Ahojte, na svadbe som nebola už 15 rokov. Som pozvaná, vydáva sa kamarátka. Už sa nevídame, ale pozvala ma zrejme preto, že aj ona bola pred rokmi na mojej svadbe. Idem sama, bez manžela a detí. Svadba bude na východe. Koľko sa dáva do obálky ? Ja nemám ani poňatia, koľko je tak akurát. Vďaka za rady.
Za mňa 50€ je tak akurát ani veľa, ani málo
Koľko uznáš za vhodné, nikto si to nebude zapisovať.
@januska12323 niekto si zapisuje. V princípe by si mala dať toľko, čo ona tebe. Ale niekto dáva, alebo aj nedáva ako chce.
Daj kolko si mozes dovolit. 50€ na hlavu je tak na pokrytie nakladov, menej by som nedavala
pozvaná si aj na hostinu, alebo ideš len pred úrad - kostol? lebo to už býva kadejak...
Ja by som dala od 50 do 100eur.
Od 50-100
Ja by som dala 200e, najmenej 100.
50 to je také že nedáš nič, takže aspoň tu 100vku, ani veľa ani málo.
Minimalne 50/osoba... Ak ides s partnerom tak 100.. ked je to dobra kamoska, tak aj viac...
Keďže sa už nestretávate dala by som 50€ a aj tým že ideš sama úplne stačí. A ak ma o polnoci vykrúcanku tak by som dala 20€.
Prajú si aj žreby namiesto kvetov. Pozvaná som k stolu. Netuším, koľko mi dala ona, ale dnes by to už asi nebolo dosť 🙂
50 eur akurat. ak ides sama.
A musíš ísť? Mna keby pozval niekto, s kým sa vôbec nestretávam a ešte by som mala ísť bez muža a detí, tak slušne poďakujem, prídem len do kostola a pred kostolom podám prianie s 30€ a idem domov.
Inak je podla mňa 50€ málo. Toľko som dala kamarátkam 7 až 10 rokov dozadu. Vtedy to nebolo ani málo, ani veľa. Teraz je 50€ málo.
@orangiiina vieš čo, nevedela som to pozvanie odmietnuť. Priniesla mi osobne pozvánku. Možno ma tam až tak nepotrebuje, ale tu si ľudia takéto veci tak nejak vracajú, alebo ako to nazvať. Asi chcela byť jednoducho slušná. A ja taktiež, tak som sa poďakovala a súhlasila.
@lukbe no to by som dopadla zatiaľ som bola len ako decko na svadbe tak mi vrátia toľko v eurách ako korunách? 😁
@januska12323 veď jasné, že sa neráta dieťa, rátajú sa rodicia.
Ja by som bez manžela nešla...a s ním 100 € bude tak, že OK.
Ja by som dala aspoň 100, ale to je len môj osobný názor. Svadba vychádza dosť draho.. 🙂
Ja napisem sama za seba to, ze by som nesla. Pokial sa s niekym nestykam, nic o nom roky neviem, tak by som odmietla. A este sama a mimo bydliska. Viem, ze je zauzivane niekde pozvat ked ja som niekoho pozvala, ale nevidim v tom zmysel. Svadba nie je lacna zalezitost ani pre hosta. V dnesnej dobe je aj 50 EUR malo. A zas uprimne, v dnesnej dobe je vsetko drahe a minut stovky EUR na svadbu cloveka, co ho uz vlastne ani nepoznam mi pride zbytocne. Saty,makeup a vlasy, topanky, cesta, pripadne ubytovani, peniaze paru, kvety, zreby ci co to chcu toto nie su male vydavky.
@muchotrafka298 ja som už ale povedala, že prídem.
Ak ideš len ku kostolu zablahoželať, podľa mňa v pohode 20-30 a kartičkou a kvet či fľaša vína.
Ak ideš normálne na svadbu, tak 50 a 10-20 na redový.
Ak je to veľmi dobrá kamoška (čo asi nie, keď už sa nestretávate), tak 100vku.
Ja viem, ze si povedala ze prides. Ja by som nesla. Pre pocit, te musim ist, lebo ona bola mne a patri sa to? Na co ist sama na svadbu osobe, s ktorou nie som v kontakte?
@muchotrafka298 no bola to sila okamihu, teraz sa tým už nezaoberám, že som nemala súhlasiť. Už by to bolo dodatočne nevhodné odmietnuť. Ani neviem ako by som to formulovala.
Minimálne 50.
Teraz je bezpredmetne riesit, ze si prijala pozvanie. mala si si to premysliet. Otazka bola ,kolko mas dat penazi. Tak na toto Ti napisem, ze kolko uznas za vhodne a kolko si vies dovolit, aby Ti tie peniaze v rozpocte nechybali.
Formulovala by si tak, že nejde tvoja rodina, manžel, deti. Nepíšeš, prečo nejdú, či ich ona vyložene nepozvala alebo prečo. Ak ich nepozvala, tak vôbec nemusíš ísť a cítiť sa tak, že to musíš vracať. V tomto prípade nemusíš.
V práci tento rok vydávalo/zenilo viacero kolegýň deti a keď sme sa bavili, tak väčšinou im dávali 50 eur na hlavu. Nikto sa nesťažoval, že by to bolo málo alebo že by to nepokrylo náklady. Snáď novomanželia nevolajú hostí s tým, že im pokryjú celé náklady na ich svadbu, ale preto, že tam tých hostí chcú mať.
Ak by som nechcela ísť, normálne by som poslala smsku "Janka, ďakujem za pozvanie, bohužiaľ nebudem môcť prísť. Do manželstva Ti želám veľa lásky, šťastia a porozumenia" (alebo niečo iné).
Navyše, keď je to pozvanie ku kostolu, ani nemusíš vyslovene vravieť, že neprídeš. To nie je také, že vám chystajú miesto pri stole, objednanie jedla,... Aj keď patrí sa aspoň dať vedieť (možno ti chystala krabičku koláčikov, ja som tak mala nachystané pre dve kamošky, čo nemohli ísť na bašavel, prišli len ku kostolu).
My sme dávali známym a ďalekej rodine oznámenie, aby vedeli, že je svadba. Kto chcel, prišiel. Kto nemohol alebo nechcel, neprišiel. Neriešila som.
Na kolko sa citis tolko das.. nikdy som neriesila ci je nejaky "bonton" alebo pravidlo na to, kolko sa dava penazi. Ci das 50, alebo 100 je to uplne jedno..