Čo sú a prečo sa oslavujú Vianoce?

roamers
20. dec 2015

Vsade citam, aky darcek pre toho ci toho, ale ja mam 3 rocneho synceka, ktory sa pyta, co su Vianoce, preco ich oslavujeme, preco mame stromcek, co je cert a anjel, preco dostavame darceky. Aby to bolo este viac zamotane, manzel je American, takze darceky nosi Santa. Ako dietatu vysvetlit co oslavujeme s prihladnutim nato, ze niesme krestanska rodina, i ked synovi vysvetlujem i tento pribeh, no nechcem ho strasit nebom a peklom.

pupavka123
20. dec 2015

@roamers Neviem preco mas potrebu nieco vysvetlovat 3 rocnemu dietatu ohladom Vianoc,aj tak to nepochopi..tak neviem naco to riesis

ivana2301
20. dec 2015

@roamers ani my nie sme kresťanska rodina ale zakúpila som si krásnu Knihu z biblie pre detičky a čítam a vysvetľujem prečo sú vianoce .. mám ju už 3 roky a dcerka mala 3 rôčky a veľmi ju to zaujíma...Neni to len o stromčeku a zakúpení a rozbaľovaní darčekov trošku toho duchovna sa tu pýta.Najjdednodušie je povedať že dieťa tomu aj tak nerozumie načo vysvetľovať....Pravdaže že rozumie svojím spôsobom ale porozumie.Je na nás na rodičoch ako to tým deťúrencom našim podáme..Nato sme tu,sme tu pre nich aby sme ich neustále učili a vysvetľovali.....Každý si vychovávame podľa svojho najlepšieho svedomia.......

ivana2301
20. dec 2015

@roamers http://kalligram.sk/?cl=kniha&iid=415&PHPSESSID... dieťatku sa dajú vianoce vysvetliť aj s pomocou tejto knižky nevyzerá zle... 😉 😉

mawka
20. dec 2015

@pupavka123 a preco? moj syn presne v 3 rokoch toto riesil. nie sme krestani, na jeziska neveri, na santu neveril, nijakej tej rozpravke o vianociach neveril. su deti, ktore sa daju oblbovat este do puberty a su deti, ktore riesia uz ako 3 rocne.
@roamers vianoce tu boli davno pred narodenim jezisa. s jezisom nemaju nic spolocne a santu tu mame nie dlho, myslim, ze nejakych 100 rokov len. pozri si nejaky dokument o tom, na youtube je ich kopec. povod vianoc a potom to tak pekne vysvetli aj malemu. nie je vobec hanba ani nic zle, ked male dieta vie pravdu po tom, co sa pravdy dozadovalo. je to oslava niecoho a kazdy si vybere to svoje. jedni oslavuju jezisa, druhi santu, treti to beru ako vyvrcholenie roka, kedy su rodina a znami pokope, kedy si davaju z lasky darceky.
a este na zaver, ak je tvoje dieta premyslave, hlbave, neklam ho nasilu. bude rad, ked mu povies zaujimavy pribeh ako vianoce zacali a kam sa prepracovali, do akej podoby. a pochopi to 🙂

maminka1986
20. dec 2015

Ja nechápem len to načo neveriaci oslavuju Vianoce pride to smiešne ,ked neverite nelsávte ani Vianoce... Vianoce boli a vžd budu aj sú o tom, sú kresťanské sviatky narodenia Ježiša Krista, dnes aj všeobecne v rovnakom období slávené sviatky pokoja a mieru.Vianoce patria (spolu s Veľkou nocou) k najvýznamnejším kresťanským sviatkom, 25. december je sviatok v skoro všetkých kresťanských cirkvách.]. S Vianocami sa viaže množstvo ľudových tradícií, piesní (kolied), výzdoby, jedál a iných zvykov.
a vynýšlat si pribeh o Vianociach??CHOREEE uplne na hlavu..SANTA????odkedy mame prepáána SANTU???smeSlováci pokial viem tu bol vždy SV. Mikuláš...kam to spejeme Slováci???hanba....

mawka
20. dec 2015

@maminka1986 chore je to, ked tu tvrdis nieco, o com zjavne nemas ani sajnu. krestania si privlastnili vianoce. povodne sa im hovorilo saturnalie. krestania a vatikan nikdy velmi netajili ze si tieto sviatky privlastnili a spojili s narodenim jezisa 🙂 takze sa velmi hlboko mylis. ludia oslavovali vianoce davno davno predtym, nez sa jezis narodil. mimochodom, imelo, darceky, postenie sa, prezieranie sa, to su vsetko pohanske zvyky, nie krestanske 😀 😀

https://www.youtube.com/watch?v=RbXHN7eFvAU

Odporucam sa dovzdelavat v dejinach trosku 😉
a nie, ako ateista by som ani narodenie jezisa krista neoslavovala. oslavujem vianoce. tak ako boli oslavovane povodne 😉 nie ich prebratu verziu z vatikanu

roamers
autor
20. dec 2015

@pupavka123 no mozno Tvoje dieta to neriesi, ale moje riesi vesmir, cistanie a pocitanie, to su veci, ktore ho zaujmaju, takze na Vianoce sa len prirodzene pyta

roamers
autor
20. dec 2015

@ivana2301 idem hned hladat, dufam, ze ju este niekde rychlo zozeniem

mawka
20. dec 2015

@roamers tak to mas doma to, co ja. take deti potrebuju a chcu fakty a logicke vysvetlenia. nie rozpravky. maly odmietal aj santu, aj deda mraza, aj jeziska aj mikulasa aj vsetko. museli sme s pravdou von. az mal vsetko logicky vyslevtlene, tak bol spokojny.
kukni ten dokument v linku, co som sem dala a potom to malemu nejak vysvetli. bude rad, uvidis.

jana_eyre
20. dec 2015

@maminka1986 kedze vianoce su pohansky sviatok, tak ako aj ozdobovanie stromceka, otazka by mala skor byt, preco krestania oslavuju zimny slnovrat, ked sa jezis narodil inokedy..

@roamers moje deti sa este nepytali na pricinu preco sa vianoce oslavuju, beru to ako fakt.. Sme ateisticka rodina, ak by sa pytali na co su vianoce odpovedala by som, ze jezisko ci santa (v mojom ponimani je to jeden a ten isty dobry dedusko co nosi darceky ak boli dobre cez rok) kvoli oslavovaniu zimneho slnovratu, vsetci sa tesime ze slniecko troska dlhsie svieti na zem ako to bolo minuly mesiac.. Mzslim ze ako vysvetlenie nekrestanskym detom by to stacilo.. Btw, tiez detom vysvetlujem aj krestanske tradicie kvoli vseobecnemu rozhladu, aby vedeli, ze kazdy je iny a nikto nema pravo sudit druheho na zaklade toho comu veri, ci neveri..

jana_eyre
20. dec 2015

Vypadlo mi nosi darceky.. Z mobilu mi to nejde dodatocne opravit..

btus
20. dec 2015

@maminka1986 ak by si sa lepsie zamyslela nad tym, preco su Vianoce, prisla by si n a to, ze to nema nic spolocne s Jezisom, tak ako velka noc. Je to len nabozuenstvo prenesene na dni starych Slovanskych a pohanskych zvykov - Vianoce - Den zimneho slnovratu. Velka noc - oslavovanie prichodu jari, 15. September - rovnodennost a dakovanie za urodu, takto by som mpohla pokracovat na kazdy jeden den, ktory krestania a ine nabozenstva oslôavuju.
My dom slavime Vianoce ako narodenie Jeziska - dalej to nerozoberam, Vianoce su o stretnuti sa rodiny. S vierou to v podstate nema nic spolocne. (som krestanka, ale mam triezvy nazor na zivot) Nikomu by sme namali vnucovat nase myslienky s sposob oslavovania sviatkov. To, ze nejdem na polnocnu a jem na veceri mňso, neznamena ze som zly clovek. 🙂

mawka
20. dec 2015

@jana_eyre sak toto. aby mali vseobecny rozhlad. je to fajn. a som rada, ze moje deti nemaju problem hovorit o hocicom. respektuju vierovyznania, ale poznaju aj fakty. a tak to ma byt. nie len jednostranne. akurat ze sa rozhodli, teda maly v tom ma jasno davno, ze on bol, je a s najvacsou pravdepodobnostou bude ateista. s nim debatit, to musia byt len fakty. a ked je nieco paranormalne, tak googli a patra a studuje si, co za tym je. vzdy musi mat vsetko nejake vysvetlenie. obcas je to s nim dost sialene 😀

margarita
20. dec 2015

@roamers
neviem sice, ako podla Teba Vianoce suvisia s nebom a peklom 😉
v prvom rade by ste si mali ujasnit, koho kulturu suvisiacu s Vianocami chcete detom predat, lebo to ze pre americanov je Santa a nie Jezisko plne chapem.
cize najprv sa dohodnite vy dvaja comu sami verite a ake tradicie sa vam s tym spajaju, kazda rodina ma vlastne a niekedy aj dost specificke.

napr. moja svagrova je katolicka, ale manzel protestant, a im teda nenosi darceky Jezisko, ale anjeli 😉
vsetko je len na tom, comu vlastne veris Ty.
potom uz sama najlepsie vies akym sposobom a kolko detailov a faktov k tejto teme Tvoje dieta potrebuje.
myslim, ze toto je prilis specificka otazka na vseobecne mudre rady
🙂

mawka
20. dec 2015

@btus a zlate prasiatko aj tak vidime cely den v reklame alebo na flasi dobre vychladenej kofole 😀 😀 sak hej, kazdy si oslavuje ako uzna za vhodne. tiez nemam rada, ak moje deti sa snazi niekto silou mocou presvedcit ze ale na vianoce sa narodil jezisko atd.

jana_eyre
20. dec 2015

@mawka rodeny realista, to sa mi paci.. Ja som spolocne s mojim synom velmi fantazijna, preto aj milujem vianoce, da sa tam navymyslat tolko pribehov a maly to uplne zerie.. Uvidime aka bude dcera.. Ak po tatovi, tak na tom bude podobne ako tvoj syn :D

maca_p
20. dec 2015

@maminka1986 to akoze chces povedat, ze neveriaci by mali ist cez vianoce, pocas velkej noci, 6. januara, na 7 bolestnu pannu mariu a neviem este aky krestansky sviatom mame do prace, decka do skoly a vy "krestania" by ste doma oslavovali? 😎

margarita
20. dec 2015

@btus
ano, historicky sa Jezis nenarodil 25.decembra v noci 🙂 ale to su uz detaily ineho charakteru, myslim, ze 3 rocny toto nepotrebuje este riesit....btw, ani anglicka kralovna nema realne narodky ten druhy junovy tyzden ci kedy su oficialne oslavy, ale tusim v oktobri ci novembri, no ale slavia to uz roky rokuce v juni, lebo vtedy je najvacsia sanca na dobre pocasie.
a myslim, ze ziadny monarchista kvoli tomuto kralovnu nespochybnuje 😉

mimca77
20. dec 2015

@maminka1986 okrem toho vsetkeho co ti napisali baby predo mnou, vies co znamena Santa resp. Santa Claus? Jeho cele meno je Saint Nicolas, cize v preklade svaty Mikulas. Cize sa vzrusujes uplne zbytocne. A perlicka na zaver - vies kde sa prvy krat na obrazku objavil velky pupkaty bradaty ujo v cervenom obleku? V roku 1930 v reklame na Coca Colu 🙂 svoje pohorsovanie nad chorou spolocnostou a patsto otaznikov si nechaj do inej diskusie 🙂

horana
20. dec 2015

Je dobre ze sa dieta pyta, ze je zvedave.

Preco to nevysvetlit normalne, tak ako to citi a preziva rodic. Problem je ze vacsina dospelych to pozadie nepozna, alebo len mlhavo, co sa mi zda zvlastne.

My sme detom odjakziva, nielen tesne pred Vianocami vysvetlovali cyklicnost roka a prirody, ucili ich vnimat rocne obdobia, vsimat si zmeny v prirode v priebehu roka. 4 zakladne casti, ako 4 zivly, 4 svetove strany...
Ze sa na jar vsetko zobudza, obrodzuje, rastie, ze je cas lasky, kvetu, symbol mladeho cloveka a plodnosti. (jarna rovnodennost)
Ze v lete je vrchol vsetkeho, urody, svetla a tepla, symbol plodu, su najdlhsie dni, najviac aktivity a vonkajsej sily. (letna rovnodennosti)
Ze na jesen uvada priroda, zacina sa skracovat den, ze mnoho toho zacina zomierat (listy, trava), slavia sa sviatky mrtvych (jesenna rovnodennost), zacina na obrat dovnutra, vonkajsie sa uzatvara.
A ze nakoniec v zime kedy sa postupne priroda cela umrtvi, ulozi na spanok, noci su stale dlhsie a dlhsie. Stare slnko umiera, cela priroda uz akoby nezije a napokon umiera aj posledna hlavna nadej - slnko. Hrozi ze ho temnota uplne pohlti, ze pohlti cely svet. Ale co to, je tu zimny slnovrat, kedy sa to nahle zlomi. Smrt nevyhrala. Aj ked je najvacsia temnota, z nej sa zrodi nove slnko, nova nadej, zatial len velmi nebadane, o par chvil, o par minut, ale predsa len, zacne byt dlhsi den ako noc (zimny slnovrat). Rok uz bol stary, ako 12ty mesiacik, stary mudry strec. Ale aj tento umiera, preda vsak zezlo malemu dietatu zo zlatymi vlasmi, najmladsiemu mesiacikovi, novemu roku. Je to zazracene dieta, zazracen zrodene a predurcene aby (opat raz) porazilo temnotu. Lebo dobro vzdy nakoniec vyhra, po velkych bojoch, ked to uz nevyzera. To najhlavnejsie sa zrodi v najvacsom zvnutorneni, uzadi, ked je nie vonkajsia ale vnutorna sila najvacsia, nie pozemske kralovstvo ale duchovne, nebeske. To vie kazda rozpravka. Mytus zapadne do dalsich mytov, preto aj Jezisko sa "musel" narodit prave vtedy, ved kedy inokedy by to byvalo symbolickejsie? Vsetko je to a jednom a tom istom principe, uvinerzanom, ktory si rozne kultury len rozne pomalovali, ale pravda ze tym je nadcasova a stale platna. Su tam linie, ktore mozme len znovuobjavovat, ktore su platne odvekov a budu platit dokym bude svet svetom.

roamers
autor
20. dec 2015

@maminka1986 prave pretoto nie krestanske Vianoce, kde je laska, tolerancia a ucta voci ludom? Z Tvojho prispevku srsi nenavist a xenofobia!
Aj ja som bola vychovavana v krestanskej rodine, manzel navstevoval katolicku skolu, a preto chceme nase deti vychovavat v ucte pred vsetkymi ludmi, aby pouzivali svoj rozum a zili slobodne a niesa podrobovali strachu pred nejakou predstavou, ktora ma svoje korene v stredovekom fanatizme.
Btw.Vianoce su pohansky sviatok
Tak stastne a vesele

lenkaga
20. dec 2015

Milan Chautur pise: V minulom týždni som si prečítal v našej tlači nezmyselný článok o tom, že Cirkev si vymyslela Vianoce. Autor asi "objavil teplú vodu", keď sa veľavýznamne rozpísal o tom, že Vianoce sú vlastne sviatkami zimného slnovratu, len Cirkev to zmenila na sviatky Narodenia Krista. Asi nepozná fakt, že kresťanstvo od počiatku pomáha ľuďom vnímať vyšší zmysel bežných udalosti, ktoré majú vplyv na náš večný život.
To, že terajšie ročné obdobie je poznačené tmou noci, ktorá zaberá väčšiu časť dňa je každému zrejmé. Ľudia už očakávajú posun k predlžovaniu dňa - posun k svetlu, lebo tma pôsobí depresívne. To, čo je každozimným naším očakávaním, to bolo dlhodobým očakávaním celého ľudského pokolenia - totiž ľudstvo očakávalo príchod Spasiteľa a Božieho svetla do tmy neistoty svojho života. Zimný slnovrat priniesol nádej, že slnko sa "navždy" nevzdiali od nás a Kristovo narodenie prinieslo istotu, že Božie svetlo nám znova rozsvieti temravu nášho vnútra. Preto sv. Matúš pripomína slová proroka Izaiáša, ktorý predpovedal aj Kristovo narodenie: "Ľud bývajúci v temnotách uvidel veľké svetlo. Svetlo zažiarilo tým, čo sedeli v temnom kraji smrti." /Mt 4, 16/. Istotne, že nie je úmyslom Cirkvi na sekundu presne označiť čas Narodenia Božieho Syna, ale skôr zvýrazniť historický fakt príchodu Spasiteľa, ktorý nám priniesol svetlo nádeje a tak zmeniť nielen letopočet, no predovšetkým pohanské zmýšľanie aj súčasného človeka. Nedajme sa preto zmiasť v kresťanskom očakávaní Vianoc, aby nám tma novopohanstva znova nezahalila naše vnútro, lebo to by bola naša tragédia, ale o to viac buďme obozretní na to, čo by nám mohlo zatieniť Kristovo narodenie. Pravá radosť Vianoc totiž nepochádza z plnšieho stola, ani z darčekov, ale z dvetisícročia prebleskujúceho svetla od Betlehemskej maštale, kde sa nám "v Dávidovom meste narodil Spasiteľ, Kristus Pán"./Lk 2, 11/

mawka
20. dec 2015

@lenkaga no to je pekne, dvetisic rokov. ale ludstvo ej tu ovela dlhsie. aj slnko nam svieti o krapnek dlhsie 😉 a rovnako sa rodi priroda, plodi a spi, aby mohlo zase prist slnko. nie len tak hocijake svetlo. a prave pre tieto baje, rozpravky a fantazie to v detoch nechcem zivit. @horana to opisala presne do bodky. akurat sa nestotiznujem s jezisom ako s nasim svetlom. a spasitelom a podobnymi vecami. nie jezis za mna chodil cely rok do prace, ale ja. lebo som sa tak rozhodla. ja sama. nie ziadne ine sily za mna nerozhodovali. a rovnako budu vesele a stedre vianoce prave vdaka mojej praci a mojim rozhodnutiam. takze tak no. a deti to vedia. este ze tak.

maminka1986
20. dec 2015

@maca_p presne si to uhadla 🙂 tak by to malo byt

mawka
20. dec 2015

@maminka1986 no ale potom si vy sponzorujte cirkev sami 😉 pretoze fungovat aj z penazi ateistov je fajn, ze? pobavila si. 😀

maminka1986
20. dec 2015

@lenkaga vyborne aspon niekto ma rozum 🙂)))

maminka1986
20. dec 2015

@mawka no možeš kludne tam ist ak chceš 🙂))

maminka1986
20. dec 2015

@roamers nie nessrši mylsim že tu nenavist tu širi niekto iný asi potom zle čitaš od koho a kto u to rozsieva zlost ...treba čitať s porozumenim 🙂

mawka
20. dec 2015

@maminka1986 tu zlost a nenavist voci neveriacim rozosievas ty. a vobec sa nechovas ako krestan. opakujem, dostuduj si dejiny. to cirkev si privlastnila vianoce a velku noc ako svoj sviatok. ukradla ju pohanom. a kopec zvykov, kore si pestujes ako krestanka su povodne pohanske. takze ked to tak zoberieme ze ako veci maju byt, tak krestania by mohli ist na vianoce akurat do kostola a pomodlit sa k jezisovi a jeho matke. a to je asi tak vsetko. lebo stromceky, ozdoby, krajanie jablka, supinka z kapra, imelo, postenie sa, hodovanie, to su vsetko pohanske ritualy, ktore tu boli davno pred tym nez sa jezis narodil.
bud taka laskava a kym zacnes nieco vykrikovat, tak si over fakty.

roamers
autor
20. dec 2015

@margarita preco nebo a peklo? Lebo ked sme to ako tak zvladli (vyklad co su Vianoce), dnes rano sme sa vybrali na divadielko a tam motiv Vianocny kolednici v hlavnej ulohe anjel a cert.
Snazim sa predat svojim detom maximum z oboch kultur, co povazujem osobne ako velke plus v nasom zivote a nie o nieco ich ukracovat.
Ja osobne verim, ze dobro a laska vitazi nad zlom a nenavistou.