Farár nechce pripustiť dcéru k prvému svätému prijímaniu kvôli tomu že nemáme svadbu v kostole
@laddy88 neverím. V ktorom meste/obci? Naozaj tomu neverím. Ak je toto pravda, tak by som zverejnila jeho meno a zmedializovala to. Naozaj sa mi tomu nechce veriť.
@simona20201309 čo by ti to pomohlo... keby si ho povláčila po novinách... to skôr za dekanom alebo biskupom nech maminka ide...
@simona20201309 A to je riešenie? Veď sa to dá vykomunikovať. Všetko riešiš takýmto vytrubovaním? Veď má aj nadriadených.
@deti95060810 Čo je toto za prístup? Pomohlo by to mnohým ďalším deťom, aby sa taky chudák nemstil za svoje komplexy na nevinných deťoch. Každému je jasne, ze to, či je dieťa z rozvedenej rodiny , či sú rodicia veriaci či neveriaci, toto nemá nič spoločné s tým, aby odmietol pripustiť dieta k prvému svätému prijímaniu. Ak je toto pravda, naozaj cirkev u mňa skončila definitívne.
@loliki nie, ja som nikdy nič neriešila vytrubovanim, ale niektoré veci sa nemôžu nechať tak.
@dame2 to vážne?
@simona20201309 Nejaká si moc akčná. Kvôli chybe jedného zahodíš všetko. Ty máš tiež názory. Netreba to nechať tak, ale riešiť správne a správnym postupom.
@simona20201309 ono to bohužiaľ skutočne v niektorých farnostiach takto funguje. ja osobne už dlho tvrdím, že viera v Boha nemá s cirkvou nič spoločné, a to presne napríklad pre takéto veci.
@dame2 Ale tá Cirkev si aj Ty, aj mnohí ostatní, to nie sú len klerici. A tak ako sa Ty pohoršuješ nad kňazmi, tak sa iní pohoršujú nad nami alebo nad takými, čo nežijú podľa kresťanských pravidiel. A má farár medializovať, že XY nežije v sviatostnom manželstve? Nerobia to, tak prečo niekto tu tak vehementne bojuje za svoju pravdu, čo môže byť kľudne aj jej omyl. Na veci sa dá pozerať z rôznych uhlov pohľadu a potom ich vidíme ináč.
@simona20201309 Jasné, že áno. Ale chyby robíme všetci. Aj kňazi. Ale nielen kňazi.
@loliki ale ty miešaš hrušky s jablkami. Žiť bez sobáša v kostole, tak sa rozhodnú dvaja dospeli. Ale ak dieťa chce ísť na prvé sväté- co to ma spoločne s jeho rodičmi?
Prvé svete je rozhodnutie, ktoré môže vykonať aj bez tých cirkusov okolo. Mala som známu, ktorá sa skratka rozhodla ísť na spoveď a následne na prvé sväté.
@loliki ale oni nejak tých chýb robia pričasto . Oni majú byť tými, ktorí majú presvedčiť o Božej láske. Tak sa im to ,,bohovsky" darí....
@simona20201309 🙂 Ale ináč súhlasím. Dá sa, treba to vydiskutovať.
To preto, že my dokonalé tak bohovsky sa za nich modlíme. 🙂
Ale sem-tam sa im dačo aj podarí, z milosti Božej.
@simona20201309 známa išla na spoved a potom si až robila prvé sväté priímanie? Blbosť...
najskôr je prvé sv. prij. ...
to by nedovolil žiadny farár...
@deti95060810 Ale, no, veď sa najprv musí vyspovedať. Nie náhodou?
@deti95060810 co je blbost? najprv je spoved, potom je 1.svate. vzdy to tak predsa bolo, je aj bude. uplne logicke.
@dame2 ak pan farar veri v to co hlasa, tak dieta vedie vedome do “zahuby” kedze ma dedicny hriech- ( za ktori samo nemoze) , a nema pravo sa z neho ocistit a vykupit koli nezosobasenym rodicom ( a za to tiez nemoze) …
pre krestana je krst jeden z najdolezitejsich tak nechapem tie fararske praktiky…
som rada ze verim v Boha a nie v cirkev
@maria200981 Pri krste sa odpúšťa dedičný hriech a dostáva posv. milosť. S hriechmi nezosobášených rodičov už nemá nič to dieťa. Voľačo si poplietla.
@angel993 človek ktorý v Boha neverí, z vysoká na všetky tie divadielka kasle. Keď raz niekto chce- krst, sobáš v kostole, prvé sväté...tak zrejme to robí preto, že možno len v kútiku duše, ale predsa sa radi k veriacim. Tak prečo niekomu v tom brániť??? Keď niekto chce pekne šaty a party, tak na to kostol a boha nepotrebuje
@simona20201309 lebo niektorí to robia iba preto, lebo všetci spolužiaci idú tak pôjde aj moje dieťa. A potom s vierou nechcú mať nič spoločné.
@angel993 ten, kto chodí 5x v týždni do kostola, je silnejší kresťan a má väčšie,,pravo" na prvé sväté?
A kto vidí do duše toho dotyčného? Kto má právo súdiť- ty to robíš preto, lebo všetci?
Toto je naozaj choré. Ide o 8r deti, ktoré ešte s veľkou pravdepodobnosťou majú čistú vieru. Chodia na náboženstvo. Po takejto skúsenosti verím tomu ze sa celý pohľad tohto dieťaťa na vieru, boha a cirkev rapidne otočí.
@angel993 Chápem. Ale nepodstatné. Dieťa ak spĺňa podmienky, má právo ísť na sv. prijímanie. Farár nemá právo odmietnuť - trestať dieťa za nejaké nedokonalosti rodičov. Ak len raz pôjde v živote, má na to právo. A farár nemá právo dieťa odmietnuť. Tiež môže dúfať v Božiu milosť a milosrdenstvo, že ešte sa všeličo môže obrátiť k lepšiemu. Týmto postojom sa k lepšiemu nič neobráti.
@simona20201309 áno, majú tie deti čistú vieru ak im ju rodičia odovzdajú. Ale iba náboženstvo nestačí. Je to môj názor, nikomu ho nevnucujem. Ak autorka na moju otázku má kladnu odpoveď tak potom to nie je téma na MK, ale na diskusiu s kňazom.
@laddy88 takzajdi do inej farnosti. to by nesiel na prijimanie skoro nikto takymto metrom… ani deti z rozvedenych rodin a podobne 🤦🏼♀️