa? Sme zobratí civilne, obaja sme pokrstení aj máme všetky sviatosti no aktuálne už kostol nenavštevujeme ... samozrejme mierny tlak zo strany rodiny určite je, najmä preto, že je to "tradícia" po narodení dieťaťa .... s manželom sme sa rozhodli, že to radšej asi necháme na dieťa samotné - nech sa dá pokrstiť neskôr ak bude chcieť. Mali ste takú situáciu aj u vás doma? Ako reagovala rodina?

viestta
15. mar 2024

Po case to svokra prestala riesit

natall113
15. mar 2024

Dcéra bude mať rok a stále na nás tlačia ale čakám že to časom prejde

domkakvet
15. mar 2024

Pokrstit ho mozes dat a ked bude vacsie same sa moze rozhodnut ako dalej.

bylinka25
15. mar 2024

Neriešila by som to, dieťa nech sa rozhodne, keď bude dospelé, či chce byť pokrstené.

dota6
15. mar 2024

Ahoj, ja som mala tlak od rodiny a dala som malú pokrstiť. Nech je moja mamka spokojná, vlastne všetky mamky babky. A naozaj to trocha ľutujem, šla som proti sebe. Do kostola nechodíme.

mili2016
15. mar 2024

Ja by som ho pokrstiť dala, a v budúcnosti sa môže samé rozhodnúť či bude alebo nebude navštevovať Kostol . Veď tým že ho pokrstíš mu nijako neublížiš aspoň budete mať ,,oslavu,, kde sa zijdete...

autor
15. mar 2024

Ja mám z toho miestami tiež zmiešané pocity, ale zároveň si hovorím, že keďže do kostola nechodíme, načo "tlačiť na pílu" .. vždy tí rodičia, ktorí zázračne chodili a vodili deti do kostola pred sviatosťou boli na posmech (napr. pred 1. sv. prijímaním, na birmovke vidíte ľudí, ktorí v kostole boli 2x za život a podobne) ... zároveň krstom spustíme "nutnosť" absolvovať ďalšie sviatosti - minimálne to 1. sv. prijímanie kedy je dieťa ešte malé na to, aby sa samo rozhodlo či naň chce ísť .. my ako rodičia by sme ani nemohli ísť na spoveď a zúčastniť sa ho plnohodnotne ...

... rodina to zatiaľ nevie, ale presne viem aká lavína sa spustí keď to oznámime 🙄 ... a zase robiť krst len kvôli oslave - tú oslavu si môžeme urobiť na počesť narodenia dieťaťa aj bez krstu 🙂

tiezjedna
15. mar 2024

@autorka nikdy nerobím nič z povinnosti...

dota6
15. mar 2024

@autor na prvé sväté prijímanie nemusí ísť nutne. Máme v rodine dospelého muža, ktorý kvôli žene absolvoval sviatosti, aby mali svadbu v kostole a žil vo viere. Krst mal, len išiel na 1 sväté prijímanie a sviatosť birmovania.

cacianka
15. mar 2024

ved nič neoznamujte, oslavu si naozaj môžete urobiť ako privítanie do života,
načo takéto tanečky, že dajte a potom sa rozhodne samo. No nerozhodne, lebo už by bolo pokrstené. bez jeho vedomia a voľby.

maranco
15. mar 2024

Máte tradíciu dohodnúť manželského partnera dieťaťu?
Rozkážeš dieťaťu milovať svojho Boha a dodržiavať jeho prikázania?
Krst nemá byť formalita, ale záväzok voči bohu.

petruldo
15. mar 2024

Ja som si vtedy nevedela dupnuť a deti krstene mám. Ale tam to skončilo, vieru nepraktizujeme a teda deti na prijímanie už nešli. Síce bola veľmi veľká hystericka reakcia od praktizujucich pribuznych ale už neustupim. Deti chodia na náboženstvo, doma sa pred spaním pomodlia, keď budú samé chcieť sviatosti brániť im nebudem, dorobia si ich z vlastnej vôle.

autor
15. mar 2024

@cacianka tým oznámením nemyslím, že to teraz plánujeme nejak oficiálne všetkým hovoriť, skôr keď sa budú pýtať na krst, tak že sa to dozvedia a vtedy to príde .. zhrozenie a koniec sveta, lebo veď krstiť sa musí ...

autor
15. mar 2024

Ďakujem všetkým za odpovede a rady 🙂

cacianka
15. mar 2024

nemusí.
Máš svoju hlavu ? máš svoj názor ty aj tvoj muž ? Tak si stojte za svojím a hotovo.

letfenixa
15. mar 2024

Naše dieťa pokrstene nie je, nikto to nerieši (l).

mamickalisticka
15. mar 2024

My to tak máme a dali sme pokrstiť, ale ďalej ich neplánujem viesť touto cestou, každopádne to bol pekný akt, najmä kvôli prastarym babkam. Ten krst nikoho nezabije a nejaké spoločné posedenie je pekné pre celú blízku rodinu

plamienka555
15. mar 2024

Prežívame niečo podobé. Prajem si, aby si naše dieťa vybralo vieru samo. A nemám rada reči, daj krst pre pokoj v rodine a potom sa dieťa rozhodne. Nie, nerozhodne, lebo už sa podrobilo obradu, o ktorom kňazi sami hovoria, že sa nedá zrušiť. Nehovoriac o tom, ako cirkev nerada púšťa svoje ovce.

Viera by sa mala prijať vedome a z vlastnej vôle.

Nechcem byť zlá, ale ku krstu by sa nemalo ísť cez hnev a krik rodiny, rodina očividne nepochopila ani svoju vieru a ani právo na slobodu vo viere, ktorú má každý človek.

cacianka
15. mar 2024

@plamienka555 👏👏👏

plamienka555
15. mar 2024

@mamickalisticka vážne, ten akt nikoho nezabije? Práve ste sa vysmiali všetkým kresťanom do tváre. Podľa mňa by Slovensko vôbec nebolo kresťanské, keby neboli takéto krsty pre krásny obrad a pokoj v rodine.

slavomira236
15. mar 2024

@plamienka555 tiez ma to pobavolo co napisala..robit nieco koli bsbkam koli stretnutiu znesitelnemu aktu..moji krsteni niesu necham ich nech sa rozhodnu. Chodia na etiku. Ale na sk ke vela tskychto krestsnov
Krstit davaju kolinhostine darom..a do kostola nepachnu xa rok dlhy. Potom az pred prijimanim. Radsej byt ateita ako takto

petronellla87
15. mar 2024

Po čase si zvykli a prestali rýpať a tlačiť nás do krstu🙂

gladys_07
15. mar 2024

Mne pride super pokrytecke dat pokrstit pre pokoj v rodine. Stojis pred oltarom a prisahas ze dieta budes viest vo viere, aj ked je tebe aj vsetkym pritomnym babickam a tetuskam jasne ze sa to nestane. Hlavne ze v dedine neohovoria.

kacena4
15. mar 2024

nie je to len tradicia ale viera a presvedcenie, ze ocistenie sa od hriechu a raz budes moct prist do neba (tak jednoducho povedane)

plamienka555
15. mar 2024

@kacena4 doplním, do kresťanského neba 🙂 Pretože bez krstu sa tam vraj nedostaneš. I keď by som chcela vidieť všetkých tých rímsko- a gréckokatolíkov, a evanjelikov s protestantmi, ako si v nebi nažívajú v porozumení, lebo na Zemi sa im to akosi nedarí.

januska12323
15. mar 2024

Oslavu privítania do života môžete robiť aj bez krstu. Nedaj sa dotlačiť do niečoho čomu neveríš.

misinka0611
15. mar 2024

Urob si podľa seba. Niekto sa nechá zlomiť tlakom, iný nie. Jasne vysvetlit že krstiť nechcete a svoj názor nezmeníte. Následne zmeniť tému aj keby sa máte baviť o počasí.

jarnajar
15. mar 2024

Ja som na 99% ateistka, hoci mám všetky sviatosti. Muž je vlažný veriaci, asi ako si opísala vás. Deti sme dali pokrstiť, z môjho pohľadu mi to bolo jedno, robím plno iných osláv, tak jedna navyše. Absolútne som kvôli tomu nepotrebovala víriť vodu v rodine. Moja mama má 70+ a je silno veriaca, možno má pred sebou pár posledných rokov života, načo ju budem trápiť? Ona by z toho bola úprimne hlboko nešťastná. Nedala by som pokrstiť len v prípade, že by som mala k cirkvi a viere silnú averziu, vyslovene negatívny vzťah. Ale keďže to mám neutrálne a muž zľahka pozitívne, tak som neriešila. Babka dohodla farára, ja reštauráciu a bolo.

ibatanecnica
15. mar 2024

pokiaľ máte civilný sobáš, tak myslím, že by dieťa ani nemali pokrstiť.
Ale možno sa niečo zmenilo a už sa môže

kacena4
15. mar 2024

@plamienka555 nie nie je to krestanske nebo, aj nepokrsteni ci neveriaci sa don moze dostat. staci v poslednej chvili svojho zivota olutovat (ale to je na dlhsiu debatu)