Nútili by ste ísť dieťa na prvé sväté prijímanie ak nechce?
Nie, ani pokrstit by som nedal a nech sa sam rozhodne.
Nie
A ty?
@egonsk dieťa je pokrstené 🙂 o to nejde, samozrejme o tom nerozhodlo ale o prijímaní nechce počuť. Keď sme s spýtali že prečo tak že nevie, ale že nechce ...
@hederamonstera ide o dieťa v rodine ;)
Skusit nabuduci rok.
Nie, nenutila. Cely svoj dietaci zivot som bola nutena chodit do kostola, a do tychto "sviatosti". Jedine, co mi to dalo je, ze je to hlupost, a preto to nerobim svojim detom. Dcera chodi na etiku. Ta ista nauka o slusnom spravanie nezalozena na pribehoch z biblie
@stanislavicenka veď toto, že nútiť myslím že cesta nevedie ... chodiť do kostola lebo musí mi príde nanič ... priznávam do kostola nechodíme ale myslím že dosť ľudí nechodí a aj tak na prijímanie dieťa dá lebo veď "to sa patrí" ...
Nie, je to jeho telo a ak bude chcieť môže si to spraviť aj inokedy. Ale teda ani by som nekrstila.
V žiadnom prípade. Ja som moju ani pokrstiť nedala,nech sa rozhodne, keď bude sama chcieť. Má už vyše 20 rokov,a nedala sa, čiže to hovorí za všetko.
nie...a ak ho veriaca rodina tlaci do toho,tak by som sa ich spytala, ci by mal jezis radost z nasilne zverenych dusi....
Ja som veriaca, chodíme v nedele na omše, ale na jednej kázni farár sám povedal, že nikoho ani dieťa netreba nútiť chodiť a modliť sa a prijímať sviatostí, kým to on sám necíti. Vtedy to nemá žiaden význam. A už vôbec nie, ak nechodíte do kostola, ak nechodíte v prikázané sviatky, ak vám je to jedno, ale vám nie je jedno, čo povedia ľudia.
samozrejme ze nenutila!!! sloboda vierovyznania je zakotvena priamo v zakladnych ludskych pravach a slobodach, akceptuj to ze tam ist nechce. Ma na to plne pravo. A bodka.
Nenutila by som. Snažila by som sa vysvetlit zo svojho pohľadu.
NIE
Syn takto odmietol birmovku.. je to jeho rozhodnutie, chce viac času... nenutim netlačím.......
Môj syn mal ísť minulý rok a nechcel. Tak nešiel.
Tak asi nie su praktizujuci veriaci a tym padom tam dieta nevidi zmysel. Ak rodicia nepraktizuju vieru, do coho to dieta nutit, ked to doma neziju
Tak ked nechodite do kostola, dieta nic nevie o viere, tak naco? Tomuto nerozumiem.
My do kostola chodime, zijeme kazdy den s modlitbou, deti sa ucia za pochodu. Syn bol na 1.sv.prijimani minuly rok a velmi sa na to tesil. A tesi sa do neba.
Neviem, tak ked dieta nevediem k viere a pre mna to nie je podstatne, dieta nema odkial vediet, o co vobec ide, tak sa znova pytam, naco a preco? 🙃
@evkamotka paradoxne práve naopak... syn chodí do kostola pravidelne a rad.. ale berie to ako záväzok a nie nieco,co človek robí bez rozmyslu....navyše je za tým intenzívna príprava a je to časovo dosť náročné.. stretávajú sa 2.5h do týždňa vyse roka ako prípravu + v lete 10 dní tábor krestansky a syn intenzívne športuje, chodí k požiarnikov,fotka, na francúzštinu,nestiha...
Ono to vyplýva mozno aj z toho, že nechodíte do kostola, vôbec? Ci len párkrat do roka? Učila si ho modlit od mala? Aký má vztah s Bohom... Ci chodí na náboženstvo, aký človek ich učí, či kňaz, sestra, katechet, ten co učí, aký má vzťah k deťom, či tam nevznikol nejaký problém. A v skole sú v akom zložení v triede? Keď by bola väčšina na náboženstvo, nevidím dôvod prečo by dieťa nechcelo. Ďalšia vec je ci budu mat uniformy alebo saty/oblek ktoré sa líšia medzi deťmi.. To je len moja úvaha, ono bude dôvod len ti ho možno povie neskôr. Tiež poznám ľudí, čo nechodia do kostola, ale deti absolvujú sviatosti, stretne sa rodina, dostanú dary...
Určite nenútiť. Aký má dôvod? Lebo väčšinou sa na to deti tešia.
@anjelicek26 Mas velmi uvedomeleho syna.
Dobre robí,má svoj rozum.
@estelle10 učí ich pani učiteľka. Čo viem tak už dlhšie majú deti rovnošaty.
@nevenka takže keď nepôjde na prijímanie nepôjde do neba?🫣 Lebo to tak vyznelo že bol na prijímanie a teší sa do neba. Inak k tomu nevedeniu, ešte keď ja som chodila do školy tak 3/4 deti do kostola sme nechodili kým sme nešli na prijímanie a potom birmovku.
Pýtali sme sa že prečo nechce, tak že nevie. Nemám problém vziať dieťa do kostola keď bude chcieť ale prijímanie jednoducho nechce, dokonca padlo aj že nech sa nepovažime zapísať na PSP 🫣 ja to neberiem tragicky, veď nechce trz možno bude chcieť neskôr a vlastne možno nepôjde vôbec
@walentina7 dieťa je pokrstené, samozrejme nevybralo si to samé ale to podľa mňa neublíži 😁 ale nútiť dieťa na prijímanie, je pravda že nič z toho nebude mať.
Moze mat strach zo svatej spovede, moze sa bat, ze bude v centre pozornosti, mozno sa mu nechce chodit na sv. omse a nauky, mozno sa boji, ze by musel v kostole nieco citat, mat nejaku zodpovednost za nieco... Je vela moznosti, z coho moze mat strach. Najcastejsie je to prave spoved a pokial je dieta introvertne, tak aj ta pozornost, ktora sa v ten den na ne kladie. Treba sa porozpravat, vysvetlit, v com je tato sviatost krasna, povzbudit ho a najma nenechat ho v tom sameho. Najhorsie je nutit dieta do kostola, ked tam nikto z rodiny uprimne a s laskou nechodi, dieta vidi ten rozpor a citi krivdu, ze ono musi robit nieco, co nikto iny nie.
Nie