Kedy odovzdať svadobné oznámenie?

lotuska97
20. feb 2024

Ahojte 🙂
zaujimalo by ma z Vašej skúsenosti v akom časovom predstihu sa odovzdávajú svadobné oznámenia a pozvánky k stolu ?
Budeme mat svadbu začiatkom septembra, ale oznámenia by som najradšej odovzdala už v budúcich pár týždňoch, pretože začiatok septembra je ešte mesiac kedy ľudia často plánujú dovolenku. Na internete som však našla, že sa pozvánky odovzdávajú 3-4 týždne pred svadbou.
Tak by ma zaujímal Váš názor.
Ďakujem 😊

moonlight1210
20. feb 2024

Kedy chces ty. Na to nie je nejaky zvyk.

Len pre tych, co pozyvas k stolu, stanov zavazny termin (napr. tych par tyzdnov pred), do kedy sa musia vyjadrit o ucasti. Aby si ty zas naplanovala pocet jedal, atd.

malaopicka
20. feb 2024

Väčšinou sa pozvánky a oznamenia dávajú oficiálne po tom, čo už dávno všetci o svadbe vedia a sú na to pripravení. Preto sa píše 3-4 týždne vopred. My sme napríklad dávali 6 týždňov pred, ale to nikto nevedel, že bude svadba a všetci sa zariadili 🙂 je to na vás

koniarova
20. feb 2024

Obvolala by som tých, ktorých pozývam na svadbu s potvrdením termínu. Aby si sa vedela zariadiť. A pozvánky by som im povedala, že pošlem neskôr. Nejaký jún cca.

pribinak
20. feb 2024

3-4 týždne pred? Dosť neskoro podľa mna. Ak by som mala zabookovanu dovolenku tak neviem či by som ju rušila (finančná strata)
Alebo môže mat nejaký príbuzný služobnú cestu a to dlhodobo naplánovanú tak proste šéf to nepreloži
Alwbo aj operačný zákrok, veď tie sa tiež plánujú dlhodobo

Za mna odovzdať určite skôr ako 3-4 týždne

cyberk
20. feb 2024

Kludne aj hned ako ich budes mat, za mna tiez lepsie, ked viem o niecom aj polroka vopred :D

lilianka28
20. feb 2024

@lotuska97 No u nás je zvykom v dostatočnom časovom predstihu všetkým, ktorých chcem pozvať, dať o svadbe vedieť, a teda že sú pozvaní. To poviem pri osobnom stretnutí, prípadne ak sú z väčšej vzdialenosti, tak telefonicky. Tiež poprosím, aby svoju účasť potvrdili/nepotvrdili do určitého termínu, vzhľadom na pevné nahlásenie počtu hostí v hoteli/reštaurácii.
Takže kľudne môžeš slovne pozvať už teraz.
Pozvánky s oznámením potom posielame tak mesiac pred svadbou.

vkatush
20. feb 2024

@lotuska97 u nás všetci vedeli, kedy bude svadba mesiace pred ňou a pozvánky boli už len formalita asi mesiac dopredu, čím sme sa ubezpečili, kto reálne príde, či niekto nemá nejaké alergie alebo niečo,...

bykaterina
20. feb 2024

kludne ked ich budes mat. Je jasne ze sa dozvedia o datume skor ako im pride pozvanka, ale nemusia si byt isti ci ich vobec pozvete. druha vec u nas je zvyk ze prides na navstevu k rodine ktoru pozyvas s pozvankou a zenich alebo naopak nevesta s rodinou sirsou, na navsteve sa zoznamia. nie je to potom take trapne na svadbe. potom meisac pred zistim ucast ci vobec pridu

nafka0483
20. feb 2024

My sme posielali tak 5-6 mesiacov vopred. O termine uz vedeli skor, ale na pozvanke bolo napisane kde je obrad, hostina - aby si vedeli vopred rozmysliet ci vezmu aj deti, ako vyriesia dopravu na miesto, ci ostanu spat, atd...

My sme raz boli pozvani telefonicky, ze ved detaily budu potom v pozvanke, dizviete sa vsetko vcas... a pozvanka 2 tyzdne pred svadbou. Zistili sme ze obrad aj hostina na luke "mimo civilizacie", najblizsi hotelik samozrejme uz plny, najblizsie mesto s hotelom asi hodina-hodina a pol cesty. Mali sme male dieta a nakoniec sme teda ani nesli.

katica06
20. feb 2024

U nás je vo zvyku pozývať hostí k svätému stolu osobne. Zvyšok poštou. U nás to bolo 3t pred, lebo boli akurát
dušičky a aj tak sme mali namierené tým smerom. Za mňa ak by som dostala oznámenie teraz vo febr.že na jeseň bude svadba a nie som pozvaná tak tri krát zabudnem.

januska12323
20. feb 2024

Najmenej dva mesiace pred aby sa stihli zariadiť.

1ryba
20. feb 2024

Určite aspoň 2 mesiace dopredu. Aj skôr ak máš pozvánky. Svadba je finančne dosť náročná záležitosť aj pre hostí. Oblečenie, dar, je to dosť peňazí, nie každý má rezervu na takúto udalosť hneď k dispozícii. Tiež čas - plánovanie dovolenky, voľna, termín u kaderníka a pod.

cakanka22
20. feb 2024

Je to absolútne individuálne. My sme mali tretinu hostí zo zahraničia, ďalšia časť hostí zo západného Slovenska a ešte s malými deťmi, takze sme pozývali asi 3 až 4 mesiace pred 🌸aby si to každý stihol zariadiť

mk1111111111
20. feb 2024

Ak v septembri, a nechces este rozdavat oznamenia, lebo tie sa aj nepozvanym posielaju cca 3-6 tyzdnou vopred, tak pozvanym oznam medzi recou hned, september byva dost vychyteny na dovolenky, aby si nebola potom sklamana, ze pojde niekto na dovolenku. Ved na svadbu ide len rodina a dobri znami, nemal by byt problem, ustne oznamit termin a ze s oficialnou pozvankou pridete neskor.

bolarazjedna
20. feb 2024

U nás je to tak, že stanovíš termín svadby, a hneď oznamiš hosťom, že bude vtedy a vtedy. Takže kľudne teraz vo februári obvolať všetkých, že napr 20.septembra bude svadba, sú pozvaní, so konca marca potrebuješ vedieť, či s nimi môžeš počítať. A potom vytlačené pozvánky odovzdá osobne alebo pošleš poštou 1-2mesiace pred termínom svadby

jaskolka
20. feb 2024

My sme rodine a blízkym priateľom, ktorých sme tam chceli pozvať, oznamovali tak všeobecne niekoľko mesiacov dopredu,akože "vtedy a vtedy sa berieme, ste pozvaní" a oficiálne oznámenia a pozvánky sme rozdali a rozoslali asi mesiac pred termínom sobáša.

lenicka999
20. feb 2024

My sme posielali už v takomto čase a svadba bola v lete. V podstate hneď keď boli všetky termíny rezervované a vedela som že sa nič už nebude meniť. Ľudia s termínom počítali pretože mali pozvánku na očiach a nikto si nenaplánoval iné termíny, pretože náhodou zabudol. A nakoniec prišli všetci čo boli pozvaný.

michaela4242
8. máj 2024

5-6 mesiacov je optimálne, vôbec by som s tým nečakala. Ak máte už booknute všetky veci okolo. Nečakala by som - riskuješ, že ti ľudia neprídu. V dnešnej dobe si ľudia kupujú aj pol roka dopredu dovolenky. Peknu svadbu prajem 🙂