Ahojte, neviem či mi budete vedieť poradiť. Narodil sa nám s priateľom syn ktorého chcem/e dať pokrstiť v katolickom kostole ja mám krst, 1.sv, birmovku chodím do kostola, modlím sa, priateľ tiež katolik krst, 1.sv, má aspoň si myslím a birmovku mal ako dospelý 25 ročný
Krst som začala riešiť u farara, farar dal termin na 26.3. no priateľ nesúhlasí, on stále že neskôr... ale ako ho poznám to slovo neskôr by sa predlžilo na rok a viac. Preto som sa do toho pustila sama a jemu som to len oznamila, keďže sa krst blíži on (pracuje v Nemecku ako zvárač) sa vyhovára že na krst nepríde, že treba peniaze na auto benzín, do mesiaca 2x nebude na SK cestovať, no pritom ak ide o neho nemá problém prísť z Nemecka do týždňa aj 2x domov ak mu treba niečo poriešiť. Príde mi to z jeho strany sebecké, mne na krste veľmi záleží. Môžem teda syna pokrstiť bez jeho prítomnosti ? Synček bude mať 2 mesiace
@mijka58 nie každému tak záleží na krste. Jemu asi tak nie. Hlavne že ty tam budeš keď ti na tom záleží. On keď nemá záujem, nechala by som to tak.
a to môže byť problém? Lebo môj manžel teraz už ex , na krste ani nebol - sedel v krčme vedľa kostola.... ale tak to bol ev. kostol
ani moja blízka príbuzná nebola na krste svojho syna v kat. kostole...bol len otec + krstní
@kvetinka75 neviem, či je možné bez súhlasu otca dieťa pokrstiť
@deti95060810 nepotrebovala si súhlas otca že ho chceš pokrstiť ?
@mijka58 nie... len my sme mali sobáš v kostole - asi 4 mesiace predtým a pán farár si nás na 100 perc. pamätal.
môj ex sa takmer pobil s farárom...🙄
Záleží od kňaza, jeho sa opýtaj či vyžaduje prítomnosť otca na obrade alebo stačí len zástupca. Ak kňaz súhlasí, tak muž sa potom sám rozhodne či kvôli tomu príde alebo nie.
@mijka58 veď súhlas asi dá. TEn aj písomne môže nie? Nepamätám si to už presne , či sa niečo podpisovalo alebo nie ale papiere sa dajú rýchlo poslať tam aj späť.
Krstili sme pred par mesiacmi. Knaz potreboval len rodne listy deti, a jeden podpis, nic viac. Ani oboch rodicov.
Opýtaj sa farára či ho pokrstí aj bez otca..mozes byt rada že chce krstiť keďže ste neni manželia