Ahojte, v júni budeme mať sobáš v kostole a zároveň krstiny syna.
Oslava bude maličká, 50 ľudí.
Keďže sa oslava nekonala keď sme sa brali na úrade tak by sme to teraz chceli urobiť tak sviatočnejšie.
Vlastne o 16:00 bude dianie v kostole a potom sa pôjde do reštaurácii.
Na vchode som si predstavovala môjho brata a jeho priateľku, budú dávať ľuďom pierká.
No ja si stále neviem predstaviť alebo rozmyslieť kedy nám ľudia dajú darčeky.
Ku vchodu dať krabicu do ktoréj to ľudia budú dávať mi príde trošku odveci lebo sa ím nepoďakujeme my...🤔
V jednom momente stať od stola a poviedať ľuďom "haloo, tu sme, môžete priniesť derčeky" je strašne blbé. 🤦♀️
Na svadbe som nebola 100 rokov, neviem si poradiť, prosím poradte ako to normálny ľudia robia 😁🙏
Ďakujem 🙂
Štandardne sa to robí tak, že po obrade vyjdete z kostola, ľudia sa postavia do radu na gratulácie. Neveste pri gratulácii odovzdávajú kvety, ženíchovi dar (obálku), ale môžu aj neveste, ak sú to napríklad jej hostia, z jej rodiny. Nevesta odovzdáva kvety ďalej družičkám, aby mala voľné ruky. Na finančné dary je väčšinou vyhradená nejaká ozdobná krabička, ktorú zase drží svedok, alebo družba.
No u nás je vždy “kosela” vo stvrtok pred svadbou 😃 vtedy sa u nás dávajú dary, ale keďže to vy nemáte tak potom sa vacsinou po obrade pred kostolom gratuluje, dávajú kytice napr, tak tam odovzdať aj dary. Ale myslím že ľudia si nejako poradia, potom si vás niekde odchytia a dajú vám ho 😃
@waitiekatie takto som sa nad tým nezamýšľala. Ďakujem 😊
@h2 ďakujem 😊 práve je tu ten "problém" nebudú družičky, nebude družba 😁
A nebude to v katolíckom kostole ale v pravoslávnom a neviem ako to u ních chodí, manžel tiež nevie keďže sme fakt neboli na svadbe dávno.
@doris11 ďakujem 😊
Asi to na koniec necháme na to "odchytenie".😁
Ani mne sa nechce strápňovať pre darčeky 😁
Raz som bola dávno na svadbe kde bolo cca 350 ľudí, zrazu sa v jednom momente sformovala dlhá rada a hodinu a pól sme v néj čakali odovzdať darček 😶
Ja viem, ze kamosi to mali tak, ze na svadbe sa tie darceky davali na jeden stol, boli tam kvety, nejake obrazky na takom ako rebriku aranzovane a okolo toho tie dary. Potom pred krajanim torty rozbalili darceky a podakovali ludom. Bolo to velmi pekne v oboch pripadoch
Obalky davali pred kostolom a na dary bol stol, kde sa jedlo. To nevadi, ze nemas družicku ved vies poprosit maminu aby ti brala kvety aby si mala volne ruky.
Ked vam niekto da dar, tak zrejme ho donesu pred obradom domov...lebo budu mat aj pre syna na krstiny aj pre vas...ale skor si myslim, ze kedze uz ste zobrati a samostatna rodina, tak vam daju obalky... pred kostolom strcis obalku niekomu do ruky. Uvidis ako sa vyvinie situacia... poriesis na mieste
Pri gratulácií nám dávali kvety a niektori aj dary a my sme poprosili svedkov aby pomohli hlavne s kyticami. Niektori nám dali až na hostine. Väčšina keď sa usádzali v sále ľudia, ale boli aj takí, ktorí si nás odchytili počas svadby a dali darček/obálku. Vždy to bolo označené od koho, často sme dostali v pohľadnici s blahozelanim peniažky.
Predpokladám, ze po obrade v kostole vas knaz vyvedie von, kde vam budu ludia gratulovat, nielen ti, co pojdu aj na hostinu, ale mozno aj taki co pridu len na obrad zagratulovat. takze bud vam to mozu dat pri gratulacii takto pri kostole, alebo potom za vami pridu vramci tej oslavy v restauracii a daju vam tak dar. za mna isto nie nikoho delegovat,. aby preberal dary, ani nijak oznamovat ze halo, mozete nam davat darceky... mne by to bolo jednak trapne a za druhe podla mna vsetci vedia ako to na svadbach chodi a poradia si...