Máte nejaké typy ako ušetriť na svadbe ? Ja si napr saty požičiam z požičovne, topanky som si objednala z internetu, popolnocne saty si kúpim kľudne aj z bazáru. Oblečiem si ich predsa možno na 4 hodiny.. kameramana Nechcem, pretože povedzme si na rovinu, kto by pozeral tie dlhé videa zo svadby. Fotografa mat budem. Na jedle sa veľmi ušetriť nedá a Nechcem aby hostia boli hladný. Alkohol a nealko môžeme mať svoje. Mate ešte nejaké typy ako ušetriť? Ja by som napr nedávala nič na stoly ako darček pre hostí. Tie blbosti ako magnetky, kľúčenky, otvaraky na fľaše a podobne drobnosti mi prídu ako vyhodené peniaze. A dávali ste vyslúžky ? Ja neviem prečo je u nás na východe normálne nabaliť ľudí ešte s plnou krabicou koláčov a fľašou pálenky. Samozrejme , že ich treba pohostit , ale ved povedzme si na rovinu koľko taka svadba stojí. Myslíte, že sa to vráti prostredníctvom finančných darov ?
Na východe? Vyslúžka sa dáva aj na západe, aj na strednom Slovensku. Nemusíš dávať pálenku, tak daj fľašu vina.
Je to poďakovanie pre hostí.
Kľúčenku mydielka a iné hovadiny som nedávala ani ja. Niekotre baby si robia samé výzdobu sály, či autá, alebo šetria na kvetoch.
Iné sa samé licia či robia si samé účes. Ale povedzme si, že niekedy je predsalen lepšie zainvestovať do kadernícky a kozmetický
Pozit si moja svadba, nájdeš tam veľa tipov ako ušetriť s aj fajn tipov na čo nezabudnúť
Najviac usetris ked pojdes na urad s 2 svedkami a s najblizsou rodinou a potom ich pozves na obed. Oblecies si nejake slavnostnejsiensaty, ktore mozes potom nosit aj na ine prilezitosti.
My sme tiež nechceli kameru (presne, kto to kedy bude pozerať a kamoši nám poslali nejaké videa, napr prvý tanec, program, nejaké tanečky,...).
Vody alkohol sme tiež mohli mať svoje, kupovali sme dopredu, keď bola akcia. Čo sa zvýšilo, zobralo sa domov, vypilo sa doma alebo je ešte odložené (to sa nepokazí 😂). Najviac sa zvýšilo víno, mama si chce robiť domáce vianočné trhy v obývačke s vareným vínom 😂
Áno, darčeky ala lapače prachu tiež sú... Naaah. Načo? Ale čo sa týka vyslužky, to by som určite nechala. To sa patrí naozaj.
A k otázke či sa to vráti, nám sa vrátilo. Poznám páry, ktorým sa len skoro vrátilo (napr 2/3 čo investovali, dostali v daroch, 1/3 si zaplatili akoby). Ale tak väčšina z nás sa žení/vydáva len raz 😂
Ja som mala "žiadosť" na svadobčanov. Žiadne kvety alebo torty (hlavne babky, tety,...). Len sa to vyhodí zbytočne, torty sa nepojedia, kvety za týždeň vo vani, kde budú zaberať miesto aj tak zvädnú... Veľa z nich nám dalo radšej do obálky miesto toho, že to lepšie využijeme. Samozrejme, našli sa výnimky, čo aj tak doniesli, ale keby som nemala túto prosbu, bolo by to ooooveľa horšie.
Usetrit mmozes aj na satach, na bazare kupis za lepsie ako z pozicovne, len ti teda musia ozaj sadnut.
Ako vysluzku mozes dat co sa nepojedlo z kolacov, tiez pocet hosti a miesto suvelka polozka.
Video je pre vas a, nie pre hosti. Ja ho mam a nelutujem 😌
Na šatách môžeš usetrit polovicu, čiže aj 300€. Tie šaty sú riadna položka. Na bazáre kúpiš krásne za zlomok ceny, výzdobu si sama môžeš urobiť. Môžeš využiť sezónne kvety zo záhrady. Svadbu naplánovať napríklad na leto. Kyticu si dať uviazat v kvetinárstve, nie ako svadobnú. Tam tiež ušetris polovicu. Lebo co je svadobne automaticky raz toľko cenovo. Zákusky, koláče môžeš si časť upiecť aj v rodine. Mne piekla moja babka (suché pečivo, zázvorniky do vyslúžiek). Pierka pozvánky si tiež môžeš sama vytvoriť...
Radsej by som mala svadbu iba na urade o dvoch svedkoch a potom neaka mensia oslava,ako by ma mali hostia ohovarat,ze som bola lakoma atd....
Tiež by som zvážila šaty z bazáru.. za požičanie môžu pýtať aj 600€.. z bazáru kúpiš možno za 150 a ešte ich potom predáš. Ponuka je obrovská. Napíšeš do FB skupiny cenovú predstavu, veľkosť a typ a ponuky sa ti len tak pohrnú 🙂
@mistymay33 presne toto som sa chystala napísať 🙂 akurát toto autorka ale asi nechce "počuť"...
@vkatush pobavilo 😀
Bola som aj na svadbe kde sa vy slúžka nedávala. A bolo mi aj jedno ci nejakú dostanem alebo nie. Ved koláčov bolo na svadbe dosť.
Ak chceš ušetriť na svadbe tak nemusíš robiť veľkú hostinu. Dajte len obrad a potom pozvi najbližších do reštaurácie alebo zajednaj chatu a spravte party s grilovaním a gulasom.
A ci sa ti to vráti z darov? Niekomu áno, niekomu nia a niekto aj zarobí. Ale nerobila by som hostinu pre dary.
@mistymay33 to som chcela napísať.
@mistymay33 cisty suhlas, tie tisice by som radsej vrazila do svadobnej cesty, pripadne byvania, mna skutocne fascinuje, ked sa v case, ked kazde druhe manzelstvo konci rozvodom este niekto rozhodne usporaduvat nakladne svadby, naco? kvoli uspokojeniu pribuzenstva, ktore sa opije, alebo ta bude dalsi rok ohovarat? kvoli snu o bielych satach pred oltarom? predstava a realita su 2 rozne veci….
Nam sa to celkom vratilo, viac ako 3/4. Ziadne materialne prkotiny, my sme uz mali všetko, brali sme sa po 11tich spoločných rokoch, takze sme podostavali obalky. Najvacsia položka boli saty ,foto-kamera, ty kameru nechces, a keby viem, nedame si ani my, celkom mi to prekazalo ,potom jedlo, salu sme mali lacnu, výzdoba este nebola uplne lacná. Alkohol a vody sme mali svoje. Vysluzky sme davali. Darceky nie. Viac menej sme to chceli mat ako zabavu a co najlacnejsie, netuzila som po nejakej honosnej svadbe. Ten rok sme boli na ovela drahsich svadbach, aj za 14000eur ( z toho pozicanie siat bolo okolo 800eur,takze pri tej cene zanedbatelna ciastka) ale to bola zase svadba ako z rozpravky a mali na to, chceli to tak a bola to najkrajsia svadba na akej som bola 🙂 nasa stala nieco cez 4000eur, z toho okolo 3800e sa nam vratilo.
Pre mna osobne je neuveritelne trapne rozmyslat, ci sa naklady na svadbu vratia v podobe darov. Bud na to mam a robim velku svadbu, alebo nemam a vezmem sa o dvoch svedkoch a obede.
Mali sme menšiu, veľmi jednoduchú svadbu ale zato v krásnej reštike s kvalitným jedlom. Šaty som si kúpila z bazáru a potom ešte predala, boli jednoduché, šité na mieru, takže ma potom stali asi 170€. Kvetinovú "výzdobu" som mala veľmi veľmi jednoduchú 😁 jeden kvietok vo vázičke, "svadobnú tortu" sme nemali, krajali sme malú tortičku navrchu stojana s koláčmi. Koláče sme mali drahé a kvalitné, ale normálny počet, žiadne ukladanie do mraziaku, tak isto aj vyslužky boli iba malé. Prstene jednoduché, topánky kvalitné jednoduché a využiteľné aj mimo svadby, už som ich vynosila do prace aj do mesta. Tiež sme mali dobrého fotografa, ktorý bol len do určitej hodiny.... Je toho veľa kde sa dá ušetriť, zredukovať atď. Myslím, že nás to všetko stalo cez 5000€ najdrahšia bola reštaurácia plus pár izieb ubytovania, aj tam sa dalo ušetriť ale vybrali sme ju z dôvodu lokality a parkovania.
Ja som zakazala aby nosili torty, naco... Alkohol a nealko sme priniesli, zakusky robila znama aj torty, vysluzky sme davali a malu flasu palenky. Muz mal oblek z obchodu v auparku za tusim 200e a ja saty som si kupila na internete nove za super cenu, vyzdobu som robila sama, aj pierka, aj moju kyticu. Na jedle sme nesetrili a nakoniec kedze sme mali 25ludi to dopadlo tak, ze sme mali super zurku na ktoru s rodinou a pruatelmi stale spominame aka bola super. Mali sme pozvanych len takych ludi, na ktorych nam zalezi, ziadne sesternice z 12 kolena a tetky - lebo sa to patri.
ja som napríklad nemala ani popolnočné šaty. Celú svadbu som bola v svadobných, chcela som si ich poriadne užiť, veď som plánovala obliecť si ich len raz. A nikomu to neprekážalo.
U nas bola velka polozka napriklad kvety pred 4 rokmi to bolo cca 600-700e (iba kvety vo velkoobchodnej cene bez aranzovania) ale bolo to krasne 😍 My sme kolacove vysluzky nedavali (mne to pripada odveci sa trepat zo svadby s krabicami nadranom, nie kvoli setreniu) davali sme flasu bieleho vina s personalizovanou etiketou a v takom vrecusku na nej bola zavesena magnetka drevena. Ja som mala drahe svadobne saty, tak mi ich aj bolo luto dat o polnoci dole, cize popolnocne som nemala.
@nickpick tak asi nikto neplanuje svadbu s myslienkou, ze ved aj tak sa pravdepodobne rozvedieme 🙈 my sme mali velku svadbu a nelutujeme peniaze do toho vrazene, ale suhlasim ze to nie je nevyhnutnost. Kebyze mam pocitt kazde euro a riesit ako na svadobcanoch usetrit, tak taku svadbu by som nerobila. My sme si spravili svadbu podla seba, nie kvoli pribuznym.
Ja som "usetrila" na svadobnych satach. Kupila som od inej nevesty a potom predala. Pozicane zo salonu by ma vysli 3x tolko. Zenichovi sme kupili pekny cierny klasicky oblek - vyuzil aj potom. Pozvanky som si robila sama. Darceky pre hosti sme nedavali, ale mali sme vysluzku kolace a vino. Etikety na vino som si vyrabala sama. Kameramana sme nemali. Nesetrila som na jedle, fotogtafovi, vizazistke a dj-ovi. Ked scitam celkove naklady na svadbu a kolko sme od ludi dostali svadobnych darov, "zarobili" sme na svadbe 2000 eur.
Poradím ako si pomôcť, namiesto kytíc si pýtajte žreby. My sme tak mali kytice sú úplne zbytočne musíš to potom len prenášať za pár dní vyhodis, na zreboch sme mali aspoň 350€ čo tiež pomôže a pre hostí sú tie žreby menej finančne náročné ako tie kvety 😊 a ani im sa to nechce vláčiť a riešiť, žreby môžu hocikedy hocikde kúpiť a hodiť do tašky k svadobnemu daru 😊
Tak na jednej strane chceš svadbu a na druhej strane rozmýšľaš kde šetriť silou mocou. Svadby sú drahé a nákladné. Za každý prd sa pýta vysokohorská prirážka a v 50 % potom ostanú oči pre plač. Verím, ze v tejto dobe ešte aj zdražia budúci rok, lebo svietiť tam bude treba, potraviny na koláče sú drahe a aj rúra ri pečení koláčov nejde na pekný úsmev 🙂 Ale keď si šikovná a máš voľný čas aj tie koláče si vieš na svadbu sama napiect, alebo urobit nejake poháriky. Veď ro nemusí byt ako z katalógu. A ešte dostaneš za to pochvalu. Na stôl môžeš dať aj tebou upečené perníky na ktoré napíšeš vaše mená a zabalíš do celofanu čo stojí pár centov kus.
Urobiť ju o dvoch svedkoch a poslať oznámenie, že sme sa zobrali. Buď robím svadbu so vším všudy, ale na to kašlem a nevymýšľam, kde čo nedať.
@evamarek77 mali sme svadbu ako studenti, takze sme to braali nizkorozpoctovo. Kamaratom, kt mali prist sme poorosili nech napecu kolac a den predtym sme to tam ponosili, saty som mala z bazara a druhe z PL, alkohol a pod sme nakuoili v akcii a aj ked som z vychodu vysluzku sme nedavali (aj im to bolo oznamene, ze sory). Davali sme darcek pri redovom sypany caj zabaleny v malom sacku a vyrobili sme k tomu take srdiecko z moduritu. Dj, video, foto po znamosti 😁
@evamarek77 ja to s vysluzkou (a vlastne s cimkolvek okolo svadby) vidim tak, ze nikto sa nemusi drzat toho, co sa ako robi u susedov, co sa patri a co sa uz roky robi. Aj tu plati - moja svadba, moje pravidla. A ak by ma mal niekto posudzovat posla vysluzky (aka bola a ci bola), tak nech si trhne nohou. Mimochodom, ja som vysluzku davala, ale preto, ze som v dany moment chcela (a ceny boli inde ako dnes plus som si daco aj napiekla, lebo nikto nerobi take skvele linecke ako ja😀), nie preto, ze som mala pocit, ze sa to patri a ze na to niekto caka.
Komentáre typu , že keď chcete šetriť, tak sa neberte si môžete rovno odpustiť. Nikde som nenapísala, že nemam na svadbu. Ale to co ušetrím na svadbe radšej vrazim do drahzsej svadobnej cesty . Napr mne príde prehnane dat za svadobne saty 1000 eur keďže ich budem mat oblečené len od kostola do pol noci. Potom už ide kroj a po ňom iné saty. A nikto nepovedal, že na tej svadbe nebudem nič mat. Budem tam mat aj Candy Bar aj svoju fotobudku. Ale dá sa ušetriť na veľa veciach. Ako písali baby napr svadobna kytica. Potrebujeme ju len do kostola. Žiadne hádzanie kytice nebude a podobne blbosti. Chcela som tu len typy ako ušetriť na zbytocnostiach. Napr tie darčeky co sa dávajú na stôl pre hostí mi prídu úplne zbytočné. Vždy som to videla pohádzane pod stolom nad ránom, niekto si to nevezme, niekto si to vezme domov a hodí do šuplíka. Tak na čo? Pri mojich 80 hosťom je ďalších 200 eur ušetrené h na takýchto hlupostiach. A to sa takto nazberá. Ostatným ďakujem za normálne komentáre