Aké dary a povinnosti sa očakávajú od krstnej?

katuskaqz
22. jan 2015

Ahojte, dnes ma zaskočila moja sesternica s tým, že ma požiadala, aby som bola krstnou mamou ich dieťaťku (je to dievčatko) , ktoré sa narodilo len pred pár dňami. Naše deti pokrstené nie sú, nejako sme to neriešili a chceli sme nechať na nich, nech sa rozhodnú sami, keď budú rozumnejší
preto absolútne netuším, čo to všetko obnáša - od rôznych povinností, až po to, aké dary sa od krstnej mamy očakávajú - ocením každý tip, ďakujem 😵

danielita18
22. jan 2015

My sme vrodine nikdy z toho vedu nerobili som krstna a hotovo,kupim darcek na kazdy sviatok a podla toho ako mi to dovoluju financie a ani ja neocakavam ziadne drahe dary od krstnych mojho syna staci nam ze sa navstevujeme a aj deti si medzi sebou rozumeju

katarinka2511
22. jan 2015

@katuskaqz ahoj,krstna mama niesom ale poradim,tak do krstu urcite deku,perinku,ciapocku ,kosielku,dupacky,svetrik, a kosielku ku krste a este sa kupuju nausnicky,torta sa dava....ved sa porozpravaj so sesternicou,co ....u nas sa toto kupuje...

eeffka
22. jan 2015

@katuskaqz
KE a daleky vychod 🙂
ku krstu: dievcatku zlatu retiazku, aspon 100e, kosielku, sviecku, tortu
ku kazdemu sviatku: drahy dar ( narodeniny, meniny, den deti, vianoce)
prve svate,birmovka, svadba.... ani nehovorim

mne sa z toho chlpy jezia...

lenocka84
22. jan 2015

@eeffka preco by tie dary mali byt drahe??

@katuskaqz krstna mama - byt opora pre rodicov krsniatka.pomoct v ramci moznosti.a dary.uplne stacia aby boli z lasky a ak treba prakticke.a to vobec nieje o tom ze musia byt drahe 😉
Mna s mojim manzelom caka uloha krstnych za par mesiasov a velmi sa tesime.
Dolezita je laska a nie peniaze.

grasia1
22. jan 2015

niekto neocakava nic, a niekto si vybera krstnych rodicov podla financii. ☹ ja som narovinu povedala ze nechceme ziadne dary ani peniaze,nakoniec syn dostal pekny fotoalbum, kde sa da aj zapisovat ku kazdej fotke. takze ak chces nieco kupovat tak sa opytaj co by potrebovali, lepsie ako kupit nejaku zbytocnost. 🙂

sunshineka
22. jan 2015

kokos mna nikdy takato hlupa otazka ani len nanapadla.ked ma poziadali,aby som bola krstna v prvom rade som sa velmi potesila.dary som vobec neriesila.prosim ta,co su to za otazky?a ked dary,tak hlavne od srdca a nie z povinnosti.a ako tak citam,co za oracie robite,ze deku,perinku,dupacky...kde zijete?ved sme v 21.storoci a teda aspon v nasom kraji si tieto veci riesia rodicia.mne ani kosielku a sviecku nedovolili zaplatit

eeffka
22. jan 2015

@lenocka84 lebo!!! Lebo krstni maju dat krstniatku aj to posledne a vsetky dary sa pekne eviduju v zositku, kto komu kolko dal, aby sa im nahodou nevratilo viac...

niektore veci sa nedaju vysvetlit, oni sa deju...

ivet78
22. jan 2015

Kedze ja mam deti pokrstene a aj ja som krstnou mamou... hlavnou ulohou je aby sa zachovala viera v rodine... u nas sa davaju dary do vysky financnych moznosti... a navstevujeme sa , deti su spolu kazdu moznu chvilu a je im spolu dobre, a tieto rodiny by mali drzat pekne spolu...

astonka
22. jan 2015

@eeffka že zapisovať do zošitka 🤐 😨 😕

lenocka84
22. jan 2015

@eeffka a ty kde zijes?dat aj to posledne?

grasia1
22. jan 2015

ano este zaobstarala kosielku na krst a sviecku,to sme sa dohodli ze bude mat na starosti inak nic. ziadne drahe dary nie su povinnostou, ani kupovat vybavu pre babo.tortu kupili babky. to normalne cumim.to keby som mala 3 krsnata a 3 svoje deti tak len na dari robim... 😲

0silvia0
22. jan 2015

@katuskaqz riešiš formality, najprv by som na tvojom mieste riešila duchovnú úlohu krstných rodičov:

a) Krstní rodičia
Aby sa krstná milosť mohla rozvíjať, je dôležitá pomoc rodičov. To je aj úloha krstného otca alebo krstnej matky, ktorí majú byť presvedčenými veriacimi, schopnými a ochotnými pomáhať novopokrstenému, dieťaťu alebo dospelému, na jeho ceste kresťanského života. Ich úloha je skutočnou ekleziálnou (cirkevnou) službou (KKC, 1255).
Krstencovi sa podľa možnosti má dať krstný rodič, ktorého úlohou je:
- dospelému krstencovi pomáhať pri uvedení do kresťanského života;
- dieťa, ktoré má byť pokrstené, spolu s rodičmi priniesť na krst;
- usilovať sa, aby pokrstený viedol kresťanský život, primeraný krstu, a aby verne plnil povinnosti, ktoré s touto sviatosťou súvisia (KKP, kán. 872).
Za krstného rodiča sa má brať iba jeden krstný otec alebo iba jedna krstná matka, alebo jeden krstný otec a jedna krstná matka (KKP, kán. 873).
Aby niekto bol pripustený na prijatie úlohy krstného rodiča, je potrebné:
1. aby ho určil sám krstenec alebo jeho rodičia, a aby bol schopný a mal úmysel plniť túto úlohu;
2. aby zavŕšil 16. rok života;
3. aby bol katolík, pobirmovaný a ktorý už prijal najsvätejšiu Eucharistiu, a viedol život primeraný viere a úlohe, ktorú má prijať;
4. aby nebol postihnutý kánonickým trestom;
5. aby nebol otcom alebo matkou krstenca.
Pokrstený nekatolík sa má pripustiť jedine spolu s katolíckym krstným rodičom, a to iba ako svedok krstu (KKP, kán. 874 § 1 a 2).

fra
22. jan 2015

@lenocka84 je zjavné že ide zo strany eeffka o ironiu

0silvia0
22. jan 2015

@eeffka keď sa to takto deje u vás, neznamená to, že všade. Krstná mama mojim deťom nekupuje nič a nič od nej neočakávam, mne stačí skutočný záujem o moje deti.

grasia1
22. jan 2015

@eeffka to uz je potom o niecom inom a nie o krste !!! porovnavat sa kto da viac, cista falos.

eeffka
22. jan 2015

@lenocka84
@0silvia0
@grasia1

Boze moj baby vy ste fakt natvrdle? ☹ Ironia vam nieco hovori? Ja toto neschvalujem a povazujem to za zvlastnu obycaj, bohuzial toot co vam opisujem je bezna prax aj vo "velkomeste" ako su KE, nehovoriac o tom co sa deje dalej na vychod.
Ten zosit je bohuzial tiez realita: zapisuju sa dary ku krstu, svadbe, kto komu bol, kolki prisli a co doniesli....

grasia1
22. jan 2015

@eeffka chapem ako to myslis z tvojej strany, akurat sa pozastavujem nad tym, lebo som o tom este ani nepocula.o nejakych zositkoch atd. nikde som nespomenula ze ty si ta divna 😉

womankc
22. jan 2015

@katuskaqz - no ty ako krstná by si mala kúpiť krstnú sviečku, krstnú košielku / symbolická, nie na oblečenie / nejaký dar / zvykom je niečo od zlata, náušničky , či retiazočka s náboženským symbolom / a zvykom je ak dať tortu. To sú také tie svetské veci, čo sa časom vyvinuli.
čo sa týka ale náboženského významu, krtsný rodič sa vlastne zaväzuje, že bude pomáhať toto dieťa viesť k viere, teda bude akýsi tútor ..........
čo sa týka darov, by mal každý dať tak, ako je v jeho možnostiach, nie sa predbiehať , že kto dá viac, lebo práve v tomto prípade by to malo byť o duchovne i keď sama viem , že doslova sa z toho robí malá svadba a hlavne to tak ponímajú silne veriaci ľudia . Ja napríklad som to krstným svojich detí povedala rovno , že nečakám na okázalé dary, ale aby mali radi moje deti a pomohli im , keby to niekedy bolo nutné .

henikav
22. jan 2015

Darceky ano samozrejme, kazdy podla svojich moznosti ale ocakava sa ze ku krstu prinesies minimalne tu kosielku, peknu sviecku a retiazku, alebo nausnicky, po dohode s rodicmi tortu na krstiny. Potom na kazdy sviatok dietatku nejaky darcek, podla svojich moznosti a hlavne sa cely zivot dietatku aj venovat. Dobry krstny rodic dietatu venuje aj svoj cas, je nieco ako nahradny rodic, dieta ma viest ku viere a pomahat rodicom s vychovou,samozrejme tak ze rodicia usmernuju, ale v pripade umrtia rodicov by sa mal dietata ujat a vychovat ho. Myslim ze ten cas venovany krsniatku a zaujem onho je snad najdolezitejsi 😉

fra
22. jan 2015

Osobne som od krstnych rodičov mojich detí očakavala, že sami budú mať blízky vzťah s Bohom, že sa za svoje krstné dieťa budú modliť a že s ním občas budú tráviť čas, to je z mojho pohľadu asi všetko 🙂 Myslím, že byť krstnym rodičom by malo byť akési vyznamenanie a prejav dovery a že najhodnotnejším darom sú modlitby a čas strávený s krstencom- to žiadne hmotné dary ani peniaze nikdy nenahradia 🙂 .
.

alby2014
22. jan 2015

Ja som krstna neteri. Kupujem darceky na sviatky, na prve narodeniny tortu na krst som kupila bielu zavinovacku a deku+ sviecku ( a dreveneho hojdacieho konika, ktoreho konecne vyuziva bo uz ma 1.5 🙂 ) a hlavne ju lubim... Zlate retiazky, peniaze nausnicky mozno letia na dedinach, alebo pri takom no divnom zmyslani, ktore stoji na hmnotnych veciach...

PS: A to som z KE, cize pre ludi zo Zapadu a dalej,sialeny daleky vychod, skoro ukrajinska hranica 🙂

alby2014
22. jan 2015

A zabudla som...kosielku do krstu som dala vysit este.

ivetteb
22. jan 2015

Veď je to tvoja sesternica, tak sa jej opýtaj, čo by privítala ako darček pre malú. Ja som napríklad nič nechcela, núkali mi, že kúpia naušnice, ale tie som si chcela sama vybrať, aby sa mi páčili. A krstný otec /môj brat/ doniesol sviečku, krstná mama /manželova sestra/ košieľku a bolo. žiadne špeciálne darčeky z titulu že si krstný rodič sa neriešili. Myslím si, že je to skôr taký náboženský status a nie spôsob ako získať darčeky a peniaze.

jabuducanevesta
22. jan 2015

Krstna ma obliect dietatko cele na krst, ja som teda pampersky kupovala, body, dypacky, pulovrik, ciapocku, rukavicky. Zvlast kupis sviecku a kosielku bielu,ktoru das vytlacit alebo vysit s menom babatka a datumami narodenia a krstu. Na oslavu tortu som kupila. Potom uz len na narodky,meniny a vianoce darceky a na 1.sv.prijimanie a birmovku a neskor na svadbu. Hlavnou ulohou krstnycj je zastupovat ulohu rodicov,ked sa I'm nieco stane,vo vychove a pomahat I'm.

bubinko1506
22. jan 2015

@eeffka presne si to vystihla. moja mama sice nie je z vychodu, ale zije na dedine, a tam zosit funguje 😉
presne si zaznamenava, co kto dostal na narodeniny, meniny, vianoce, birmovku, krst, prijimanie. dokonca, ked som mala svadbu, tak zistovala, co som od koho dostala, aby si to mohla poznacit, aby sa nahodou nestalo, ze ona da niekomu viac, ako dostala.
je to trapne, je to chore, ale bohuzial je to tak. a byt krstna? tak kazdy caka, ze ku krstu bude minimalne zlata retiazka, na narodeniny a na sviatky drahe darceky. nieco zo zlata aj na prijimanie, birmovku, okruhle narodeniny + samozrejme hotovost 😠

loliki
22. jan 2015

@katuskaqz Co rodina, to iny zvyk. Najlepsie by bolo opytat sa sesternice, co a ako si predstavuje a dohodnut sa. Co mozes a co si ochotna prispiet, urobit, postarat sa... A co ona od teba asi ocakava a ci stym teda ty suhlasis. Aby sa potom nahodou neurazala kvoli nedorozumeniam.

fra
22. jan 2015

@bubinko1506 to musí byť veľmi ťažký a smutný život, stále takto kalkulovať a nedávať darčeky preto, lebo niekoho máme radi, ale preto, lebo sa to patrí a musíme .... uuuuf, ved to je úplne príšerné, z takého daru predsa nemože mať žiadnu radosť ani obdarovaný, ani darujúci, to vlastne vobec nie sú žiadne dary, to je len vymenny obchod a podvojné účtovníctvo

branodominika
22. jan 2015

@eeffka ohladom toho zosita, nedeje sa to len na vychode. Boli sme na svatbe a par tyzdnov nato mi nevesta ukazala zosit, kto kolko z ktorej rodiny dal.... Skoro som odpadla!!!!!

bubinko1506
22. jan 2015

@fra uplne s tebou suhlasim. Ja take nieco praktizovat odmietam, a ked davam darcek, tak je to zo srdca a nie preto, ze dotycny mi dal v takej a takej hodnote.
ved to predsa nie je sutaz, kto da hodnotnejsi dar. mna osobne potesi aj obycajna cokolada, ked viem, ze dotycna osoba si na mna spomenula a dala mi ju s tym, ze mi spravi radost 🙂

bellamafia
22. jan 2015

@lenocka84 mas uplnu pravdu krstny rodicia sa zavazuju hlavne tym ze ak by sa s rodicmi nieco stalo su ako prvy upovedomeny o starostlivost o dieta....na druhej strane byt kr neznamena kupovat drahe dary ale byt tomu dietatu oporou ak ma nejake problemy ktore nechce alebo sa hambi prediskutovat s rodicmi...nie je vsetko o peniazoch ale aj o laske a porozumeni 😉