Ahojte, čakajú nás krstiny nášho bábätka. Ale ja som nikdy na žiadnych krstinách nebola, tak neviem ako to cele prebieha. Od obradu až po slávnostnú hostinu v reštike. Aký ste mali priebeh vy? Mali ste aj nejaký príhovor pri obede? Ako to cele vlastne prebieha? Len prísť, zjesť obed, trochu medzi sebou pokecať a ísť každý po svojom? Alebo?
Ďakujem 🙏🕊️🫶
Ja do kostola nechodim, tiez som netusila, ako to prebieha. Vsetko nam povedal farar na stretnuti pred krstinami. Bolo nas tam viac parov naraz, tak sme si pomahali navzajom. Potom sme mali oslavu doma, ziadne oficiality ani prihovory.
V kostole to vedie kňaz čiže tam nemáš čo plánovať a hostinu sme mali v restike vopred dohodnuté, zišli sme sa a hneď na začiatku bol prípitok a všetkým som poďakovala ze prišli, za dary a ze som rada ze dcéra je božie dieťa, na zdravie a už to išlo, sedeli sme jedli, kecali, fotili sa, krst bol o pol2, hostina kým sme prisli všetci tak boli 3 a posedeli sme do 7 a šli domov
Kostol riesi knaz na nauke.
A restika...normalna rodinna oslava...pripitok s par slovami, pomodlenie pred jedlom, aby dobre navarili a ide sa jest 😁 Darceky niekto daval uz nam doma, niekto v restike, niekde je zvyk...ako u nas...ze tortu zabezpecuje (alebo zaplati ked je z daleka) krstna mama. Takisto krstni rodicia kupuju sviecku a kosielku na krst. Sviecka-kr.otec, kosielka-kr.mama.
@zuzliq a co prosim znamena volna zabava ? Lebo na 1.krstinach sme len pobehovali ze detmi a neviem co robili ostatni :D
Obrad s vami prejde kňaz, tak to vynechám.
Po obrade sme sa v kostole fotili a šli sme do reštaurácie. Tam sme sám na úvod pomodlili ( sme veriaci), môžete povedať pár slov. Poďakovať, že všetci prišli a zaželať dieťaťu šťastný život. Potom obed a voľná zábava, rozhovor. Už podľa temperamentu. Okolo 16:00 sme vždy šli domov, pre bábätko je to namáhavé.