Ahojte, celkom delikatna zalezitost.. Som v procese pripravy na birmovku, robim si ju ako dospela, a otehotnela som. Prosim je vhodne pocas tehotenstva absolvovat tuto sviatost? V case birmovania budem v nejakom 20 tyzdni, co uz bude na mne rozhodne vidiet.. Mam trosku obavu sa na to spytat nasho farara 🙈 buduci rok mame svatbu v kostole, jedneho syna uz mame, a zatial nam vo vsetkom pan farar vyhovel, ajked partner je ineho vyznania..
@kiki68 a myslite ze mam toho pana farara o tom upovedomit? Sice neskor to uvidi tak ci tak 🤷♀️
Tak toto ries s kňazom. Určite to nie je vhodné, ak nezijes v manželstve, ale s partnerom ano. Nejde o tehotenstvo, ide o spôsob života. U nás sa stalo to isté. Jedna mladá dospelá žena s dvoma deťmi, rozidena s ich otcom, začala žiť s ďalším. Ale bola natoľko uvedomelá, že sama prípravu prerušila.
@monulkaaaa no ja ešte pred svadbou keď som išla na sv spoveď mi nechcel dať ani rozhresenie nakoľko sme spolu bývali pod jednou strechou a neboli zosobaseni 🙄 to som tehotná ani len nebola vraj až po svadbe
@monulkaaaa nemozete svadbu urychlit? Bolo by to vhodnejsie este pred birmovkou.
@monulkaaaa Tehotenstvo a birmovka nemajú nič spoločné, nikoho sa na nič nepýtaj. Taktiež nevieš, koľko dievčat z ostatných sú tehotné.
@monulkaaaa Zaujímavý postup. Tiež si myslím, že by bolo jednoduchšie sa najprv vydať. Sobáš v kostole a potom ešte svadobná zábava s 2 detičkami? Teraz je v móde sobáš s účasťou najbližšej rodiny a krátke posedenie, malé pohostenie. To by ste mohli hneď po birmovke a máš po starostiach.
birmovka nie je podmienka k sobášu. Ale porozprávaj s kňazom, určite nájdete nejaké riešenie
Nie, kvoli sobasu to praveze nerobim, tam viem ze to nepotrebujem 😊 chcem si urobit vsetko postupne, uz mi chyba len ta birmovka,aj aby som mohla byt krsnou mamou. Svatbu uz presuvat nebudeme, uz mame vsetko dohodnute, tento pan farar nas aj zosobasi 😊 svadbu chceme praveze vacsiu, ajked pri 2 detoch 😊 a nabuduci rok budeme mavat sedenia kvoli tomu, plus o 2 male deti sa starat, a uz by som casovo nezvladla pripravu aj na birmovku, preto to potrebujem teraz 🤔ani ked nam maleho krstil, tak nerobil s tym problem ze zijeme spolu zatial len tak na hromadke. Hned sme sa vtedy dohodli pred 2,5 rokmi na tom krste ze roku 2023 bude svatba 😁
@monulkaaaa krst dieťaťa je niečo iné. Krstia sa deti z hocakeho vzťahu. Slobodným, na hromadke, rozvedeným...Lebo ide o dieťa a dieťa nemôže zato z akého vzťahu, rodiny pochádza.
Nerozumiem ako Ti môže byť udelená sviatosť birmovania, ak s niekým žiješ bez sviatostneho manželstva. Pri prijatí sviatosti musis byť v milosti posvacujucej, a to Ty nebudes. Veď kňaz Ti nemôže dať rozhrešenie.
Ja teraz vôbec nemoralizujem, len som trochu
" z oboru".
@monulkaaaa tiez kamaratka nedostala na spovedi rozhresenie, nakolko zije s frajerom bez sobasa. A ty riesis dokonca sviatost, hoci farar vie, ze o rok bude svadba...
No spytam sa ho, a uvidim co mi na to odpovie. Respektive ci ma teda bude chciet pustit dalej..
@monulkaaaa ja by som mu o tom povedala, mate uz jedno dieta a budete mat svadbu. Birmovka je skor o tom, ze tu vieru myslis vaznejsie a uz sa vies rozhodnut ako vazne a ci do toho ides. Takze za mna je to skor dobry signal pre knaza, ak davate zivot dokopy a nebranite novemu zivotu. Nakolko uz jedno dieta je, tak tam naozaj nebude nejake prekvapenie a to, ze by ste mali nejaku predmanzelsku cistotu. Knaz to urcite pochopi, ked aj krstil a bude aj sobasit a tiez birmovat. Ja v tom nevidim problem. Keby nechcel, tak uz pri krste da svoj nazor dost najavo. A okrem toho, co by si mala dat babatko prec alebo co, len aby bolo vsetko akoze v poriadku? Myslim, ze babatko je velke pozehnanie vo vztahu a knaz to vnima rovnako.
Ludia sa tehotni sobasia, nie je to ultra idealny scenar ale je. Sobas je tiez sviatost ako birmovka. Ked mate ocividne v pland aj manželstvo, podla mna to nebude prekazka
@kiki68 super to dopadlo, farar sa tesi ze bude novy zivot a ze ak zvladam chodit na pripravu tak on s tym problem nema 😊 a ze kludne mozem doviezt aj synceka ak nebudem mat strazenie 😁
@monulkaaaa fiha aky uvolneny farar🙂
@monulkaaaa ♥ krásne
@evatko podľa tejto logiky by skoro žiaden nastrocny nemohol ísť a byť mu udelena sviatosť skrz toho, že mali napríklad sex pred svadbou či iné skúsenosti... Autorka. Ale už má partnera a mieni s ním mať svadbu teda síce nenaplanovane, ale chce možno ďalej žiť vo viere i keď možno to donedávna mala inak.
@monulkaaaa to by nemal byt problem