Aký široký okruh ľudí ste si pozvali na promócie?

9. jún 2023

Aký široký okruh ľudí ste si pozvali na promócie? Pozývali ste aj rodičov vášho partnera ak ste nejakého mali? My spolu žijeme, tak by sa asi patrilo ale oni žijú oddelene a neviem, či aj ich partnerov mam pozvať. Ja by som najradšej vôbec ich nepozvala, v živote som z ich strany nepočula ani len slová podpory čo sa štúdia týka, ale nechcem zas aby sa niekto urazil. Partner povedal, že jemu to je jedno, že ma podporí aj tak aj tak. Ako by ste sa zachovali?

lindous
9. jún 2023

Mne sa tam sám pozval omnoho širší okruh rodiny ako som čakala a namiesto 2 ľudí som ich tam mala 7 😅 ale bolo to vlastne milé a fajn... A čo sa týka partnerovej rodiny, my sme promovali spolu, takže toto bolo vyriešené, ale v tvojom prípade mi príde zbytočné ich pozývať na samotné promócie, môžete si niekedy spraviť menšiu oslavu vrámci bežnej návštevy, môžeš ich pozvať ku vám niekedy neskôr na zákusok, jednu a druhú stranu zvlášť, aby ste si teda štrngli na úspešné ukončenie tvojho štúdia, ale so samotnými promóciami a následným slávnostným obedom by som to nehrotila 😊

melanta
9. jún 2023

Moja dcéra pozývala rodičov, pričom už sme boli s jej otcom rozvedení, každého nás pozvala s novými partnermi. A keďže s priateľom už vtedy žila a občas sa s jeho rodičmi stretla, pozvala aj ich. Ak by boli rozvedení, pozvala by ich oboch s novými partnermi. Pozývala ich, pretože s priateľom plánovala budúcnosť a do nej patria aj jeho rodičia. Rozvíjať vzťahy štýlom, že nepozvem, pretože ma nepodporovali nie je dobrý začiatok do života. Ale ty urob ako ty uznáš a pozvi koho chceš.

autor
9. jún 2023

@melanta ja na jednu stranu premýšľam ako ty, ale že mi niekto splechne do tváre, že keby nestudujem už mohli mať vnúča je podľa mňa dosť veľké "nepodporenie". Keby ich pozvem, tak naozaj len zo slušnosti, oni ani nechápu význam toho, prečo chcem niekoho pozvať a osláviť to. To by som si namiesto nich pozvala radšej siršiu rodinu z mojej strany. Ľudí, ktorí sa so mnou aj reálne tešia. Keby sa jednalo o oslavu narodenín, tak by som ich bez premýšľania pozvala.

divokykonik
9. jún 2023

Ja som nešla ani na jedny promócie a dobre mi bolo. 😀 Nikto sa neurazil, že nebol pozvaný a tak. 😀

melanta
9. jún 2023

Nuž toto ale výrazne mení situáciu. Nepozvala by som ich v takomto prípade a aj by som im povedala prečo, ak by sa pýtal priateľ či oni. Ale hlavne čo by som riešila je to, ako sa k tomu stavia partner. Môj ak by mi jeho rodičia povedali, že keby som neštudovala, mohli mať vnúčatá, by im veľmi jasne vysvetlil, že je hrdý na to, že študujem a že si nenašiel partnerku preto, aby im plodila vnúčatá. To je veľmi dôležité, aby si od začiatku mala pri takýchto situáciách priateľa na tvojej strane.

simca06022011
9. jún 2023

U nás promócie nie sú žiadne rodina akcia.. ja som nevolala nikoho, oslávili sme so spolužiakmi. V rodine rodičov si volajú napr.

kvetinka75
9. jún 2023

my plánujeme zavolať asi len babky, pôjdeme si niekde sadnúť na obed. Dcéra momentálne priateľa nemá tak neriešime iné.

macekovam
9. jún 2023

Boli tam len moji najbližší... .. Sestra s rodinou.. Moji rodičia.. A môj priateľ.. Nikto viac.

autor
9. jún 2023

@melanta myslím, že s týmto problém nemáme. Jemu vtedy asi úplne nedošlo čo povedali/bral to ako vtip. Neviem, nebolo to povedané takto napriamo, ale každý pochopil ako to bolo myslené. Toto bola jediná hnusná poznámka, inak sme celkom
v pohode a nemal partner prečo zakročit. Ale vravím si, že načo mám pozývať na promóciu niekoho, kto nedokáže môj úspech oceniť, falošné gratulácie nepotrebujem.

jamimo
9. jún 2023

promočná slávnosť, nie je povinná vynucovacia akcia. Zároveň pozvať niekoho len preto, aby nepovedali, aby sa neurazili, lebo sa to očakáva... = za mňa určite nie. Pozývam tak ako úprimne cítim, nie tak ako by sa očakávalo a patrilo. Ináč na škole nám odporúčali 4 osoby. Nie skupinu ľudí.
PS: popracuj na asertivite, do budúcna sa ti veľmi zíde 💪

autor
9. jún 2023

@kvetinka75 ja chcem zavolať z mojej rodiny viac ako babky, mám na to svoje dôvody, preto mi príde trošku blbé vynechat partnerovu najuzsiu rodinu.

ivanabat
9. jún 2023

Ja som pozývala vyslovene len ľudí, ktorým na mojom štúdiu záležalo, teda rodičov a staré mamy, lebo tie na promóciách nikdy neboli a mali to ako zážitok aj ako výlet do Brna. Na Tvojom mieste by som naozaj pozvala len tých, ktorých tam chceš mať a nie, ako sa to patrí, obzvlášť, keď Ťa tí ľudia žiadnym spôsobom nepodporili.

autor
9. jún 2023

@jamimo v rade na asertivitu som nestala, keď rozdávali :D teraz sa s tým snažím bojovať každý deň.

kvetinka75
9. jún 2023

autorka - toto ti povedali partnerovi rodičia? Tak by som ich nepozvala. Na čo? Aby ti to tam ešte znechutili?

autor
9. jún 2023

@kvetinka75 a bolo toho viac, také tie nepriame narážky na to, že študujem úplne zbytočne.

jamimo
9. jún 2023

to je v poriadku... no aby sa ti lepšie a ľahšie žilo (viď príklad tvoja situácia z promóciami) bolo by fajn, aby si začala aplikovať do života aj lekciu asertivity. Ak druhým hovoríš nie, sebe hovoríš áno! Nabudúce čo? Bude ti niekto brblať do toho, koľko máš mať detí, ako sa majú volať, aká ma byť svadba, krstiny, ako máš vychovávať, kŕmiť, koľko návštev a osláv bude, vianoce, dovolenka, zamestnanie, povinné rodinné jazdy...?

btus
9. jún 2023

na promocii bola moja mama (otec už nežije), moji bratia ( ešte nemali partnerky), manžel, svokrovci.
@simca06022011 so spolužiakmi sme oslávili štátnice

ivanabat
9. jún 2023

Asertivita, neasertivita, ale sú to Tvoje promócie predsa, nie partnerove. Nech idú na jeho promócie. Kašli na nich, sprav si podľa seba a nemusíš absolútne nikomu nič vysvetľovať. Keď by sa aj pýtali, popros partnera, nech im to on vysvetlí. Fakt by som sa na Tvojom mieste týmto vôbec netrápila. Ukončila si štúdium, zaslúžiš si k tomu oslavu ako Ty chceš. A inak gratulujem!

deti95060810
9. jún 2023

asi je to v každej rodine inak... syn pozval ešte aj krstných rodičov....😉
za mňa úplne Ok...

mima172
9. jún 2023

Ja som tam mala rodičov, sestru s manželom, krstných rodičov a manžela (vtedy to bol ešte priateľ).

lentak1223
9. jún 2023

Ja som mala maminu, súrodencov a priateľa. Svokrovcov som nepozývala. Aj moj priateľ mal tak. A to si naozaj rozumieme so svokrovcami. Veď to nie je svadba, ani oslava okrúhlin.

simca06022011
9. jún 2023

@btus my všetko:D

januska12323
9. jún 2023

Pozvi svoju rodinu a frajera. Promócie nie sú svadba aby tam boli celé rodiny.

la_dolce_vita
9. jún 2023

Pozvala by som tiež len svoju najbližšiu rodinu a priateľa.... jeho rodičia ešte nie sú tvoja rodina.

denisah6
9. jún 2023

Pozvala som mojich rodičov, neplnoletá sestra bola v škole v prírode, manžela som "nepozývala", to je si myslím automatické, a pozvala som jeho matku (s otcom sa nestretáva).
Okolnosti to ale zariadili tak, že som namiesto promócii ležala v nemocnici. Ale teda aj to sa stáva.
Keby sme šli, tak ideme na promócie a potom na obed do reštaurácie.

autor
9. jún 2023

Ďakujem za vaše nazory. Ešte to prehodnotim. Viem, že z môjho opisu to možno vyznelo, že nie sú to bohviečo svokrovci, ale okrem toho, že neuznávajú vzdelávanieba majú troksu iné hodnoty ako ja, máme vzťah vážne dobrý. Preto som aj na vážkach. Premýšľala som, že pozvem len rodičov partnera a ich partnerov už nie. Ale bojím sa že by to dopadlo tak, že by sa urazili a neprišli by ani oni.

ivanakal
9. jún 2023

na mojich promociach nas bolo ako Hujerovcov. 😂 (to som bola este slobodna, bez partnera). Moji rodicia, surodenci, stari rodicia, jedni aj druhi krsni rodicia, sesternice, teta. 😂 ups.. nepovedal nam nikto nic. Kedze to nie je tvoj muz, asi by som jeho rodicov nepozvala.. alebo ked tak iba jeho rodicov. (bez partnerov)

jamimo
9. jún 2023

ako sa urazia, tak sa aj odrazia 😉

akvi
9. jún 2023

No ja teda neviem, ale u nas sa promocie oslavovali len v najuzsom rodinnom kruhu. Urcite by som nepozyvala nikoho, koho nechcem. Partnerovi ak je to sumafuk, tak neni o com.. Mne vtedy este buduca svokra prisla zagratulovat, ale viac menej preto, ze som studovala v tom meste, kde oni zili, ale nesla s nami ani na kavu. A ked sa nahodou urazia, ze si ich nepozvala, ich problem..

lucy_ms
9. jún 2023

Na prvé rodičov, súrodencov, vtedy ešte priateľ, jeho rodičia a sestra. Na druhé rodičia, muž, svokrovci, kmotrovci a 2 kamošky. A teraz ak úspešne obhájime aj s mužom, tak asi spravíme takú rodinnú oslavu - rodičia, súrodenci s rodinami, kmotrovci s deťmi a možno veľmi dobrí známi. Ak by som mala starých rodičov, volám aj tých.