Ahojte. Mám na vás otázku. Chceli by sme dať pokrstiť dcérku a za krstnú mamu by sme chceli moju sestru, ktorá nemá birmovku. Farár nám povedal, že môže byť len ako svedok krstu. Ja ale vhodnejšieho kandidáta nepoznám, nakoľko ona jediná sa o bábätko zaujíma a berie ho ako živého tvora už počas pobytu v mojom brušku. Chcem sa preto spýtať, či nemáte takú skúsenosť, že by krstným rodičom bol iba svedok krstu a nikto iný? Nechcem dať za krstného rodiča nejakého "debila" len preto, že má birmovku a pritom je mu naše dieťa úplne ukradnuté.
Nech si urobi birmovku na rychlo a moze byt 🙂 ... dnes sa vsetko da, len treba najst spravneho farara
na birmovku musi byt biskup.. 🙂 inac to nejde..v mestach su birmovky kazdy rok /na dedinach kazdych asi 5r/ ak chce byt krstna nieje problem si bivmovku urobit..parkrat nauka a prist v danny den do kostola s birmovnym rodicom... 😉
@reni1512 @martina364 ona si ale birmovku urobit nechce..ja som len chcela vediet, ci moze byt pri krste iba svedok krstu a nikto iny..ci s tym nema niekto skusenost
@marianka1984 ked to u tohto nepojde, budem musiet aj nad takou moznostou pouvazovat
tak potom krstna nemoze byt 🙂 svedok krstu je malo..potrebujes jedneho krstneho 🙂 ..daj si nejakeho chlapa a ona bude svedok..dieta ju moze volat krstna 😉
no mna taketo komplikacie odradili aj od krstenia :P Ak sa mozes opytat k teme, rodicia musia byt obaja pokrsteni, ak sa ide krstit dieta? A s birmovkou je to potom ako?
da sa dohodnut s p. fararom, ze birmovku si spravi dodatocne po krste ked chce byt krstna mama...
ahoj,aj moj syn ma krstneho otca 🙂 na papiery figuruje iba ako svedok pri krste ale my ho berieme normalne ako krstneho 😉 a urcite nebudem synovy vysvetlovat ked vyrastie ze je to iba svedok a nie krstny 🙂 🙂 🙂 urcite si moze dat tvoja sestra urobit birmovku pred krstom,zalezi od fararaäteraz bude u nas birmovka a nas farar to berie dost prisne,maju sa co ucit birmovanci) a ak nie tak ju nechaj ako svedkynu ak to sestre neprekaza
@simca06022011 pokrsteny by aspon mali byt..ak niesu myslim ,ze by to vybavit slo... 🙂 ale ten krstny rodic birmovku musi mat 🙂 tak ako k sobasu potrebujes prve sv. prijimanie
Ajoj .Napisem tí ja k otázke..Narodila aom dcérka a ako krstnych sme chceli mať moju sestru a manželom,no keďže oni Su zobraty len na úrade,a tiež on nemá birmovku..nemá nic,nieje ani veriaci..Tak nám farár povedal to iste ze buďu ako svedkovia krstu...
takze v skratke,pre cirkev to majú evidovane ze Su len svedkovia krstu ale peenas Su to krstný rodičia!!
nepoteebujes dalsiu osobu,draci aby tvoja sestra držala babo,bude vsetko c poriadku!!!teeaz som tehotná,a zopakujeme to znova tak!🙂
a kolko rokov ma sestra???moje deti maju krstnych rodicov...krstna ma vsetko co ma mat..krstny ma len krst..nic viac a je orginal zapisany ako krstny...zalezi od farara... 😉
dievčence a stretli ste sa s tým, že dieťa má jedného krstného rodiča z jednej strany a druheho z druhej?? brat sa oženil a zo švagrininej strany to tak maju zaužívané, tak som z toho zostala prekvapená ...
zalezi to od knaza,a zalezi aj od tvojej vieri,ako ti radia niektore,ano mozes najst ineho knaza,ktorý "obyde"zakony cirkvi a moze byt aj krsna,ez birmovky.no ja by som skor radila,aby si dorobila birmovku a nemusi cakat,kym bude naozaj pobirmovana,staci,ak bude v priprave na sviatost birmovania a moze sa stat krsnou mamou... 😉
A tebe by vadilo, ze bude "iba" svedok krstu? My sme boli v tejto situacii; ja nie som ani pokrstena, nemam ani ziadnu sviatost nic; ked sa mojej sestre narodilo 1. babo, tak moj vtedy este priatel isiel za krstneho, ale vsetci v rodine vieme, ze krstna som s nim aj ja; no a ked sa mojej sestre narodilo druhe babo (a nas syn o mesiac skor) tak sme krstili spolu s tym, ze sestra s manzelom su nasmu synovi "normalni" krstni a my s manzelom (kedze uz sme manzelia a nemali sme svadbu v kostole) "len" svedkovia krstu; ale nase "postavenie" v rodine a v zivote je rovnake, akurat pred Bohom je "ine";
neviem, ci som pomohla alebo nie, ale to je moja skusenost na tuto temu
zalezi od farara, nasa krstna birmovku nema a v pohode je krstnou. Chcelo to sice obehnut prilahle obce a mesta, ale ide to 😉
My sme mali tiež problém, keďže segra mala akurát sv. prijímanie a chcela som ju dať malému za krstnú. Boli sme v 4 kostoloch a všade to farári odmietli, že bez birmovky to nieje možné. Nakoniec bola segra ako svedok krstu (hoci malý ju volá krstná a aj ju tak všetci berieme) a k nej ako krstný bol môj otec, teda dedo, keďže ten spĺňal podmienky 🙂 😀
ja a moj muz sme krstny bratovym detom, muz nema ani primanie ani birmovku len krst. Ja mam vsetky sviatosti. Ziadny problem s tym nebol. Krstili sme v Trnave. Ked sme sa brali podpisaovali sme nejake papiere, myslim ze budeme deti vychovavat v katolickej viere. Ani vtedy nerobil nikto problemy. Zrejme kazdy farar ma na to iny meter. Inak mi to nevychadza. 😠
@erikav Aj u nas musi mat krstny rodic birmovku. A asi nielen u nas, proste take su pravidla a mala by si ich respektovat. Mrkni si na ulohy krstneho rodica. To nie je len o tom, ze silou - mocou chces sestru. Jednoducho by mala splnat nejake poziadavky ci sa ti to paci alebo nie. A co je na tom zle, ze bude len svedok krstu? Ved to nic nemeni na laske, ktoru citi k tvojmu dietatu a tvoj postoj k nej sa tiez nezmeni (nestrati na hodnote, ked bude "len" svedok krstu 😉 .
@erikav Ak môžem poradiť, tak skús osloviť iného farára, resp. farárov. Niektorí majú problém so všetkým, niektorí s ničím - viem z vlastnej skúsenosti...