Kedy sa začínate pripravovať na Vianoce?

14. nov 2022

Myslím to v tom zmysle, kedy začínate robiť predvianočné upratovanie, piecť koláče a nakupovať.
Viem, že na Vianoce k nám z hygieny neprídu ale mám to tak zaužívané z domu. Pred Vianocami sme vždy všetko upratovali a triedili. Samozrejme upratujem priebežne počas roka ale niektoré veci sa nahromadia. Tak isto okná neznášam umývať - tie len 3 krát do roka. Kedy začínate?
Koláče piecť nebudem - neznášam to, možno s malou pár medovníkov upečieme. Možno tak týždeň pred.
A na sviatočné nákupy sa chystám tiež tak priebežne, vždy sme s mužom chodili deň pred Vianocami alebo priamo na štedrý deň, ale teraz si to chceme absolvovať skôr 😂

autor
14. nov 2022

A ešte jedna otázka - kedy začnete zdobiť Váš domov na Vianoce? Minulý rok sme si zdobili stromček deň pred, ale nejaké ozdoby po byte som už mala rozložené skôr.

mimka2019
14. nov 2022

Žiadna príprava. Ako prídu - tak aj odídu 😁

autor
14. nov 2022

@mimka2019 aj tak sa dá 😂

mmoonna
14. nov 2022

Ja som už začala s takými vecami,ako sú sufliky a podobne. Nejaké darčeky už mám a včera som akurát objednala z dracika. Výzdobu robím na začiatku adventu. Mňa baví tá predvianočna atmosféra....

ivik4
14. nov 2022

Zdobim na Mikulasa, nepeciem , upratujem normalne furt. Darceky kupim pred Vianocami az

0silvia0
14. nov 2022

darčeky mám už takmer vybavené, ja zas napečiem, len upratovanie neznášam. Čiže do upratovania sa dáme spolu s mužom 3 dni pred Vianocami. Piecť začnem 2 týždne pred Vianocami.

rachel36a
14. nov 2022

Darceky uz mam, okna pride umyt pani, adventak vytiahnem prvu adventnu nedelu a stromcek postavime okolo 20-teho...upratujem priebezne...
Pecenie milujem, zacnem suchymi okolo 15-teho decembra

cyberk
14. nov 2022

Zdobim od 1.12 aj stromcek a vse k tomu, kedze milujem vianoce a atmosku kol toho 🙂 a tym, ze uz mame dieta sa na to dvojnasobne tesim 🙂 z pecenia robim len medovniky (a chleba 23tieho), ostatok objednam :D upratovat nooo kedze 1.12 budu ozdoby tak uz vtedy a potom len udrziavat.. aby sa nic nehromadilo :D od kedy slavime vianoce s partnerom tak pre mna nie su stres ani nic 🙂 uzivam si kazdy den vianocnu pohodu 🍀 darceky uz mame pokupene 🙂

oli18
14. nov 2022

Vianoce su dnes komercny sviatok. O darcekoch, obzerstve, o navstevach. Pritom je to sviatok krestansky, o tom uz nik nehovori. Som rada, ze existuju ludia, ako
@mimka2019 , ktori sa neidu zblaznit z Vianoc. Ja tiez patrim medzi nich.

unicornlady
14. nov 2022

Darčeky niektoré už kúpené mám, vianočné zdobenie v dome chystám okolo 1. adventnej nedele (okná teda umývam chvíľu predtým), stromček a pečenie pár dní pred Štedrým dňom.

kris_tin257
14. nov 2022

Koláče mám objednané, výzdobu budem robiť postupne prvý týždeň dva a upratovanie ako po celý rok nič extra 😊 darčeky už postupne nakupujem ale v rodine si darčeky nedávame (rodičia, svokrovci atď) čiže iba pre syna a niečo pre muža

ivangeline
14. nov 2022

Neupratujem viaac. Suche kolaciky v predstihu aj 2t. Den pred cast vianocneho jedla. :D Stromcek par dni pred a aj vyzdoba. Inac to nejak neprehaname. xD

alanko20
14. nov 2022

Aj u nás bez špeciálnych príprav. Žiadne sviatočne upratovanie sa nekoná, ani ho neplánujem zavádzať. Zvyknem piecť fajné medovníčky a pardubické perníčky. 23. Decembra sa pripraví šalát aj kapustnica, a aj stromček. S darmi sa nestresujem, neznášam to. Toľko z príprav

beatrixx1525
14. nov 2022

Vianoce sú moja achilovka, každý rok potrebujem nakupovať zdobiť pripravovať a nikdy mi nie je dosť 😃 prvú vlnu darčekov som vybavila už začiatkom októbra, balila som ich minulý víkend. Druhá vlna niekedy začiatkom decembra po výplate 😃 zdobiť mám povolené až od decembra ale na ďalší víkend ideme s priateľom kúpiť druhý umelý stromček pretože potrebujem mať aj v kuchyni aj v obývačke. K tomu samozrejme potrebujem ešte dokúpiť girlandy, nejaké tie vianočné gule aby sa mi hodili do farebnej schémy pretože obývačkový stromček má byť estetický, v kuchyni chcem mať tradičný s retro ozdobami po babkách. Joj hej ešte potrebujem kúpiť novú jedálensku sadu k štedrovečernej večeri, hádam nebudeme jesť lososa z cibuľačiek 😂 na pečenie veľmi nie som a ani sladké u nás nejde čiže spravím akurát tak linecké asi ten posledný týždeň pred vianocami, 23.12. upečiem perník s lekvárom. Potraviny skupujeme tak priebežne podľa ceny a podľa akcií, podľa toho či vydržia alebo či treba čerstvé. Hej a aby ste si nemysleli, nie som z ľudí ktorí majú neobmedzený rozpočet a nie som tu na to aby som sa vyťahovala že si môžem dovoliť, učiteľský plat nepustí :D len jednoducho Vianoce sú moja choroba a toto je pre mňa jedna radosť v roku

jajanka31
14. nov 2022

Milujem vianoce každý rok viac. Mam malinke babatko teda neviem ako to bude tento rok ale vlastne som už začala, pretriedila som oblecenie, ešte musím komplet pretriedit veci v kuchyni kupelni...a manžel umyje okná. Keď sa to podarí budem šťastná. Vianoce sú tento rok iba cez víkend a nebudeme mat veľmi ani návštevy preto som sa rozhodla ze upečieme max linecké a nejakú vianočnú tortu..no a zdobim byt od zaciatku adventa do Mikuláša kedy s manzelom ideme kúpiť postaviť, vyzdobit stromcek..zhodime ho 6teho januára..mame vianoce mesiac.darceky si nakupujeme ale vyrábame, teda sestrám a rodičom. Deti dostanú hračky a ja smanzelom si kúpime niečo spoločné, ako lístky do divadla, pobyt ....

luccija
14. nov 2022

Dom vyzdobim na advent, nerobim specialne upratovanie odtahovanie nabytkov, upratovanie kazdeho suflika🙂 darceky chcem vybavit teraz, aby som potom zase nestresovala.Pecieme 3 druhy tesne pred Vianocami teda skor dcera s babkou mna to nebavi:(stromcek robime tyzden pred Vianocami

boldo87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janka1011
14. nov 2022

Masívne upratovanie typu že triediť skrine, šuflíky to určite nemienim robiť pred Vianocami. Upracem normálne, len tak ako vždy. Okná chcem umyť ešte teraz, neznášam keď pri tom v decembri mrznem.
Byt zdobím tak 2 týždne pred, stromček týždeň pred. Ten posledný týždeň niečo upečiem.
Musím ale povedať, že čím som staršia a deti väčšie, nejako u mňa klesá to šialenstvo so zdobením. Každým rokom vytiahnem tých ozdôb a dekorácií menej a menej. Už to tak neprežívam, skôr si užívam pokoj a kľud.

slavomira236
14. nov 2022

No c neprehanam deň pred Mikulášov nalepume s deťmi ozdoby na okno aby Mikuláš trafil potom stromček až 1 2 dní pred vianocami ozdoby máme každý rok tie isté stromček je farebný žiadne že každý rok iná farba okrem stromčeka ešte na komody na chodbe niečo postavím niečo na parapet to je všetko žiadne ozdobovanie domu b zbadám to potom odkladať dosť mám problém stromček rozobrať..okná ja umývam stále keď treba aj 2 krát mesačne keďže sme pri ceste nečakám za vianocami večer keď spravím šalát povysavam zmyjem poutieral prach to je všetko...pečiem 2 týždne pred vianocami linecké to robím 4 dávky deti ich ľúbia a 2 dávky orechové rožky 23 ešte žĺtkovej rezy...plus syn má narodeniny 18steho tak vtedy nejaký koláč alebo tortičku menšiu čo si vyberie...darčeky nemám ešte nič ale žiadne drahé dary nebudú plus ešte tie narodky predtým po rodine si darčeky nekupujeme

andrea_82
14. nov 2022

keď som si prečítala tvoj príspevok, tak jediné, čo mi utkvelo, bolo, ako neznášaš robiť tamto a toto. Tak to proste nerob. Na Vianoce sa máš tešiť, nie robiť niečo, čo nemáš rada a z čoho máš stres.

banalu
14. nov 2022

Kolace objednane, ale min. rok sme spravili len medovniky a boli sme u svokrovcov... vecera tento rok u rodicov, nakup bezny, ziadne extra veci nekupujeme. Upratovanie ako doteraz. Vianocny stromcek asi tyzden pred a ostatne dekoracie ako sa mi bude chciet povyberat. Vonkajsie osvetlenie mame celorocne 😂 okna sa umyli este ked bolo teplejsie a uz sa umyju az na jar. (Sa umyli - manzel umyl 😂)
Akurat adventny veniec a k tomu obrus bude od 27.11.

lady_hurts
14. nov 2022

Ja upratujem priebežne, čiže nejaké extra upratovanie sa u nás nekoná. Šuflíky a skrine triedim počas roka, keď to je potrebné. Výzdobu zvyknem robiť pred začiatkom adventu (sama spravím veniec alebo svietnik), stromček zdobime týždeň pred vianocami. Čo sa týka pečenia, pečieme dva dni pred Vianocami pár druhov koláčov.

nwnw
14. nov 2022

Okna po 1.6. az lebo este lietaju muchy u nas a ,
💩 na okna. Vytriedila som veci na charitu a uz mam nakupenu polku darcekov. pecenie to az tyzden pred lebo aj tak by sa to zjedlo 🤣🤣🤣. Par dni pred chodime kupit stromcek a potom uz len zdobime a varime. Upraruje sa stale dokola to iste. Zas nejak to neprezivame. U nas rano upracem poumyvam podlahy a poobede mozem znova.

mimka2019
14. nov 2022

Môžem otázku? Nepodpichujem...len ma zaujíma, aký zmysel alebo čo extra prinesú upratané šuflíky počas Vianoc? 😁

alanko20
14. nov 2022

@mimka2019 dobrý pocit.

keyla38
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lady_hurts
14. nov 2022

@mimka2019 tak pre niekoho to môže byť taký podnet, že už by sa patrilo dať do poriadku šuflíky, keď už nestíha skôr kvôli deťom alebo práci (príklad), že už chce mať konečne upratané všetko aspoň pred sviatkami 🙂

h2
14. nov 2022

K tým oknám: niet hnusnejšej práce, ako pred Vianocami umývať všetky okná naraz, za jeden deň. Ešte sa dá v malom byte, ale keď má niekto veľký dom s veľa oknami, tak je to za trest. Takže ja umývam okná po jednom (prípadne po jednej miestnosti, ak má tých okien viac). Takto tým nemám zabitý celý deň a ani mi to tak nepríde. Odporúčam všetkými desiatimi.

viestta
14. nov 2022

Jesenné upratovanie už mám vybavené, takže už len budem udržiavať poriadok ako po zvyšok roka, piecť začnem okolo Mikulasa, darčeky už sú skoro všetky vyriešené, nákup na pečenie niekedy budúci týždeň, potom ešte jeden v polovici decembra. Zdobiť nezdobim, postavíme len stromček 24. ráno.

gabci_gabca
14. nov 2022

Upratujem tak ako mám chuť, okná mi už len dve chýbajú umyť, kuchyňu som začala upratovať, dávať si potraviny do dóz a takéto, akurát k veciam na pečenie sa nejako nemám aby som si v tom urobila poriadok 😀