Hmotný darček verzus peniaze

6. dec 2021

Ahojte, aký máte názor na kupovanie darčekov? Ste radšej za hmotné dary alebo peniaze? Viem, že Vianoce sú hlavne o rodine atď, ale teraz ma reálne zaujíma názor tých, ktorí sa obdarúvajú. My s týmto bojujeme každý rok a na jednej strane považujem peniaze za najpraktickejšiu voľbu, lebo obdarovaný si za to kúpi, čo chce a nemusíme pri stromčeku riešiť trápne chvíle, keď sa niekomu netrafíme s darom. No zároveň je to pre mňa strašne neosobné vybaviť Vianoce obálkou a nedať si námahu s darčekom, nájsť niečo, čo druhých naozaj poteší. Ako to vy vnímate?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivkasrnka
6. dec 2021

my sa vždy dohodneme, kto čo chce, prípadne si to aj sám objedná alebo len pošle link, a potom to len ten od koho darček dostane pekne zabalí a tak...je nás v rodine veľa, nedávame si hodnotné darčeky a je to blbé dať do obálky 20eur. Takto sú aj darčeky aj všetci spokojní 🙂 a pre deti sa vždy dohodneme rodičia medzi sebou komu čo treba. Ak niekto povie, že nič nechce tak len dáky čaj, pivko a také drobnosti kto má čo rád. Ak chce niekto niečo hodnotnejšie zložíme sa prípadne si doloží 🙂

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
6. dec 2021

no úprimne v našej rodine sú Vianoce dosť bohaté, pod stromčekom je kopa darčekov a každý si nájde niekoľko darov, nie je to len o maličkostiach.. proste moji rodičia sa vždy k tomu stavali tak, že nám chceli dopriať, čo si aj veľmi vážim, a nikdy nás to nerozmaznalo.. len teraz, keď už sme všetci dospeli a pribudli noví členovia rodiny, je to dosť náročné.. a oni (partneri súrodencov) neboli zvyknutí na honosné Vianoce a už vlani bolo také malé faux pas, že niektorí priniesli drobnosť, iní nakupovali plné tašky.. na hodnote darov sa u nás nedá dohodnúť, lebo aj tak to polovica ľudí nedodrží a idú si svoje, čiže je to zbytočné...

ivkazba
6. dec 2021

Ja rada dávam darčeky, takže kupujem hmotné darčeky. Mám relatívne dobrú pamäť, keď niekto spomenie niečo, čo sa mu páči. Aj si zapisujem do poznámok ak ma niečo napadne. Takže sa vždy trafím do toho, čo má človek rád alebo čo by chcel. Peniaze dávam, ak sa ide gratulovať niekam a je povedané, že si dotyčný chce niečo drahšie kúpiť.

ivkazba
6. dec 2021

Píšeš, že "na hodnote darov sa u nás nedá dohodnúť, lebo aj tak to polovica ľudí nedodrží a idú si svoje". Nuž tu by som sa dotyčných pýtala, prečo dávajú najavo absolútnu neúctu a nelásku voči ostatným. Pretože dohodnúť sa na niečom a potom to nedodržať je prejavom neúcty. A ak voči niekomu nemám úctu, znamená to, že ho ani nemám rada a že pozerám iba na seba. A ak niekoho nemám rada, tak sa s ním predsa nebudem stretávať. Treba im nastaviť takéto nepríjemné zrkadlo.

luccija
6. dec 2021

Ja nie som za peniaze.Vzdy dávam darčeky približne viem kto po čom túži...u muža v rodine si vymenia obálky mne sa to nepáči.Ak viem, že napríklad niekto chce drahší darček a viaceri sa skladajú dám peniaze.

h2
6. dec 2021

Ak má byť cieľom potešiť obdarovaného a on si najviac želá dostať peniaze, tak by malo byť úplne v poriadku, ak ich dostane. Vždy lepšie, než hmotná nepotrebná blbosť.

janewithane
6. dec 2021

Zalezi od kontextu - peniaze su ok ak je to na niečo vacsie alebi konkretne - je to kvazi taka poukazka.. Raz za cas preco nie. Ale vymenit si len obalky navzajom mi pride zvlastne... Mne napr nevadi aj ked je hodnota rozna, aj u nas v rodine sa to stava... Pre niekoho sa hodi hodnotnejsi darcek, pre niekoho menej..
Este fajn typ je spravit fakt bohaty zoznam a uz sa len nechat prekvapiť co z toho to bude..

autor
6. dec 2021

@ivkazba tak my to nevnímame ako neúctu, to asi nenapadlo nikoho z rodiny.. len hovorím, že každý bol zvyknutý na iný typ Vianoc a spôsob obdarovania.. takisto je to aj o vzťahu k peniazom.. viem, že sú v rodine šetrnejší ľudia, iní by rozdali aj to posledné a nemyslia to v zlom... ja mám tiež tendenciu kúpiť radšej viac... a druhá vec, sú v rodine ľudia, ktorí kupujú darčeky už v lete alebo priebežne počas roka.. čiže dohodnúť sa v novembri, že si ideme kúpiť darček za 50 Eur je pre mnohých už dávno neaktuálne

autor
6. dec 2021

a my neriešime hodnotu darov, skôr to, či dať peniaze alebo hmotné dary...

ivkazba
6. dec 2021

Tak každý má iný pohľad. Môj je taký, že ak sa s niekým na niečom dohodnem a nedodržím to, tak je to jednoznačne prejav neúcty. Samozrejme, takýto pohľad sa nikdy nebude páčiť tomu, kto tú neúctu prejavuje. A že či dať peniaze alebo dar... nie, peniaze nie, pokiaľ sa tak výslovne nedohodne. K čomu už len môže slúžiť vymeniť si obálky? K ničomu. V prvom rade si je potrebné uvedomiť, že lásku a radosť z času stráveného niekým nepreukazujem hodnotou daru, ale hodnotou toho, ako sa voči človeku správam.

vilma7
6. dec 2021

Tak my keď dostaneme obálku pre deti, peniaze dávame rovno na šporiace účty, nikdy za to nekúpime nič.
A presne si aj myslím, že dotyčný by možno tie darované peniaze nevyužil na nákup pre seba, ale šup do peňaženky a nakoniec by sa za to zaplatil bežný nákup. Takže ja som radšej za darček, alebo poukážku na niečo, lístok na koncert... atď, ako hotovosť.

mila23
6. dec 2021

no, my sme toto nastastie poriesili u dospelych tak,ze si kazdy bud povie konkretne co by chcel alebo si to rovno kupi a potom si to iba posunieme a dame pod stromcek. Cize napr. svagrovci si kupia nieco a daju nam to a my to dame u nas pod stromcek ...akoze darcek pre nich. Niekto povie,ze to je neosobne...ale kedze so svagrinou mame rozdielny vkus, je to lepsie podla mna ako trapit sa z vymyslanim a druhej strane sa to aj tak nepaci a tiez dostanem veci co nechcem a len mi zavadzaju....akurat deti riesime...a to tiez riesim darceky pre moje deti co dostanu aj inde.....co chcu aby nedostali nejake blbosti co ani nechcu a len budu zaberat miesto.

autor
6. dec 2021

@ivkazba jasné, chápem, že každý to môže vnímať inak, to beriem.. akurát u nás v rodine sa na to takto nepozerá... rodičia sú schopní rozdať aj sto darčekov a zároveň sú úplne v pohode s tým, keď oni sami dostanú základnú kozmetiku... vždy to vnímali tak, že chceli dopriať svojim deťom, najbližším príbuzným, vnúčatám, ale oni sami nič nevyžadujú... jasné, že vždy ich aj my obdarujeme..

autor
6. dec 2021

@vilma7 presne to je aj môj názor.. peniaze každý použije na bežnú vec a chýba tá pointa obdarovania... akurát môj partner preferuje peniaze.. aj keď sa nás rodina opýta, čo chceme, tak vždy uprednostní peniaze... že my ich aj tak použijeme najlepšie podľa seba.. to je pravda, ale príde mi zvláštne vymieňať si obálky pod jedličkou

marsmykkok
6. dec 2021

čo sa týka Vianoc, som za neobdarovanie dospelých, prípadne symbolické darčeky ako čokoláda, kolekcia čajov a tak... Ak ide o svadbu, okrúhle narodeniny a tak kde aj oslávenec má náklady na hostí a zíde sa tam veľa ľudí, tak určite peniaze, oslávenec takto nazbiera aj pár tisíc a môže si kúpiť po čom túži.

autor
6. dec 2021

@marsmykkok lenže toto u nás nehrozí, v rodine máme stále prevahu dospelých ľudí.. a keďže u nás boli vždy Vianoce bohaté, tak je to už akýsi zvyk, že sa kupujú darčeky alebo robí kombinácia darčeky a peniaze... staré školy by sme už nenaučili na nové zvyky bez darčekov 🙂 práveže aj noví členovia rodiny si začínajú zvykať na bohatú nádielku pod stromčekom.. príkladom je môj muž, doma mali vždy štandardné Vianoce s drobnosťami, prípadne dostal peniaze, keď bol starší a posledné dva-tri roky si dáva extrémne záležať na darčekoch a nikdy neostane pri jednej veci...

marsmykkok
6. dec 2021

autor No ja neviem, podľa mňa je to zbytočné. U dospelých by Vianoce mali byť o tom že sme spolu nie o darčekoch. Ja ak niečo veľmi chcem tak si to kúpim a napríklad že teraz by som chcela novú bundu, tak si ju nekúpim a pošlem niekomu link akú mi má objednať a budem mať ju až pod stromčekom, to by ma veru nepotešilo. Zbytočne vyhadzujete peniaze a možno na koniec ani netrafíte do vkusu, lebo niekto napríklad vie že miluješ sviečky tak kúpi každý a sú ti zbytočné, niekto zase niečo čo si kedysi chcela ale rozmyslela si si to a nepotrebuješ to a tak.

lienka393
6. dec 2021

zrovna dnes sa "trápim" presne tou istou otázkou a keďže som si túto diskusiu nevšimla predtým, tak som skoro totožnú založila 🙉 no nič, aspoň uvidím viac názorov

autor
6. dec 2021

@lienka393 tak držím palce, u nás je to teda veľká dilema :D obzvlášť, keď máme v rodine rôzne typy.. brat je skôr materiálne založený a potrpí si na kvalitné veci, švagriná je skromnejšia a uprednostňuje drobnosti, rodičia chcú radšej dávať ako dostávať, druhá švagriná zase nikdy nič dopredu nepovie, no vždy čaká nejaké prekvapenie a keby sme jej nič nekúpili, myslím, že sa aj urazí, to isté ďalšia.. dedkovci pred 90tkou už nič nečakajú, no paradoxe tu máme najväčšiu radosť, lebo je skvelé vidieť, aký je napríklad dedo happy, že sme si dali námahu a vyskladali aj jemu pekný praktický darček...

leka29
6. dec 2021

S manzelom čakáme bábätko a keďže sme doteraz boli bezdetní tak sme synovcom a neteram kupovali lebo na manželovej strane tak majú zaužívané . Ale úprimne vždy keď sme nieco dobiesli bolo na tvárach rodicov vidno ako sa tvária že ďalšia blbost ! Deti na hračku pozrú a daju bokom . Teraz keď ja budem mat malé , tak by som to chcela stopnúť s tým že ja neočakávam nic od vás a áni ja Vám nic .. lebo mne to pride vela na Vianoce , na meniny , na narodeniny na Mikuláša ! Tak to čo by kúpili nám nech radsej kúpia svojim a take čo potrebuju ! Doma mam zapadnuté prachom kopu veci ktoré som dostala len aby bolo . A ja mam rada minimalizmus !! Žiadne zbytočnosti . Tak dufam že keď to svagrinam poviem neukamenuju má !

Samozrejme na narodeniny ak bude dieta vnímať radosťou hračiek tak môžu nieco doniesť .. tiež by som chcela dat limit peňažný ! Ale Vianoce , meniny a Mikuláše už nie !!!!

Čo sa týka rodicov ti dávajú peniaze nech si kúpime čo potrebujeme ! A my in taktiež peniaze alebo zážitkové darčeky ktoré uprednostňujú !

nika1971
7. dec 2021

S manželom si dávame drobnosti...dvom synom, z ktorým je jeden puberťák a druhý dospelý dávam peniaze, plus nejake drobnosti ako pyžamo, kozmetika, tepláky....mojim rodičom kupujem prášok na pranie, aviváž, rôzne pochutiny, ryby, drahšie syry....ktoré si oni bežne nekúpia...majú všetko a kupovať im papuče, alebo niečo do domácnosti mi príde o ničom...

darkswan
7. dec 2021

@marsmykkok presne, u nas sa tiez kupuje len pre deti a rodicom, ved kupovat kazdemu asi by sme skrachovali

incusa
14. dec 2021

Ja viem, že peniaze sú veľmi praktické, ale mne osobne to príde trochu neosobné...ja napr viem, že mamina miluje prírodnú kozmetiku Nobilis, tak som jej kúpila poukážku, nech si dokúpi, čo potrebuje. A manžel mi napr vždy pošle zoznam vecí, čo by chcel piamo s odkazmi na nákup - za mňa značka ideál :D

ivikdurdik
18. dec 2021

ja milujem dávať, ale aj dostávať poukážky

maggieee
20. dec 2021

aj poukážky, ale aj peniaze určite potešia...vždy lepšie, ako nepotrebný darček