Ahojte 🙂
zaujimalo by ma z Vašej skúsenosti v akom časovom predstihu sa odovzdávajú svadobné oznámenia a pozvánky k stolu ?
Budeme mat svadbu začiatkom septembra, ale oznámenia by som najradšej odovzdala už v budúcich pár týždňoch, pretože začiatok septembra je ešte mesiac kedy ľudia často plánujú dovolenku. Na internete som však našla, že sa pozvánky odovzdávajú 3-4 týždne pred svadbou.
Tak by ma zaujímal Váš názor.
Ďakujem 😊
Väčšinou sa pozvánky a oznamenia dávajú oficiálne po tom, čo už dávno všetci o svadbe vedia a sú na to pripravení. Preto sa píše 3-4 týždne vopred. My sme napríklad dávali 6 týždňov pred, ale to nikto nevedel, že bude svadba a všetci sa zariadili 🙂 je to na vás
Obvolala by som tých, ktorých pozývam na svadbu s potvrdením termínu. Aby si sa vedela zariadiť. A pozvánky by som im povedala, že pošlem neskôr. Nejaký jún cca.
3-4 týždne pred? Dosť neskoro podľa mna. Ak by som mala zabookovanu dovolenku tak neviem či by som ju rušila (finančná strata)
Alebo môže mat nejaký príbuzný služobnú cestu a to dlhodobo naplánovanú tak proste šéf to nepreloži
Alwbo aj operačný zákrok, veď tie sa tiež plánujú dlhodobo
Za mna odovzdať určite skôr ako 3-4 týždne
Kludne aj hned ako ich budes mat, za mna tiez lepsie, ked viem o niecom aj polroka vopred :D
@lotuska97 No u nás je zvykom v dostatočnom časovom predstihu všetkým, ktorých chcem pozvať, dať o svadbe vedieť, a teda že sú pozvaní. To poviem pri osobnom stretnutí, prípadne ak sú z väčšej vzdialenosti, tak telefonicky. Tiež poprosím, aby svoju účasť potvrdili/nepotvrdili do určitého termínu, vzhľadom na pevné nahlásenie počtu hostí v hoteli/reštaurácii.
Takže kľudne môžeš slovne pozvať už teraz.
Pozvánky s oznámením potom posielame tak mesiac pred svadbou.
kludne ked ich budes mat. Je jasne ze sa dozvedia o datume skor ako im pride pozvanka, ale nemusia si byt isti ci ich vobec pozvete. druha vec u nas je zvyk ze prides na navstevu k rodine ktoru pozyvas s pozvankou a zenich alebo naopak nevesta s rodinou sirsou, na navsteve sa zoznamia. nie je to potom take trapne na svadbe. potom meisac pred zistim ucast ci vobec pridu
My sme posielali tak 5-6 mesiacov vopred. O termine uz vedeli skor, ale na pozvanke bolo napisane kde je obrad, hostina - aby si vedeli vopred rozmysliet ci vezmu aj deti, ako vyriesia dopravu na miesto, ci ostanu spat, atd...
My sme raz boli pozvani telefonicky, ze ved detaily budu potom v pozvanke, dizviete sa vsetko vcas... a pozvanka 2 tyzdne pred svadbou. Zistili sme ze obrad aj hostina na luke "mimo civilizacie", najblizsi hotelik samozrejme uz plny, najblizsie mesto s hotelom asi hodina-hodina a pol cesty. Mali sme male dieta a nakoniec sme teda ani nesli.
U nás je vo zvyku pozývať hostí k svätému stolu osobne. Zvyšok poštou. U nás to bolo 3t pred, lebo boli akurát
dušičky a aj tak sme mali namierené tým smerom. Za mňa ak by som dostala oznámenie teraz vo febr.že na jeseň bude svadba a nie som pozvaná tak tri krát zabudnem.
Najmenej dva mesiace pred aby sa stihli zariadiť.
Určite aspoň 2 mesiace dopredu. Aj skôr ak máš pozvánky. Svadba je finančne dosť náročná záležitosť aj pre hostí. Oblečenie, dar, je to dosť peňazí, nie každý má rezervu na takúto udalosť hneď k dispozícii. Tiež čas - plánovanie dovolenky, voľna, termín u kaderníka a pod.
Je to absolútne individuálne. My sme mali tretinu hostí zo zahraničia, ďalšia časť hostí zo západného Slovenska a ešte s malými deťmi, takze sme pozývali asi 3 až 4 mesiace pred 🌸aby si to každý stihol zariadiť
Ak v septembri, a nechces este rozdavat oznamenia, lebo tie sa aj nepozvanym posielaju cca 3-6 tyzdnou vopred, tak pozvanym oznam medzi recou hned, september byva dost vychyteny na dovolenky, aby si nebola potom sklamana, ze pojde niekto na dovolenku. Ved na svadbu ide len rodina a dobri znami, nemal by byt problem, ustne oznamit termin a ze s oficialnou pozvankou pridete neskor.
U nás je to tak, že stanovíš termín svadby, a hneď oznamiš hosťom, že bude vtedy a vtedy. Takže kľudne teraz vo februári obvolať všetkých, že napr 20.septembra bude svadba, sú pozvaní, so konca marca potrebuješ vedieť, či s nimi môžeš počítať. A potom vytlačené pozvánky odovzdá osobne alebo pošleš poštou 1-2mesiace pred termínom svadby
My sme rodine a blízkym priateľom, ktorých sme tam chceli pozvať, oznamovali tak všeobecne niekoľko mesiacov dopredu,akože "vtedy a vtedy sa berieme, ste pozvaní" a oficiálne oznámenia a pozvánky sme rozdali a rozoslali asi mesiac pred termínom sobáša.
My sme posielali už v takomto čase a svadba bola v lete. V podstate hneď keď boli všetky termíny rezervované a vedela som že sa nič už nebude meniť. Ľudia s termínom počítali pretože mali pozvánku na očiach a nikto si nenaplánoval iné termíny, pretože náhodou zabudol. A nakoniec prišli všetci čo boli pozvaný.
5-6 mesiacov je optimálne, vôbec by som s tým nečakala. Ak máte už booknute všetky veci okolo. Nečakala by som - riskuješ, že ti ľudia neprídu. V dnešnej dobe si ľudia kupujú aj pol roka dopredu dovolenky. Peknu svadbu prajem 🙂
Kedy chces ty. Na to nie je nejaky zvyk.
Len pre tych, co pozyvas k stolu, stanov zavazny termin (napr. tych par tyzdnov pred), do kedy sa musia vyjadrit o ucasti. Aby si ty zas naplanovala pocet jedal, atd.