Aké máte zvyky? Tradície?
Dám pohľad z mojej strany, keďže my Vianoce až tak silno neprežívame, sme neveriaci, nemáme deti. Budeme len dvaja s mužom (nám to tak vyhovuje, pri rodine sa na náš vždy prenášal ten stres a zhon, čo všetko ,,musí byť"). Doobeda ešte mám v pláne niečo poupratovať, ale hlučné veci ako prianie a vysávanie robiť z úcty k susedom uź nebudem 😉 Počas dňa normálne jeme (väčšinou koláče 😁), žiadna hladovka.
Porom si buď niečo pozrieme spolu alebo zahráme alebo sa pôjdeme prejsť (beriem čo sme robili po minulé roky). Poobede začneme variť. Zabalíme darčeky, aby sme si ich dali pod stromček.
Keď je všetko pripravené, pekne sa oblečieme a potom večeriame. Nemáme k tomu žiadne zvyky, žiadne konkrétne jedlá, čo by sme mali každý rok, jednoducho sa tešíme, že nám bolo dopriate a že si môžeme dať, na čo máme chuť. Tento rok napríklad losos so zemiakmi. Po večeri rozbalíme darčeky (ak sú tam nejaké pre nás 😁) a väčšinou nasleduje opäť voľný program prechádzka-tv-hra-sex 🙂
Ďalšie dni navštevujeme rodinu a pomedzi to máme opäť náš voľný program 😅
@maranta_leuconeura ja Vianoce až tak neriešim, koláče máme dva,aj to žiadne tradičné vianočné, jedlo som varila včera večer,dnes iba rybu na prirodno upečiem. Muž včera s deťmi zdobil stromček,ja som medzitým rýchlo popratala,vysavala. Čiže dnes si vylihujeme ráno, teraz raňajky budú, pôjdeme sa prejsť. A keď budeme hladní sa nájeme jedla (to je také polotradicne,cviklovy šalát,kapustová polievka a filena prírodno). Potom nejaký darček pre deti (deťom neklameme o Ježiškovi,vravíme že darčeky nosíme my ,čiže mňa a muža neriešim s darčekmi) ,večer sa pohrať s deťmi,dať spat a potom už len taký voľnú program,buď tv,hra alebo kniha
Jeme striedmejsie. Pekne sa oblecieme. Posledne vyzdoby. Uz len kapustnica a ryba sa bude robit. Zvysok je. A manzel prestiera s detmi na stol. Ideme na rodinnu omsu pred vecerou. Citame z Biblie pred jedlom a pomodlime sa. Tesime sa na darceky z pod stromceka. Pocuvame svianocne pesnicky. Snazime sa byt pokojni. xD Ziadne zvladtne zvyky uz nemame.. U nas doma sa daval peniaz do pirohu. :D Niekde sa retazou spajaju nohy stola ci sa umyva tvar... ale taketo zvyky uz nemame.
My tak " po svojom" každý rok. Tiež sme len dvaja.
Ráno sme sa normálne naraňajkovali, práčka mi už doprala, pôjdem poupratovať, povysávať, zotriem podlahy. Šalát mám hotový, polievku začnem robiť okolo 11 stej.
Potom pôjdem ocinovi na hrob zapáliť sviečku. "večeriame" okolo 16 stej s mojou maminkou. Potom sa presunieme na chvíľu k svokrovcom odovzdať im darčeky.
Večer budeme zasa len sami dvaja, vždy sa ideme prejsť aj s hafanom, tradične si zahráme "človeče nezlob se",dáme si malú večeru,darčeky, sadneme alebo skôr lahneme na gauč a len tak budeme...
😂
@maranta_leuconeura Ja od 5,40 hod. v práci dúfam, že o 13 hod. vypadnem a pôjdem rýchlo pešibusom domov. Potom hádam o 14 hod. začnem obaľovať rybu a potom chystať stôl na večeru 😉 Včera som už robila šalát a šošovicovú polievku ( dnes by som už nestíhala ).
my mame chill, hrame sa akurat PC hry, kapustnica navarena, poupratane je, dcerka spinka, vianocnu veceru zacneme kol 3tej, aby sa este dcerka pohrala s novymi hrackami 🙂 rodinu navstevujeme az zajtra tak sa nemame kam nahlit, akurat este salat manzel spravi, ja rybu+rezne a dcerke jej verziu salatu 🙂
Prečo úcta k susedom?😁 Na štedrý deň sa môže riadne ešte ordnung robiť...či už vysávať, prasiat koberec a podobné 😊 to len na margo inak ja som za kľudný štedrý deň len oddych plus príprava stola a večere 😉
Krásne Vianoce 🎄 a šťastný nový rok 🎆
Ako každý normálny deň, včera večer vyprala, akurát sme doraňajkovali, ešte dám kuchyňu do poriadku a lahnem si na gauč. Mala som dlhý pracovný týždeň a som psychicky i fyzický vyťažená. Mam 2 d voľna kt si budem užívať a celý deň pri telke oddychovať
Idem sa prejsť do lesa. Zoberiem staré orechy a nasypem sýkorkám. Keďže je zima aká je, so senom do krmelca sa tento rok ťahať nebudem.
@maranta_leuconeura my sme 2+2, ráno sa najeme, uvarím zemiaky na šalát, kukneme rozprávku, kým vychladnú zemiaky ideme sa prejsť, dať zvieratkám nejaké jablká, na obed dojeme niečo z predch.dna, poobede varíme, chystáme stôl, deti pozeraju tv. Pekné sa oblečieme, deti idú so mnou na balkón zapáliť prskavky, aby zatiaľ muž stihol vyložiť darčeky a zazvonit na zvonček, potom sa naveceriame tradičné kapustnicu, lososa a šalát. Zaspievame spolu koledy pri stromčeku a rozbalime darčeky, a potom už len voľná zábava, pozeráme rozprávky alebo hráme spoločenské hry, čo každý rok dostanú pod stromček.
@rik01lulaka no ked vravis, tak mozno povysavam :D je pravda, ze jeden rok ako bolo 24. dokonca v nedelu, susedia niekedy v case vecere zacali vrtat, tak to uz bolo take dost netolerantne podla mna 🤣 (aj ked osobne ja tieto panelakove zvuky extra neprezivam, nikdy som sa nikomu nestazovala, ale tak snazim sa brat ohlad, lebo viem, ze je vsetko pocut)
@maranta_leuconeura ja mam dnes este upratovaci den. Najprv kava, bez nej neviem normalne fungovat. Dam varit kapustnicu, pripravim stolu a kym sa bude vsetko piect / varit, tak medzitym budem upratovat. Pred vecerom vyprazim rezne a file, prestriem stol, s priatelom sa naveceriame, dame si darceky a potom uz len a len odpocinok.
@maranta_leuconeura poviem ti tak tiež sme sami s mužom a tak sme sa dovadili že on dakde išiel a ja vypisujem rozvodové papiere 🤣🤣
@elizabet173 nemám si dvakrát s kym pokecať takže aspoň takto na mobile ..no ale ja Vianoce neprežívam takže ma to tak nevzalo za srdce 🙂
Momentálne pozeráme s dcérou sám doma. Druhá polovica ešte spi. Na obed začnem variť kapustnicu a rozmrazovat rybu,ktorú obalíme pred večerou až je teplá. Medzi tým kukáme TV,nejaké ešte upratovanie resp.sprace sa co treba ,nachysta sa stôl. Pôjdeme sa všetci postupne okúpať, a obliecť do spiatočnejo. A okolo 17 00 h sadneme za stôl. To je asi celé.
My máme tri deti takže Vianoce sú unas teraz každodenna téma.. tieto sú trocha smutné, síce nie pre moje deti ale tak mne je blbo (niekto koho mám rada je v nemocnici).. ale robím to čo každý rok, doobeda varim a upratujem.. počúvam si podcasty keď môžem.. deti majú v tento deň dovolené pozerať veľa telky, takže je to pre nich vzácne.. muž ich vzal nachvíľu von vyvenčiť psov.. neznášam keď na štedrý deň svieti slnko a ako vždy ono svieti, len to podnecuje moju zlú náladu... Keď sa zotmie, tak bude večera, darčeky a pôjde sa spat.. zajtra ideme k svokre a cestou sa stavíme v nemocnici nachvíľu.. na druhý sviatok vianočný sa stretnem so súrodencami.. ale vianočnú náladu tento rok vôbec nemám a pritom Vianoce mám rada.. tento rok akoby neboli..
My mame zatial klasicky den, az na to, ze manzel je konecne doma😂 uz som dala prat, poupratovala kuchynu, povysavala a umyla zem. Varit dnes nevarim, kvoli malemu ideme na veceru k svokrovcom. Akurat som ho uspala a uz aj mne zacina pohodicka. Idem si pustit nejaku rozpravku
Ako každý deň voľný, ráno som bola so psom na prechádzke, potom som riadila kuchyňu ako každú sobotu, rovnako som si umyla vlasy ako každú sobotu. Akurát jedlo je iné, na obed práve jem opekance, večer bude šalát a ryba.
@maranta_leuconeura veľmi dobré. Vianoce pre bezdetných ateistov. Som na tom úplne rovnako ako ty takže ani by som nemusel písať odpoveď iba skopírovať tvoj príspevok ako moju odpoveď. Detto to isté.
@maranta_leuconeura Ráno sa najeme. Teraz ešte periem (áno, musím). Upracem po raňajkách. Varenie, neskorší obed, darčeky, tv. Možno vonku prechádzka. Zajtra ideme na návštevy. Jedlo dodržiavame také, na aké sme zvyknutí od rodičov. Takto mi to vyhovuje, neriešim ostatných. Deti máme dve.