Cirkevný sobáš a príbuzenstvo zo 4. pokolenia

le3nikkk
15. júl 2024

Ahojteee idem si k vám pre radu.
Moja kamaráta zistila že sú s partnerom príbuzný zo 4.pokolenia. Neviete náhodou alebo nemal niekto s tým skúsenosť ako je to s cirkevným sobášom v takomto prípade? Do akého pokolenia cirkev povoľuje sa sobášiť?
Ďakujem vám za rady snažím sa jej aspoň trošku takto pomôcť lebo je z toho dosť vystresovaná či nebudú v cirkvi pre to nejaké komplikácie.

deti95060810
15. júl 2024

nebudú... kľudne môžu.

klarissa25
15. júl 2024

A ako aj zisti cirkev že sa berie bratranec a sesternica?

deti95060810
15. júl 2024

v rodine máme kde majú spoločné sesternice... sú nejaká rodina.
aj deti majú zdravé.

januska12323
15. júl 2024

Cirkvi je to jedno a podľa štátu sa môžu zobrať. Veď to už ani nie je blízka rodina.

le3nikkk
autor
15. júl 2024

@klarissa25 tak ona je taká že nechce nič zatajovať
Preto sa pýtam či niekto nemá skúsenosť ako to vlastne cirkev do akého pokolenia berie s tým sobášom 😏

deti95060810
15. júl 2024

4 pokolenie v pohode...

le3nikkk
autor
15. júl 2024

@januska12323 nieje ja viem len neviem ako to vníma cirkev od akého pokolenia sa tam musím písať dispenz alebo ako sa to píše 😀 a tak

83lenka83
15. júl 2024

@le3nikkk mám osobnú skúsenosť. Farárovi sme to povedali a nebol problém. My sme zistili, že sme rodina až po dvoch rokoch chodenia. Mužova babka za slobodna sa volala priezviskom ako ja. A bola z dediny odkiaľ pochádzal môj dedko.

le3nikkk
autor
15. júl 2024

@83lenka83 čiže asi keď dobre počítam 3. Pokolenie?
a nebol problem… super tak to ju ukľudní

klarissa25
15. júl 2024

@83lenka83 ale to ze sa niekto vola rovnako neznamená ze ste rodina 🤣😉

le3nikkk
autor
15. júl 2024

@klarissa25 tak určite si to zisťovali

zuzanaete
15. júl 2024

Cirkev povoli sobas bratranca a sesternice. Takze tvoja kamoska si nemusi robit starosti.

zuzanaete
15. júl 2024

@klarissa25 Moja babka mala rovnake priezvisko za slobodna ako vydata a s dedkom nebola rodina.

klarissa25
15. júl 2024

@zuzanaete no ved však to píšem...rovnaké priezvisko neznamená automaticky že musia byť rodina

zuzanaete
15. júl 2024

@klarissa25 Ja som len pridala konkretny priklad. Nemyslela som, ze si nieco zle napisala.

thirstymonk
15. júl 2024

Neboj sa, úplne v pohode sa môžeš vydať za bratranca z druhého kolena aj v cirkvi, aj v štáte. Za vlastného bratranca (teda potomka tvojho rodiča) sa môžeš vydať s dišpenzom. Neexistuje sobáš s vlastným rodičom, súrodencom, alebo dieťaťom, ani v štáte, ani v cirkvi.
Ešte sa mi zdá, že v cirkvi sa za príbuznosť považuje aj vzťah krstný rodič a birmovný rodič, ale nie som si momentálne istý.
Taktiež adoptívne príbuzenstvo sa berie ako pokrvné.

le3nikkk
autor
15. júl 2024

@thirstymonk čiže od 2. Kolena je to v cirkvi už povolené ? Niekde som čítala že do 3. Pokolenia sa nemôže a od 4. Pokolenia sa môže ale s dišpenzom

thirstymonk
15. júl 2024

@le3nikkk Je to povolene s dišpenzom. Čiže nejaka autorita (asi biskup) ti dá povolenie. 4 koleno môžeš kľudne hocikoho a hocičoho.

le3nikkk
autor
15. júl 2024

@thirstymonk jaaj tak cize u 4. Dišpenz už nieje potrebný? A normálne sa sobáši ak to dobre chápem

modrykolibrik
15. júl 2024

@le3nikkk a ako prisli na to ze su vzdialena rodina?

thirstymonk
15. júl 2024

@le3nikkk Ano, 4 koleno uplne v pohode

83lenka83
15. júl 2024

@klarissa25 sme rodina. Zisťovali sme

ahhola
16. júl 2024

Jedno je zisteny rodokmen a ine nezisteny lavobockovia v nom, ktori cely rodokmen "rusia" 😂Raz mozno budu-mozno uz su-spolahlive testy DNA, ktore urcia presne %spolocnej krvi aj s rodinnym vztahom... prasestranica, praprabratranec.. ... To budu prekvapká... Nejlepsia nevesta zdaleka, ci ako to hovorili genetici. 😈

lauricka
16. júl 2024

@zuzanaete to vážne povolí cirkev bratrancovi a sesternici? To je choré!

zuzanaete
16. júl 2024

@lauricka Ano. Poznam taky par. Sobas mali v kostole.

le3nikkk
autor
16. júl 2024

@lauricka tak áno bratranec a sesternica z 1. Alebo 2. Kolena je trošku mimo lebo je to blízka rodina to aj mne sa zdá cez. Ale také 3. Či 4. Koleno a vyššie to už sa ani neberie ako rodina … je to dosť vzdialene na rodinu toto mi choré vôbec nepripadá

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
le3nikkk
autor
16. júl 2024

@jozko_z_lesa presne tak…. Úplne ste to vystihli… môj názor je presne taký istý … už je to cudzí človek kto si to ma pamätať ….
Tak ich spája to že jej prababka a jeho pradedko boli bratranec so sesternicou

loliki
16. júl 2024

@le3nikkk A to nemáte nablízko faru a farára, ktorého by ste sa na toto opýtali??? Čo si myslíš, koľko farárov radí na MK? A teba to až príliš trápi, ak ide o kamarátku. Ona to nerieši, ale ty áno.

le3nikkk
autor
16. júl 2024

@loliki joooj 😄 čakala som takýto komentár
A ty čo sa staráš ? Nemôžem sa spýtať sme v demokratickom štáte preboha 😀
Asi nemáš tak blízku kamarátku očividne čo ti na nej záleží
Prišla ku mne na týždeň tak som povedala že mám ucet na modrom konikovi tak sa skúsim spytat cez neho. Možno sa niekto viac vyzná do toho alebo ma niekto podobnú skúsenosť… ak nevieš odpovedať na túto otázku tak sa prosím zdrz komentára 😊 ďakujem