Bez pozvania popriať na svadbu

7. aug 2023

Ahojte, idem si k vám po radu 🙂 môj dobrý kamoš s kamoškou majú tento mesiac svadbu. Ja s manželom niesme pozvaní, vôbec neriešim prečo (financie, kapacia...) niesom ten typ, vychádzame spolu ozaj dobre, hoci niesme v dennom kontakte a pár krát sme sa s nimi o ich svadbe aj bavili, že kde budú mať atď. ale neriešili, či nás pozvú, toto nieje pre nás dôvod na urazenie ozaj 🙂 oni na našu pozvaní boli ale zrušili sme ju lebo prišiel vtedy covid. No a moja otázka je, chceli by sme im ísť popriať, vidieť ich, dať kyticu. Do kostola sa samozrejme trepať nebudeme bez pozvania. Ísť "pod svadbu" na 5 minút popriať, objať ich a ísť alebo sa pýtať či môžeme prísť?

denithestrange1993
7. aug 2023

Pokial nemam pozvanku na obrad, nikde sa netrepem.

autor
7. aug 2023

@denithestrange1993 viete, čo znamená pojem "pod svadbu?" Nie v šatách pod kostol. Napr v rámci večernej prechádzky sa zastaviť von pod sálou, pozdraviť a popriať

deti95060810
7. aug 2023

prečo nie do kostola? však sa bežne chodí do kostola a potom po obrade zablahoželať novomanželom... tam nepotrebuješ pozvánku.
nerozumiem pod svadbu...

ona303
7. aug 2023

U nás to funguje skôr tak, že aj keď sme neboli pozvaní a sú to teda dáky kamaráti/známi, ideme pred kostol alebo aj do kostola a po obrade zagratulujeme.

patka06
7. aug 2023

Dali vám svadobné oznámenie? Viete kde a kedy je obrad, išla by som ku kostolu popriať s kyticou

autor
7. aug 2023

@deti95060810 ahoj, to "pod svadbu" u nás keď sa robí svadba prídu von pred sálu aj známi ktori niesu pozvaní na svadbu, poprajú a idú preč 🙂

0silvia0
7. aug 2023

Ja neviem co znamena pod svadbu, ale ist pred salu mi pripada nevhodne. Akoby clovek cakal na zvysky z hostiny.
Normalne je ist na obrad, do kostola, pred kostolom zablahozelat a ist domov. Takto sa to bezne robi a je to normalne.

nika11103
7. aug 2023

Ahoj ale je rozdiel ak budú mat svadbu - dvaja svedkovia , alebo dvaja svedkovia a najbližšia rodina rodičia , alebo svadbu s veľkou kapacitou hostí . Pri prvých dvoch prípadoch by som to vôbec neriešila a poblahoželala im pri stretnutí , v treťom prípade by som sa asi aj urazila a posmutnela ak sú to ako vravíš dobri blízki kamaráti

vanilkovazmrzka
7. aug 2023

Pod svadbu to si si vymyslela, nie?

Na obrad mozes ist aj bez pozvanky.

denden77
7. aug 2023

praveze ja som takto bola kamoske popriat pred kostolom 😊 skor by ma nenapadlo trepat sa proti noci po ofic. hostine na zurku 😊 dostala som oznamemie, tak som sla na obrad 🤷‍♀️😊

ajka0207
7. aug 2023

Ak ste dostali svadobné oznámenie, normálne choďte do kostola, väčšina ľudí to tak robí. Prísť pred sálu počas zábavy sa mi zdá dosť odveci.

autor
7. aug 2023

@vanilkovazmrzka nie nevymyslela, bola som asi na 5tich svadbach kde prisli von k sale blahozelat aj priatelia ktori neboli pozvani, dokonca bol von stolik s obcerstvenim pre nich

selest
7. aug 2023

Vhodnejsie mi pride prist na obrad a popriat pred kostolom, to je u nas bezne. Ze by niekto nepozvane prisiel pred salu som videla skor ludi co prisli, slusne napisane, aby im naliali.. ale ak je to u vas inak tak robte podla seba

nika11103
7. aug 2023

Myslím že to zmrka myslela tak či si si to slovne spojenie “pod svadbu” vymyslela 🙂)))

vkatush
7. aug 2023

My sme mali natrepaný kostol, lebo prišlo veľa kamošov a rodinných známych popriať. Bolo to super. Na konci sme si robili obrovskú fotku so všetkými.

"Pod okná" prišli asi dvaja a úprimne bolo to divné. Hlavne boli neohlásení, vyrušili nás v zábave, rýchlo som hľadala nejakú fľašu vína na revanš, nechcelo sa mi tam s nimi dlho byť, lebo chcela som ísť za hosťami, na ktorých som ešte nemala čas,...

Ku kostolu alebo neskôr po svadbe na návštevu .

andrea_82
7. aug 2023

U nas sa prave bez pozvania chodi skor na obrad, popriat pred kostolom/uradom. Nie na hostinu, kde sa ti musia aspon chvilu venovat, mat prichystane nejake pohostenie.

denithestrange1993
7. aug 2023

Popravde taky vyraz som este nepocula,ale podla mna sa to nepatri. Keby chceli tak ta pozvu na obrad. Ak vahas porad sa priamo s nevestou,ci mozte.

vanilkovazmrzka
7. aug 2023

Mne islo len o ten pojem.

Ak su to dobri kamarati, tak sa slusne opytaj, ci mozte prisy pozriet na obrad a po obrade zablahozelat, ako to tu uz x ludi napisalo 🙂

nikpa
7. aug 2023

Ak nie ste pozvaní na svadobnú hostinu tak sa nechodí otravovať ,,pod svadbu,, ako si to nazvala ale ide sa pogratulovať a podať kyticu do kostola alebo na úrad.

ibrunova
7. aug 2023

Práveže choďte do kostola na obrad, pred kostolom zagratulujete a idete domov. Do kostola sa nepozýva predsa.. Kto chce, ude..

nika11103
7. aug 2023

@vanilkovazmrzka som dobrá 🤣💪

h2
7. aug 2023

Išla by som na obrad, po ňom by som zagratulovala s kyticou pred kostolom spolu s ostatnými svadobčanmi. A potom by som išla domov a k žiadnej sále "pod svadbu" by som už nechodila. Ale u nás nie je tento zvyk, ani som o ňom nikdy nepočula. Ak sa to u vás takto robí, tak už ty musíš vedieť, či je to vhodné, alebo nie.

nika11103
7. aug 2023

@nika11103 zmrzka tam malo byt samozrejme

cherrystone
7. aug 2023

no ja neviem u nas sa "pod svadbu" chodi tiez na pozvanie, akoze zavolaju sa kamarati, aby prisli vecer - ale vedia o tom dopredu. ved ked ste kamosi normalne sa spytaj, ci ich mozes prist pozriet a popriat na obrad. my sme mali len veceru pre 10 ludi ale na obrade bola cela rodina aj kamosi.

maribell
7. aug 2023

Pod svadbu? 🧐 .. hm, ok
A ako sa nevesta a ženích dozvedia, že stojíte vonku pred sálou? Mobil pri sebe asi nebudú mať, či v bežnom oblečení pôjdete dnu a zavoláte ich von, že im chcete blahoželať? 🤔

lia2022
7. aug 2023

@maribell To by inak aj mňa zaujímalo 🤔😉.

0silvia0
7. aug 2023

ano, aj na nasu svadbu prisli vecer kamarati, ale riadne pozvani. Nikto sa nedotrepal ze aha tu som, sam som prisiel len tak a ponuknite ma.

h2
7. aug 2023

@cherrystone To bude niečo iné. Tiež som takto bola, že sme ako kamaráti boli pozvaní neskôr, na hlavné jedlo bola len rodina. Ale boli sme normálne na tej svadbe, jedli sme a pili a zabávali sa. Toto "pod svadbu", čo píše autorka, je že prídeš len zablahoželať a pokecať a ideš preč.

januska12323
7. aug 2023

Zagratuluj normálne po obrade pri kostole. Na večer sa pozývajú kamaráti a nie, že tam hocikto príde. Keď máte len oznámenie o svadbe tak len obrad ďalej sa nepchaj.

autor
7. aug 2023

Aj my sami sme mali svadbu, kde pre covid bolo na obrade a obede len 15 ľudí, potom sme mali oslavu doma na záhrade a prišlo aj zopár, ktorých sme naozaj zabudli zavolať ale boli sme radi, že došli... preto som mala túto otázku