Chcela by som vedieť či sa dá dieťa pokrstiť aj v katolíckom a aj v evanjelickom kostole ak sa rodičia nevedia dohodnúť?
Myslím že cirkev by mala o sebe vedieť a jedno dieťa by nemalo byť krstené 2krát. ďakujem
Pokial ja viem, tak vo vacsine kostolov (su aj vynimky s liberalnymi fararmi 😉 ), pokrstia dieta ak ste mali v kostole aj svadbu, pocas obradu slubujes ze v tej viere budes vychovavat svoje dieta... poznam viacerych co nemali svadbu v kostole a ked chceli pokrstit babatko tak sa pred krstom museli aj vziat v kostole...a teda tak ako nemozes mat obrad aj v katolickom aj evanjelickom kostole, tak nemoze byt ani dieta pokrstene v oboch... ale z pocutia viem, ze pokrstit sa da v niektorych kostoloch aj ked rodicia sa brali len na urade...zalezi od farara...
@adelakk ďakujem ale keby išiel partner bez môjho vedomia do druhej cirkvi a.tam by nevedeli že už je okrstený tak by ho mohol ešte raz dať okrstiť poza môj chrbát? Myslim že je to nezmysel ja som súhlasila s jeho vierou ale keď on nemá záujem ho ešte teraz kratiť a už má mesiac tak ja nechcem čakať rok a celá jeho rodina chce zase moju vieru aj napriek tomu že sú v druhej. Tak neviem. Ešte raz ďakujem
Nechajte to na dieťa,krstiť dieťa a upísať ho cirkvi,a ono ani nevie,o čo ide,totálna kravina,nech sa samo rozhodne,aj Ježiš sa sám rozhodol,
Mám pocit, že zakladateľka témy nemá ani potuchy čo je krst, konfirmácia resp. prvé svaté prijímanie. Asi nemá ani ona žiadne hodiny náboženstva za sebou pretože tam to učia.... Takže asi len pre parádu 😒
@mina28 pri krste verime, ze sa dieta stava dietatom Bozim a dostava nezmazatelny znak (na dusi)....takze ak je uz raz pokrstene je pokrstene nazvdy. Co sa tyka samotneho obradu, ktory prebieha pri krste, ten moze byt vykonany aj sto krat, ale platny krst bude aj tak iba ten prvy. Takze si mozete dat dieta pokrstit kolkokrat len chcete, pokial zamlcite, ze dieta uz bolo pokrstene. AKo uz bolo spomenute v prispevkoch vyssie, tak podstatne je, v akej viere bude dieta vychovavane......to sa aj pri krste slubuje, ze budete dieta spolu s krstnymi rodicmi vychovavat vo viere, v ktorej je pokrstene. A je aj pravda to, ze vo vacsine pripadov dieta pokrstia iba v ak su rodicia zosobaseni v kostole. Takze ak ste zosobaseni v evanjelickom kostole alebo iba civilne, nemusi vam knaz v katolickej cirkvi dieta pokrstit. A to plati aj naopak.
@adelakk v evanj. kostole pokrstia vždy. A každého.
@bonaqa2013 hmmm.to som nevedela.
@veronika1402 upísať sa cirkvi?ak je niekto skutočne veriaci,tak svoje dieťa dá pokrstiť preto,aby ho mohol vychovávať ako kresťana hneď od začiatku.ak niekto krstí len preto,že krstia skoro všetci,tak to nemusí robiť a ako píšeš-nechať to v neskoršom veku na dieťa,či sa cíti byť veriacim človekom
@breznica ja si myslím,že vychovávať ho v krestanskom duchu môže tak,či tak.A ak dieťa bude presvedčené,dá sa pokrstiť. Takto to dieťa,už vlastne nemá na výber,a už si dovyberalo🙂
@veronika1402 nedovyberalo, môže kľudne prestúpiť do inej cirkvi....
@veronika1402 súhlasím. V kresťanskom duchu vychovávajú deti aj tam, kde ani nevedia, čo to znamená. Všetky cnosti aj hriechy tu boli už pred Kristom a poznali ich aj jeho predchodcovia i súčasníci a všetky náboženstvá z tých cností vychádzajú, morálne princípy máme v sebe zakódované. Vychovávať deti k dobru, sa dá aj bez príslušnosti k cirkvi (hociakej).
@bonaqa2013 dá sa síce z cirkvi formálne vystúpiť, ale prečo vlastne nedať vlastnému dieťaťu možnosť slobodnej voľby?
@veronika1402 to nie je pravda že by si dovyberalo, dieťa keď povyrastie tak si samozrejme môže vybrať - poznám množstvo ľudí, ktorí boli krstení ako katolíci a keď naozaj uverili prestúpili do niektorej z protestantských cirkví a poznám aj množstvo ľudí, ktorí boli krstení ako evanjelici a keď naozaj uverili, spoznali, že majú byť v katolíckej cirkvi 🙂
Ak môže byť dvojité občianstvo, môžeš ho podľa mňa pokrstiť vo viacerých kostoloch (vierach). Ja osobne som ateista, ale pokrstený som (tuším Kalvín). Pokiaľ dieťa krstíš bez jeho rozhodnutia, aj tak to podľa mňa nemá váhu. Ja som napríklad bol pokrstený úplne zbytočne. To ale neznamená, že som zlý človek. Len si myslím, že za svoje skutky nesiem zodpovednosť sám a podľa toho sa snažím aj správať. Zákony karmy fungujú, či si pokrstená, alebo nie. A z mojich (Tvojich) daní dokonca cirkev dostáva podiel, takže pokiaľ to je štátom uznaná a registrovaná cirkev, ktorá dostáva zo štátu peniaze (podľa posledného sčítania ľudí), tak sú povinní Ti dieťa na želanie pokrstiť.
@sefkuchar nie sú povinní - si predstav. Neviem kde si nato prišiel .
@bonaqa2013 jednoduchá logika: berú moje peniaze, sú povinní mi za to niečo dať ako protihodnotu. nežijeme v stredoveku - zákon rovnováhy. Príčina - dôsledok.
@sefkuchar na čom šlapeš? aj športové kluby majú z mojich peňazí podiel, a nie sú povinní absolútne nič voči tebe. Alebo ty máš nejaké špeciálne výhody pri lístkoch na zápasy, atď?
Zas je fakt ze v napr. v Rakusku kde si ludia sami platia cirkvi, su tieto viac "pro-zakaznicke", jednoducha logika.
Tu u nas je to take nejednotne, niekde su svatejsi nez papez, trvaju na zasadach casto az prehnane, inde dedinu vedla sedi liberlanejsi farar a to co inde striktne odmietaju, v pohode akceptuje. Co teda asi nie je uplne dobre, takato dvojtvarnost podla mna nerobi dobre.
@worker_falcon
Fakt ?
Myslíš si, že na niečom šlapem ?
Je naozaj nelogické očakávať niečo za tie peniaze, čo dostávajú od nás ?
@sefkuchar v tomto sa mýliš. To nie je žiady zákaznícky servis. Väčšina z nás platí na cirkev nedobrovoľne a na oplátku nechcem a nepotrebujem nič a na nič ani nemám nárok zo zákona. Ak nie som pokrstená, žiadny farár ma v kostole nezosobáši aj keby som platila neviem koľko. Už tu o tom boli debaty. Ale toto nie je ani zďaleka podobné dvojitému občianstvu, ktoré mimochodom v SR nie je možné! Keby aj bolo, tak s otázkami viery to nemá nič spoločné. Nemôžeš byť oficiálne členom dvoch rôzych cirkví.
@sefkuchar vieš kde všade idú naše dane? A čo máš z toho ... Také veľké guľové.... 😉
Ahoj. Moji rodinní známi-manželia-sú "odlišnej " viery - paní je katolíčka, zatiaľ čo jej manžel je evanjelik. Brali sa v katolíckom kostole, no pred tým sa dohodli, že deti budú vychovávať v katolíckej viere. Tak to aj je. Takže pokiaľ ste mali svadbu v kostole, je jedno či v evanjelickom alebo katolíckom, pri sľuboch ste sa museli dohodnúť, v akej viere budete vychovávať svoje deti. Je to hlúposť dať pokrstiť dieťa aj v takom kostole, aj v takom. Nemôže byť veriace dvom náboženstvám, predsa je tam zásadný jeden rozdiel ;) . I keď mám kamarátku, ktorá je evanjelička, no navštevuje katolícky chrám 🙂
@sefkuchar dobrý matroš 😎
vieš, kde všade idú tvoje peniaze z daní? Ozaj, k tomu športu si sa nevyjadril. Ty máš voľné lístky? alebo tvoja mama býva zadarmo v štátnom domove dôchodcov? A čo máš ty osobne z policajtov, vojakov, hasičov, politikov, veľvyslancov, celej štátnej správy, daňového úradu, atď? My si vlastne platíme ľudí, ktorých jedinou úlohou je prežierať naše peniaze a buzerovať nás (pardon, kontrolovať). Skús prísť na políciu s tým, že veď ty ich vlastne platíš, teda sú tvoji zamestnanci, tak nech ťa obskakujú a robia nadštandardné služby proti zákonom/predpisom/nariadeniam. Fakt dobrý matroš 😖
@alaguema Otázka bola daná a môj názor som povedal. nebudem tu otvárať nové témy, lebo ako si presne naznačila: Všetko už bolo povedané a svojim názorom by som si len pohneval kopec ľudí. Nie som veriaci, ale bibliu mám prečítanú, lebo ju považujem za dobrý morálny kodex, aj keď cirkev (akákoľvek) si z nej vždy vyberie to, čo jej vyhovuje. Ale to už otváram novú tému a to nechcem. Čiže žite dlho a blažene, ako by povedal SPOK 🙂. Neodsudzjem vieru, je veľmi dôležitá. Ja napríklad verím, že dnes spravím na večeru španielske vtáčiky 🙂 Prajem pekný deň a aby @mina28 našla riešenie, ktoré bude vhodným kompromisom pre všetkých zúčastnených.
@worker_falcon Máš pravdu vo všetkom 😉
Dieta sa da pokrstit iba 1krat, cize ak ho pokrstite v jednej cirkvi, uz je pokrstene a v druhej cirkvi by to uz bolo iba divadlo. Nech uz si vyberiete ktorukolvek z tychto dvoch cirkvi, ked v tej druhej poviete, ze je dieta pokrstene uz vam ho aj tak znovu nepokrstia. Bola by to len fraska.