Cirkevný sobáš po rozvode

14. júl 2022

S mojím exmanželom sme mali sobáš v evanjelickom kostole. Po čase sme sa rozviedli. Klasicky na súde. On sa nedávno oženil v rim.kat. kostole. Je to možné? bez cirkevného rozvodu? on je stále evanjelik, neprestúpil na novú vieru.

dskjhfdlkdjhl
14. júl 2022

Kedze prvy sobas bol v evan. kostole, tak sa kludne mohol druhy-krat ozenit v katolickom a nemusel ani prestupit na vieru, staci dispenz od biskupa.

autor
14. júl 2022

@dskjhfdlkdjhl bez môjho vedomia, súhlasu? prekvapilo ma to, nakoľko aj ja som už vydatá, ale iba na úrade. Svokra si veľmi želala sobáš v kostole, manžel je greko.kat., no v 'ich' kostole s tým nesúhlasili..

dskjhfdlkdjhl
14. júl 2022

A preco by mal mat Tvoj suhlas? Aj Ty si si mohla vybavit dispenz u biskupa a mohla sa sobasit v gr.-kat. kostole.

miadi
14. júl 2022

Ty si biskup ? Ze mas pocit zeby potreboval tvoj suhlas ?

matullienka
14. júl 2022

Joj aký by bol svet krásny keby každý riešil seba a nie druhých. Evidentne bol tvoj ex šikovnejší keď si dokázal vybaviť sobáš v kostole. A prečo by mal k tomu potrebovať tvoj súhlas? Ty si si od neho súhlas pýtala keď si sa išla znovu vydať?

autor
14. júl 2022

ďakujem za vaše milé odpovede 😉
keby som vedela ako to funguje, nepýtala by som sa.. nemusíte ma hneď zosmiešňovať 🤷🏻‍♀️

autor
14. júl 2022

Myslela som, že je potrebný aj cirkevný rozvod. Ďakujem za objasnenie, tému považujem za uzatvorenú .

matullienka
14. júl 2022

Ale veď on sa ženil znova v inej cirkvi nie v tej istej

loliki
14. júl 2022

Cirkevný rozvod neexistuje. Troška sa mýliš aj ohľadom toho tvojho súhlasu a vedomia. On je predsa svojprávny, ožení sa kde chce, kedy chce a s kým chce.

miadi
14. júl 2022

Ved si pozistuj to sa mozno este da vybavit aby si aj ty mala druhu svadbu v kostole bude svokra spokojna a nemusis zavidiet exovi .

majkabambulik
14. júl 2022

Cirkev je len jedna, to co nazyvas ina cirkev - to su denominacie - evanjelici, kalvini, pravoslavni atd. Vsetci su pokrsteni krestania, ktori pri krste dostali nezmazatelny znak na svojej dusi (taka stopka pre diabla) a teda su clenovia cirkvi. Pokial ex manzel mal sobas v rimsko katolickom kostole, tak je tam pravdepodobnost, ze poziadal o nulitu, alebo neplatnost Vasho manzelstva od pociatku. Sudca to skumal a ked ex manzel uviedol dovody a dokazy, preco by malo byt Vase manzelstvo povazovane za neplatne od zaciatku, tak dosiahol to, ze bolo vyhlasene za neplatne a teda sa mohol znovu ozenit v kostole. Ak mas takuto vedomost ohladom exmanzela, tak sa obrat na cirkevneho pravnika, poradia ti ho na Biskupskom urade - podla toho do ktorej lokalnej diecezy patris. Ten ti pomoze viac ako tu MK 😉

osky
15. júl 2022

Si evanjelicka?
A sobas bol v evanjelickom kostole s Evanjelikom?
V Tom pripade je vas sobas stale platny.
Nechapem,o akom dispenzi tu je rec...
Ved sobas by Sa automaticky stal neplatnym jedine v pripade,ak by tvoj ex prijal vieru svojej novej zeny.alebo ty by si prijala inu vieru.
Inak ste pred Bohom stale manzelia!
Viem to,pretoze v rodine podobny pripad mame.

dskjhfdlkdjhl
15. júl 2022

@osky nie som sice velky znalec cirk. prava, ale kat. cirkev neuznava evan. sobas ako sviatostny, preto sa to da. A ani sa nemusi dotycny pokrstit, na to staci dispenz od biskupa. Mam kamosku, ktora bola sobasena v evan. kostole, rozviedla sa a druhy sobas bol v katolickom a nie je katolicka.

magdalenal
15. júl 2022

@majkabambulik to co pises, nulita manzelstva je mozna len za spoluprace oboch manzelov, teda autorky a jej ex.... nemoze len on sam dat ziadost na preskumanie, cirkevni sudcovia predvolavaju na vysluh oboch manzelov a svedkov, rodinu, prip. deti. Ak by mal prve manzelstvo vyhlasene za nutitne, autorka prispevku by toho bola sucastou urcite....
Mila autorka, ak ta zaujimaju moznosti ake mas teraz, ci mozes mat svadbu v kostole, odporucam obratit sa na cirkevneho pravnika.... pokojne mi napis z ktoreho si okresu, prip.mesta, mozno v blizkosti niekoho poznam. Drzim palce a ex neries, nech si zije svoj zivot podla svojho svedomia, ty mas svoje a za svoje rozhodnutie nesies zodpovednost, nie za jeho.

autor
15. júl 2022

@majkabambulik
@magdalenal
@osky
ďakujem za Vaše vysvetlenie 🥀
Vnímala som to tak, ako ste mi napísali - a teda že by som o cirkevnom zrušení manželstva bola minimálne informovaná - preto som sa pýtala, či nepotrebujú aj môj súhlas. Exmanžel je stále evanjelik, jeho manželka rim.kat., neprestúpil na jej vieru. Nemám mu čo závidieť, život s ním som ukončila ja, dôvody tu riešiť nebudem.

Nikto nie je dokonalý a nikto nevie všetko. Preto sa ľudia pýtajú iných a žiadajú o radu. Ale chápem, že niektoré užívateľky MK súťažia o to, ktorá 'vtipnejšie' zhodí tú druhú. Nevadí. Ďakujem kočkám, ktoré nemali potrebu sa vyvyšovať a vyjadrili sa k veci 💗

mandarinka555
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majkabambulik
15. júl 2022

@magdalenal
@osky
nasla som viac info v jednom clanku, je to az medzi poslednymi otazkami, pokial je autorka evanjelicka (?) tak u evanjelikov je iba jedna sviatost a to sviatost krstu, u tvojho buduceho manzela teda grecko-katolika je aj sviatost oltarna a teda 7 sviatosti-sviatost, krstu, sviatost oltarna-cize sv. prijimanie, sviatost birmovania, sviatost knazstva, sviatost posledneho pomazania a sviatost manzelstva. - ospravedlnujeme sa ti autorka, ale naozaj radi by sme ti pomohli odbornejsou radou, no ako som ti napisala, skus zavolat na Grecko-katolicky Biskupsky urad do Presova-su tam mili ludia, nakolko tvoj buduci manzel je grecko katolik a pokial viem, pre zachovanie tejto malickej denominacie aj Vase deturence budu automaticky grecko-katolici. Zelame vsetko dobre!
https://svetkrestanstva.postoj.sk/110086/kedy-m...

autor
15. júl 2022

@majkabambulik ďakujem Majka, my už sme manželia, sobáš bol na matrike pred pár rokmi 🙃