Aký peňažný dar je vhodný na krstiny?

25. júl 2023

Prosim Vás baby čo sa dáva u evanjelikov na krstiny? Koľko peňazí do obálky dať? Netuším vôbec. Syn bude krstný otec. Náušničky malá dostala pri narodení od krstnej mami. Pri narodení sme už boli s opáčkou..Dala som urobit veľkú plienkovú tortu,hraciu deku, hračky, kvet, koláče aj peniaze do obálky. Všetko už majú, kúpili si samí podľa vlastných predstáv aj veľa vecí dostali aj zdedili.
Viem, že to znamená od zvyku v rodine ,aj finančnej situácie v rodine. Dala som urobit tortu (65-70€) upečiem koláče, kúpili sme nádhernú súpravičku na dovolenke folk. Už ma zaujíma len koľko do obálky. Ďakujem za každú odpoveď .

anjelicek26
25. júl 2023

Napriklad rodinne fotenie je skvely dar... poukazku na fotenie a vopred to vyplatit u fotografky...budu velmi radi... peniaze do obalky od krstnych nie... to az pri konfirmacii... moje deti su vsetci evanjelici...

deti95060810
25. júl 2023

keby len e - tak 100 e
ale už tam spomínaš kde aké dary tak si myslím že stačí 50 e...
kľudne aj e do obálky...

andrea163
25. júl 2023

@deti95060810 ... no neviem, krstní rodičia u nás dávajú po 1000 € ...

simona92101
25. júl 2023

@andrea163 😮 neblazni

autor
25. júl 2023

@anjelicek26 rodinné fotenie už boli keď mala malá cca 3 týždne. Chodia k tomu čo ich fotil na svadbe. Nič iné sme nevymysleli okrem peňazí keď ona si všetko sama chcela a všetko majú. Ďakujem.
@deti95060810 Áno my sme boli hneď keď sa narodila skoro a už len ten krst. Tak som myslela, že 100 eur ,tortu,koláče a supravicku. Viem, že z jej strany veľa určite, lebo mám pocit, že sa všetci pretekajú kto dá viac. Tak nechcem aby sme boli na hanbu. Ale zase myslím aj nato, že je to aj o vracaní potom.

autor
25. júl 2023

@andrea163 tak zase milionári nie SME 🤣🤣🤣 zase nehiodláme im platiť dovolenku 😀

autor
25. júl 2023

@anjelicek26 niekedy bolo aj tak,že krstný rodicia kupovali kočík, respektíve prispeli. Dnes je 100€aj málo .Lebo dnes sa za tortu, koláče dá stovka a to akoby ník ani nerátal.

deti95060810
25. júl 2023

@andrea163 ej ha, prezraď kde to je to u vás...
mám 4 deti to by som prišla k slušným e...🙂

ninusa221
25. júl 2023

Ja by som možno keď je to baba dala zlaty prívesok zaiatočne pismenko mena to ma ešte napadlo. Ale peniazmi a tortou nič nepokaziš 100€ úplne stačí.

zuz02
25. júl 2023

Daj, ako to ty cítiš a na čo máš. Čo dávajú ostatní tu na fóre ti môže byť jedno, lebo iný kraj, iný mrav, každý dáva inak, ako si si iste už všimla aj v tejto diskusii. V našej rodine je krst chápaný duchovne a nie materiálne. Nepotrpíme si na drahé dary. Od krstného rodiča sa očakáva, že bude duchovne viesť krsňa. A tie dary sú skôr pre potešenie rodičov. Tým bábätkám je to aj tak úplne jedno, čo dostanú.

tosomja
25. júl 2023

@andrea163 nechceš byť krstná mojim deťom? 🤣

riamia91
25. júl 2023

U nás vloží krstná/krstný vždy 100e do perinky, nech má dieťa dostatok peňazí celý život.

andrea163
25. júl 2023

@deti95060810 no prekvapivo na východe ... veru je to tak .... dcéra bola krstná mama a tak tiež aj dostali ....

ivanakal
25. júl 2023

Ja som bola teraz za krstnu cez vikend. Sme evanjelici. Rodicia tortu nechceli, nausnicky ani iny dar nechceli. Malinka nema prepichnute uska, a prislo mi zbytocne kupovat nausnice aby potom lezali niekde v krabicke. A netrafila by som sa do vkusu. Davala som robit zakusky, a dala som 150 eur.

cacianka
25. júl 2023

Uff, myslela som že krstný otec má iný význam , ale torta sem, koláče tam, vybavička, deky hračky veď už to je dosť, a ešte znova niečo ?! Nechápem tieto mega výmysli ako u milionárov.
Neodsudzujem, len nechápem načo 2x, narodenie a ešte aj na krst, obsypat darmi.....

guliver19
25. júl 2023

@andrea163 😀 ale prosim ta

janka54321
25. júl 2023

@andrea163 prosím ťa a to čo je za výmysel, dávat 1000 eur , s manželom máme tri krsniatka, veď by sme len na darčeky robili ...

didush27
25. júl 2023

Čo tak investičné zlaté mince? Hodnotu nestratia, podľa mňa super darček
Pokukaj na nete

autor
25. júl 2023

@zuz02 áno to úplne súhlasím. Kiež by ti tak bolo. To je asi taký nepísaný zvyk. Preto keď sa to už patrí tak predsa radšej peniažky .To im s časti nahradí výdavky na malé, alebo ideálne na knižku. Aspoň kedysi sa dávali peniažky na knižku deťom. Aspoň u nás. Ďakujem.

autor
25. júl 2023

@didush27 to som nepočula, kuknem. Dik za tip 😉

autor
26. júl 2023

@cacianka tak to nechápem ani ja. Ale keďže je to krst tak sa patrí a bude aj posedenie. Niekde krstia skôr, niekde neskôr. A navyše syn je krstný otec tak prázdnymi rukami ísť nemôžme. Viem, že tortu dávajú a peniaze tiež.
Keby bolo na mme tak to vybavím naraz. A keďže syn nekupoval náušnicky nič drahšie (postielka a iné...)tak treba. A on je uz zárobko činný, slobodný ešte. Veru je to finančne nákladné.

cacianka
26. júl 2023

ja som tiež z evanjelikov, u nás veru také dary nedávali, ale doba sa zmenila a zdá sa mi že aj vo veci duchovna zmaterializovala, otrasne , Nejaký darček OK, je to pekné a milé, možno nejaké peniažky , napr. 50e, tá torta je naj, ale ako tu spomínajú dary nad dary a peňazí viac ako je bežný plat, tak to mi hlava neberie.
kedy sa zastaví takýto kolobeh ?!

melany444
27. júl 2023

My sme s mužom ako krstni rodicia dávali 200 eur,ale ja osobne som skor bola za sumu 100 eur.
Nie je to predsa o peniazoch. Bola som aj ako slobodná za krstnu tak to som dávala určite menej.

elizabeth175421
27. júl 2023

Ja sa nestíham čudovať. My síce nie sme evanjelici ale katolíci. Mám dve deti a ani raz som nečakala od nikoho dary ani peniaze. Krstiny - sú o oslave narodenia a napr v našom prípade sa dieťa stáva Božím dieťaťom. To je podstata, nie dary. Ja som vyberala krstných rodičov podľa toho, aby boli vhodným vzorom a teda ani jeden nedával peniaze. Priniesli košieľku a sviečku + niečo malé - napr oblečenie alebo dečku. Výbavu som si tiež kupovala sama a krstiny so všetkým sme si tiež chystali sami. Veď sú to naše deti. Ani mi nenapadlo čakať na torty, peniaze, dary. Ale ako to tu tak čítam, v tejto dobe ide vyslovene len o to a potom vznikajú zbytočné hádky kto dal viac a kto menej 🙂.. takže autorka, za mňa stačí aj to, že ste dali urobiť tortu

veronicka88
27. júl 2023

Odjakživa pri akýchkoľvek daroch fungujem (a naučila som to aj manžela)že dáme to ako to cítime a je nám úplne jedno ak sa niekto viac alebo menej. Mne sa štíti dávať peniaze ale v dnešnej dobe keď je všetko dostupné a tie deti(aj staršie)už majú takmer všetko peniažky dávame. Ale mám jedno kesniatko od severu,zdedil všetko po mojich chalanoch,aj bude dediť kým to pôjde(rozumej aj kočiar aj všetky bicykle na nho počkajú)dala by som mu prvé posledné rovnako mojím chalanom ale sme so sestrou dohodnuté že to nejdeme preháňať n aobochbstranach. Čo treba si každá kúpi a stačí úplne maličkosť. Ona môjmu synovi ako krstná urobila plienkou tortu a kúpila krstný sviečku. Úplne tosbtacilo!a ani to som nečakala a bola veľmi vďačná...jej malý od nás dostal investičnú zlatú mincu(zberateľskú limitovanú)a knizocku. Proste tak ako sme chceli. Koľko dali ostatní je mi úplne jedno. Nie som naučená z domu pretekať sa ale robiť darčekmi radosť. Ja už ak máš toto všetko by som žiadne peniaze do obálky nedávala....syn pracuje?ak áno vy dajte čo máte a syn keď chce dať peniaze nech dá koľko môže,aby bol s tým ok.

ankasem
27. júl 2023

Krstný našim deťom dal po 100e do obálky, nič viac. A úplne to stačí. Krstná kúpila výbavu do krstu ,dievčatám náušnice,oblečenie,plienkovu tortu.
Ja ako krstná mama chlapcovi som dala 30e do obálky, výbavičku do krstu,hračku, viacero kusov oblečenia veľkostne do roka,plienkovu tortu. Všetko podľa dostupných financií ( východ) 😉 .

adelkaa159
27. júl 2023

Ja nechápem toto preháňanie, ja mám 3 deťmi a ja mám jedno krsnia krstná mojim je tá istá osoba čo ja som krstná jej dieťaťu a aké by to bolo nespravodlivé ak by ona stále nosila darčeky a my iba raz tak sme to zastavili žiadne narodeniny ani nič iba krst prijímanie a prvý rok ja som stále dávala krsniatku raz toľko lebo viac detí asi mať nebudú ale teraz už iba drobnosť keď sa stretneme sladkosť alebo nejakú blbosť ale žiadne extrémne darčeky a už vôbec ne po 1000€ ja som jej dala na krst nejakých 200€, tortu, plienky a oblečenie ale to som bola slobodná a ona my po tých 100€ dala na krst

ivec16
27. júl 2023

ja teda neviem, u nas teda nieco na pamiatku (nausnicky, krizik, retiazka, popripade iny darcek ale isto nie dary v hodnote letnej dovolenky pre celu rodiny) u nas maju krsni rodicia hlavne pomahat viest k viere a keby sa nieco rodicom stalo, tak sa postaraju o krsne deti ako o svoje…

bobkovci5
27. júl 2023

Je zbytocne dávať drahé dary a peniaze oni budu vždy čakať veľa keď si ich naučíš od malinka moja dcéra dostala od kostnej tortu tipujem za 30€ do obalky 30€ a nakúpila oblečenie krstný otec môj brat z otcom jej dali len peniaze každý po 100€ každý podla možnosti nikomu nič nezazlievam každý dal to co uznal za vhodne.

bobkovci5
27. júl 2023

A neuznávam výber krstného podľa toho ako budú obdarovať deti nie daj koľko cítiš ale nepreháňaj to z peniazmi a darmi