Birmovný rodič

niky7777777
25. okt 2024

Ahojte,

chcem sa opýtať, ako to je s birmovným rodičom. Krstný rodič viem, že nemusí ísť na spoveď, áno, musí mať všetky sviatosti už absolvované, ale priamo pred krstom nemusí absolvovať spoveď. Pri birmovnom sa neviem nikde dopátrať tejto informácie. Ďakujem za radu.

katulienocka999
25. okt 2024

@niky7777777 nemusí, aspoň u nás to tak bolo,že nemusel 🙂

katica06
25. okt 2024

@niky7777777 či na 100% musí netuším, ale u nás kňaz kázal aby v piatok pred birmovkou došli všetci birmovanci a birmovný rodičia, prešiel sa program nasledujúceho dňa a komplet všetci šli na spoveď a bola aj večerná omša

niky7777777
autor
25. okt 2024

Tak ja som vo vzdialenejšom meste, určite nepôjdem večer predtým na stretnutie, keď sa vidíme v sobotu a aj to si musím riešiť odvoz. Čo mám info, tak máme dôjsť asi o polhodinu skôr v sobotu, tam nám asi dá inštrukcie ohľadom programu. Len ma zaujíma, či je tá spoveď povinnou súčasťou alebo nie, pre mňa je to stres navyše.

katica06
25. okt 2024

@niky7777777 ja ako rodič birmovanci som osobne doviezla birmovnú krstnú a som šla na spoveď. Nemáš možnosť ísť na spoveď vo svojom meste? Keď na birmovku v sobotu všetci pristúpia k príjímaniu tak tam budeš len postávať ,,ja nič ja muzikant,,?

maryetta
25. okt 2024

Tak aj rola birmovneho rodica je istym vzorom. Istym sprievodcom. A je to aj o tom duchovnom smere. Nie len figurka ktora na 5 sekund da pravu ruku ja rameno birmovanca.
Neviem aky stres navyse? Z coho?

niky7777777
autor
25. okt 2024

Tak pre mňa je celá táto situácia veľmi stresujúca, mám rôzne fóbie. Kedysi som do kostola chodila pravidelne, teraz mám z toho stres a nechodievam, už to je pre mňa veľkým prekonaním, že tam vôbec pôjdem, už to je pre mňa jedno z takých veľkých vykročení z komfortnej zóny a až to zvládnem, budem veľmi rada a budem vedieť, že som to prekonala. Nezvládnem naraz dve takéto veci, z ktorých mám z istých dôvodov veľký stres. Krôčik po krôčiku. Takže budem rada, keď zvládnem vôbec tú birmovku, spoveď si nechám na inokedy zas. Naposledy som bola na spovedi pred 3 rokmi a je mi proste blbé ísť na spoveď a spovedať sa z toho, že nechodím v nedele do kostola a povedať, že to ľutujem a že to napravím, keď reálne viem, že nebudem chodiť do toho kostola takto pravidelne. Podľa mňa je to pokrytectvo. Vôbec nechcem byť birmovný rodič, lenže nemá kto iný ísť, keďže ja som v rodine široko ďaleko jediná, kto je slobodná a single, že nežijem so žiadnym druhom. A áno, budem tam len tak postávať a nepôjdem na prijímanie, môžem povedať, že ani nemôžem, keďže som bezlepková a neviem, či budú mať bezlepkové hostie. Neteší ma to, ale neviem to teraz riešiť inak. A birmovaná chce, aby som bola jej birmovnou mamou, keďže de facto som jej blízky človek, ktorý jej pomáha v rôznych sférach v živote a nemala som to srdce túto požiadavku jej odmietnuť, hoci som to skúsila. Lebo presne riešila, že nemá mať koho a som jej krstná, a že všetci majú svojich krstných. Neviem, ako sa mám ku tomu postaviť, lebo myslím, že sa ju snažím viesť k hodnotám, som veriaca, modlím sa pravidelne, len ten kostol je proste pre mňa stres.

januska12323
25. okt 2024

@niky7777777 tvoje obavy by si mala riešiť s kňazom, ktorý má na starosti birmovku. Podľa mňa ti bude lepšie keď budeš mať všetky informácie priamo od neho.

viky7
25. okt 2024

@niky7777777 nie je to povinnost k platnosti birmovky, aby isiel birmovny rodic na spoved... ked to vezmes cisto technicky ..... a urcite nepojdu vsetci ludia v kostole na prijimanie ....

niky7777777
autor
25. okt 2024

@viky7 Ďakujem, presne to potrebujem vedieť, aby nebola považovaná tá birmovka za neplatnú z hľadiska cirkevného práva. Našla som info, že pre birmovného rodiča platia tie isté pravidlá ako krstného a keďže krstný nemusí byť vyspovedaný (pri jednom krste som bola, lebo som si myslela, že to je povinné, ale potom mi bolo povedané, že nie, a tak pri ďalších dvoch krstoch som na spovedi nebola), tak z toho vychádzam, že ani birmovný. A nakoniec, veď tú sviatosť si vysluhuje birmovanec, takže pre neho to musí byť platné bez ohľadu na to, aký je birmovný rodič.

deti95060810
25. okt 2024

asi to závisí od jednotlivej farnosti...
mm nebol na spovedi deň predtým. prišiel len na birmovku. bol birm. otec dvom sestriným deťom.

janetinka27
25. okt 2024

@niky7777777 ahoj, rozumiem ti v mnohom. Spovede sa bat nemusis a povies pravdu, povies aj knazovi, ze do kostola nas problem chodit, sle ze prezivas kvoli tomu vnutorny boj. Ved mas svoje dovody, nezanedbavas sv.omsu preto, lebo sa ti nechce chodit do kostola. Sv.omsu mozes pozerat v tv, co ti sece nenahradi osobnu ucast, ale moze ti to duchovne vyznamne pomahat.
Sv.spovede sa nemusis bat, bola si pred 3 rokmi a to nie je az taky extrem. Ja som bola pred mojou birmovkou (mala som 33 rokov) na spovedi po dlhom case, dokonca som letela na spoved do ineho mesta vecer pred birmovkou, mala som totiz problem otvorit sa pred nasimi knazmi.v spovednici mi az nohy omodreli 😆😆😆 bo som tam bola dlho a nemohla som sa ani postavit, ale som sa vtedy uplne oslobodila od tiaze hriechu.
Ked to nezvladnes a nepojdes na spoved, birmovka bude platna. Ale je to aj pre teba velka prilezitost. Ak by sa podarila spolocna spoved, bolo by to uplne uzasne, vtedy aspon ja velmi silno vnimam spolocnu radost z odpustenia, urcite by si bola rada, ze si tam isla🙂

colsami
25. okt 2024

S tou hostiou nemusis klamat a vymyslat si (pretoze bezne bezlepkove uz mavaju v dnesnej dobe). Tak ked nechces byt pokrytec (co kvitujem, ano) tak nebud a nevymyslaj si. Ale cudujem sa ze niekto ide za birmovneho rodica ked nechce ist vzorom, ved to je trochu mimo pointy potom. Mimochodom "ze si jedina v rodine" - za birmovneho rodica nemusi ist len rodina, ale kludne aj kamarat kamaratka atd. Ale to je jedno, odpoved na otazku mas (a inak vzdy je najlepsie pytat sa priamo knaza, na to tam su, ochotne Ti odpovedia aky je postup).

niky7777777
autor
27. okt 2024

No tak to nie je o mne, ale o birmovanej a tá chce, aby som jej išla ja, keďže asi nemá ani také kamarátky, ktoré by jej išli (bavíme sa o 15 ročných tínedžeroch), má veľmi komplikovanú rodinnú situáciu, čiže má príbuzných, že ich spočítam na prstoch jednej ruky, otca ani nemá, jeho rodinu vôbec nepozná... Ako, prišla som si po radu, nie počúvať bigotné kázanie, mimochodom som sa o ňu starala so svojou mamou (bola nám zverená, pravdaže, mohli sme to odmietnuť) pár mesiacov, kým bola jej matka na liečení, pretože nikoho nemala, neviem, či nie je dôležitejšie toto, že sa postaráme o svojich blížnych v núdzi ako to, či som v nedeľu v kostole...
A nie je to o tom, že by som chcela, práveže vôbec nechcem a robím to len preto, že kto iný pôjde, budem jej pridávať ďalšie stresy, aby zháňala niekoho iného? Neviem, som jej krstná, tiež presne z tohto dôvodu, vôbec som po tom netúžila, tak ma presviedčala, aby som bola aj tá birmovná matka, lebo že všetci budú mať krstných... Je to jej vôľa, nie moja. A čo sa týka ostatného, som veriaca, myslím, že žijem slušne, pomáham jej (a aj mnohým iným), neviem prečo by som mala byť pre ňu "nevhodný" životný vzor. A ako hovorím, ja sa do tej "role vzoru" ani nepasujem, som do toho tlačená a mám z toho akurát tak stresy, keďže ako som písala vyššie, mám určité fóbie, čo ale ľudia, čo žiadne takéto problémy nemajú nikdy nepochopia, ale o to radšej budú súdiť...

niky7777777
autor
27. okt 2024

@janetinka27 To sú naozaj krásne slová, cítim z nich podporu a veľmi dobrú dušu za nimi 🙂 Ďakujem.