Ako prežiť nenávidené Vianoce?

23. dec 2021

Ahojte, v detstve sa mi stalo veľa takých vecí (rodinné problémy, neúplná rodina, choroby, úmrtia) cez ktoré sa neviem dodnes preniesť. Nikdy som Vianoce nemala rada, ale kvôli mojim deťom som sa snažila, aby aspoň ony zažili každý rok čaro Vianoc. Avšak tento rok to už nedávam, cítim sa veľmi zle, neznášam nič čo súvisí s Vianocami. Pre mňa je to všetko neskutočná psychická záťaž, preto máme minimum dekorácii, nevarím, nepečiem, nenakupujem viac ako inokedy. Poradťe, ako by som sa mohla zlepšiť aspoň kvôli deťom.

marsmykkok
23. dec 2021

Vítaj v klube. Ja mám rada také bežné dni, vyvalovanie pri tv pri rozprávkach ktoré vôbec nepozerám lebo ma nebavia, obžerstvo a iné pre mňa nie je. Plus aj negatívne skúsenosti z minulosti, či už úmrie, choroba, hádky, smútok. A tá nuda ma núti rozmýšlať a riešiť hlúposti a hľadať problémy kde nie sú.
Skús nájsť pozitívum, že budete napríklad všetci spolu a nič netrvá večne, Vianoce raz skončia, ja sa už teším na 3 januára ked začne všetko sa vracať do starých bežných koľají.

autor
23. dec 2021

@marsmykkok Ďakujem. už som si myslela, že iba ja som taká “vadná”. Neskutočne ma to celé ubíja, najradšej by som zaspala a zobudila sa až v strede januára.

pragmaticka
23. dec 2021

Nemáš žiť v minulosti ale v pritimnosti!!! Je smutné, že deťom nevytvorís tu čarovnú atmosféru a tu radosť z Vianoc a rodinnú pohodu. Zato, ze ty ako dieťa ci dospelá si to nezažila 🤔

lavender273
23. dec 2021

Najidealnejsie by bolo sa zbalit a ist na dovolenku. (Samozrejme nie teraz v kovidovom obdobi ) to by mohlo byt riesenie mozno v buducnosti.
Ja takto neznasam Silvester. Totalne ignorujem ten den.

pribinak
23. dec 2021

Však nemusíš mat byt prepchatý vianočnými dekoráciami a ani upiecť 100 druhov koláčikov, ale pre svoje nevyriešené veci z minulosti by di to nemala prenášať na deti
Treba žiť pre prítomnosť a budúcnosť.
Daj si kvalitne sedia s psychoterapeutkou.

greta2017
23. dec 2021

@pragmaticka kruto si to napisala ale suhlasim uplne.
Autorka ...mohla by si sa premoct. Skus mysliet na to ze tvoje deti budu mat spomienky a asi nebudu ani ony mat rady Vianoce a nemozu za to a pojde to retazovo, ze ony si to mozu preniest do svojich buducich rodin a nakoniec kvoli tvojej zlej skusenosti budu trpiet generacie. Ber to s rezervou ako to pisem, nemyslim to v zlom.
Ja neznasam napriklaf Velku Noc...ale mam synovca a hovorim si ze urobim mu tu radost ze pokricim a zajojkam ked ma oblieva a šibe....nech sa dieta raduje.

ivkazba
23. dec 2021

Súhlasím s @pragmaticka ak máš deti alebo ich plánuješ, rieš s odborníkom to, aby si túto traumu spracovala a minulosť nechala za sebou. Nech tvoje deti majú to, čo si ty nemala. Ľudia majú rôzne traumy, žiaľ, aj to niekedy prináša život. Ale okrem ľutovania sa je alternatívou aj riešiť zabitie tejto traumy.

svetlanka111
23. dec 2021

Hmm a co tie deti?ako budu oni vnimat vianoce o 15-20rokov ked budu mat vlastne rodiny?tiez budu pisat takto isto ze nenavidia vianoce lebo mama ich nenavidela..oni nemozu za tvoje nestastia a trapenia..pozri urcite je vela ludi co by to najradsej prespali ale treba mysliet na tie deti a doprat im pekne sviatky.

autor
23. dec 2021

Ďakujem každému za názor. Písala som, že doteraz som sa snažila kvôli deťom. Tieto sú siedme Vianoce čo mám deti, doteraz vždy videli happy mamičku s krásnym stromčekom, vyzdobeným domom, všetkým čo k tomu patrí. Ale tento rok to na mňa ešte viac dolahlo. Zrejme, keď ste nezažili nepochopíte.

ivkazba
23. dec 2021

Pretvarovať sa nie je ideálne riešenie. Riešenie je aby si to riešila s odborníkom, aby si túto traumu spracovala a nemusela ťa pretvárka stáť toľko energie.

podmostom
23. dec 2021

Detom vela netreba. staci stromcek, par darcekov. Napiect staci aj minimum, napriklad medovnicky a ozdobit to s nimi a ostatne kupit, alebo kupit vsetko ked to inak nejde. Vecera by mala byt aspon trosku sviatocna, ina ako ostatne dni. Detom naozaj staci malo, budu vnimat Vianoce ako krasne aj bez mnozstva darcekov, dekoracii, kolacov.. Aj ked tebe bude smutno, pre nich to budu pekne Vianoce. Ak mas take traumy, ze nevladzes na Vianoce naozaj ani to minimum, skus to riesit potom cez novy rok aj s nejakym psychologom, aby aj tebe uz bolo lepsie, aby si sa vedela vyrovnat s minulostou a zit v pritomnosti aj s trapeniami z minulosti.

oktoberka
23. dec 2021

Vieš,keď si sa doteraz snažila iba kvôli deťom a pretvarovala,deti to cítili.
Pre mňa sú Vianoce tiež ťažké,ale snažím si vyrabat dobrú náladu.
Kvôli manželovi,deťom. Vedia,prečo mi je smutno,vidia aj slzičky,ale vidia aj,že sa teším s nimi, z nich.
Sme dospelí ľudia,musíme byť silní.
Najmä,keď máme deti.
Oni si to zaslúžia,oni potrebujú mať pekné spomienky na Vianoce,keď boli malé.
Kľudne ukáž slzu,vysvetlí ju,ale aj sa snaz nastaviť na tesnenie sa.
Ani ty sa predsa nemôžeš týrať každé Vianoce.
Ja pečiem po nociach,iba kvôli tomu,aby vedeli,že je to od mamy a udržala som si aj týmto čaro domova, Vianoc.
Netreba honosnosti,stačia maličkosti z lásky.

tncka
23. dec 2021

Uz len to ze nevaris a nepecies co k vianociam rozhodne patri ich oberas o radost z vianoc. Budes potrebovat nejakeho lekara,toto urcite neni len vianocna depka,problem bude niekde inde. Ani ja sa nestrhavam za vianocami,ale navarim,zabezpecim,nakupim,vyzdobim preto,aby dieta malo radost a pamiatku na pekne prezite vianoce s rodinou. Tak ako to byvalo u nas doma s rodicmi. Taku pohodu,radost a lasku ako moja mama vytvorila ja este neviem vytvorit aj ked by som velmi chcela...Nepoznam ta ale mas deti,mas rodinu ktora istotne stoji za to,vianoce prejdu za 3dni,skus nechat minulost minulostou a zi pre ten krasny okamih ze sa stretnete pri stromceku vsetci,ste zdravi,to je najviac☝️Co bolo bolo,to nezmenis ale toto zmenit este dokazes

dankanka
23. dec 2021

Mna este napadlo urobit si vlastne rodinne tradicie. Nie nudu ako si pisala. Nieco co ti ten cas spestri, co ta aj inokedy bavi, ci uz je to dake tvorenie, prechadzky, skratka vypln ten cas, nesed pred tv ak ta ani rozpravky nebavia a zapoj celu rodinu este mi tu chyba pokora a vdacnost. Za zdravie, krasnu rodinu. Vzdy moze byt horsie. Bud vdacna a zi pre ten okamih

autor
23. dec 2021

@tncka veď na stole budeme mať všetko vianočné. ale nie v takom množstve ako podaktorí, že šalát jedia aj týždeň, sto druhov zákuskov a kartóny chipsov

dankanka
23. dec 2021

Ale ved zi a nechaj zit. Urob si svoje vianoce. Druhi nech si jedia salat aj tyzden...ich vianoce..mozno sa len zbytocne porovnavas. Zi tak aby si sa ty citila dobre. Kludne uplne inak ako okolie. .

martina1201
23. dec 2021

Ahoj, minulosť nezmenia a sama sa s ňou vyrovnať nedokážeš. Pomôcť môže psychoterapia, ktorá pomôže spracovat negatívne skúsenosti z minulosti a tiež vysporiadať sa s minulosťou tak, aby si dokázala v prítomnosti zaviesť vlastne zvyky tvojej novej domácnosti a rodiny.....deti za tvoju minulosť nemôžu, nemôžu za to čo sa ti stalo a ani tí s tým nepomôžu sa vysporiadať. Ale nemali by tým trpieť ak teda nie ste jehovistui ktorí tieto sviatky neslavia.
Nezi v minulosti a napríklad si s deťmi sprav výlet von, alebo hranie hier v tieto dni a podobne. Nemusíš ani zdobiť stromček. Stačí kúpiť ozdobený a len ho postaviť. Nemusíš vypekat vianočné, pečte čajové pečivo ktoré je možné piecť aj jesť celý rok.

zuzanockamt
23. dec 2021

Autorka: Nevšímaj si tu tieto rady,lebo budeš na tom ešte horšie. Tiež nemám rada Vianoce, hoci traumy z minulosti nemám. Rob, ako tebe vyhovuje. Navar kľudne aj bežné jedlo, stačí ozdobený strom, deťom darček, krabica koláčov z cukrárne, ak máte radi. A žiadne ovácie, ceremónie, blbosti. My budeme obedovať v klasickom čase - vývar, zemiaky, losos, zelenina. Staršie dieťa chce aj kapustnicu. Potom poobede dostanú darčeky a hotovo. A nech si myslí kto chce, čo chce. Mám v paži.

missdiva
23. dec 2021

Zbalila by som rodinu a sla by som na dovolenku.

evica17
23. dec 2021

@lavender273 pre mna tiez silvester otras den. Nic vynimocne a este som musela vzdy ako dieta sediet, a trpiet navstevy, ktore do polnoci sedia a piju....

enoula
23. dec 2021

Choďte von, na vylet, zacnite novu tradíciu, ze u vas sa chodí na kopec alebo vecer niekam s baterkami alebo vencit psikov alebo prskavlu na nejake miesto rozsvietit...Vzduch prospeje vsetkym 🙂 A doma staci stromcek predsa, netreba na pilu tlacit

maryah
23. dec 2021

No, je to ťažké veru, viem o čom hovoríš 😭 Presne pred 7. rokmi, 23.12., sme pochovali tatina, ktorý nečakane zomrel 😭😭😭 Toto mám už 7. Vianoce bez neho… Doteraz som sa pretĺkala Vianocami len kvôli deťom, všetko som robila mechanicky, ako robot. Neviem či je to tou dobou, ale tieto Vianoce už vnímam pozitívne, možno aj preto, lebo najmenší syn si tieto Vianoce začína uvedomovať Vianoce. Strašne mi tatino chýba a aj vždy bude…

panda21
23. dec 2021

Ja na Vianoce nemam nič negatívne, vždy sa všetci snažili aby sme mali krásne Vianoce, peknú atmosféru. Ale u mňa proste prišiel zlom v 12 rokoch a odvtedy nejak nemusím Vianoce a nič za tým nie je. Darčeky nepotrebujem, niesom materiálny človek, zákusky a podobne srandy nelubim, klasickú štedrovečernú večeru som nikdy nejedla a keďže niesom veriaca, v živote som nedrzala pôst a pod. Aj keď celá rodina je opak, milujú šalát, kapra, kapustnicu, darčeky, sú veriaci. A môj partner je rovnaký ako ja (tiež je z veriacej rodiny, ktorá prežívala Vianoce a aj tak ich nemusi) takže u nás sa normalne obeduje, losos s cuketou, pod skromne ozdobený stromček, ktorý je jediná vianočná výzdoba, sa dajú darčeky synovi a hotovo. A nech si každý hovorí čo chce, nemusia všetci Vianoce oslavovať nalinajkovane ako kedysi 🤷‍♀️

thereisabear
23. dec 2021

Úprimne? Osobne si myslím, že posledné roky sa Vianoce strašne preháňajú. Hoci mám tieto sviatky rada, lezie mi to na nervy. Odvšadiaľ sa to valí už pomaly od konca septembra. V detstve som sa max. tešila na darčeky od Ježiška, pár dní pre vianocami sme napiekli medovníky, 24. ráno ozdobili stromček, mama uvarila večeru, pozreli sme si nejaké rozprávky a stačilo. Myslím, že aj dnešné deti by to zvládli.

zuzanockamt
23. dec 2021

@thereisabear deti by to zvládli, no premotivované, naspídované matky nie 🤷

thereisabear
23. dec 2021

@zuzanockamt súhlasím

oli18
23. dec 2021

Ja od kedy chodím na MK a MS nemám rada Vianoce. Ako sa všetko točí len o ozdobách domácnosti a darčekoch, stromčeky majú postavené od novembra. Ja gýče nemám rada a keď to tu vidím, ako z tých čínskych brakov majú niektoré ženy vyzdobené domácnosti, no ... Vadia mi reklamy v TV a reťazcoch už od novembra. Všetko je to veľmi komerčné, nik nespomína pravý kresťanský dôvod Vianoc. Nie som fananticky veriaca, ale vzhľadom na to, že už tu nie je komunistická totalita, mohol by sa .

oli18
23. dec 2021
dievcacitajucelist
23. dec 2021

Viem ťa pochopiť mne zomrela mamina v novembri a odvtedy sú pre mňa Vianoce ani neviem vlastne neznamenajú nič...jasne, že kvôli deťom je cez vianoce všetko ako ma byť...ale ja som akoby mŕtva cez tieto sviatky...

lasoli
23. dec 2021

pusti si dobre filmy,citak dobre knihy a prides na ine myslienky.