Do akého veku dávate krsniatkam darčeky?nie sme v príbuzenskom vzťahu sú to kamarátkine deti.má 4.všetkým som krstná.okrem nich mám ešte jedno krsniatko a manžel tiež ďalšie 4.takže dokopy 9.budem úprimná.je to finačne náročné.uvažujem, že už nebudem dávať tým starším.manžel už jednému svojmu 15ročnému nedáva.moje najstaršie má 10.už asi tiež nedám.rastú keď sa opýtam, čo by chcel odpoveď neviem a včera namiesto ďakujem ja už také mám.namiesto jednej hry, ktorú už má dostal odo mňa aj iné darčeky, ktoré nemá.môj syn dostal od nich tiež knihu, ktorú má, ale nepovedal už takú mám.to má tak trošku zamrzelo jeho reakcia,myslim krsniatka.nie je malý, už by mal vedieť čo sa patrí.a aby sme sa vyhli situáciam že už majú tak tým starším od 10 rokov už nebudeme dávať.je to fakt finančne veľa.meniny, narodenimy, vianoce...ja rozdiel mať 2 3 krsniatka a mať ich 9...či som sebecká?ešte dodám, že s kamarátkou sme sa akosi odcudzili aj to stretávanie je akoby len tak, aby sa nepovedslalo a odovzdáme darčeky.aspoň uvidim či sa budeme stretávať keď tie darčeky stopnem...či to nie je stretávanie sa len aby sa odovzdsli darčeky.býva blízko 20minut cesta autom a vidime sa tak 4x ročne.
Neviem ja toľko krstných deti nemám.. Pre mňa je 10 rocne dieťa ešte stále "malé" ze čaká nejaký darček ako nejaký 15rocny pubertiak. Možno by som to zo začiatku obmedzila na narodeniny a vianoce s tým ze teda nie honosné dary.
@andreakotesova to by som rodičom samozrejme dopredu povedala, že nedáme.koľko rokk má najstaršie a koľko najmladšie?
Mozem sa spytat preco si pristala na to,byt krstna tolkym detom,este aj cudzim?ved to je zavazok,samozrejme aj financny..9 krsniatok je teda ozaj vela..aby som odpovedala na tvoju otazku,mam krsniatka uz teenagerky a darceky davam aj budem davat,stale su to moje krsniatka ci maju 5 alebo 20 rokov.aby sme sa vyhli tomu,ze dostanu co maju,dohodneme sa vzdy co kupit
Ja mám 4, ale s dvomi sa stretávame malo, tak sme darčeky dávno zrušili... Bratove decká majú 11 a 16, doteraz som im kupovala, čo rodičia chceli, ale tento rok, keďže môj brat to má všetko na salame, som im kúpila pokladničky a dala peniaze. Ale najradšej by som to zrušila.... To bude už len prehadzovanie peňazí medzi jeho a mojimi deckami. Ach, keby aspoň s dospelými sa dá dohodnúť ...
My sme tak nastavení roky. Teraz majú od 8 do 12 rokov.
@jaja1979 ved aj kvôli tomuto to nerobíme - neustále mat potrebu niečo niekomu vracať 😅
Tiež som sa pozastavila nad tým, že si súhlasila mať 9 krsniat. Jedine, že by ste boli obaja krstnými už predtým ako ste sa spoznali 🤔 ja viem, že byť krstným rodičom je pocta, ale zas, keď by si odmietla a takto to odôvodnila, ja ako rodič by som sa nehnevala 🤔 aj keď, napr chápem, že niekto chce mať všetkým deťom rovnakých krstných. Ja mám zatiaľ jedno krsňa, malá má dvoch súrodencov a každý má iného krstného. A malá je zatiaľ malá
Ja mam krstné deti mojej sestry. Darček každému cca 20-30e. Nie ze musím ale chcem, verím ze nám to vydrží co najdlhsie
@lucinka12356 aj toto bolo.ja na vianoce len maličkosti a oni stále veľa.
My sme doma od krstnych vacsinou nedostavali, niekedy ked sa dalo, prisli na oslavu. Ich bolo vela, nas bolo vela, detto ostatne tety, synovci, netere. Normalne sa rodicia dohodli ze sa nebudu navzajom ohadzovat darcekmi na sviatky a vianoce. Je nas cez 20 bratrancov/sesternic a navzajom krstnych, takze naozaj by sa cely rok neriesilo nic, len odovzdavanie darcekov.
Ps: nikdy som to krstnym nemala za zle a ani neocakavala a ani sme nemali pre to horsi vztah. Rovnako ako teraz pre moje deti to od krstnych vobec nevyzadujem a ani oni nie su naucene ze to je teraz stabna kultura, ze na sviatok musi naklusat krstna. Ak sa podari, ze pridu na oslavu, dame kolac, je to mile. Ale nikto to neocakava, ze to tak musi byt. (Ale robime si normalne rodinne oslavy, nie tie dnesne, pre mna "overmotivated" ze detska oslava je pomaly vaznejsia zalezitost nez svadba a kazdy sa uraza, ak nemoze, nepride, nevyhovuje, blabla....
Takze autorka, uplne spokojne. Dolezita je ale komunikacia. Mat to vykomunikovane, aby to niekto zle nepochopil a aby ste na seba "nezazerali".
aj teraz ked ma 22 este davam
@simona92101 moje sú 5.a manžel má 4.niektoré mal ešte ako slobodný.ja som ich nikdy nebrala ako cudzie.my sme mali s kamarátkou kedysi veľmi blízky dôverný vzťah.nemala som dôvod jej to odmietnuť keď ma o to prvykrát poprosila.ostatným mi povedala, že chce aby deti mali rovnakú krstnú.a keďže ma 4 tak štyrom.a náš vzťah postupne sa takto odcudzoval.boli sne du dlhk blízke.a jedno je švagriny.manžel je krstný 4.to sú bratove a sestrine deti.ja sa pýtam čo im kúpiť neviieme pýram sa kmotry nevie a potom to tak dopadne, že už má.
@jaja1979 ďakujem.ja to u nich zrušim takto cítim už dlho.
@colsami aj mne by to vyhovovalo celé to zrušiť... Kedysi sme dostávali darčeky len od rodičov a nikomu nič nechýbalo... Ani babky ani krstni nám nič nedávali, nič sme neočakávali, neboli sme sklamaní, ani sme nič neočakávali... To len teraz je móda, že všetci všetkym a už to prerastá cez hlavu ... Každý sme potom zahltení zbytočnosťami, už nikto nevie, komu čo kúpiť, lebo všetci toho majú prebytok... So svagrovcami z jednej strany sme to zrušili, ale s mojím bratom sa fakt nedá dohodnúť... Volala som mu pred vianocami, že čo teda kúpiť, prípadne, či to nezrušíme.... Povedal, že mi zavolá... Aj som ho medzitým párkrat stretla, nevyjadril sa... Ani nezavolal. A keď som mu na štedrý deň na obed volala kvôli niečomu inému, tak z neho vyliezlo, že mi zabudol zavolať, že on dá mojim deckam teda asi peniaze.... Čiže ani obraz ani zvuk... Snaha nula bodov... Poraziť má ide... A keď zoberiem jeho decká do obchodu, že aby si niečo vybrali, na narodky napríklad, tak znudene chodia po obchodoch a vlastne nič ani nechcú... Ja neviem, kedysi to bolo inak, inak sme si veci vážili....
@123profil321 ja mám 5 manžel 4.a kamoške som asi pri 3 povedala že nech dá inú.nechcela, že všetci nech majú rovnakú.
@adeladulova so sestrou je menšia pravdepodobnosť, že sa odcuzite ako my s kamaratkou..
@colsami určite im to povie. Neurobim to len tak že ja už nedám...
@macekovam ake asi ich nemaš 5 a s manželom dokopy 9
Myslím, že netreba kupovať veľké dary, kúpim malé somarinky po dve eurá každému to sa dá a snáď Vás to nezruinuje, keď si už pristala byť krstnou do 18tky aspoň sladkosť kupit
Ja neveim, no mne krstný rodičia dávajú darček (teraz už penize ) stále a to mám 21 a dávali mi vždy niečo na narodeniny, Vianoce atd. 😀
nie lebo viem co obnasa byt krstnym rodicom...
@jaja1979 presne ako pišes.nikedy sa nedavslo a každy to bral v pohode a teraz chce každy od každého a čím viac...a ked s bratom sa neda dohodnut s jeho zenou keby si slusila sa dohodnut?chlapi vacsinou tieto veci nechcu riesit.pre nich je ti nepodstatne
@zuzubb007 sladkost hej ale nie hry lega okolo 50.
Jasné, že darčeky v sume na akú každý má, je to potom chyba rodiča ak nevie deťom vysvetliť a povedať, kúpim autíčko, tamagoči, fixky a iné každá vec stojí okolo dve eurá, páči nepáči, drahé darčeky môžu kupovať rodicia
Ja mam sice len 2 ale ten starsi ma 18 a myslim,ze mu darceky na sviatky prestanem davat ked uz dostuduje a bude pracovat a na vianoce kym sa budeme na vianoce stretavat co pevne dufam,ze bude navzdy.
No mat ich tolko co mas ty to je moc,navyse ak nie ste rodina, darceky na tvojom mieste by som im davala i nadalej ked si sa uz rozhodla byt im krstnou ale okresala by som to financne, napr ze 10e darcek malickost.
@ssimusska da sa keď si vdacna a ked tvoji krstne nemaju tych krsniat privela
Sme 4 súrodenci už s dospelými detmi/detí je dokopy 10-/-nikdy sme si nezvykli toto obdarovavanie ani krstní..Chvalabohu!načo je to dobré..Neuznávam to a dobrebsme sa zhodli..
a naco vam bolo ,,privela,, krsniat?
Máme ich 5 a po dohode s rodičmi im nedávame žiadne darčeky (narodeniny, meniny i Vianoce) od malička.