Civilná svadba s kresťanskými prvkami

9. nov 2024

Dobrý deň. Nemali ste niekto civilnú svadbu napríklad s kresťanským požehnaním ? Premýšľam nad tým, ako by sa dala spojiť civilná svadba s kresťanskou. S partnerom sme rôznej kresťanskej denominácie a nechcelo sa nam vybavovať dišpenz tak sa berieme civilne, avšak sme kresťania.

pribinak
9. nov 2024

Neviem si to celkom prestaviť …… čo nejaký poslanec má na konci obradu povedať že a čo človek spojil, nech človek nerozdelí?

marhulka13
9. nov 2024

Nám všetko vybavil kňaz, ktorý nás oddával. Iba sme podpísali papiere, lebo sme tiez rozdielneho vierovyznania

palculienka40
9. nov 2024

Ale nebudete môcť prijímať sviatosti, budete v podstate žiť v hriechu.

deti95060810
9. nov 2024

nám bola ochotná farárka urobiť sobáš v kostole .... tiež sme rozdielny.
to čo ty požaduješ som ešte nepočula.

majkabambulik
9. nov 2024

To co ti radi @palculienka40 je pravda-ak ste krestania tak nebudete zit v hriechu, lebo krestania chcu raz prist po smrti ku zivemu Jezisovi Kristovi. Nevadi, ze ste rozdielnych denominacii, ste krestania, cize verite v jedneho ziveho Jezisa Krista a chcete pred tvarou cirkvi si navzajom vysluzit sviatost manzelstva. Manzelstvo je sviatost pre krestanov. Je to na Vas ako sa dohodnete do buducna, ci budete deti vychovavat podla jednej alebo druhej krestanskej denominacie. Ziaden poslanec na obecnom urade nezastupuje cirkev! Manzelstvo uzatvorene cirkevne je platne aj pred civilnymi uradmi.

palculienka40
9. nov 2024

@majkabambulik presne a záleží či sú naozaj veriaci alebo len veriaci na papieri, my sme mali najskôr civilnú lebo sa nedalo počas kovidu a tento rok sme mali cirkevný sobáš a mesiac nám riešili papiere a po mesiaci sme mali sobáš. tiež sme boli rozdielnych vierovyznaní. Tiež sme chceli len cirkevný ale vtedy to nešlo tak rýchlo. Teraz to už nie je problém.

palculienka40
9. nov 2024

@majkabambulik všetko sa dá ked sa chce, ostatné sú len výhovorky.

palculienka40
9. nov 2024

Môžete sa v kostole zobrať aj bez dišpenzu ale ten kto nebude mať dišpenz nebude môcť pristupovať k sviatostiam.

colsami
9. nov 2024

Tak ak by vam na tom tak zalezalo, myslim ze raz za zivot vybavit par papierov nie je take strasne 😊 a to teda vobec nie su take hrozne a rozsiahle vybavovacky ako okolo obycajnej hypoteky ci kupy nehnutelnosti, co este budete zazivat...

A nie, ziaden obecny zamestnanec ani funkcionar vas nemoze pozehnavat 😃

palculienka40
9. nov 2024

@colsami tiež som to chcela napísať

majkabambulik
9. nov 2024

mamicky co ti mila autorka radia maju pravdu, tu jednu navstevu na farskom urade ak naozaj chcete zvladnete @palculienka40 dala si autorke dobru otazku, ci su naozaj veriaci, ci uverili v ziveho Jezisa, no autorka prispevku pise, ze su krestania a mas skutocne pravdu, vsetko sa da lebo len oni dvaja musia pozvat Jezisa do svojho vztahu a spolu sa s nim stretnut v modlitbe ci citani svateho pisma. Ak toto nerobia uz teraz, tak rozdielna denominacia im bude iba na hadky ci ustipacne poznamky v manzelstve.

palculienka40
9. nov 2024

@majkabambulik áno máš pravdu, ale my sme boli rozdielnej denominácie a nemali sme problémy, všetko je o komunikácii, porozumení a tolerancii. Ale kvôli zjednodušeniu som ja prestúpila na manželovu vieru, a teraz chodíme všetci spolu na prijímanie.

stanulienkat
9. nov 2024

@palculienka40 Stavím sa, že niekoľko dlhých rokov už v hriechu žijú. Takto žijú všetci tzv. kresťania ohovárajú, smilnia,kradnu, súložia a potom sa idú vyspovedať a už sú sväti.😂😂

palculienka40
9. nov 2024

@stanulienkat to vedia len oni a Boh. Nam neprinalezi sudit ich.

palculienka40
9. nov 2024

@stanulienkat my môžeme len vyjadriť svoj názor a rady, čo si z toho zoberú je na nich.

januska12323
9. nov 2024

Tak asi nebudete veľkí kresťania keď sa vám nechce žiť vo viere.

autor
9. nov 2024

@pribinak mohol by byt prítomný predsa aj kazateľ/kňaz
@marhulka13 my to mame trochu komplikovane a bolo by to zdĺhavé, bavili sme sa s kňazom o tom
@palculienka40 to nie je pravda.
@majkabambulik nebudeme žiť v hriechu, keď budeme mať uzatvorené manželstvo a do cirkvi chodíme obaja
@colsami nemyslela som poslanec. Riešili sme to s farárom, sme rozdielnej denominácie, avšak ja som krstena ako katolíčka, nevedia mi jednoducho dať dišpenz, keď som katolíčka, čo chodí do inej denominácie. Bolo by to komplikovane riešit, ja by som musela najskôr oficiálne vystúpiť ( čo musia schváliť myslím vo Vatikáne)
@stanulienkat žijeme v čistote 🙂
@januska12323 žijeme vo viere

maximiliana
9. nov 2024

Ale po civilnom sobasi budete musiet v tej cistote zit dalej, kedze pred Bohom manzelia nebudete...takze ziadny sex, alebo ziadne prijimanie...

autor
9. nov 2024

@majkabambulik čítame spolu Bibliu aj sa spolu modlíme, o toto sa vôbec nebojím, aj spolu chodíme na bohoslužby. Len nam aj kňaz povedal, že takúto situáciu ešte nemal a nevie nam udeliť za takýchto podmienok dišpenz a mne sa oficiálne z jednej cirkvi vystupovať nechce a vstupovať do druhej, keďže je to zdĺhavé.

autor
9. nov 2024

@maximiliana pred Bohom manželia budeme, Biblia chápe manželstvo ako zmluvu medzi dvomi ľuďmi pred Bohom. A Boh nie je zavretý len v kostole. Boh je všadeprítomný. Pokiaľ dáme Bohu sľub, tak to platí, či to je na úrade alebo v kostole.

autor
9. nov 2024

@maximiliana nikde v Biblii nie je zmienené, že je platný sobáš len v kostole 🙂.

palculienka40
9. nov 2024

Akej viery je buduci manzel? No ak ako katolicka zijete v necirkevnom vztahu nezijetw v cistote jedine ze sa intimne nestykate a nemozete na spoved ani na prijimanie. Nemusite vystupovat mozete sa zosobasit v katolickom kostole a pripadne aj v jeho. Ale sobase su uznavane ak sa katolik zosobasi s pravoslavnym v jeho kostole napriklad alebo grekokatolickom. Ale katolik v evanjelickom musi tam byt dispenz alebo este sobas v kaolickom. A vybavenie dispenzu tak do mesiaca.

palculienka40
9. nov 2024

Civilný sobáš je platný len pred úradmi, pred Bohom musí byť uzatvorený kňazom. To Vám povedal kňaz?

lucia147852
9. nov 2024

@palculienka40 protestanti majú platný aj civilný sobáš. Ona je katolícka očividne len ma papieri, ale chodí do inej cirkvi a nechce sa jej to riešiť oficiálne, čomu nerozumiem, pretože keď v niečo ozaj verím, robím všetko preto aby som to zoficialnila.

palculienka40
9. nov 2024

@lucia147852 Ak chodí do inej cirkvi na to je výraz ako odpadlíčka myslím, a preto by pre ňu bolo vhodné prestúpiť ak to myslí vážne, ak nie tak je to jedno, lebo v tomto prípade čítanie biblie nepomôže a v čistote žiť nebude, ja som to mala podobne mali sme platný sobáš aj civilný a mohla som pristupovať k spovedi a na prijímanie, ale manžel nemohol, takže sme to potom doriešili a mali sme cirkevný sobáš u katolíkov pričom aby som nebola odpadlíčka lebo som nechodila so svojho kostola nebol v našom meste tak som prestúpila a zjednotili sme sa. Pre mňa nebolo dôležité v akej viere som ale aby som žila podľa pravidiel, a kedže som nežila podľa pravidiel svojej tak som sa prispôsobila, ale to som ja chcela sama. A ked sa sa chce všetko sa dá aj my sme boli veľmi komplikovaný prípad a doriešili sme to povolením a nakoniec mojím prestupom. Protestantov katolíci neuznávajú myslím, majú povolené ale sobáše rovnakého pohlavia. Je to už len na nej ako sa s tým vysporiada. Ak mužovi na nej záleží môže prestúpiť aj on nemusí ona a budú žiť sviatostne. Všetko je to na chcení a dohode. To musia riešiť s knazmi, a ked náš knaz nevedel pýtal sa na vyšších miestach.

palculienka40
9. nov 2024

@lucia147852 ale evanjelikom dávajú bez problémov dišpenz.

nevenka
9. nov 2024

@stanulienkat nie, nie su svati...ani po vyspovedani.

mantilka
12. nov 2024

Svadba je len raz za život...aspoň. sa to predpokladá. Vidieť, že máš záujem ďalej žiť vo viere. Keby sobáš nebol dôležitou sviatostou, ktorú si vysluhuju manželia ale za prítomnosti kňaza, už dávno by sa mnohí nesobasili v kostole.
Požehnanie nepotrebujete od kňaza ale od Boha. Nevytvarajte si prekážky v príjmami požehnania podcenenim tak dôležitej sviatosti v kostole.
Manželstvo je "civilná rehoľá", každý potrebuje požehnanie, aby to zvládol. Sú krásne, radostné chvíle ale aj ťažké....Boh je verný, buďme aj my verní Jemu ♥️.