Prosim podelte sa ako u vas prebieha stedra vecera, ake mate zvyky, tradicie, ako sa to u vas deje?
Cakaju nas s muzom prve spolocne vianoce a radi by sme zacali aj my tu svoju tradiciu len ja som v tejto veci uplne mimo. Dakujem
Každá domácnosť ma iné zvyky. My u nás na východe počas celého dňa nič veľké a mäsité nejeme, najeme sa iba 1x alebo vôbec do dňa. Potom už iba čakáme na večeru. Pri večeri dávame pod stôl peniaze a do sacka krmivo pre zvieratá atď. Potom sa pred a po večeri pomodlime.
My chodíme do lesa vždy na štedrý den, dopoludnia.
Zoberieme mrkvu, jablka a rozhadzujeme to popri krmelci.
Taktiež aj Vtáčnikom vesiame zopár tých gul zo zŕn.
Nech aj oni majú Vianoce a my sa aspoň prejdeme a porozprávame.
A este pre zaujímavosť, nikdy nie sme sami pri večeri.
Pozývame rodičov aj starých rodičov a aj súrodencov.
Zvyčajne je nas zo 8 ..
Niekedy na to nadávam, ale v konečnom dôsledku som vždy rada, že sme spolu. Jeden deň v roku je to pekné.
Deti sú strašne radi že majú všetkých pri sebe.
Babka aj prababka sa im venujú .
A prababka je strašne šťastná, že nie je sama opustená doma, keďže starký už nie je medzi nami.
Veľa krát má slzy v očiach, keď veceriame .
Takže aj keď by to bolo jednoduchšie a možno aj lepšie byť niekedy sami, tak na Vianoce myslíme skôr na tých druhých než na seba.
O tom predsa Vianoce su
ja vždy prestieram o jeden tanier naviac, pre nečakaného hosťa, potom klasika oplátky s medom, prípitok, večera. Po večeri nechávam všetko na stole tak ako je, nespratavam a neumývam riady, nechavam to tak do večera, robí sa to preto aby sa aj tí, ktorý tu už s nami nie su mohli prísť najesť. robili sme to tak doma, robím to aj ja.
Odkedy sme manželia vždy sme 24 sami ako rodina a potom ideme po ostatných rodinach. Ja väčšinou chystám veci, muž vari večer predtým kapustnicu. Než sme mali deti, pozerali sme buď rozprávky, alebo sme išli von, teraz muž zoberie deti k svokovcom a ja dochystam všetko tak,že keď prídu ideme rovno večerať. Nám to takto vyhovuje najviac.
Tradície máme také ako si pamätáme z detstva, čo naši rodičia spojili zo svojich tradicii.. takže ja celý deň kmitam aby som večer vyplula dušu 😂 srandujem..
Ráno sa zobudíme, ja pripravujem všetko aby bolo do večera hotové, muž ide pre môjho invalidného otca, potom s deťmi von.. obedujeme ľahké zeleninové jedlo.. okolo 4tej, sa všetci prezlecieme za pekných, sadneme si za stedrovecerny stôl a podávajú sa: prekrojene jablko, oblátky s medom a cesnakom, pupaky s makom, hubová polievka, kapustnica a šalát s rybou.. keď dojeme, deti idú na poschodie pozerať či neuvidia Ježiška.. ja zatiaľ upratujem kuchyňu a zrazu neviem ako príde ježiško 😂 rozdame si darčeky, pokecame, oddychujeme(ako napr.teraz) a muž odvezie otca..
25.ideme k manželovej mame, kde uvidíme aj jeho sestry s rodinami a 26. Ideme k mojej sestre, kde sa stretneme s mojou ďalšou sestrou a bratom a ich rodinami a mojím otcom..
@mima1 tak verím, že ste si niečo spoločné tradične našli a už sa toho držte ak to ma byt tradícia. Tradície a zvyky sa väčšinou nosia z detstva ci s toho co si mala rada a máš rada, teda obaja, ako vás viedli k tomu rodicia... Ale môžte si aj podľa seba a v tom duchu vychovate aj svoje deti a tie to možno odovzdajú raz svojim... Je to na vas ❤️🍀 Ja sa snažím o tradície aké máme v rodine my, niečo čo má rád manžel a tsk vedieme sj naše deti. Nič netradičné. Kostol pred štedrou večerou, vianočná kapustnica je tradícia od muža a (varieva ju tradične svokra a na to sa tešíme celý rok všetci) ja robím rezeň, rybu, zemiakový tradičný majonezovy šalát a opekance s makom. Tradične si rozbalime darčeky doma a potmm ideme k svokrovcom a druhý deň k mojej mame, lebo tá veceria s nami. A tak je to vždy ❤️🍀
Adventny veniec mesiac pred..Stromcek den pred..na stedry den do vecere ziadne masko..Vecera spociva pripitkom,oblatka s medom a orechami,potom rybacia polievka,hlavny chod salat,ryba,rezne,pripadne kapustnica kto ma chut..Najeme sa..rozdame darceky a potom kecame a kukame rozpravky..klasika 🤓
@ivca88 jeden den v roku je to smutne
Ked som byvala s rodicmi sme mali toho vela, mi to niekedy vadilo ako podla scenara... S manzelom to mam volne, kedy stihnem vtedy sa vecera, pripotok lepsi aperitiv, najprv sa pomodlim, manzel da oblatky vsetkym aj psovi🙂 potom klasika ryba, ale na masle a varene zemiaky mam problemy so zlcnikom a xhyba mi salat a kapustnica, tu sme mavali ale bielu so susenymi hribmi a zemiakmi a na obed ako hlavne jedlo byvala.. Ideme von zapalit prskavku aby nas nasiel jezisko a potom klasika darceky, hraju nam slovenske koledy...zvykneme sa ist prejst po rozdani darcekov, ked sa nam chce na polnocnu, ...
Ved kukni net ake su zvyky a nieco si vyberte. Pripade nieco z domu prevezmite co ste robievali vy doma. Ja som si vymyslela ze 24nic nerobim myslim ako varenie upratovanie atd. Varim si vopred a jedine co robim je ze zapnem ruru a upeciem rybu. Nachystame komplet vsetko jedlo pitie na stol tak aby nic nechybalo a od vecere nikto nevstava nikam ani pre nic co by chybalo. Mame oblatku s medom, peniaze pod obrusom. Ked dojeme nespratavam stol. Potom uz len darceky a veget