Ahojte, čoskoro sa nam s manželom narodí dieťa a chceme ho dat pokrstiť. My sme sa však zobrali iba na úrade, cirkevný sobáš sme nemali a zatiaľ ani neplánujeme. Neviete ako to chodí keď rodičia nie sú zobratí v kostole? Pokrstia nam dieťa alebo nie? Ak ano, treba k tomu aj nejake papierovačky vybavovať? Ja som totiž cudzinka a som pravoslávna (čiže je trosku problém s tym ak by boli potrebné nejake potvrdenia že ja som pokrstena atd, keďže u nás na dedine nikde nikomu nedávali žiadne papiere o krste😄proste pokrstili ma a vybavené), manžel je katolik. V podstate je nam jedno ci by bolo dieťa pokrstené v pravoslávnom alebo katolickom kostole, hlavne aby bolo pokrstené.
Mate niekto s tym skúsenosť? Zaujíma ma hlavne východne Slovensko
Vopred dakujem
u nas v katolickom kostole nie je problem pokrstiť aj v takom pripade ako pišete....možno niekde zaleži od kňaza,treba sa opytať na fare
Podľa cirkvi žijete v hriechu tak niekde pokrstia a niekde nie, pýtaj sa na vašej fare.
Strašne záleží od farára. My zobratí ani nie sme a nemali sme problém dať pokrstiť syna. Švagriná je vydatá na úrade (jej manžel je rozvedený, prvý sobáš mal v kostole) a im u nich pokrstiť nechcel, museli ísť inde.
My sme boli krstní, ked sme neboli zobratí a aj malej krstní nie sú zobratí
zalezi od knaza.. ja nemam ani len muza,dcera nema otca v rodnom liste a za 40 nas pokrstili
@bellaa3007 Autorka sa nepýta na krstných rodičov, ale na rodičov dieťaťa. Biologických.
@martul máme na krst svoje dôvody a tak isto mame aj svoje dôvody na to, že sme sa nezobrali a neplánujeme sa brat v kostole. Preto si myslím že nemusim niekomu vysvetľovať načo chcem pokrstiť vlastne dieťa.
Ostatným dakujem za odpovede, skusim sa informovať u nášho farára
Zas táto skvelá téma 🤣 iden pre pukance
Pýtaj sa na fare každý to má inak.
U nas vyzadovali potvrdenie o krste, birmovke aj sobasi v kostole - ked sme krstili nase deti a aj ked sme isli za krstnych. V inom kostole zase umoznil knaz pokrstenie dietata rodicom, ktori boli zobrati uradne, ale krstni rodicia mali vsetky potrebne sviatosti. V dalsom kostole zase knaz odmietol pokrstit dieta, ktoreho rodicia neboli zosobaseni. A mam pripad v rodine, kedy rodicia su rozdielnej viery, dieta dali pokrstit na maminu vieru a otec slubil, ze dieta bude vychovavane vo viere matky, on tomu nijako nebude branit a tiez im to schvalili. Treba sa pytat na konkretnom mieste.
My sme nezosobášení, deti máme normálne pokrstené v katolíckom kostole. Ale krstná mama detí je pokrstená, aj sobáš mala v kostole.
Žiadate od cirkvi, sviatosť pre svoje dieta a na seba ste so sviatosťou opomenuli, to nedáva zmysel. Lebo, je ina situacia, keď partnetom neumožnuje stav, v akom sa nachádzaju k prijatiu sviatosti manželstva a niečo iné je keď dobrovoĺne žijú bez sviatosti a nič im nebrani v tom ju prijať.Ty, niečo od niekoho vyžaduješ, ale odmietaš spĺňat požiadavky, ktore k tomu vedu.
Všade je to rovnaké,neplatia iné podmienky na východe a iné na západe,či iné v meste a iné na dedine....,akurát nie všade vie kňaz čistú pravdu od rodičov,čiže niekde sa krsti a niekde nekrsti bez svadby,resp.sobasa v kostole.
Už nech si každý podľa svojho svedomia zváži.
robiť šarádu v kostole, ak nie si veriaca, alebo tvoj muž, je nehorázna trapnosť 👍
Jeden kňaz mi nechcel pokrstiť maleho a v druhom kostole v pohode. Kňaz bol super.
@anna777115 ako som spomínala vyššie, mame svoje dôvody na to aby sme sa nebrali v kostole ktoré nie som povinná tu vysvetľovať.
A taktiež od nikoho nič nevyzadujem, len sa informujem ci je to možné🤷♀️
@betulinka1 Čo to dalo malému do života?
@tiezjedna nenapisala som že nie sme veriaci😄 netreba čítať medzi riadkami
Tak ak ste veriaci, tak snad vies, co to znamena a ake mate prava, aj povinnosti.
Dovody, preco nemate sviatost manzelstva tu vysvetlovat nemusis, ale ja byt knazom, pytam sa a urobim si usudok. V zasade suhlasim, ze kazde dieta ma pravo byt pokrstene. Lenze, tym, ze krstite dieta, tak ho ZACLENUJETE do Cirkvi, mate ho viest k viere. Budete to robit? Kym je male, dobre, nebude sa pytat, ked aj nebudete napriklad pristupovat k sv.prijimaniu. Ale neskor? Bude Vas mat za pokrytcov. Tak ake svedectvo viery mu date?
V sluboch je aj otazka, ci sa zriekate Zleho ducha a vsetkych jeho pokuseni? Ako sa zriekate? Nijak.
Budete teda slubovat a pritom vlastne klamat? Pred Oltarom? Mne odpovedat nemusis, odpovedaj sebe vo svojom vnutri.
Nevysvetľuj,je to vaša vec prečo to tak chcete.Aj nás syn je pokrstený,ešte sme vtedy neboli manželia,tiež máme dve viery a krstnou rodičia civilné zosobášení a tiež dvoch viet.A farar o Tom ani nevedel.A tiež sme na to mali dôvody,no nik sa nad tým nepozastavil.Ja viem prečo sme to tak chceli a bodka.
mne dieťa pred 14,5 rokmi pokrstili. neboli sme svoji a ani sme sa nevzali. ani na úrade. ani krstná matka nebola vydatá, bola len ona, čiže nie dvaja krstní rodičia. prijímanie mala, či mala birmovku, fakt neviem a nejdem teraz po tom pátrať.
pokrstiť som dala na nátlak zvyšnej rodiny. bohužiaľ, toto je jedna z mála tém, pri ktorých ľutujem, že som nepoznala vtedy MK, lebo by mi tieto témy otvorili oči a nedala by som dieťa pokrstiť. načo? nechodím do kostola, moja viera nie je katolícka, je iná. sama som z cirkvi vystúpila a ľutujem, že dieťa mám pokrstené. uvažujem nad tým, že podniknem kroky, aby som aj dieťa vylúčila z cirkvi...
žiaľ, niekedy človek naozaj koná pod nátlakom rodiny alebo na základe starých povier a po čase si uvedomí, že urobil unáhlené a nesprávne rozhodnutia.
@nevenka toto sú tvoje slová:
Kym je male, dobre, nebude sa pytat, ked aj nebudete napriklad pristupovat k sv.prijimaniu. Ale neskor? Bude Vas mat za pokrytcov.
opakujem sa, nie, nebude mať rodičov za pokrytcov. rozumela som tvojim slovám veľmi dobre a zbytočne tu autorku strašíš, ako by ju dieťa malo za pokrytca, keby ho pokrstila a neviedla k viere... dieťaťu to bude tak akurát fuk, vôbec toto riešiť nebude.
osobne som názoru, že krst je v jej prípade blbosť, ale nedalo mi nezareagovať na tvoj príspevok...
Sesternica teraz vybavovala krst pre deti, nie sú zosobášili v kostole ani nechce, ale jej staršia sa rozhodla ze chce chodiť na náboženstvo, chodí do kostola každý týždeň a chce ísť na prvé sv. prijímanie. Normálne dostali termin. Ide tam o to dieťa nie o rodičov. Potom by nekrstili ani deti slobodných mamiciek. Krstný rodicia musia mať všetky sviatosti, a oni v tomto v podstate majú zastúpiť rodičov, čiže áno v pohode sa dá. Spýta sa vás či nechcete vy svadbu v kostole ale nebude viac riešiť
Vôbec ti netreba písať ako to chodí. Nekrsti. Načo. Toto je len časť krstu:
K: Milí rodičia, žiadate krst pre svoje dieťa. Tým beriete na seba povinnosť vychovávať
ho vo viere, aby potom zachovávalo Božie prikázania a milovalo Pána Boha a svojho
blížneho, ako nás o tom poučil Kristus. Ste si vedomí tejto povinnosti?
Rodičia: Áno.
K: A vy, krstní rodičia, máte pomáhať rodičom plniť túto povinnosť. Ste ochotní im v
tom pomáhať?
Krstní rodičia: Áno.
Opakujem načo chceš krstiť?!