Ahojte, neviete či treba v evanjelickom kostole pri krste sviečku a košieľku?
Ďakujem za normálne odpovede... ;)
@iduska13 ďakujem... a môže sa dat ako pamiatka pre dieťatko? Nie som evanjelička preto sa pýtam
nie...žiadna sviečka ani nie je potrebná a ani košieľka.
pamiatku si môžeš dať, len farár so sviečkou nebude robiť nič - jednoducho sviečka vôbec nepatrí na obrad.
Krstila som 3 deti, cele okolie je evanjelickej viery, no košieľku a sviečku nikto nikdy nedal. Avšak môžeš začať 🙂 pamiatka sú napr. náušničky pre dievčatko (ako dar)….
Ako pamiatku kľudne. Ak s tým nemajú rodičia nejaký problém. Vyslovene pri samotnom krste v kostole byť nemusí.
@andaluzia12 náusnicky máme a keďže ja som katolíčka tak neviem ako to funguje v inej viere...
@iduska13 Ďakujem krásne 😊
Pochopila som, preto ti pisem ako sa to bežne robi pri evanjelickom krste ..
@andaluzia12 ďakujem... 😊
Ja som ako katolicka kupila na evanjelicky krst ako pamiatku taky obrazok anjelika s modlitbou, da sa zavesit nad postielku, alebo odlozit. Plus taku knihu - pamiatka na moj krst a tam si mozu vypisat veci a nalepit fotky.
My sme krstili pred dvoma tyzdnami a ano mal samozrejme sviecku, ved to je pre vas na pamiatku, odpalili od velkonocneho ohna, co im tam vecne hori... je to take symbolicke, zapalime zasa na konfirmacii a potom az na svadbe...
@anjelicek26 ďakujem 😊
@nevenka môžem na ten obrázok poprosiť stránku ak ste objednala z internetu? Knihu už drobec má od narodenia a je tam aj kapitola s krstinami...
Vsak ,ked si katolicka,tak daj pokrstit v katolickom kostole,
@vorkola podľa mňa autorka ide niekomu z ECAV na krst, nejde o jej dieťa... či sa mýlim?
@vorkola no myslím, že každého osobná vec kde človek dá pokrstiť dieťa 😉
@michellemary áno idem na krst niekomu a nepoznám zvyky v inej viere
U evanjelikov určite nie, košieľka a sviečka sú symbolmi len pri katolíckom krste. U evanjelikov nič, normálne len dar dáš, aký chceš.
@anjelicek26 v Nemecku to možno tak funguje, ale u nás na SVK žiadny veľkonočný oheň v kostole nehorí. Ani na konfirmacii a na svadbe sa sviečky nezapaluju, keďže nemajú aké, pretože pri krste ich nemáme.
Hovorím o klasickej evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku.
@iduska13 tak je to tiez klasicka evanjelicka cirkev 😅
@anjelicek26 tak potom sa znovu potvrdilo iný kraj, iný mrav 🙂
Nie