Koľko do obálky na svadbe?

24. aug 2024

Ahojte, na svadbe som nebola už 15 rokov. Som pozvaná, vydáva sa kamarátka. Už sa nevídame, ale pozvala ma zrejme preto, že aj ona bola pred rokmi na mojej svadbe. Idem sama, bez manžela a detí. Svadba bude na východe. Koľko sa dáva do obálky ? Ja nemám ani poňatia, koľko je tak akurát. Vďaka za rady.

ivanakal
24. aug 2024

Na kolko sa citis tolko das.. nikdy som neriesila ci je nejaky "bonton" alebo pravidlo na to, kolko sa dava penazi. Ci das 50, alebo 100 je to uplne jedno..

werony_n
24. aug 2024

Za mňa 50€ je tak akurát ani veľa, ani málo

januska12323
24. aug 2024

Koľko uznáš za vhodné, nikto si to nebude zapisovať.

lukbe
24. aug 2024

@januska12323 niekto si zapisuje. V princípe by si mala dať toľko, čo ona tebe. Ale niekto dáva, alebo aj nedáva ako chce.

maranta_leuconeura
24. aug 2024

Daj kolko si mozes dovolit. 50€ na hlavu je tak na pokrytie nakladov, menej by som nedavala

deti95060810
24. aug 2024

pozvaná si aj na hostinu, alebo ideš len pred úrad - kostol? lebo to už býva kadejak...

lucia13022023
24. aug 2024

Ja by som dala od 50 do 100eur.

tetapetra
24. aug 2024

Od 50-100

personality
24. aug 2024

Ja by som dala 200e, najmenej 100.

personality
24. aug 2024

50 to je také že nedáš nič, takže aspoň tu 100vku, ani veľa ani málo.

ikonica
24. aug 2024

Minimalne 50/osoba... Ak ides s partnerom tak 100.. ked je to dobra kamoska, tak aj viac...

ninusa221
24. aug 2024

Keďže sa už nestretávate dala by som 50€ a aj tým že ideš sama úplne stačí. A ak ma o polnoci vykrúcanku tak by som dala 20€.

autor
24. aug 2024

Prajú si aj žreby namiesto kvetov. Pozvaná som k stolu. Netuším, koľko mi dala ona, ale dnes by to už asi nebolo dosť 🙂

bublinka1426
24. aug 2024

50 eur akurat. ak ides sama.

orangiiina
24. aug 2024

A musíš ísť? Mna keby pozval niekto, s kým sa vôbec nestretávam a ešte by som mala ísť bez muža a detí, tak slušne poďakujem, prídem len do kostola a pred kostolom podám prianie s 30€ a idem domov.
Inak je podla mňa 50€ málo. Toľko som dala kamarátkam 7 až 10 rokov dozadu. Vtedy to nebolo ani málo, ani veľa. Teraz je 50€ málo.

autor
24. aug 2024

@orangiiina vieš čo, nevedela som to pozvanie odmietnuť. Priniesla mi osobne pozvánku. Možno ma tam až tak nepotrebuje, ale tu si ľudia takéto veci tak nejak vracajú, alebo ako to nazvať. Asi chcela byť jednoducho slušná. A ja taktiež, tak som sa poďakovala a súhlasila.

januska12323
24. aug 2024

@lukbe no to by som dopadla zatiaľ som bola len ako decko na svadbe tak mi vrátia toľko v eurách ako korunách? 😁

lukbe
24. aug 2024

@januska12323 veď jasné, že sa neráta dieťa, rátajú sa rodicia.

jankamiskova
24. aug 2024

Ja by som bez manžela nešla...a s ním 100 € bude tak, že OK.

123kika1234
24. aug 2024

Ja by som dala aspoň 100, ale to je len môj osobný názor. Svadba vychádza dosť draho.. 🙂

muchotrafka298
24. aug 2024

Ja napisem sama za seba to, ze by som nesla. Pokial sa s niekym nestykam, nic o nom roky neviem, tak by som odmietla. A este sama a mimo bydliska. Viem, ze je zauzivane niekde pozvat ked ja som niekoho pozvala, ale nevidim v tom zmysel. Svadba nie je lacna zalezitost ani pre hosta. V dnesnej dobe je aj 50 EUR malo. A zas uprimne, v dnesnej dobe je vsetko drahe a minut stovky EUR na svadbu cloveka, co ho uz vlastne ani nepoznam mi pride zbytocne. Saty,makeup a vlasy, topanky, cesta, pripadne ubytovani, peniaze paru, kvety, zreby ci co to chcu toto nie su male vydavky.

autor
24. aug 2024

@muchotrafka298 ja som už ale povedala, že prídem.

vkatush
24. aug 2024

Ak ideš len ku kostolu zablahoželať, podľa mňa v pohode 20-30 a kartičkou a kvet či fľaša vína.

Ak ideš normálne na svadbu, tak 50 a 10-20 na redový.
Ak je to veľmi dobrá kamoška (čo asi nie, keď už sa nestretávate), tak 100vku.

muchotrafka298
25. aug 2024

Ja viem, ze si povedala ze prides. Ja by som nesla. Pre pocit, te musim ist, lebo ona bola mne a patri sa to? Na co ist sama na svadbu osobe, s ktorou nie som v kontakte?

autor
25. aug 2024

@muchotrafka298 no bola to sila okamihu, teraz sa tým už nezaoberám, že som nemala súhlasiť. Už by to bolo dodatočne nevhodné odmietnuť. Ani neviem ako by som to formulovala.

svokrinjazykmonika
25. aug 2024

Minimálne 50.

muchotrafka298
25. aug 2024

Teraz je bezpredmetne riesit, ze si prijala pozvanie. mala si si to premysliet. Otazka bola ,kolko mas dat penazi. Tak na toto Ti napisem, ze kolko uznas za vhodne a kolko si vies dovolit, aby Ti tie peniaze v rozpocte nechybali.

lukbe
25. aug 2024

Formulovala by si tak, že nejde tvoja rodina, manžel, deti. Nepíšeš, prečo nejdú, či ich ona vyložene nepozvala alebo prečo. Ak ich nepozvala, tak vôbec nemusíš ísť a cítiť sa tak, že to musíš vracať. V tomto prípade nemusíš.

kristiii
25. aug 2024

V práci tento rok vydávalo/zenilo viacero kolegýň deti a keď sme sa bavili, tak väčšinou im dávali 50 eur na hlavu. Nikto sa nesťažoval, že by to bolo málo alebo že by to nepokrylo náklady. Snáď novomanželia nevolajú hostí s tým, že im pokryjú celé náklady na ich svadbu, ale preto, že tam tých hostí chcú mať.

vkatush
25. aug 2024

Ak by som nechcela ísť, normálne by som poslala smsku "Janka, ďakujem za pozvanie, bohužiaľ nebudem môcť prísť. Do manželstva Ti želám veľa lásky, šťastia a porozumenia" (alebo niečo iné).

Navyše, keď je to pozvanie ku kostolu, ani nemusíš vyslovene vravieť, že neprídeš. To nie je také, že vám chystajú miesto pri stole, objednanie jedla,... Aj keď patrí sa aspoň dať vedieť (možno ti chystala krabičku koláčikov, ja som tak mala nachystané pre dve kamošky, čo nemohli ísť na bašavel, prišli len ku kostolu).

My sme dávali známym a ďalekej rodine oznámenie, aby vedeli, že je svadba. Kto chcel, prišiel. Kto nemohol alebo nechcel, neprišiel. Neriešila som.