Ahojte, chcem za krásnu mamu pre dcérku sestru.
Ta však žije už 5 rokov v partnerstve.
Normálne s mužom ale bez sobáša.
Môže byť krsnou mamou?
Ci vlastne z toho sa nedá vyspovedať a tak teda nemôže byť?
Ci to je na kňazovi ktorý spovedá?
Manželstvo neplánujú uzavrieť.
Poprosím reálne skúsenosti nie dohady.
Dakujem
Krstná matka byt nemôže, pokial nežije vo sviatostnom manželstve. Môže byt svedok krstu. Ci ju už už budete oslovovať krstná je vaša vec. Čo sa týka krstných rodičov majú pomáhať rodičom vychovávať dieťa v katolíckej viere s vštepovať mu hodnoty tejto viery a ísť príkladom, čo ako žijúca v hriechu nemôže.
Zrejme vieš čo je úlohou krstnej a vieš.ze ona ňou byť nemôže.
No to, že žije v domácnosti s niekým sa nikde neuvádza… môže byt keď je slobodná… horšie by bolo keby nemala sobáš v kostole… to sme zažili
Krsná našich detí, je vydatá, ale jej muž nieje veriaci, čiže sú len civilné zobratý a farár nebol nadšený ale pristúpil, dokonca bol jej muž aj na krste a zapaloval sviečku. Čiže asi závisí od farara
Posledné roky, začal hon na "čarodejnice". Krstný rodič musí mať všetky sviatosti, nežiť v partnerstve a o sobáši úradnom ani nevravím. Je to choré. Rieši to moja švagriná. Dnes dostala od farára krik, že ako to,že ona je zosobasena na úrade. Nech manžel požiada o cirkevný rozvod. Ja by tých farárov hnala. O čo je človek, ktorému bohužiaľ nevyšlo manželstvo horší ako ten,čo žije síce v manželstve,ale ženu tlcie ako žito,alebo sú manželmi len na papieri
Ja som krstna 4 detom,neboli sme manzelia a ani jeden farar to neriesil.
Nemala by byť z kresťanského pohľadu, ale v praxi to prejde, ak to jednoducho farárovi "nezavesíš na nos". To si už sama so svojím svedomím a vierou uprac, či ti to tak vyhovuje. My sme boli s mužom uvedení ako krstní rodičia ešte pred svadbou, keď sme spolu len žili a farár sa nás vôbec nepýtal, čo sme si.
@tetapetra ani vám nenápadne obchádzať pravidlá na súde.v škole.u lekára.kdekolvek...ale pravidlá cirkvi by ste si prekrucali ako sa komu hodí...ak chcem patriť do akéhokoľvek spoločenstva tak prijmem jeho pravidlá.ak ich prijať nechcem.tak sa tam jednoducho nepcham....načo je dobré byť pokrytcom?
Moja kamoška to mala takto isto a sestru odmietol farár dať za krsnu.
Je rozdiel byť v manželstve, tam zohráva úlohu či spolu žijú v jednej domácnosti čo v tvojom prípade áno.
@tetapetra nepoznám kňaza s dieťaťom.tak to nebudem tu rozoberať....téma je o inom....nechceš pochopiť.ze ak by každý začal od seba.co sa svedomia a dodržiavania pravidiel týka.tak by bol svet oveľa lepší...tu som x krát čítala ako obísť pravidlá vo vzťahu k cirkvi a hlavne k Bohu.lebo o to ide...ale nikdy som nečítala .že nespĺňame pravidlá tak ako to čo najrýchlejšie splnit
Pre všetky čo sa tu pohoršuju:
Viete, ze krstom zaclenujete deti práve do tej cirkvi a do jej pravidiel na ktoré nadávate? Prečo potom idete krstiť? Lebo sa to patrí? Tak krstíte v cirkvi, ktorej pravidla Vám vyhovujú. Je to celkom pokrytecké chcieť, aby niekto zmenil pravidla len preto, ze mne nevyhovujú. Čo sa týka kňazov, sú aj takí aj takí… ale to si potom môžem aj povedať, ze sused podvádza manželku, tak môžem aj ja, je to v pohode. Kňazi sa budú za svoje hriechy zodpovedať ešte viac ako bežní ľudia. Ale samozrejme, keď chcem zakryť svoje chyby, začnem poukazovať na chyby iného a hladkať si svedomie, ze ten druhý je predsa horší ako ja
Aké kraviny trepete 😂😂😂🙈 Ja mam iba krstného. Toho času bol ešte slobodný a nebol žiadny problém. Ale ak mám pravdu povedať, chýba mi aj ta krstna 😒
Ženy prosím k veci!
k veci - moze byt svedok krstu
@tetapetra a kolko poznas knazov s detmi a zenami?? co to tu trepes prosim ta😂😂😂
@janinah ja poznám. Suseda má s farárom. Samozrejme on slúži ako keby sa nechumelilo. ďalší farár sa vzdal a potom zistil,že to dieťa ani nie je jeho 🤦🏻♀️.
@marca12 píšem to čo riešili svagriny dnes a minuly mesiac. Tiež si myslím,že to záleží od farára, ale bolo to nezávisle od seba.
@autor A áno je novinka,byť svedkom pri krste,čo celkom nechápem
@zuzuliennka1 hneď cez cestu 😉🤣
@zuzuliennka1 aj ja poznam. Postavil si dom v novej stvrti, neviem odkial mal peniaze, zenu nastahoval....co mam meno a adresu napisat. A este arcibiskup 'orol' ich ma viac....
My sme zazili obdobne. Muzov brat, zije s partnerkou. Ona je ateistka, svadba v kostole pre nu pase, svadba ako taka na mile vzdialena. Ale muzov brat mohol ist za krstneho. Podla mna závisí od farara.
Prakticky je slobodna, mohla by v pohode, no na druhej strane zije v hriechu cize dost zly krestansky priklad krstniatku. Fakt zalezi na fararovi. Mala som kamarata, ktory isiel na 1.sv.prijimanie svojmu krstniatku, toho farar ani nevyspovedal, lebo zije v hriechu s priatelkou, s ktorou nie su zosobaseni. Cize asi tak. Skuste vsetko vysvetlit a uvidite.
Ak by farár nesúhlasil, tak ju zapíše, že je svedok krstu. Vy si ju v rodine titulujte trebárs aj krstná. Ak sa k tomu staviate vlažne, tak vám to je jedno. Ak sestra chce byť príkladná krstná mama, tak si dá veci do poriadku. Prečo sa nechcú vziať?
Autorka: nevidim dovod zverovat sa knazovi ci s niekym zijem alebo nie. Prikladna krstna mama moze byt aj bez svadby v kostole.
Jedna vec je, co ktory knaz povoli.
Druha vec a ta podstatnejsia je, ci tvoja sestra je ten clovek, co bude viest tvoje dieta k Bohu, bude mu vzorom aj vo svojom zivote a ukazovat mu krestanske hodnoty.
Ak hladas krsnu len tak "folklorne", tak to je jedno, najdes hocijakeho knaza - ak vsak chces krstnu, co bude si plnit svoju rolu krstnej, tak dbaj na vyber