Ideme s partnerom na svadbu jeho bratovi ako pár, som zvedavá, akú sumu považujete za vhodnú ako dar. Čo sa situácie týka: obaja pracujeme, svadba bude klasická, taká väčšia. Možno bude táto diskusia užitočná aj pre iných, ak budú o takejto záležitosti rozmýšľať a hľadať rôzne názory a skúsenosti. ☺️
O tej svadbe viete určite už dáky ten mesiac a máte možno ušetriť na tento účel.menej ako 300 eur by som nedala.plus samozrejme všelijaké potrebná pomoc okolo vybavovania a organizovania svadby.
300€ dokopy. Parter ako zenichov brat by ale mal dat tak 3/4 z tej sumy a ja zvysok (U nás to tak chodi)
Pripadne toľko koľko ma pusti rodinný rozpočet...ale 100€ je dosť malo.
Dávame toľko koľko si môžeme dovoliť. Ale 300e by som nedala. Skôr max 100e. My sme si svadbu organizovali bez pomoci, väčšinou si to chcú aj sami riešiť. A nám nedávali také sumy, čiže budeme aj na to pozerať vždy kto nám koľko dal
Moj brat mi dal 500€ a este dva male darceky ale nvm ci prispela aj jeho priatelka , ja ked sa bude zenit tiez mu dam tolko ale od muza pytat nebudem iba ked bude chciet dat
200-300€
500€
Mne dal brat 50€ a mensi darcek plus velku flasu palenky a kvety. Ja som mu to rovnako vratila
vlastny brat? ak sa ten bude zenit, dam mu tisicku. Teda jej. No nesmie si zobrat jednu konkretnu 🤣
Brat sa žení v októbri, plánujem dať po 100€/na osobu, teda za moju rodinu dáme dokopy 400€ (nerozlišujem dospelý/dieťa, neprerátavam, kto koľko "zje a vypije", dcéra bude mať vtedy 21 mesiacov, ja som na RD). Inak ako partnerka by som neplatila, max. kyticu, rovnako ako v prípade, ak bude mať svadbu mužova sestra, nechám to na manželovi.
Možno záleží aj od toho aká je to svadba. Môj brat mal teraz svadbu, obrad na úrade a po obrade len večera. Dali sme 300€ + sme dali urobiť tortu za 100€.
Švagrovcom sme pred 7 rokmi dali 200e, to sme boli dvaja. Sesternici (mali svadbu aj s krstom) teraz 250, už sme boli aj s 2 malými deťmi
Brat sa zenil ked som bola este studentka...uz ani neviem co som mu dala...ja ked som sa vydavala tak mi dal 100€... Keca bude zenit mladsi, tiez mi dam 100€
a akú sumu považujete za adekvátnu pre 3 dospelých a 2 deti - žení sa môj brat, netuším koľko mu mám dať?
Toto je veľmi individuálne . Ja osobne by som nikdy nedala tolko , aby mi to narušilo môj rodinný život a musela šetriť na úkor svojich deti . Keby som žila z výplaty do výplaty , tak nebudem teraz rok šetriť na to , aby som dala bratovi 500€ a potom budem živoriť další rok . Ale keby som financne bola na tom OK , tak pod tých 500€ by som nedala .
50 eur a darcek ako svadobný, napr pribor
@kattky podstatný je váš vzťah, nie suma daru.
No v prvom rade ja by som sa súrodenca opýtala, čo si praje, či peniaze alebo niečo iné. Ja chápem, že nevieš a chceš poradiť. Ale nikto z nás nepozná rodinný rozpočet. Niekomu je aj tá stovka veľa, pre niekoho je štandardne úplne inde. Ale na svadbu sa chystá aj rok, ono sa dá aj našetriť aby bol vlk sýty aj ovca celá - v preklade dar "poriadny" aj rodinné financie nezaťažené.
Inak je to partnerov brat, nech navrhne sumu on.
Svagor sa zeni o 2 mesiace. Dame 300€. Oni nam dali o nieco viac plus ked sme cakali prvu dceru, prispeli na kocik. Ale mame dve deti, a jednoducho si nemozeme dovolit, aby nam svadba urobila skrt cez rozpocet. Dozvedeli sme sa o nej len nedavno. Uspory mame, ale nemienim ich minut na nich..
500 najviac a potom už nižšie podľa toho koľko si môžeme dovoliť
@amelie2017 to by som radšej ukrojila trocha z úspor, keď vám aj na kočík prispel.
@zmrzlinka2021 to myslíš vážne?príbor určite nie každý má svoj vkus také dary sa už nedavaju.50 eur je málo na jednu osobu.Minimálne 100 eur na osobu, ale bratovi by som dala viac
Ja som od súrodencov dostala po 500€, svadba bola pred 6 rokmi.
@eliska13 ved ale brat si robí svadbu. To,ze chce veľkú hostinu a svadbu je jeho rozhodnutie. Prečo ma súrodenec platiť? Tak bud na to majú alebo nie🙈 ako 50e je pre niekoho už dosť. Ved každý dá toľko koľko uzná za vhodné
To,ze je to brat neznamená,že si ma na to brat teraz úver
Dala by som toľko koľko by sme si mohli dovoliť odhliadnuc od toho koľko som už ja dostala od súrodenca. Ak si on mohol dovoliť mi dat viac to neznamená,ze si to môžem dovoliť aj ja 🙃 od segry som dostala viac, ja som jej dala menej ale zas necítila som sa za to blbo keď bola financna situácia taká aká bola 🙂
@eliska13 tak u nás vzťahy nie sú o peniazoch. A my tiež máme veci, ktoré sme dostali, a vieme od koho a naše dary sú bežné využívané. Dar je niečo osobné, jedinečné. Peniaze znamenajú pre mňa, že toho človeka nepoznám a nebudem vymýšľať dar, ale šupneme peniaze. Napr my takmer každý týždeň použijeme jensku musí od svagrinu, super slúži, sme vďační.
Tak treba sa opýtať partnera ako sú zvyknutí v rodine dávať finančné dary. My sme dávali sesternici 100€, kamarátom dávam tiez po 100€. Vždy ešte kytica. Keby sa mi vydávala sestra tak dám tak 300-500€ v závislosti od toho či budú mať veľkú hostinu alebo súkromnejsiu svadbu večera dezert a domov.
zavisi od mojho prijmu, ich prijmu, nasho vztahu
@eliska13 nie, neukrojim. Dlha historia. Keby boli vztahy take, ako ked sme sa brali my s muzom, tak by som bez mihnutia oka dala aj viac. A teda to som este ja ukecala muz na tych 300€.
Pod 500e by som nedala, ideálne 1000 až možno 2000e.
taku ktoru si mozem dovolit. ale kedze je to najblizsia rodina, urcite nie len 50 euro. ako mozno dakej kamaratke. tak mozno 100 euro urcite ....minimalne