Dobrý večer , stretol sa niekto s tým že birmovanci sa skladali Farárovi ???… myslim za ozdobu kostola cca a tak ..ale trebalo niečo platiť mu vopred ..?ak áno akú sumu prosím ?
Ano, je to normalne.
farárovi? snáď vy si chcete vyzdobiť kostol a áno je to normálne, zberali sme sa...
Len mne príde prestrelena ta suma že 50€ na osobu .. a ide ich cca 20😀🤷♀️
Ano, zbiera sa na výzdobu kostola, ak ju teda chcete, lebo ju nemusite mat
A aj na kyticu pre farára, ale ani tá nemusí byt, mizete dať čokoládu
Normálne... skladá sa dokonca aj na kyticu pre biskupa..
50 eur je naozaj veľa, veď navrhni nižšiu sumu, urob rozpočet že napr keď sa budete skladať po 25 eur čo všetko za to dokážete kúpiť a že tato suma bude postačujúca
Niekwdy premotivovaní rodičia navrhnú vysokú sumu a urobia to zbytočne predražené. Treba urobiť rozpočet a tomu prispôsobiť vysku zbieranej sumy
Nasi sa skladali 45e, bolo ich 24... vyzdoba, kvety, sviecky, vytlacene programy, bolo "vidiet", kam tie peniaze isli... dnes je vsetko drahe, co si budeme hovorit...
..ak máte v tej sume už aj video,kameramana,fotky to vôbec nie je veľká suma, keď ich je len 20... čo sa mi zdá málo,lebo však birmovka býva každé 3-4 roky..v našej farnosti sú dve dediny a to birmovka nemá konca kraja,tam je cez 100 detí
Farárovi sa z vďaky za prípravu na prijímanie,či birmovku kupoval darček....zbytok vždy sa zbieralo na celkový chod birmovku,či prijimania.
Foto,video,kvety,výzdoba,atď,atď
A fakt je ten,že premotivovane mamičky preháňajú naozaj so všetkým.
Normálne sa aj u nás zbiera. Vlani sme sa skladali po 35 euro. Záleží od počtu birmovancov, aj na dohode. U nás jedni rodičia vlastnili kvetinárstvo, mali sme kvety na výzdobu a kytice lacnejšieho, nás farár povedal, že biskup uprednostňuje súkromné pohostenie na fare pred reštauráciou, tak som darovala domáce kurence na vývar, ďalší zadarmo varili, piekli a podobne.
Kupovali sa darčeky, nemali sme ani fotografa ani video.
50 eur veĺa??snaď žartuješ veď všetko je drahe
Inak ten "farár" ich zvyčajne minimálne rok pripravuje.A dať mu z vďaky darček a kyticu je pre niekoho priveľa .
Skladali sme sa po 30 Eur 46 birmovancov
Nie je to farárovi - v cene bola výzdoba, dary pre birmovancov, fotografie, kameraman ...atď
20 detí po 50 Eur je primeraná suma - nie je to veľa
Ja som mala birmovku 17 rokov dozadu, ale zbierali sme sa už vtedy v prepočte na eurá cca 30€ na osobu a to nás bolo dosť veľa. Platila sa z toho výzdoba, kvety pre biskupa a farárov, ich obed v reštike, kvety pre nich, peniaze do obálky. U nás po krste, pohrebe, svadbe, prijimani, birmovke čakajú obálku s peniazmi. Nemali sme kameramana ani fotografa a platili sme nové plátno na tribúnu lebo birmovku sme mali vonku pri kostole, do vnútra by sme sa nezmestili. Už bolo zničené a tak sme ho mali kúpiť my. Ale napríklad my sme boli pred birmovkou aj na víkend na chate. Normálne s farárom a kaplánom, ten tam s nami aj spal. Takže aj chatu a jedlo bolo treba zaplatiť.
Ty si teda riadny lakomec. Povinne to urcite nie je. Nedaj nic a hanbi sa.
V tej sume môže byť zahrnuté a fotenie a filmovanie ak si objednavate.
@mamamasama Lakomec???
Preco? Lebo sa jej zda dat vela ciernoknaznikovi?
Vyzdobu si mozete urobit , sviecky predavaju v obchode.
Nesklada sa fararovi, lebo farar s birmovkou ma spolocnu jedine pripravu birmovancov. Birmovku vysluhuje biskup. A v tom poplatku je zahrnuta aj cena za osvetlenie kostola, lebo to musi byt zasvietene ci tam bude 10 alebo 100 ludi...
@loliki ked svadobni fotografi pred 10 rokmi pytali 4000e za svadbu, tak to bola normalna cena? Ci to je svadba a tam je to ok? A toto je len birmovka?
A teraz som si precital toto:
Platila sa z toho výzdoba, kvety pre biskupa a farárov, ich obed v reštike, kvety pre nich, peniaze do obálky. U nás po krste, pohrebe, svadbe, prijimani, birmovke čakajú obálku s peniazmi.
Toto ako fakt vazne??? Snad sa dozijem odluky cirkvi od statu. Prosim zda sa vam spravne pchat peniaze cirkvi? Aky je rozdiel medzi automatom a cirkvou?
@guiseppinka Nepovažujem to za normálnu cenu. Nechcela som fotografa, vydala som sa bez fotografa a manželstvo mi vydržalo. Žeby kvôli tomu? 🙂
@guiseppinka To srandujete stym osvetlenim?😂👍
Cirkev dostava od statu peniaze tie su naco potom???
Co ma spolocna svatba s tymto?
@vlado818 Ty si normalny? Vsak birmovka nie je povinna, co sem teraz pleties politiku. Nejdes, neplatis.
Neviem, ako inde, ale tu sa napriklad saleziani tym deckam venuju az moc. Maju rozne stretka poobede, syn chodil pocas pripravy na 1.sv.prijimanie, chodi aj teraz, aj kruzky rozne maju zadarmo, futbal, florbal, basket... Vela mladych "animatorov" tam chodi vypomahat ako dobrovolnici.
Decka zmysluplne travia cas, nie kade-tade poflakovat poza kriky.
Ked nam ostali financie, co sme sa skladali, spravila sa opekacka a mohli tam prist vsetci, aj stari rodicia deti, napriklad, len bolo treba nahlasit pocet. A ja pochybujem, ze tolko ostalo, to este dokladali ti "hnusni farari a sestricky reholne". Fakt niektori su taki nabruseni proti Cirkvi, ze keby im aj zadarmo daco dala, aj tak to popru. Hlavne, ze sobas v kostole, lebo to je "pekne", 1.sv.prijimanie, birmovka, lebo babka chceli a decko dostane peniaze od rodiny. Ale okydame Cirkev aj tak.
Áno, brat sa tak zbierali po dohode rodičov ešte pred burmovkou na kostol, výzdoba plus kvety pre farárov. Ale neviem koľko 😁