Je odobierka dôležitá, alebo je to iba starý zvyk?

ell_mala
14. sep 2020

Ahojte. Chcem sa opýtať aký je váš názor na odobierku/odpytovanie pred svadobným obradom v kostole. V apríli 2021 chystáme ( keď Boh dá) väčšiu svadbu pre cca 100 ľudí ale túto konkrétnu "ceremóniu" by sme so snúbencom radi vynechali, proti čomu sú zásadne moji aj jeho rodičia. Je odobierka naozaj tak dôležitá alebo je to už iba starý zvyk? Ďakujem za každú radu prípadne skúsenosť.

s_a
14. sep 2020

My sme ju nemali, prišla som rovno do kostola, takže ma muž videl prvýkrát, keď som kráčala ku oltáru

ell_mala
autor
14. sep 2020

@s_a presne takto by sme si to aj my predstavovali

hailey1
14. sep 2020

@ell_mala mna tiez videl moj muz v svadobnych satach prvykrat v kostole, ale odobierka pre nas oboch bola dolezita (hlavne kvoli rodicom). Urobili sme si ju den vopred 👌🏼 bolo to skvele, prisli aj druzicky, druzbovia... fakt to bola pecka

ajka0207
14. sep 2020

@ell_mala je to "starý zvyk" ale v podstate všetko čo robíš na svadbe je len "starý zvyk". Na manželstvo to nemá vplyv, či už sa zoberiete o dvoch svedkoch alebo pred sto ludmi, či s tancom či bez, či budete mať koláče alebo nie... Dôležité je aby ste boli vy dvaja spokojní. Ale zas poviem za seba, rodičia sú tiež dosť dôležitý, ak to chcete ponat tradične. Nevravím že vám majú svadbu naplánovať, ale aspoň zvážiť postoj by ste mohli. Je niečo prečo tu odobierku nechcete?

jeliz59
14. sep 2020

Zvyk...dá sa i bez toho....aj stým...

ell_mala
autor
14. sep 2020

@ajka0207 žiaden podstatný dôvod na nechcenie odobierky nemáme len nám príde zbytočné aby sa ľudia ktorí pri odobierke majú byť schádzali najprv u nás, potom do kostola a potom merali cestu na hostinu ( keďže hostinu budeme mať 20km od kostola), ale nech každý príde rovno do kostola

veronikaszabova
14. sep 2020

@ell_mala za mna je odobierka blbost v tom pripade, ak uz spolu byvate.

rachel36a
14. sep 2020

@ell_mala za mna blbost..nemali sme...taketo trapoosiny sme nechceli

lopka1313
14. sep 2020

Mne to pride fajn, ale ja som za tradicie. Kamaratka napr. odobierku mala, ale pri rozdavani pozvanok vravela, ze stretavka je az v kostole, odobierku spravili len pre najblizsich 🙂

deti95060810
14. sep 2020

trápna hovadina ktorú som MUSELA absolvovať.... 😨

katka281
14. sep 2020

@ell_mala ahoj, my sme odobierku mali a bol to uzasny zazitok, nas starejsi ju spravil naozaj genialne (aj sme sa zasmiali a aj slzicka vybehla). Avsak nutnost to nie je. Asi mesiac dozadu sme boli na svadbe kde odobierku nemali a ani nechybala. Ak ju nechcete, tak si ju nedavajte 😊 vsak je to tvoj a zenichov den, tak je na vas co bude a co nie. Urcite je krasny zazitok aj to, ked sa so snubencom uvidite priamo v kostole ❤

oblecenie99
14. sep 2020

@ell_mala No ja to vnímam ako zbytočné nasilu vyvolávanie plaču..my sme nemali,ale tak pred svadbou sme mali dva roky spoločnú hypotéku a bývali sme spolu,viac ako 100 km od rodiska 😄 ale mám kamošky,ktoré to mali rovnako,a odobierku mali..povedala by som,že takto to vyzeralo blbo,ale to by sa dalo potom povedať asi na vsetky svadobné tradície 🙂 ak sa to niekomu páči a chce,tak prečo nie?Ak nechcete,nemajte...ja som napr.bola strašne proti redovemu tancu (vychodniarky budú vedieť určite o co ide 😁),ale moja mama ma k tomu napokon "dokopala" a vôbec to napokon nebolo také zle,čiže neľutujem,že som sa nechala nahovoriť.Alebo som striktne zakázala DJ ovi hrať tie otrepané svadbovske odrhovacky...ja tie nenávidím.Ale ludia to chceli 🤷 ja neviem,či nebola napokon aj jede jede mašinka 🤣 Mala som vlastne predstavy,platili sme celú svadbu my dvaja s mužom,aby do nej nikto nekafral,do začiatku svadby som odolávala,všetko organizovala sama,aby som na ďalší deň po akcii skonštatovala aj ja,že aj keď sme sa snažili všetko po našom mať,svadbu nerobíš pre seba ale pre hostí 😁

janeninka
14. sep 2020

@ell_mala vzhladom na vase okolnosti mi to pride prekombinovane. Hladala by som skor sposoby ako mat taku peknu chvilku s rodicmi, podakovat im a pod.. ale len v sukromi a pokojne den dva pred svadbou.

simca06022011
14. sep 2020

Podľa mňa je to zbytočnosť, ľudia to robia stále a podla mňa to často neplní funkciu ved teraz tie páry žijú spolu niektoré aj roky pred svadbou 😊 pre mňa ako hosťa to predĺži celu tu procesiu ešte viac... Naa takto volali, odobierku dali okolo 12 tej a pritom svadba až o pol 16tej... Od ignorovali sme lebo sme sa poučili predtým, kopa mužov už bola nacengana, keď prišli na obrad. Trápne. Nápad urobiť to deň vopred pre blízkych a rodičov a na druhý deň sa naparadit a cerstvi upraveni sup do kostola... Neviem ako mate vy, ale ja väčšinou na svadby cestujem ďaleko. Na jednej si dali dva obrady.m, predtým túto odobierku.. Samozrejme sa presúvať z miesta na miesto... My sme od ranajik nejedli a kvôli ymto ceremóniam sa jedlo o 19-20tej 😂🤦‍♀️ poučila som sa😂

ivangeline
15. sep 2020

Videl až v kostole. Amerika úraduje. 😁😁

miadi
15. sep 2020

Toto pocujem prvy x 😃teda okrem folkovej historie ze sa toto este robi.. mne to pride take 1900r . Keby ste to chceli aj vy snubenci lebo milujete take tradicie ok. Ale ked na to nemate chut. Je to vaša svadba mala by byt podla vasich predstav, Ja taketo ceremonie nemusim. Je to na tebe.

poopsie
15. sep 2020

My sme sa s mužom brali na zámku, z organizačných dôvodov sme sa spolu chystali v hoteli, prišla fotografka a robila nám fotky v kúpeľoch, takže sa žiadna Amerika nekonala.. Odobierku sme si spravili v hoteli, odmietala som šaškovať na sídlisku v svadobných šatách 😂v podstate sme im dali len také srdiečka a poďakovali sme sa im za to, že nás vychovali, že nám dali pevné základy do života, rodičom sa to rátalo predsa je to aj pre nich veľký deň

sense
15. sep 2020

Odobierka nutna nie je...he to zvyk a vy ju bud chcete al nie

bdalibor
15. sep 2020

@ell_mala pri o dobierke sú prítomní rodičia, krstni rodičia a zvyčajne nejaká žena, ktorá o dobierku pred rozpráva. Rodičia dajú svojim deťom požehnanie do pekného spoločného života. Je to tradícia kresťanov. Ak, vás rodičia vychovali v kresťanskej viere( co si myslím, že, áno, na základe vašich slov), tak NEZAPIERAJTE vieru svojich predkov. Naopak vám z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že je to krásne. Do dnes si na to dobre pamätám. A to som už ženatý takmer 28 rokov. Plakali sme ako male deti.... Držte a zvážte to.

evkamotka
15. sep 2020

My sme mali dost hosti zdaleka, tiez sme nechceli velke presuny. Tak sme spravili odobierku len o rodičoch a 2 svedkoch + 1sestra a 1 krstna. Uplne minimalisticky a stacilo bol nas plny byt :D aspon sme pozartovali, dali si pierka a isli uz do kostola spolocne

lenuliatko84
15. sep 2020

Zalezi ci chces tradicie.jansom to nechcela.prisiel si muz pre mna,dala som mu kvietok na klopnu a isli sme na obrad

mm2008
15. sep 2020

my sme odobierku mali, bez odobierky by to nebolo to pravé.. ved odobierka sa dá zrealizovať v úzkom kruhu - iba vy, vaši rodičia a "starejší" alebo kto bude celý obrad "konferovať"....

nina004
15. sep 2020

@ell_mala Ja som sa tomu do poslednej chvíle bránila. Ale nakoniec sme ju urobili hlavne kôli rodičom. A bolo to super,vôbec neľutujem. Veľmi dojímavá časť svadby, som rada,že sme do toho šli. Manžel ma videl prvýkrát ,keď si po mňa prišiel a plakal, čo sa stalo jediný krát v našom vzťahu. Ale určite závisí aj od toho ,kto tu odobierku robí. Nám to robil kamarát , ktorého sme to pýtali na poslednú chvíľku a bol súprový. A tiež opadla nervozita do značnej miery.

lucka_ke
15. sep 2020

nemali sme nič zo "starých zvykov", spolu s nami 13 ľudí, dobrý obed a dovi dopo
sme spolu šťastní aj bez veľkej svadby, ušetrené peniaze sme použili na kúpu bytu

nikiki29
15. sep 2020

@ell_mala my budeme ma tiež v 2021 a odobierku nebudeme mať...

sasesoe
15. sep 2020

@ell_mala zvacsa je dolezita pre rodicov ;) my sme mali. Sestra nemala, lebo jej svokrovci na svadbu odmietli prist. Podla toho, kto plati svadbu by som riesila kompromisy s rodicmi, predsalen aj pre nich je to vyznamna udalost

marca12
15. sep 2020

@ell_mala ja zase odobierku nechcem,lebo by som ju celu odrevala. 🙂

gir
15. sep 2020

Riešili sme to tak, že v reštaurácii kde bola svadobná hostina sme mali aj salónik, kde sa hostia z oboch strán zišli, bolo prichystané občerstvenie. K nám domov prišiel len snúbenec aj so svedkom, odobierka v salóniku a potom už spolu do ⛪.

ajko2011
15. sep 2020

My máme svadbu o 3 týždne a žiadnu odobierku mať nebudeme. Sme spolu 11 rokov a príde nám to zbytočné. 🙂

zuzuliennka1
15. sep 2020

@ell_mala je to len zvyk a pre mna bolo dolezitejsie, aby ma manzel videl 1x az pred oltarom, odobierka nebola, nikomu nechybala. tvoji aj snubencovi rodicia kludne mozu byt proti, ale je to vasa svadba a ked to nechcete - tak nebude, budu sa s tym musiet zmierit