Gratulácie k sviatkom

30. nov 2024

Baby, ako by ste riesili tuto situaciu. S priatelom sme spolu cca 1.5 roka...moji rodicia priatelovi na sviatky negratuluju, ani on im, ja jeho rodicom tak isto...no zrazu mi jeho rodicia na narodky kupili darcek a mali velmi neprijemne poznamky ze v ich rodine sa gratuluje a tieto tradicie sa maju dodrziavat...ja osobne neoslavujem svoje narodky ani meniny...preco mi ale po 1.5 roku az blahozelali to neviem, priatel mi len povedal ze tak sa asi rozhodli az teraz...moji rodicia sa teraz na mna nahnevali ze preco som im nepovedala ze priatelovi rodicia mi gratuluju ze vsak by aj oni priatelovi..lenze my sme si nikto negratulovali...od znamej viem ze priatelova mama ohovara mojich rodicov ze oni priatelovi na sviatky nic nekupuju...prosim vas ako z tohto von? Ja naozaj nemam problem komukolvek nieco kupit ale uprimme a nie kvoli nejakym cudnym hram...ja by som bola najradsej keby mi priatelovi rodicia vobec neblahozelaju ...

biba_18
30. nov 2024

oni blahoželajú, vy neblahoželáte. priateľovým rodičom by to mal vysvetliť priateľ. a že ohovárajú, no, super rodina, to by mal tiež priateľ vybaviť…

colsami
30. nov 2024

Ty riesis so svojou rodinou, frajer so svojou. On nech svojim rodicom povie ze nikdy neoslavujes a ze si nemusia robit starosti.

Hoci ak budete v buducnosti spolu, treba akceptovat urcite tradicie na druhej strane, takze mozno nebude odveci to vziat ako je (ked oni to tak maju) a zacat si gratulovat. Neubudne z Teba ked sa na Sviatok pozvete na kavu a kupite si drobnost. Ale to uz je o komunikacii.

sissy27
30. nov 2024

Jedna vec je gratulacia - to je pre mna taky nejaky zaklad slusnosti, ved mam kalendar a viem ako sa volaju frajerovi rodicia, tak hadam zo mna neubudne, ak im poprajem k sviatku a zene strcim do ruky jednu ruzu, nie? To iste s narodeninami. Ved ocividne ste sa zoznamili, prilezitostne sa vidate, takze ak tam vies prist vo vsedny den a zjest obed ci vypit kavu, tak mi pride neslusne doslova odignorovat sviatok. A od tvojich rodicov mi pride trapne, ze zrazu chcu gratulovat len preto, ze zistili, ze tebe gratulovali jeho rodicia. No dostali ste vsetci lekciu slusneho spravania 🤷‍♀️
Darceky su zas ina vec, to by som nejak neprehanala. Kvety, nejaky mensi darcekovy kos, ovocna kytica a podobne uplne stacia.

autor
30. nov 2024

@sissy27 no len vies ked som s priatelom zacala chodit tak som mala sviatky prva...a jeho rodicia mi negratulovali...moji sa ma pytali ze ci teda priatelovi maju gratulovat a ja som nasim povedala ze netreba ze vsak ani jeho rodicia mi negratulovali tak nech sa zle necitia...ale po 1.5 roku sa dozvedam ze u nich je taky zvyk...

euka210
30. nov 2024

Kazdy nech si urobi poriadok so svojou castou rodiny, inak to nepojde.

butterflyeffect
30. nov 2024

No lebo doteraz ta nebrali vazne-predsa len kolko parov sa rozide ani nie do roka, teraz ked uz si s nim dlhsie tak ta chcu zaclenit do rodiny a do svojich tradici. Takze mas dve moznosti, nech to priatel s rodicmi vydiskutuje a neobdaruvavat sa, alebo druhu, raz budete rodina tak akceptovat ich tradicie…

autor
30. nov 2024

@butterflyeffect ano lenze ja neviem odhadnut kedy je pre nich nas vztah vazny...teda nie je od nich pekne ze ohovaraju mojich rodicov ktori len kopirovali ich zvyk ze si negratulujeme...ale po 1.5 roku si odrazu gratulujeme...vies ja uz som trosku starsia na taketo hry...tradicie chapem...len ked ja budem ctit ich tradicie ci budu aj oni moje...

terezkaarthuramax
30. nov 2024

A preco to neslavite?

autor
30. nov 2024

@terezkaarthuramax co konkretne? Doma s rodicmi si zagratulujeme ale velke oslavy nerobime...len ako som pisala vyssie tu islo o to ze ked som s priatelom zacala chodit mala som sviatky prva...jeho rodicia mi negratulovali...moji rodicia sa ma pytali ci priatelovi maju k jeho sviatkom kupit nejaky darcek a ja som im povedala ze nie ze ved ani jeho rodicia mi nic nekupili tak nech sa necitia zle...a po 1.5 roku vztahu mi odrazu priatelovi rodicia zacali gratilovat a ohovaraju mojich rodicov ze priatelovi negratuluju...pod gratulaciou prosim rozumejte kupu darcekov nie iba slovne blahozelanie

evcagabi
1. dec 2024

Ako citam, tak teraz by som sa mala urazit, ze som od chlapovej mamy nikdy nic na sviatok nedostala 😅😅 moja mama mu vzdy nieco kupi alebo posle po mne. Ja dostanem spravu a staci 😅 pre mna su to take nepodstatne blbosti. Ja jej vzdy napisem spravu a hadam staci 😅 neviem si predstavit, ze by boli taki, s prepacenim jebnuti, a za to kdesi ohovarali. Poslala by som chlapa robit poriadky. Ved to je taka 🔶️covina

nynia
1. dec 2024

Ani ja neoslavujem narodeniny, meniny, dokonca ani vianoce ale z tradície stále najbližším (do toho sa dajú zarátať aj priateľovi rodičia aj súrodenci aspoň ja to tak mám) zagratulujem, kúpim nejaký darček a aj ja dostanem aj keď si nato nepotrpím. Príde mi gratulácia keď vieš, že majú alebo mali sviatok ako prejav elementárnej slušnosti. A ked bez ohľadu nato, či aj oni tebe zagratulujú to, čo ty urobíš ukazuje na teba, že vieš čo je slušné nevypovedá to nič o nich. A ten prístup negratulujú oni tebe tak ani tvoji jemu... To čo sme na detskom pieskovisku nepožičiaš mi formičku tak ani ja tebe? 🤦🏼‍♀️

earlgrey
1. dec 2024

Takže podľa tvojej logiky, ak mne negratulujú, negratulujem ani ja? No neviem, ja neočakávam gratulácie od nikoho, keďže neoslavujem ani meniny, ani narodeniny ani nič, ale vždy najbližším zagratulujem, keď si spomeniem na ich sviatok 😀 a je mi absolútne jedno, či mne niekto zagratuluje alebo nie.

tykat
1. dec 2024

Vsetko by bolo ok keby okolo toho nemali tie reci a neohovarali ta. Mozno sa chcu na vianoce hrat na velku rodinu a ocakavaju od teba darceky.
Ale zlych ludi nezmenia ziadne gratulacie a dary. Das im darcek ohovoria ho.

sense
1. dec 2024

Tak známej povedz že veď ani priateľ rodičom neblahozelal, nevraviac o Tom že ja by som sa zatvorila prekvapene a povedala že veď doteraz neblahozelali až teraz akosi začali

earlgrey
1. dec 2024

@sense Možno až teraz ju začali mať radi 😀

kristinapetronela
1. dec 2024

Tu len komunikácia s partnerom. Nič viac nič menej ... Ostatných nepočúvaj 🙂

sense
1. dec 2024

@earlgrey mozno

colsami
1. dec 2024

Mna len prekvapilo ze pises ze uz si "trosku starsia na taketo hry", ja som myslela ze toto je nejaka blbost co riesi 20rocna baba.

rorino
1. dec 2024

Veď ste spolu len rok a pol.A keď píšeš,že si mala sviatok prvá,ešte ste boli spolu len krátko,tak je možné,že ti preto vtedy negratulovali.Takze mne to až tak divne nepríde.Porozpravaj sa s priateľom,ako to vidíš ty a on nech to vybaví s rodičmi.Ved ak ostanete spolu,prídu deti,tak to budeš riešiť zas,ak to neporiesis teraz.

1ryba
1. dec 2024

Veď sa zatvárim prekvapene, poviem fíha, prekvapili ste ma, viete, my si doma negratulujeme, nepovažujeme to za dôležité. Prosím dohodnime sa, budeme si teda gratulovať? Aby sme sa vyhli tomu, že vy mi gratulujete a ja vám nie. Viete moji rodičia gratulovať nebudú, sú tak zvyknutí a chcem vás poprosiť, aby ste to ani neriešili, skrátka u nás sú takéto zvyky, ale teda treba sa dohodnúť ako si to zaužívame my s vami. Jednoduché nie?

slavomira236
1. dec 2024

V nasej rodine sa tiez nikdy negratulovalo
Co pamatam ani ked som bola dieta na starkych..u nas sa ani darceky nedavali ma vianoce a aj tak som mala vianoce pekne ako dieta vzdy som sa tesila. Svojim detom ja gratulujem aj darcek na vianoce dostanu na narodeniny a nejak to neprehanam. Mame negratuluem tak ako ani ona mne ani vnucatam. Na vianoce im darceky nekupuje ako sni mne nekulovala
Mne to vyhovuje nemusim riesit darceky a co kupit. Mne ked niekto zagratuluje napriklad chlapova sestra alebo brat byvaju v inom meste je mi to take divne. Niesom ma to zvyknuta.

sissy27
1. dec 2024

Ty si starsia? Prepac, ale chovas sa ako 5 rocne decko… oni mne nie, tak ani ja im, lebo ja som mala prva sviatok… princezna a vies kolko takych uz pred tebou bolo? A mozno este po tebe bude? A mozeme sa na to pozriet aj tak, ze oni su starsi a teda mala by si k nim chovat nejaku uctu. V zivote nikdy som negratulovala niekomu podla toho, ci on mne. Proste ma dotycny sviatok, tak napisem spravu alebo podam ruku osobne, vybavene. To predsa nikoho nezatazuje a ani neurazi.

autor
1. dec 2024

@sissy27 ja napriklad v tomto s tebou nesuhlasim...mala by tam byt nejaka reciprocita...mam niekolko kolegyn a jedna druhej stale blahozelala, darceky jej na sviatky kupovala, ale ta druha tej prvej nic, nikdy jej ani ruku nepodala a az neskor sme sa dozvedeli ze to robila cielene lebo ju nemala rada...cize niekedy podla mna treba byt vsimavi ze preco vam niekto ani nezagratuluje...a to ze sa oni odrazu rozhodli mi gratulovat, tak akoze nezblaznim sa z toho ked mi este aj priatel povedal ze nechape ich spravanie

lenkakravcova
1. dec 2024

Ja neoslavujem narodeniny, meniny už vôbec. Muž tiež nie. Ani okrúhle. Čo na tom sláviť? Že je človek o rok starší? To je pre deti, ktoré sa tešia, že budú dospelé.. 😃

lenkakravcova
1. dec 2024

Inak si im mohla povedať, že ty to neoslavuješ, čiže ďalší rok nech sa s tým netrápia. Že to proste pre teba nie je dôležité. Im zagratulovať keď potrebujú.. a inak neriešiť.

autor
1. dec 2024

@lenkakravcova priatel im to povedal ale ocividne to nerespektuju

sissy27
1. dec 2024

Tak zase ked 2-3x vidim, ze mi niekto ani ruku nepoda, tak sa mu nebudem pchat do zadku s darcekmi, zas aj jednoduchsiemu jedincovi by docvaklo, ze bud ma dotycny nema rad (co musi byt vidiet / citit aj pocas roka) alebo jednoducho nestoji o pozornost na sviatky.
Co sa tyka priatelovych rodicov - budem sa opakovat, ale neubudne z teba ani tvojej penazenky, ked prides potriast rukou a kupis jeden kvet ci bonbonieru bez ohladu na to, ci oni tebe gratuluju alebo nie.

autor
1. dec 2024

@sissy27 no ale vidis...samej ti nesedi to co pises...mne priatelovi rodicia nikdy negratulovali, ani darcek ani sms ani nic...ja som aspon po priatelovi odkazala ked mali sviatok ze im prajem vsetko najlepsie...a kedze som to tak citila ze nejak som pre nich neni podstatna ani popriat mi k sviatku gratulovat som im nechodila...a oni po 1.5 odrazu zacali...

sissy27
1. dec 2024

Ste spolu rok a pol, to je trosku rozdiel oproti spominanym kolegyniam, ktore su spolu denne 😃 a odkazovat po priatelovi 🙈 to radsej nekomentujem, fakt hodne dospelej osoby…
Za mna proste robis dramu z nicoho. Ale tak “si starsia”, mas rozumu kolko mas, lepsie to uz asi nebude, tak sa zariad ako uznas za vhodne.

autor
1. dec 2024

@sissy27 tak ja si myslim ze je to lepsie ako uplne ignorovat niekoho sviatok tak ako to robilj oni a odrazu po 1.5 roku si nan spomenut a tvrdit ze je to ich tradicia...