Ahojte Mám otázku ja som evanjelička aj manžel. problém je že ja mám kamarátky ktore sú katolíckeho vyznania ..čiže nemám sa na koho obrátiť ..ja mám aj konfirmáciu takže svoje dieťa chcem takisto pokrstiť ..
@barbora19911 a rodičia? V poslednej dobe sa stretávam s tým, že starý rodičia idú za krstných
@tomcimka to vážne? ako potom plnia sľub krstných rodičov keby sa rodičom niečo stalo?
požiadala by som niekoho z ev. kostola aby mi išiel za krstného - krstnú... tieto veci sa neodmietajú...
@klarissa25 manžel je odomňa starší o 12 rokov a jeho bratranci ešte viac takže nemá s nimi žiadny vzťah ...my sme veľmi malá rodina ..otec je katolík jeho rodina tiež ..mama evanjelička a jediná sesternica ktorú mám nechce byť krstná skrz toho že "bude" mať povinnosti darčeky atď ...rozmýšľala som nad mojou najlepšou kamarátkou lenže tá je katolička ..
@barbora19911 a normálne z cirkvi niekoho? Veď snáď chodíte do chrámu... určite tam poznáte niekoho, koho by ste mohli poprosiť.
@deti95060810 a mladí nezomierajú, či ako? Normálne krstný rodič môže zomrieť rovnako ako hocijaký iný človek, bez ohľadu na vek.
@barbora19911 povedz sesterke, že žiadne povinnosti nebude mať, že len potrebuješ papierovo. A za druhú krstnú/krstného dajte zapísať ako svedka katolíka/katolíčku, koho budete brať ako za krstnú. Ale ja by som aj tak radšej oslovila niekoho z chrámu, kam chodíte.
@deti95060810 tak isto ako rodičia. Veď vek nie je podmienka a prekážka.
@spadnutaslivka a myslíš že sa to dá ? Napísať ako druhého katolíka ?
@barbora19911 da. Ja tak mam. Oficialne svedok krstu.
@barbora19911 Ahoj,sme evanjelici,deti majú krstných rodičov katolíkov.Museli sme mať len svedka krstu,to môže byť aj úplne cudzí človek z cirkvy,príp.aj tá sesternica,rodič...nemá žiadne povinnosti.
Ja som tak bola krstená. Obidvaja krstni rodičia katolíci, takže ma na krst samotný držala nejaká evanjelická mníška.
@barbora19911 moje deti maju krstnu mamu -- ktora ani nie je pokrstena... Oficialne je to tak ako Ti pise
@simsalabim - svedok krstu. A fararko do krstneho listu ako oficialnych krstnych rodicov zapisal nejaky par z farnosti 🙂 takze vsetko sa da, pre nas je to krstna mama a ziadnu inu nemaju a hotovo.
@deti95060810 to, že krstní sa majú postarať o deti, ak by sa rodičom niečo stalo, je mýtus. Nič také sa pri krste nesľubuje!
@michellemary neslubuje.. ale moja kmotra do toho presne kvoli tomu isla.
@michellemary ale sľubuje... krstila som 4 deti, sama som krstná 2 deťom a veľmi presne sa pamätám keď sa ma farár opýtal túto otázku...
kedy si krstila deti?
@vroni ev majú mníšky? to odkedy... ev. nemajú rehole...
@spadnutaslivka starý musí - mladý môže... 😉
pozri štatistiky koľko zomrie 60 ročných ľudí ročne, koľko 10 ročných... 😉
@barbora19911 to sesternica nevie že tieto veci sa neodmietajú, ??? darčeky nemusia byť vôbec popr. len také lacnejšie...
@barbora19911 aj my tak máme jeden je katolík druhý evanjelik. My sme katolíci, tak katolík je krstný rodič, katolícka svedok krstu
@barbora19911 ja som katolička a manžel evanjelik.Sme krstný rodičia chlapčekovi ktorého sme krstili v evanjelickom kostole.Naše deti sú katolici a ich krstný otec je evanjelik a krastná mama katolička.
@michellemary počkaj moja - tu je diskusia o krste v ev. kostole... 😉
Takže aj keď vyznávame jedného Boha, nejaké rozdiely medzi týmito dvoma cirkvami len predsa sú....
@deti95060810, majú diakonisy...
@deti95060810 odpusť, moja chyba... keďže tu môj názor nepomôže, svoj príspevok aj zmažem, nech to tu nikoho nemätie.
Ahoj, opytaj sa ci nemoze proste krstit bez krstnych. Nevidim na tom nic zle. Mam predcasne narodene dieta, knaz k nej prisiel a videl ju o den skor ako ja, krstili ju v inkubatore ked ju dostali lekari pod kontrolu par hodin po narodeni. Cize je pokrstena bez krstnych rodicov. Nie som sice evanjelicka ale v podstate pri krste ide o krst samotny podla mna, ci tam je alebo nie je nejaky krstny rodic.
ahoj, my mame deti krstene u evanjelikov bez krstnych rodicov
@deti95060810 10 ročný nie je krstný rodič. Proste trepeš hlúposti. A síce sa kedysi bralo tak, že krstný rodič sa má akože postarať o dieťa, keby sa dačo stalo, ale dávno sa to tak nerobí a zvlášť, keď za krstných neberieš súrodencov, ale len kamarátku. Lebo rodina si rýchlo a pomerne ľahko osvojí dieťa po zomrelom súrodencovi, ale cudziemu ho tak ľahko nedajú a ani neviem, či by vôbec chcel. Zvlášť keď ide za krstného len pro forma. Krstný rodič má ísť ako záruka výchovy v kresťanskom duchu. A ani svoju najdôležitejšiu úlohu už poriadne neplní. Väčšina to proste otočila len na materiálno.
Ja katolicka, muz evanjelik. Prvemu synovi su krstni katolici. Krstili sme v evanjelickom. Nik neruesil... spytaj sa farara,ci to bude problem.pripadne najdi tajeho,ktoremu to vadiť nebude
Nemáte ani jeden súrodencov bratrancov, rodinu ?