neviete niekto poradiť kde mi pokrstia dieťa keď sme neni zobratí v kostole a krstný rodičia nemajú birmovku????
najlepšie v Žiline alebo okolí
Ahoj. Diatatko ti pokrstia aj bez toho, aby ste boli manzelmi. Staci len , aby jeden z rodicov chcel pokrstit dieta a zasiel za fararom. Krstni rodicia by ale mali mat birmovku.http://www.farar.inky.sk/KrstDietata.htm
Ak tam máte salezianov,tak skúste u nich,aj sesterke bez problémov pokrstili.
Ak chcete pokrstiť dieťa v katolíckom kostole, rodičia nemusia byť zosobášení - dieťa nemôže za svojich rodičov, preto mu krst nemožno odoprieť. Rodičia len musia byť dohodnutí, v akej viere dieťa bude vychovávané, teda aj pokrstené.
@betka011 neviem, ci si si citala podmienky krstu. Nic o tom, ze by mali byt rodicia zosobaseni, tam nie je. S krstom musi aspon jeden rodic suhlasit. Je potrebna osoba, ktora sa zaruci, ze dieta bude vychovavane vo viere. Ak to nie je rodic, tak krstny rodic. Staci jeden, nemusia byt dvaja. Ale ten jeden musi mat vsetky sviatosti. Nezalezi, ci je slobodny alebo zenaty, vydata. Ak nie je slobodny, tak, samozrejme, sobaseny v kostole. Takze u Teba nie je problem, ze nie si vydata. U Teba je problem, ze krstny nemaju vsetky sviatosti. Treba, aby si ich doplnili alebo si najdi ineho krstnehu/krstnu a ten druhy k tomu moze byt uvedeny ako svedok krstu, ten nepotrebuje mat vsetko.
@betka011 dobre ti to @lauricka vysvetlila, len by som doplnila, ze ani vsetky sviatosti nie su podmienka, dokonca moze byt inej viery, ale v tom pripade nebude krstny rodic ale svedok krstu (prakticky to iste.) Duchovny moze mat problem s tym ak to ma byt clovek rozvedeny, zijuci v partnerstve mimo manzelstva, ktory ma nemanzelske deti atd.
to sa treba len popytat od kostola po kostol, alebo znamych kto kde krstil. My sme sice sobaseni v kostole ale krstni rodicia su bez sviatosti a na civil, ale v dedine asi 10 km od nas sme natrafili na ochotneho pana farara, ktory uznal, ze ide o sviatost pre dieta a neprinalezi mu sudit pomery rodicov alebo krstnych rodicov...u troch inych sme predtym nepochodili...
myslim si, ze dnes uz po vyjadreniach sv. otca Frantiska by s tym nemal byt problem velmi nikde i ked ludia su rozny 🙂
@rachaellk ako to dieťa budú, prosím ťa , vychovavat vo viere, keď podľa nej sami nežijú?!?
@tabitka337 nijako a kľudne sa vyfešákovaní postavia pred oltár a budú vedome klamať
Treba sa ist opytat do kostola, aj my sme tak boli. Nie sme zosobášení v kostole a ani krstni rodičia nie. A bez problémov nam Adamka pokrstili.