Ako prebieha krstná omša?

14. mar 2022

Ahojte, kde by som nasla prosím priebeh omše počas ktorej sa vysluhuje aj sviatosť krstu?
Mam totiž také obavy, že malé bude plakať a neviem kedy určite nemôžem odbehnúť troska dokojiť.
(Viem, že farár pripúšťa aj túto možnosť a matka sa môže na chvíľku vzdialiť do sakristie)
Myslím, kedy v rámci omše sú úkony s dieťatkom.
Mam z toho obavy, že buď bude ricat na cely kostol alebo nebudem vedieť, či môžem práve odskočiť..

Dakujem

nevenka
14. mar 2022

A nemozete krstit po svatej omsi? My sme vsetky deti tak, teda prve dve a tretie sme pri velkych opatreniach mimo svatej omse, len o 6 ludoch. Bolo to raz dva.

prvosienka88
14. mar 2022

My sme mali tiež mimo omše, podľa mňa je to lepšie keďže to trvá dokopy možno 15 až 20 minút max

janulla1
14. mar 2022

Ja som bola cez kázeň, tak mi povedal kňaz ze môžem, keby veľmi plakal, hneď po kázni je potom samotný krst a po ňom zaspal ako drevo 🙂 ďalšie sme krstili už po omši

chcemradu
14. mar 2022

My sme mali sukromne mimo omse. Bolo to za 15 minut so vsetkym. Mala prespala, starsi prereval aj tak 😄

mamina0078
14. mar 2022

My budeme mat urcite sukromne, je to chvilka 15-20min.

kacena4
14. mar 2022

ak si pamatam tak je to v ovodnej casti omse. moja ricala jak diva tak som ju nakonila v lavici a bola ticho

janetinka27
14. mar 2022

spytaj sa farara a neboj sa. u nas sa krsti v soboty mimo omse. aj preto, ze mnohi ludia, co donesu dieta na krst, nepoznaju sv. omsu, nechodievaju do kostola. krst je potom kratky, my sme mali minuly rok dva a na oboch sme boli iba nasa rodina, nikto cudzi a bolo to velmi pekne.

katulienocka999
14. mar 2022

Ja by som sa dohodla s farárom abybol krst az po omši.. My sme to tak mali a bolo to naj, s malym som prisla az na koniec omse do kostola keďže celu omsu by mi tam nevydrzal neplakat 😅

euka210
14. mar 2022

Teraz je casto mimo omse a v sobotu. Brat mali cez omsu a ked dobre pamatam tak obrad krstu je po kazni a nie je to extra dlhe...a potom ide dalej riadne omsa.

evatko
14. mar 2022

Ja som mala 3 deti krstene cez sv omse. Aj všetci v rodine. Prepána, veď kňaz nie je netvor. Ani veriaci. Chapu, že bábätko može aj plakať, aj kakať, aj papať. Takže ja by som sa uvoľnila a neriešila. V úvode omše sú otázky a pomazanie dieťaťa kryzmou. Po kázni je samotne vysluhovanie sviatosti a na záver obetovanie dieťaťa.

autor
14. mar 2022

Ďakujem žienky.
V našej farnosti je krst proste v rámci omše.
Vždy.
Takže pýtať si krst mimo mi príde také trufale a zbytočne.
Nemám rada pozornosť na seba alebo dieťa, ale ako vravíte v najhoršom teda odskočím a pokusim sa s manželom usúdiť kedy je doba vhodná alebo práve teraz nemôžem.

riamia91
14. mar 2022

Dieta musi byt pritomne uplne na zaciatku, ked robi ten uvodny obrad, ze co ziadate od Cirkvi, ake meno davate dietatu, pozehna dieta krizikom on i vy i krstni rodicia. Potom je vlastne Slava otcu /v poste sa nespieva/, citania, evanjelium, kazen... to sa mozes vzdialit, aj vonku pokojne ak to ina nepojde. Po kazni uz musi byt dieta v kostole, su tam prosby k dietatu, potom vzyvanie svatych, oslobodenie od zleho ducha, vyznanie viery /zriekam, verim, .../, samotny krst, krstna kosielka, svieca sa zapali a nakoniec rodicia obetuju svoje dieta Bohu. To je vsio. Potom uz znova mozes odist, ak to bude potrebne. Uz ani na zaverecnom pozehnani nemusis byt s babom.

autor
14. mar 2022

@riamia91 Dakujem💗