Dávajú sa na košieľku pri krstinách obidve mená?

22. júl 2023

Ahojte, dávam robiť dcérke kosielku na krstiny
Dáva sa tam len jej krstné meno alebo aj druhé meno “krstene”
Ďakujem 🙏🏽

tosomja
22. júl 2023

Krstene meno? To je ake?

autor
22. júl 2023

@tosomja sväté meno .....

natall113
22. júl 2023

@tosomja predpokladám že dieťa nemá sväté meno takže pri krste bude mať ďaľšie...

gejb
22. júl 2023

Nemylis si to s birmovkou?

aleshka_supermama
22. júl 2023

Ja som mala len jej meno. Sv meno som jej tam nedavala.

autor
22. júl 2023

@aleshka_supermama ďakujem 🙂

vorkola
22. júl 2023

Ja som vysivala bratovej dcere len jedno meno, a tak ako ju pokrstia a tak ju budu aj volat,,Ziadne druhe meno

autor
22. júl 2023

@natall113 chceli sme dať “sväté” meno, tak uvidíme
Ďakujem za odpoved 🙂

natall113
22. júl 2023

Ja chápem moja dcéra je Vanessa čo nieje sväté takže pri krste sme museli vybrať ďalšie meno ale na košieľke mala len svoje Vanessa

anavixy
22. júl 2023

No podla mna by na kosielke malo byt hlavne to svate meno kedze kvoli tomu ho dostava… takze ano, obe mena, aspon teda u nas je to tak a moja dcera to tiez tak mala, ani by mi nenapadlo davat jej tam len “nesvate” meno, ked pri krste zaznievaju obe

nikiki29
22. júl 2023

Ja som ešte nepočula o tom, že by sa na krste dávalo druhé meno 😳

natall113
22. júl 2023

@nikiki29 pokiaľ nieje meno sväté tak sa vyberá druhé lebo "nesväté" meno nemôže farár pokrstiť, vraj je to v rozpore z cirkvou tak mi to hovoril farár keď sme išli krstiť že tam musí byť aj to sväté aby to mohol pokrstiť

nikiki29
22. júl 2023

@natall113 pre mňa fakt novinka 😳 Rímskokatolícka cirkev? Syn ma sväté meno, tak veru nemám osobnú skúsenosť. Kamarátka krstila Liama tento rok a žiadne iné meno nedávala… ja som si tiež dávala sväté meno až na birmovke 🤷🏻‍♀️

cacianka
22. júl 2023

Kedysi som výšivala košieľky na krst, aj som ich videla veľmi veľa, na 👀 aj na nete, aj v predajni.
Vždy iba 1 meno.
A dátumy - dátum narodenia a dátum krstu

natall113
22. júl 2023

@nikiki29 áno Rímskokatolícka. Len tak som to hodila do Google a Liam má význam v biblii takže asi preto nebolo treba druhé meno, možno záleží aj od farára

zuzinka888
22. júl 2023

Ano, mozes dat na kosielku aj druhe svate, ktore bude len na kosielke a v zapise- na ziadnych inych dokladoch nebude. Dieta takto ma patrona navyse.

jankamiskova
22. júl 2023

Náš synček mal na krstnej košieľke dokonca 3 mena! (Z toho len prve ma na matrike zapísané)..no chceli sme, aby mal troch krstných patrónov ...

nevenka
22. júl 2023

Vobec nemusi mat "svate" meno a staci jedno, to, ako sa dieta vola. Pre nas boli tie "druhe" mena dolezite, hoci vsetky deti maju mena svate, ale maju aj tie dalsie, 1 syn ma dokonca 3 🙃. Na kosielke nemali 3 z deti ani jedno meno, proste kupena kosielka a hotovo. A 1 dieta ma s vysivkou, ma tam len krstne meno, ktore ma aj v rodnom liste. A svate meno tam nema. Ako chcete. U nas to nik neriesil.

nevenka
22. júl 2023

@natall113 blbost, boli sme na krste napriklad Eme, a to je svate meno? Nemala druhe meno vobec...Preco by nepokrstil??? 😑

euka210
22. júl 2023

Tak dat na kosielku take meno, akym bude krstene...vacsina mien ma aj patrona...jedine ze nejake extra meno date...v tom pripade dat obe mena.

10zabka
22. júl 2023

@nevenka nemáš pravdu, bola svätá Ema z Gurku
https://www.zivotopisysvatych.sk/ema-saska-dobr...

natall113
23. júl 2023

@nevenka píšem svoju skúsenosť aj som dodala že možno závisí aj od farára

nevenka
23. júl 2023

@10zabka tak mozno...nepoznam vsetkych svatych. Ale pravda je ta, ze fakt nemusi byt svate meno. Ked nechces, das len 1 meno dietatu. Raz mozno bude prve svate a dalsia vec je, ze mnoho svatych ani nepozname, ale u Boha su svati v nebi.

Takze podla mna, co sa tyka kosielky, aby sme ostali pri teme, nemusi byt vysite meno vobec a nestriela sa z toho, mame 4 deti a z toho 3 nemaju vysite meno na kosielke 🤪.

10zabka
23. júl 2023

@nevenka ja ich tiež nepoznám, len pre zaujímavosť som gúglila. Mám Huga a farár pri krste povedal, že nakoľko Hugo bol svätý, môže mať aj meno pri krste Hugo, nemusí prijať ďalšie. Muž je Branislav, ale žiadny svätý s týmto menom nie je, tak mu rodičia dali pri krste meno Ondrej, po otcovi. Pravdepodobne záleží aj od farára. Niektorí sú viac ortodoxní a skrátka nepokrstia dieťa s menom, ktoré nepatrilo svätému.

anavixy
23. júl 2023

@10zabka suhlasim. Meno by mal mat niekto svaty alebo blahoslaveny, takze tych mien je velke mnozstvo, my ich nepozname, ale cirkev ano, oni maju zoznamy.. a urcite zavisi od od konkretneho knaza, moja dcera by v Polsku bola bez problemov pokrstena tak, ako je pisana aj v rodnom liste, tu u nas chcel knaz aj “svate” meno - slovensky ekvivalent jej mena 😃 vseobecne sa uvadza ze meno by nemalo byt v rozpore s krestanstvom, takze Lucifera by asi nepokrstili ani keby to bol Lucifer Jozef 😄

sasesoe
23. júl 2023

Ahoj, text na kosielke nie je "povinny", cize pokojne podla Teba, ako chces. Zvykne sa to davat na pamiatku

maja22
23. júl 2023

To najdôležitejšie, čo sa udeje v krste, zostáva neviditeľné. Preto používame vonkajšie znaky, aby sme to zviditeľnili. Hneď po krste sa kňaz obráti na vaše dieťa slovami:
„Stal si sa novým stvorením a obliekol si sa v Krista. Toto biele rúcho nech je ti znakom tejto hodnosti.“
Navonok bude vaše dieťa po krste rovnaké ako pred ním a najbližšie mesiace na ňom nebude vidno, že sa stalo novým stvorením, ani že si oblieklo Krista. Preto biela košieľka. Ako vonkajší znak neviditeľnej milosti.
A tiež preto, aby ste nezabudli to neviditeľné chrániť. Chráňte to nové stvorenie vo vašom dieťati. Nech si ho prinesie nové a nepoškvrnené až za hranicu smrti.
Na kosielku je teda vhodne dat mena, ktore tomu dietatu patria, teda vsetky, civilne i krstne.

michellemary
29. júl 2023

@maja22 dokonalé zhrnutie, ďakujem.❤