Keď nenosí darčeky Ježiško

adeala
20. nov 2013

Ahojte. S partnerom sme dohodnutí, že keď sa nám raz pošťastí mať dieťa, tak darčeky budeme dávať normálne my, ako rodičia. Všetko okolo máme premyslené, len neviem, ako to bude, keď pôjde do škôlky. Keďže tam bude veľa detí, ktoré na Ježiška veria, nerada by som im takto brala ilúzie. Ako ste vysvetlili vašim deťom toho Ježiška v iných rodinách? Aby to bola pravda a zároveň, aby pochopilo, že by ostatným deťom nemalo hovoriť, že Ježiško darčeky nenosí?

lucinocka
20. nov 2013

@adeala a preco nechcete nechat tym vianociam kus caru, magie, tajomna? 🙂 Pre dieta nie je zaujimave vedomie, ze mama isla do tesca a kupila darcek..ale vsetko kolo toho...nemusi to byt prave jezisko, moze mikulas, santa, to je uplne fuk..ale ta radost a ocakavanie a cela ta vianocna rozpravka kolo toho, to je na tom to najkrajsie🙂 ja si po 20 rokoch nepamatam, co som dostala ako darcek, ale nikdy nezabudnem na tu atmosferu kolo toho, na pisanie listov jeziskovi, na cakanie, ci pride ci nie, ci nezabudol... na mikulasa, ked sa mama prezliekala do kostymu a my sme cely den trenovali basnicky, aby sme nedostali uhlie od certa..to je detstvo🙂

maribell
20. nov 2013

@adeala ja som takto inak tiez uvazovala ..a sama neviem ako im to vysvetlit 😀
@lucinocka zakladatelka sa pytala ako to detom vysvetlit aby to nevykecali v skolke nepytala sa ake su pre a proti 😀 ...

nasta55
20. nov 2013

Moj je druhak na zakladke a stale veri na Jeziska 🙂 nejdem mu brat iluzie aj tak na to pride 🙂

lucinocka
20. nov 2013

@maribell ja viem, len mi to prislo luto 😀 ja som stara koza a stale mi je luto, ze tu v chorvatsku nemam take vianoce ako doma😀

h2
20. nov 2013

@adeala Ahoj, myslím, že keď sa vám to dieťatko pošťastí, tak zmeníš názor, lebo ja som tiež toto hovorievala a myslela som si, že aj pre dieťa to bude krajšie, keď bude vedieť, že mu to kúpili maminka s tatinkom, lebo vedia, že by ho to potešilo a že ho ľúbia. No, ale deti proste chcú a možno aj potrebujú na niečo takéto veriť, mám kolegyňu, ktorej dcéra ešte ako 9-ročná verí (alebo sa aspoň tak tvári). Myslím, že na tom, že na Vianoce nosí darčeky Ježiško, na Mikluáša Mikuláš a ešte aj s čertom a anjelikom a na Veľkú Noc zajačik, je niečo pekné, tajomné a rozprávkové a deti tomu proste veriť chcú. Mimochodom, práve teraz už niekoľko dní po sebe chce môj syn, aby som mu rozprávala rozprávku o Mikulášovi (nie je to rozprávka, len mu rozprávam, ako chodí Mikuláš s anjelikom a čertíkom a nosia dobrým detičkám darčeky) a to sa mu strašne páči, niekedy to rozprávam aj 2x po sebe v ten istý večer. 🙂

lucinocka
20. nov 2013

@adeala nemyslela som nic zle, nehnevaj sa🙂

lucka1987
20. nov 2013

@adeala deti maju radi tieto " rozpravkove" vymyslanice .. nasmu drobcovi ich neodpriem, uz teraz to vnima, necham ho v tej sladkej nevedomosti, bezstrarostnosti, uzivat si nieco mysticke, duchovne , rozpravkove, vianocné s celou tou atmosferou a prekvapenim na zaver. keby mam o par rokov menej, sama by som tomu este stale chcela verit.. , aj ked nie som nejako veriaca, stale verim, na nieco medzi nebom a zemou a rada uverim, ze cokoladku do topanky, ktoru si mimochodom aj v mojich 26 rokoch stale davam na balkon, doniesol Mikulas. Aj ked viem, ze to bol manzel co sa par minut predtym vratil z tesca.. preco si kazit a atmosferu.. ja si rada upustim slucku fantazie a robim z vianoc nieco rozpravkove ... / mozno preto, ze som sama zazila vianocny zazrak, ktory mi dal zas to svetielko radosti pre tieto sviatky /
ale je to vase rozhodnutie samozrejme....
kazdopadne bude velmi zakze vysveltit skolkarovi, ze ostatnym detickam nosi darceky jezisko a jemu rodicia.. pretoze aj v obchodoch aj v mediach sa vsetko prezentuje tak , ze darceky nosi vzdy nejaka mysticka osoba ako napriklad santa claus, alebo teda u nas jezisko

mirage
20. nov 2013

@adeala "problem" sa riesi, ked nastane, este sa dieta ani nenarodilo, naco to riesit uz teraz?

lucka1987
20. nov 2013

@lucinocka uuplne suhlasim, akurat mi dlhsie trvalo sformulovat to tak, aby som nikoho nazor neurazila 😀

maribell
20. nov 2013

@lucinocka 😀 ja to berem z tej strany ze my chceme a vychovavame deti tak aby neklamali a my sami rodicia ich klameme ☹ ..tak kde maju potom ten vzor..ja si pamatam ako som ja prisla na to ze jezisko neexistuje a nebola som ani tak sklamana z toho ze neexistuje ako z toho ze mi rodicia cely ten cas klamali ..aj ked som prisla zo skoly ze spoluziaci mi povedali ze neexistuje a prisla som domov a rodicia ma ubezpecovali ze existuje..pride mi to taky podraz zo strany rodicov... nemyslim ze vianoce tym stratia svoje caro..vianoce su same o sebe krasne sviatky ..vnimala som ich tak od malicka a nije kvoli jeziskovi ze co mi prinesie... 😀 asi pre to ze sme nikdy nemali ziadne luxusne vianoce ...skor skromne ale zato cela rodina po kope 😉

misinka26
20. nov 2013

... hihi je to vaše rozhodnutie len by ma zaujímalo, že z akého dôvodu mu akože budete dávať darčeky ( lebo ziavne na vianoce neveríte či už z kresťanského či iného hľadiska ) , chápeš lebo ježiško či Santa nosia darčeky lebo boli deti dobré, poslúchali a sú to nejaké imaginárne bytosti, o ktorých môžu deti snívať ... o Vás predsa deti snívať nebudú, vy im môžete dať darčeky hocikedy 🙂 ...a komu nudú písať listy s prianiami Vám 🙂 ...ja viem, že to chcece možno brať pragmaticky ale nemyslíš, že treba nechať deti snívať 🙂 ja keď si spomenie ako som ako malá písala Ježiškovi a tešila sa celý rok na vianoce, to bolo čaro vianoc ... a trefná otázka ako to budú brať iné deti 🙂 no buď bude Vaše dieťa smutné, že všetkým deľom nosia darčeky buď Ježiško alebo Santa a Vášmu vy alebo sa bude hádať s deťmi ako to vlastne je, veď predsa aj telka podporuje Ježiška a Santu alebo urobí nešťastné iné deti lebo im prezradí čo im doma taja ...

lucinocka
20. nov 2013

@maribell ja si nepamatam, kedy som prisla na to, ze to nie je pravda, ale napr. aj vianocny stromcek nasi robili v noci a rano sme utekali do obyvacky a vsetko sa lesklo a svietilo a bolo to take carovne , ze sa objavil v noci...mm to tak neberie, on sa na mna hneva ze vymyslam somariny, ze kto ma po noci sa sr..t so stromom, ale ma smolu:D aj ja chcem vidiet tu radost v Sofinkinych ockach ked docupita rano do obyvacky a jeeeej stromceeek :D
Ja by som najradsej verila na rozpravky dodnes 😀

anjelicek26
20. nov 2013

@adeala - najväcsia sranda je, ze my sme dcerke nikdy s Jeziskom nezacali. Doniesla to vlastne zo skolky a zo skoly, pretoze ostatne deti verili, prestala verit ona nam, ze darceky su iba od nas 😀 Tak sme to museli trosku poupravovat, ze niekde chodi Jezisko, niekde dedo mraz, niekde vianoce neoslavuju a niekde nosi maminka s ockom a proste vsetci maju pravdu 😀 Ona veri, lebo verit chce.

h2
20. nov 2013

@maribell To predsa nie je klamstvo. To by sme potom nemohli deťom ani rozprávky rozprávať. Alebo mohli, len by to bolo trošku zložité, po každej vete vysvetľovať, že drak neexistuje, že ježibaba neexistuje, že domček z medovníka by po pár dňoch splesnivel a že šípková Ruženka by sa svojho prebudenia nemohla dožiť. 🙂

horana
20. nov 2013

@adeala : myslim ze to nebude vobec problem, fakt sa netreba trapit tymto aspektom. Nasi kym verili tiez mali v skolke par jedincov ktori uz od zaciatku vedeli ako to je a ostatnym vieru nenaburali nech by co hovorili. Tusim este v prvej triede na ZS u syna mnohi verili a mnohi uz nie, tak 1/2 na 1/2 a dokonca vznikali okolo toho polemiky a tak sa potom pytali vsetci triednej, tak musela vyhybat a povedala im nieco v zmysle ze je to zahada a niektori to maju tak a oni onak a v podstate oba tabory si spokojne ponechali svoje nazory.
Myslim ze kludne to mozte urobit pri vasom dietati ako len chcete a nikomu tym neposkodite.

maribell
20. nov 2013

@lucinocka my sme zase odjakziva stavali stromcek rano 24 a to bol otake krasne lebo sme ho stavali ako rodina vsetci spolu a na to sme sa aj vzdy ako decka tesili 🙂

irriss
20. nov 2013

.. u nas stale chodi Jezisko..dvojkam bylo 10 let...a straaaaaaaaaaaaaasne se tesi na Jeziska.....

jen Jezisek si prijde uz jako sasek 😅 ..a obcas by tuto tradici urizl jako prsa od nocniho kojeni...ale kdyz se zase blizi vanocni cas,.. je rad Jezisko, ze Jeziskem je..i kdyz vi, ze "saskuje"🙂

Snivat je treba, dokud nas ze snu TVRDA realita neprobudi..a mozna i proto se starsi deti snazi snit co nejdele, protoze tu "tvrdou" realitu uz jsou schopny videt..
je to jako kdyz my dospelaci zavirame oci a chceme aby se nam neco pekneho zdalo a nebo aby sen ci noc neskoncila.. 😔

p.s. tu chodi Jezisek 25.rano..cim je Jezisek starsi, ma problem zustat vzhuru dele nez deti, aby byl schopen naskladat potaji darky pod stromecek 😉

maribell
20. nov 2013

@h2 mno tak ja uz ako male dieta som vedela ze draci ani nic take neexistuje 😀 a rozpravky som napriek tomu pozerala ... ved predsa na tom nic nieje ...

zuzka38
20. nov 2013

ja ti uplne rozumiem, a tiez nad tym uvazujem, je to sice mile, krasne, ano iskircky v ociach a z druhej strany jedno velke klamstvo.. ok, deti na to zabudu si poviete, sak vsetci sme si tym presli, a co podvedomie? ja si napriklad dodnes pamatam, ako som prisla na to v skole v prvej triede, ked sa mi niektore deti vysmiali, ze jezisko neexistuje, prisla som s toutou informaciou domov, s placom, ze preco a naco to robili... podla mna traumaticky zazitok 🙂
ja ti neporadim ako so skolkou to sa moc neda, ked tam ucitelky budu vsetky deti bez rozdielu namotavat na jeziska ci mikulasa, otazne je ako to tvoje dieta potom nevyzdrai pravdu ostatnym... fakt neviem
ja mojmu synovi nehovorim o jeziskovi, hovorim zatial pravdu o vianociach.. hovorim zatial, mozno si to do dalsieho roka rozmyslim co ja viem..
fakt je ze sa mi nepaci to, ze mam svoje dieta klamat.. pokial doteraz som zila a zijem s tym, ze ho klamat v zivote nexcem a este som ho ani neoklamala pod ziadnou zamienkou dostat z neho to co potrebujem..
@adeala

si to presne vystihla
@maribell

irriss
20. nov 2013

@maribell ..a jses si jistaaaaaaaa???, ze draci neexistuji 😀 😀 😀 😀 😀 😉 ??

irriss
20. nov 2013

@zuzka38 ale TOTO klamani neni zklamani... 😉

maribell
20. nov 2013

@irriss 😀 ...ja som skor vedecky typ a drzim sa faktov 😀 ..

wewe22
20. nov 2013

@adeala maximalne suhlasim s @lucka 1987 a doplnim este moju skusenost- u mojej kamaratky chodi dedo mraz (silne komunisticky zalozeny stary rodicia) detom povedali ze mama s tatom pomahaju dedovi mrazovi kupit darceky lebo dedo mraz toho ma vela on ich potom prinesie aj s darcekmi co kupil on, vsetko bolo uplne v poriadku, az kym mala nezacala chodit do skolky, najskor sa len pytala preco u nich nechodi jezisko ale dedo mraz, to bolo v pohode, ale na dalsi rok prisla a hovori maminke nech sa na nu nehneva, ze ona by chcela aby chodil ku nim jeisko
toto samo hovori o detskej logike je jedno kto co alebo ako tie darceky prinesie deti maju ak aj im prinesie darceky ten isty "ujo" ako ostatnym
vysvetlit 3rocnemu dietatu ze deti veria na jeziska ale ono im nesmie prezradit ze to tak nie je bude sakra problem deti sa s takymito vecami nadsene chvalia

h2
20. nov 2013

@maribell Jasné, že na tom nič nie je. Ani na tom, že darčeky nosí Ježiško. 🙂

zuzkat1
20. nov 2013

@adeala tak u nas sa o jeziskovi nikdy nehovorilo mala vie ze darceky nosime my rodicia a neriesi to. Nemam potrebu vysvetlovat ze inde chodi rozpravkova bytost. Akonahle by som s tym zacala tak by to mala vytiahla v skolke.

anjelicek26
20. nov 2013

@zuzka38 - ved to je to, vidia to vsade, vsetci ich kamarati splietaju o jeziskovi, u nas teda o vianocnom muzovi, ale pointa ta ista... kazdy sa ich pyta, co si zelaju od jeziska, co mu napisali, no co si maju mysliet? Ze vsetci ich pri tych otazkach klamu? Skor zacnu spekulovat, ze doma nevedia vsetko, fakt to u nas tak bolo a je 😀 😀 😀 Saska to vie, ze darceky su od nas, napriek tomu vypisuje JEMU. A Maxovi nepovie ani nahodou, ze neexistuje, ved ona predsa vie, ze existuje! No je to kocurkovo veru obcas 😀 Ono je to v podstate jedno 🙂 Caru vianoc to neuberie.

irriss
20. nov 2013

@maribell ja jsem podobny typ, ale snazim se letat, abych se diky vede nestala kamenem, bez srdce.. 😉
Snazim se, aby deti rozlisily teorii od praxe..vedu od vesteni, ale pohadky a narok na SNY jim neberu, prisla bych si jako zradce a ten nejvetsi ZLODEJ..to radeji budu vedet, ze jsem lhar a posel dobrych zprav a prodluzovac snu 😉
Nepredbihejte cas..pripomina mi to staveeni na nohy uz v 6tem mesici a posleze velke litovani, ...ze cas tak rychle utekl..
Malovani nactiletych a pak bezradne zpusoby na navrat do detstvi 😉

lucka1987
20. nov 2013

@zuzka38
@irriss ja ani neviem ako som prisla na to, ze jazisko darceky nenosi.. len viem, ze sme sa so segrou tvarili ako hrdinky, ze sme prisli na to velke tajomstvo..lebo sme nasli darceky v hornom nadstavci v skrini.. a to tiez nam bolo vysvetlene, ze to jezisko nema tolko miesta aby schoval vsetky darceky a tak su schovane tam.. budis.. no potom ked som viedela ze mama ten darcek aj kupila, tak.. akosi mi to docvaklo. a neriesila som to.. stale som bola v tom, ze je to od jeziska, aj ked som vedela, ze nie je... rovnako ako mikulassky balicek v cizme...
a ja pisem list jeziskovi dodnes.. tomi pripomenulo, ze tento rrok som este nenapisala...
aspon chvilu od starosti prec a chvilu byt dietatom.. je to super 😵 ma to pre mna caro a vzdy sa budem snazit to caro rozpravkove v rodine udrzat, lebo ja som taky vianocny saso, co beha cele vianocne sviatky s blikajucou sobiou celenkou na hlave a cervenom rolaku a tesim sa z kazdeho detailu.. do majonezoveho salatu po prskavky ktore si zapalime na balkone, kym rychlo donesiem darceky pod stromcek zo srkine / minuly rok sme tak urobili pre nasho drobca a ten bol z toho neksutocne nadseny, aj ked mal ani nie 1,5 roka /

maribell
20. nov 2013

inak som si vsimla ako to uz na modrom konikovy byva sa tu zvrhla zase diskuia uplne mimo temy 😀 ... zakladatelka sa pytala ako to vysvetlit detom aby to nevyzradili inym detom a vsetci tu hned zacnete do nej hucat ze vlastne bere detom iluzia a krasne bezstarostne detstvo :-/ .... chcela len poradit
@h2 @irriss ved ja nikoho nepresviedcam aby detom povedal pravdu 😉

zuzkat1
20. nov 2013

@lucinocka my zdobime stromcek s dcerou a mala by si vidiet tu radost a hrdost ze ako ho ozdobila