Budete mať štedré alebo skromné Vianoce?

natalym
16. dec 2014

Chcela by som sa spýtať, aké budete mať Vianoce či naozaj štedré alebo skromné. Ako to vnímate a ako to vnímajú Vaše deti.
Ako to bolo keď ste boli deti.
U nás budú asi tento rok skromnejšie. Asi nebudem mať toľko financií a deti sú už veľké, kupujú sa im veci priebežne, takže nečakajú neviem aké darčeky.
Ja si tiež kúpim vtedy keď potrebujem alebo keď mám možnosť.

alaguema
16. dec 2014

Asi primerané. Aj keď to sú také relatívne pojmy. Čo je pre niekoho skromné, pre iného je možno štedré. Nie som za materiálne besnenie počas sviatkov ani mimo nich. Ani za 10 druhov zákuskov, prežieranie sa a prehnanú nevkusnú výzdobu...takže dalo by sa povedať, že skôr striedmejšie, ale darčeky si dožičíme pekné, hlavne deťom, sú ešte malé a teda do Vianoc vlladajú priamo úmerne veľké nádeje 😀 . Keď som bola dieťa, tak sme to mali tak nejak podobne. Nešlo o kvantitu, ale o kvalitu, stromček a dekorácia na sviatočnom stole boli jediné ozdoby, žiadne blikajúce hviezdy v oknách 😀

lucy56
16. dec 2014

U nas skromne, co znamena ze darceky budu hlavne pre maleho ale len 3ks, pretoze on sa z hrackami nehra, ziadna ho nadlho nezaujme aj minuly rok dostal toho vela a ani nevedel s cim skor sa hrat a len sa nam to kopi v detskej izbe, inak si kupime co potrebujeme pocas roka, takze kazdemu z rodiny len nieco male co potesi, tiez nebude 15 druhov peciva, ved sme 3 a viac ako inokedy nezjeme, jasne ze bude vsetko co patri k tradiciam ale zas nie aby sme to este 2 tyzdne dojedali, popripade vyhadzovali, vyzdobu mame za tie roky co sme spolu podokupovanu ale tiez nemam rada prezdobeny kazdy meter, u nas budu skor o case ktory stravime s rodinou a nie o darcekoch

mima4
16. dec 2014

@natalym
otazne je, co clovek povazuje za stedre a co za skromne.
Pre mna "stedrost" napr. vobec nie su plne stoly jedla a kolacok, ci kopec darcekov, skor to vnimam ako zbytocne plytvanie penazi, ktore ma absolutne nenaplna.
U nas byva klasicku, kapustnica, kapor, salat a zakusok. Darcek vacsinou jeden - nejaka jarna dovolenka. Moj jazyk lasky nie su totiz vobec darceky... ak nieco ako darcek muzovi kupim, hned mu to dam ale chapem, ze u deti je to ine 😀
Takze ano, u nas su stedre, pretoze je tam laska, porozumenie, spolocny cas (nemyslim tym pravdaze pozeranie TV 😉 ).
A to mozem povedat, ze mame peniaze na klasicke komercne vianoce s nakupami kopec hovadim ktore akoze "potrebujeme" 😉 ale pre mna su to rovno vyhodene peniaze.

danka79
16. dec 2014

skromné ako každý rok. Nenávidím konzum a ani k nemu nevediem deti. Každý dostanú zopár darčekov2-3ks (som proti záplave darčekov pod stromom). Myslím že mám skromné deti..dcérka vystrihla a nalepila obrázky z letáku Dráčika pre Ježiška- asi 3ks bábik baletiek ale povedala, že jej úplne stačí jedna, nech si vyberie 😀
Naše deti majú radosť zo stromčeka, jednej svetelnej reťaze v okne. Pri večeri sviečky, im sa páči tá atmosféra, to tajomno keď počujú rolničky..
Okrem toho dostanú dosť darčekov na 1. a 2.sviatok od našej veľkej rodiny-babky, strýkovia a tety, od každého trošku, dohromady to bude celkom slušný počet. Ani nemám peniaze na vyhadzovanie za sprosté zbytočnosti
Milujem reči o duchu Vianoc, že to nie je o darčekoch a pritom všetci šialene nakupujú a obch.centrá praskajú vo švíkoch.

jana_eyre
16. dec 2014

ja sa pokusam o podobne vianoce ako si pamatam z detstva.. cize kolaciky robim take ako robievala mama, aj stedra vecera bude viac chodova.. co sa tyka darcekov, tiez si myslim, ze pre niekoho by mohli byt aj tie nase skromne, pre ineho by boli stedre.. deti kazde dostane 3 hracky + jeden spolocny darcek.. my s manzelom sme si kupili veci, ktore potrebujeme - takze kazdy dostane asi dva darceky.. pomimo sviatkov /narodky, meniny, vianoce/ sa snazime nekupovat detom ani sebe nic, takze to vzdy riesime na vianoce.. vyzdobu mam taku ako kazdy rok, ale mam rada vela svetielok, takze u nas je vela sviecok..

z detstva mam vianoce zafixovane ako stedre a pekne s atmosferou, darcekov som mala dost - ale dostavala som ich len doma a u babky.. zatial co moje deti maju darceky este aj u babky, u svagrin, mojich sestier a brata.. tak dufam, ze tento rok naozaj dodrzia moju prosbu aby kazdemu kupili len jeden darcek, lebo toho byva hrozne vela a ja chcem zo svojich deti vychovat skromnych ludi..

karotka12
16. dec 2014

U nas nebudu take stedre ako po minule roky, lebo sme si uvedomili, ze to nie je o jedle( mame ho vela pocas celeho roka a deti si ho absolutne nevazia) ani o darcekoch(clovek im kupi v obchode pocas celeho roka co potrebuju), takze sme tento rok nekupovali hracky a veci celeho sveta,ale len nutnosti co potrebuju.
Tento rok si chcem oddychnut, uzit rodinu a mat pekne pokojne Vianoce s peknou vyzdobou a svetielkami. Prave rozmyslam ako vyzdobim vchod do obyvacky, aby to boloo pekne vianocne a vyvolavalo to atmosferu domova. Nemate nahodou nejake tipy na vyzdobu dkaujem

klincek
16. dec 2014

ja vianoce uz nejakych par rokov nemusim, z osobnych dovodov. no odkedy mam deti, troska sa rehabilitovali..snazim sa kazdy rok si uvedomit, ze deti si zasluzia zazit tie veci, ktore nam dopelym pripadaju casto zbytocne a hlupe. a nemusi to nevyhnutne znamenat hory darcekov a vysvieteny cely dom aj zahradu🙂..len ten pocit, ze sa deje nieco vynimocne, a ze sa to deje najma kvoli nim-ved to tak vlastne aj je, nie? 😉

sense
16. dec 2014

u nas budu vianoce pokojne ...co sa tyka stedrosti tak pre nas s muzom poskormnejsie a pre dcerku zalezi od uhla pohladu ...dostane stolick so stolickami co sa jej strasne pacilo a je to aj praktikcke a asi 2kusy hraciek - styl montessori, veci jej kupujeme priebezne a ona je aj tak este mala na to aby vianoce prezivala nejak vynimocne...

vejula
16. dec 2014

@natalym tak moje deti su ešte maličké (2 a 4 roky) a tešia sa z každej jednej hlupostičky 🙂 Nikdy doteraz sme nekupovali pod stromček vela darčekov, preto to ani teraz neočakavaju (pišem o synčekovi, dcerka, ta ma ešte total na haku cele Vianoce) Najväčší darček pre maleho aj tak je babatko v brušku, toho sa nevie dočkať. Minule v herni sa ma jedno dievčatko pytalo: Teta a prečo ste chceli tolko detičiek. JA som jej odpovedala: Aby nam bolo veselo. A synček dodal: Aby sme boli všetci velmi šťastní 😵

bosoriak
16. dec 2014

Mne sa tento rok tusim prvykrat daria Vianoce take, ake chcem. Vyrabali sme ozdoby na stromcek, kupila som kazdej dcere 1 darcek, este im chcem kupit nejake farbicky, ale to bude vsetko. Zatial sa vela rozpravame, o tom, preco su to take sviatky, o com to vlastne je a podobne.

Cize u nas asi skromne podla vseobecnych meritok, ale pre mna veru stedre co sa tyka pokoja, lasky a spolocnych chvil s rodinou.
🙂

sam2
16. dec 2014

Kedze drobec bude Vianoce vnimat po prvykrat (16 mesiacov), tak som si u rodiny vydupala, aby nemal pod stromcekom cele hrackarstvo. Uz od malicka by som ho chcela viest k tomu, ze Vianoce su o niecom inom. Ze to nie je materialisticky sviatok. Ze je to hlavne o tom, ze sa vsetci spolu stretneme, ze budeme spolu. Chcem, aby to vnimal takto....ja som bola vzdy k tomu vedena....a dodnes radcej obdaruvam. Nepotrebujem si najst pod stromcekom nic, staci ze si tam najdem celu rodinu, ktora je zdrava 😀
A aby som odpovedala:na dary budu skromne(tak som to chcela, my si s mm asi ani nic nedame 😎 );na lasku, porozumenie, stastie a radost budu stedre 😉

bubinko1506
16. dec 2014

u nas sa snazim hlavne o pokojne a harmonicke vianoce, ziadne prehnane vyvaranie a vypekanie, ved pocas tych par sviatocnych dni predsa nemusime zbodnut 10 druhov zakuskov. zboznujem rozpravky a tu pohodu pri stromceku, a hlavne ten pohlad na nasho psa, ked hlada pod stromcekom darcek, je na nezaplatenie 😀
veceru budeme mat klasiku - sosovica, losos, salat. nejdem vypekat - budeme mat par kolacikov pre navstevy, ale to je vsetko.
ako darceky si davame jeden spolocny darcek - vacsinou je to nejaka elektronika alebo dovolenka, resp. predlzeny vikend, a potom kazdemu malickost. neznasam behanie po nakupnych centrach , unavuje ma to, a nepochopim, ako sa ludia mozu vyzivat v prechadzani po auparku alebo eurovei, a nakupovani. pre mna je to nocna mora 😀

terezka1947
16. dec 2014

...co sa materialnych darcekov tyka,tak pre nas s manzelom asi skromnejsie,lebo rok bol velmi tazky a tak viac ,resp.o darcekoch to bude u nasho 3r.drobceka 🙂 tesim sa na to,ked zbada stromcek,svetielka...darceky...Jeziska v jaslickach v kostole
aaale,asi konecne budu take,ake sme chceli(?)...mozno po 1x odkedy sme v podstate bez rodicov budu snad take obycajne ludsky pokojne...spolu si navarime,predtym napecieme,ozdobime stromcek,pojdeme na prechadzku,na cintorin za nasimi...skratka...bude nam spolu len tak dobre..a budeme sa tesit jeden z druheho...hm,keby sa to dalo,tak by som nam zabalila iba zdravie a kusok lasky a stastia do zivota...a vsetko ostatne sa uz da kupit,dosiahnut,vybavit...
minule Vianoce sme sa snazili tesit z rodiny,co nam este ostala...do poslednej chvile cakali a verili slubu,ze budeme viaceri...a nakoniec sme dostali "kosom"...a tak sme dosli k zaveru,ze sviatky a obzvlast tak velke ako su Vianoce maju byt o ludoch,kt. s nami chcu naozaj byt...nie s tymi,kt.su s nami iba z povinnosti....a clovek je potom iba sklamany...
takze...ja sa tesim na Vianoce a veeelmi...

moni73
16. dec 2014

urcite stedre 🙂 . v prvom rade budem na stedry den s dcerou, rodicmi, sestrou a jej 2 chalanmi (takze cela pokrvna vetva bude spolu). v druhom rade si budem velmi priat, aby sme taketo spolocne vianoce mohli zazivat este aspon 20 dalsich rokov, co nie je nerealne a aspon v takom zdravi ako sme teraz. toto je moje najvacsie prianie a zial jeho splnenie neviem velmi ovplyvnit. a tak sa snazim aspon v oblastiach, kde mozem. u nas je teraz napecenych 10 druhov a este dalsie 2 pribudnu (napriek tomu, ze uz 3ti rok peciem kvoli krstniatku vyhradne bezlepkovo), vecera bude klasicka, vyzdoba striedma (aj ked v hlbke duse mam rada americky vianocny gyc), darceky pre deti po cca 12 ks, dospely asi po 5 z toho kazdy 3 knihy 😉 nerada darceky dostavam, milujem obdaruvat. kupujem po cely rok, pekne oblecko vo vypredajoch, veci co sa mi pacia v akcii, takze pred vianocami ma to uz velmi financne nezatazi... a okrem hore uvedeneho by ma velmi potesil sneh, aspon zo 10 cm napadaneho a potichu padajuce velke vlocky pocas stedreho vecera 😎 .

beatrixka77
16. dec 2014

ahoj, my budeme mat skromné ale nie preto že by sme nemali peniaze na štedrejšie ale preto, že si myslím, že nie je doležité aby bolo vela jedla a vela darčekov, chceme travit vela času spolu, spievat si spolu, tancovat a ak boh da a bude sneh tak vela sankovat. Každý bude mat po jednom darčeku. Velmi sa teším 🙂)

horana
16. dec 2014

Stedre - na radost a zdielanie. Na cas straveny spolu, rozhovormi, vychdzami a vzajomnou blizkosotu. Uz sa moc tesim. Krali by nam mohli zavidiet 😵

Co sa tyka materialnych darcekov hadam tak stredne, v porovnani s detmi v Afrike bohate, v porovnani so zbohatlikmi chudobne. Je to relativne 😎

janka258
16. dec 2014

@natalym ja hlavne dufam,ze "Jezisko" bude ku mne stedry a stedro mi da velikansky kus pokoja,po kt.tak tuzim 🙂 . Inak budu ako obycajne take bezne,nenakupujem viac ako inokedy,dcera max 3-4 darceky,my s mm si darceky nekupujeme,resp.si kupujeme spoločné kedy treba.Nepaci sa mi totiz co sa stalo z vianoc za posledne roky a je mi z toho smutno.My sme napr.tento rok pozvali na veceru nasho rodinneho priatela,kt.je sam,tak podla jeho slov sme uz pre neho darcek dali,pretoze sa nam ho od dojatia podarilo rozplakat a myslim si,ze o tomto by mali byt vianoce,nie o darcekoch a 500 druhov kolacov,pretoze casto to co cloveku sposobi najvacsiu radost paradoxne nestoji ani cent,len na to vacsina ludi uz zabudla.

lenocka84
16. dec 2014

stedre a bohate na lasku 🙂

michaela1711
16. dec 2014

náš malý bude mať štedré vianoce a my s mužom si kúpime menej darčekov.

bonaqa2013
16. dec 2014

Naše Vianoce by mali by´t hlavne o pokoji a láske. V nedeľu sa so synom a s mojou mamou chystám do kostola na spoveď. my sa aj takto pripravujeme na sviatky. Napečené ešte nemám nič, ale plánujem upiecť 3 druhy. Viac nie, len by sa to zbytočne povaľovalo. teším sa na šalát, a ryby -- kapra som kúpila toľko, že toho budeme jesť asi celé sviatky . Ale my máme radi. Stromček ešte nemáme vyzdobený, len dievčatá majú v izbe urobenú výzdobu. Dievčatá budú mať darčeky aj oblečenie, aj hračky dostanú. Syn už len oblečenie - je už dospelý a sviatky berie inak. Dievčatá majú 8,6 a 4 roky. darčeky dostávajú aj od mojich rodičov nič moc, len po jednej hračke, ale to stačí. Minulý rok cestovali 30 km ku druhej starkej a nedostali nič. Boli z toho vykoľajené a ja nemilo prekvapená. Moji rodičia nám na Vianoce kupovali len oblečenie, nejaký jeden sveter, žiadne hračky, knihy nič . Bolo to pre mňa vždy sklamanie.... Deťom treba aspoň jednu knihu, alebo hračku.

paloma20
16. dec 2014

najbohatšie......lebo sme dostali najkrajší darček v podobe našej malej dcérky.... ja sa neuveriteľne teším🙂 viac ako na darčeky keď som bola malá🙂))

simca06022011
16. dec 2014

U nas sa vianocuje hlavne kvoli detom... cize mala bude mat stedre vianoce (zatial ma babiku, jednu rrabicu s drobnostami a balicek s oblecenim na gymnastiku).. ona sa tesi zo vvsetkeho. Vyzdobu este nemame, stromcek bude zivy, cize sa zdobi na poslednu chvilu, aby vydrzat trosku. Inak darceky kupujeme a dostavame odvsadial.. priatelova rodina je taka divna v tomto, napriek tomu ze nie su v nudzi dareky si ledva kupia, nik sa netesi... u nas sa prave na darcekoch nesetri, aby vsetci mali radost. Kazdy si zasluzi nejake prekvapko na vianoce zazit.. a nie len pozerat, ze narobila som sa, nakupila som a dostanem ponozky, lebo niekto si nerobi ziadnu namahu 🙂)))

vroni
16. dec 2014

Tie nase budu hlavne oslavne a vdacne. Nie za darceky ci svetielka (hoci jednych i druhych u nas byva dost), ale budeme sa tesit, ze za vianocnym stolom napriek nebezpecnej operacii naseho drobatka a zdravotnemu stavu mojej mamy sedime tolki, ako minuly rok.

katrinka8
16. dec 2014

My budeme mať Vianoce asi štedré, v porovnaní s ostatnými dňami v roku. Piecť budem síce asi menej ako predtým, pretože synček má rok a popri ňom môžem ozaj len po nociach, ale aj to prerušovane. Osobne mám naozaj rada tú vianočnú atmosféru z detstva, keď je v špajzi niekoľko krabíc a v nich koláčiky (pre mňa je to jediné obdobie v roku, kedy je takto "hojne" napečené, jednoducho tie koláčiky sa mi spájajú od detstva len s Vianocami - inokedy v roku ich nerobíme a nejeme). Mám rada tú atmosféru, keď pečiem s dcérkou (resp. ona patlá, ale má z toho radosť), keď sa koláčiky vydaria a potom ich ešte počas celých sviatkov postupne vyťahujeme... Výzdoba tento rok bude - no neviem aká, keďže synček všetko sťahuje, do všetkého strká, ťahá... proste malé batoľa, ktoré sa učí chodiť a vianočná výzdoba moc dokopy nejde... 😀 Stromček bude, nejaké svetielka tiež, imelo na stole... Uvidíme. No a darčeky - hlavne kvôli deťom. Resp. staršej dcérke, tá má z toho nesmiernu radosť. Nebude chýbať knižka, pesničkové CD pre obe deti, a 3 - 4 hračky zo zoznamu Ježiškovi. Synček tomu síce ešte nerozumie, ale kvôli staršej dcérke aj on dostane pár drobností, keďže Ježiško predsa nadeľuje darčeky každému 😀 My s mm si dáme tiež pár drobností. Za seba hovorím, že aj tie darčeky patria k Vianociam a robia ich výnimočné. Dcérka písala Ježiškovi, ako malé dieťa mala zoznam asi 8 položiek, ale vysvetľujeme, že Ježiško nedonesie všetko, že si vyberie len niečo. Tak snáď sa "Ježiško" strafil a vybral dobre 🙂 Ale najviac sa teším na tie rozžiarené očká, keď bude stáť stromček, svietiť sviečky a hviezdičky v okne, keď slávnostne oblečení sadneme k štedrovečernému stolu, pomodlíme sa.. keď budeme pozerať rozprávky, ktoré pozeráme len na Vianoce, Perinbabu, Pyšnú princeznú, Byl jednou jeden král... A v kútiku duše sa budem modliť, aby napadol sneh a boli biele Vianoce 🙂

julietta246
16. dec 2014

@natalym My moc na sviatky nepecieme, teda ak mam uprimne povedat, tak vobec. My nie sme moc na jedlo a uz vobec nie na sladke. Akurat na Vianoce kupim mozno drahsiu rybu a drahsie vino, ako zvykneme kupovat pocas roka. Kazdy clen rodiny dostane len jeden darcek. Tento rok sa nam financne darilo viac ako minuly, tak aj tie darceky budu hodnotnejsie, no napriek tomu ostavame pri jednom darceku na osobu 😉

henikav
16. dec 2014

@natalym nase budu stedre tym ze budeme vsetci spolu, budeme mat dobre papanicko, budeme mat na seba cas...... ale ty sa asi pytas na financnu stranku. Povedzme ze nam nebude nic chybat, ale nebudeme nejako blaznivo sypat peniazky na darceky, vsetci sme ich v podstate uz dostali a to prakticke veci ktore sme potrebovali, ako nove okuliare, oblecenie... iba male deti budu mat prekvapenia, ale tiez nie vela, aby si ich stihli uzit, napriklad dcerka dostane babiku k nej vanicku, flasku, tanierik, oblecenie na babiku.... aby sa mohla hrat na malu maminu. Nic drahe, ziadne blaznovstvo. Syn ked bol maly, to som bola este blazniva, chudacik dva dni iba rozbaloval a nakoniec sa s nicim nehral, dokonca niektore spolocenske hry stoja odvtedy na polici, nikdy ich neotvoril. Preto teraz tak vyberam ze vsetko co ide spolu, ako ta babika s vybavickou. Na rok alebo k narodeninam bude kuchynka s riadikmi, zeleninkou, ovocim...... zas aby sa s tym dalo pekne hrat 😉 Najviac sa tesim ako budem s malinkou varit, piect..... ako budeme cele od muky....

fukasova
16. dec 2014

@henikav velmi krásne napísane prajem veselé vianoce bohaté na zážitky plne lásky a radosti, nám tiež nejde o tu finančnu stranku budem štastná že si užije vianoce všetci spolu, s tými darčekmi uplne súhlasím my sme minulý rok nakupili hračiek do bezvedomia a ked sme sa teraz v lete stahovali tak ked som detom vyberala este zabalé hračky ani nevedeli že to im priniesol ježiško ☹, tento rok dostanu oblečenie a jednu malú hračku a maminka z ockom si kupili jeden spoločný užitočný darček plytvať peniažkami určite nebudeme kedže sa na jar chystáme stavať náš vysnívaný domček 🙂

mikema
16. dec 2014

@natalym My si darujeme veci skor symbolicka, asi by som vysla na mizinu, keby som kazdemu nieco drahe kupila (3 surodenci,1 svagrina, 2 svagrovia, 4 deti, 2 rodicia, 2 svorkrovci a manzel... plus dve kamosky, s ktorymi si tiez kupujeme malickosti). No ja najradsej davam darceky tipu "zazitok", teda najmä manzelovi, ze niekam ideme. Len tento rok rostane oblecenie a knihu, lebo nas caka vacsia drahsia cesta, tak nebudem mu davat dalsi vylet k tomu... 🙂 Detom som kupila kazdemu po darceku ale v normalnej hodnote a surodencom len symbolicky, tak isto ako svagrom. No a rodicia dostanu vzdy trochu viac, lebo od vsetkych deti 😀 Ale tento krat tiez nic drahe, lebo drahy darcek dostali uz v novembri. 🙂 No uprimne povedane, kaslat na darceky. Pre nas su Vianoce hodnotne najmä preto, ze sa stretneme, kedze sme rozlezeni po svete... Ja si neskutocne uzivam kazdu minutu s rodicmi, so sestrou, synovcami... Samozrejme, ze deti sa tesia z darcekov, ale nam dospelym je to dost jedno. Minuly rok som si svoje darceky dokonca sama balila 😀 Lebo rodicia nestihali 😀 A darujeme si skor prakticke veci. (ano, aj ponozky sa obca najdu 😀 )
No a moj highlight tohto roku: po 7 rokoch vztahu, teraz uz ako vydata zena, prvy krat stravim stedry vecer s mojim drahym. Ani si to neviem predstavit. 🙂

wanda123
16. dec 2014

ja nie som na darceky a vazne ma to ani nebavi..dieta bude mat darceky, ona sa im tesi, my dospeli len symbolicky.. nie z nutnosti ale z rozhodnutia.. budem rada, ak bude rodinna pohoda a prezijeme Vianoce bez vseobecnej histerie 😀

albar
16. dec 2014

Ja akosi prvý raz objavujem čaro pečenia Vianočného pečiva a to s deťmi, mojimi malými chlapcami, s ktorými po troškách pečieme a aj tým si privolávame čaro Vianoc. Nejde mi ani tak o to napečené ako práve o ten spoločný čas a rozhovory o Vianociach pri tom a ich nákazlivé tešenie sa 😵 . Toho roku by som chcela mať čo sa dá pochystané skôr, aby sme spoločne mohli stráviť Štedrý deň pri Vianočných príbehoch - rozprávaných nie v telke 🙂, či hre alebo zdobení stola či stromčeka. Darčeky tiež ponímame v menšom a skromnejšie, deti sa aj tak najradšej zahrajú s krabicami 🙂. Len za nič na svete neviem nič mužovi vymyslieť 😕 😀
Takže nech sú štedré duchom a v kruhu rodiny