Dcéra, stredoškoláčka každoročne stresuje kôli darčekom pre rodinu jej otca. Vraví mi, že sa im veci ktoré dáva vôbec nepáčia, tvária sa zvláštne. S jej otcom sme sa rozišli už dávno, absolútne netuším aké zvyky majú v ich rodine, možno naozaj dáva príliš lacné alebo nevhodné darčeky… a možno je len precitlivelá, bohvie …
Kým bola menšia vždy som nakúpila “suroviny” a darčeky vyrábala - mydlá, sviečky, krabičky s domácimi čokoládkami, vianočné priania, ozdoby … Od nejakých 11 tich jej davam peniaze na nákup, vychádza jej to tak 10-20 € na osobu a ešte si vzdy doloží co má našetrené z vreckového . Stále sú to ale dosť malé sumy, žiadne zázraky z toho nenakúpi a po pravde u nás v rodine od nej nikto ani extra dary nečaká. Ved ešte ani nezarába, brigádovať môže až o rok.
Kupuje také drobnosti - sviečky, vonné tyčinky, kávu z pražiarne, dobrý sypaný čaj, knihy, kozmetiku, šálku, ponožky, …
Sú to nevhodné dary? Alebo príliš lacné? To ma tak napadlo či náhodou neočakávajú protidar v rovnakej hodnote.
No neviem, to sa opýtaj bývalého, čo čakajú. Ja od detí nečakám žiadne dary, u nás nosí darčeky Ježiško. Najstarší syn kúpi vždy niečo mladším bratom a to je všetko.
No mne by bolo divné očakávať od 11 ročnej vôbec nejaký dar... A k tomu komentáru, že možno je len precitlivelá. Keby na mňa otcova rodina zazerala kvôli darčekom tiež by som sa necítila dobre obzvlášť v situácii, kde hodnotu daru nemám veľmi ako ovplyvniť... Najlepšie by si urobila keby si sa rovno opýtala svojho Ex ale teda môže byť aj to, že jeho rodina sa jednoducho nevie správať a očakáva viac ako by mala od 11 ročnej slečny...
Je zlata a treba ju pochvalit (povzbudit) 🎄⛄🌻👍.
Očakávať vobec nejaky darcek od dietata je cudne. A ak uz očakávam, tak tváriť sa kyslo, to je uplne ze chore.
A darčeky su super, tie čo dala. Klobek dole
A mozno ci to len ona neberie citlivo. Toto je taky vek, plus asi chce aby sa pacilo a vsima si kazdu mimiku obdarovaneho..
U nás v rodine sa ráta, že si niekto spomenul a dal si námahu niečo vybrať. Neočakávam od detí žiadne drahé dary, ani nepátram, koľko stáli. 🤷♀️
Opýtaj sa jej otca ale celkovo pýtať dary od dieťaťa je divné.
Bývalého by som nakopala do riti. Chruňa. Keď už si takí blbci,že očakávajú darčeky od školáčky,nech sa tvária aspoň normálne. Porozprávaj sa s ním. Chudák dievča. Sa snaží a oni takto. Normálne som sa nasrala za teba.
No ved toto, že ja netuším ako to tam v skutočnosti je, som to aj dcére vysvetľovala ze určite sú radi, len pri darčekoch to vzdy tak je že väčšiu radosť prejaví človek ked si nájde 100 € v obálke ako ked dostane nejakú sviečku. Za tým netreba hľadať nic osobné ..
Ale dcéra stále tvrdí ze toto si všíma iba u nich , nikde inde.
A to každe vianoce pobehame toho dosť, vianoce doma, u našich, u partnerovej rodiny … a dcéra aj u svojho otca rodiny
Preco nejde nakupovat dary s oteckom, ten nech pomoze s vyberom.. za mna su to primerane darceky, aj hodnoty..ja som mojim pubertakom davala po 50 eur, nech nakupia darceky, mne, surodencovi, mojim rodicom, mojmu bratovi, ich otcovi (mojmu ex), exsvokre..vedeli sa do tejto sumy v pohode zmestit.
Tak pardón ale hádam ako dospelá osoba sa viem tvariť normálne keď dostanem darček od 11 ročného dievčaťa a nie zduto alebo sucho... Ja by som kus svojej dcére verila keď vraví, že si to všíma len u nich...
No takto. Neviem ako to máte nastavene so stratavanim. Ale ja by som darčeky uplne zmenili jej strany zrušila! Je to banda kretenov!
Na oplátku by som sa s dcerou dohodla, nech ani ona od nich nič nechce a aj tak povie. Akebo nech to odkomunikuje ten jej geniálny tatinko!
To čo je toto? Tak dnešná pubertacka poctivo kupuje obsiahlej rodine dary za 10-20e a oni hodia kyslý ksicht ešte??
V 15tich uz môže povedať, že tam na vianoce nechce ísť, ci?
A teda keby dostanem niečo od nezarabajuceho dietata, snažila by som sa mu to vykompenzovat okrem úprimnej radosti aj ozaj niečím, čo jeho poteší. A nie hádzať blbe ksichty.
Máš informácie len od dcéry. V prvom rade by si sa mala obrátiť na jej otca a slušne si vykomunikovať, aké má dcéra pocity. Možno je naozaj precitlivelá, alebo si niečo zle vysvetľuje, na druhej strane možno rodina robí niečo, čo im príde normálne a neuvedomujú si, ako to interpretuje dieťa. Bez komunikácie problém ťažko vyriešite. Aj keď ste s mužom rozídení, ešte to automaticky neznamená, že prestal mať rád vlastnú dcéru. Toto je problém, ktorý si vyžaduje rozumných mentálne vyspelých rodičov.
Ešte ma napadlo, či to manželka otca nevníma tak, že ona dáva dary cudziemu dieťaťu a očakáva (neopodstatnene), že jej deťom dáš dary ty. Toto si tiež vyžaduje komunikáciu teba a otca a následne otca s novou ženou. Ak je otec normálny rozumný chlap, malo by mu záležať na pocitoch vlastnej dcéry.
Dary aké si popísala, sú úplne v poriadku a nevidím dôvod na nich niečo meniť.
@svetlonos vieš zase poznam len dcérine pocity, domnienky, neviem ako to tam v skutočnosti je.
Nechcem zbytočne situáciu hrotit nejakými radikálnymi riešeniami, ono vychovávať dieťa s ex je vzdy taká chôdza po tenkom ľade, stačí málo a je zle. Som rada ze tie vzťahy sú korektne, za chvilu je dospela nepotrebujem tie posledné roky nejakú drámu a handrkovanie sa s ex chlapom
@annm81 toto presne ma napadlo ze či tam nieje očakávaná nejaká protihodnota. Len toto uz by malo byt v réžii otca, ide o jeho rodinu nie moju, nemôžem predsa dávať ďalších 100 e na darčeky pre ľudí s ktorými ja nic nemám… Ved to co im všetkým kupuje je vlastne väčšinou z peňazí co jej dám ja, takže fakt odtiaľ potiaľ
Otec je v tomto taký typicky chlap, darčeky rieši tak 23 večer nakúpi poukážky či vyberie peniaze do obálok a Vianoce vybavené, nezaoberá sa tým či sa to niekomu bude páčiť alebo nie
Dcére na darčeky nedá nic, podľa neho ma nakúpiť nejaké drobnosti z peňazí ktoré dostala na narodky. To co im ona dáva považuje za adekvátne darčeky
Ale som rada za krátku diskusiu, aspon viem ze takéto darčeky-drobnosti od pubertacky sú úplne v poriadku pre väčšinu ľudí…
Inak to je tiež dosť blbé chcieť od dcéry aby nakúpila jeho rodine darčeky z peňazí, za ktoré si mala ona kúpiť darček na narodeniny...
Úplne normálne dary 🙂 ..my si ani iné nedávame ale len takéto drobnosti
@angeli121212
bingo!
Hej mas pravdu, nezávidím ti. A inak - minule som aj ja nadšene vyrábala gule do kúpeľa! Boli krásne a voňavé. Len akonáhle som jednu použila sama, tak som mamu varovala radsej, ze su hrozne mastné, tak nech dá naraz len 1/4 😁 Mala som 35 rokov.A veru nezažila, ze neadekvátne darček. Ma ichcisto este doteraz 😂
Keby som ja dostala darcerk od 11rocneho dietata, pekne by som sa podakovala, a dodala by som, ze by ma viac potesilo, keby ma mna peniaze neminalo, lebo ona este nezaraba a ziadny darcek od nej necakam! Muzova rodina je velmi divna!
Som dospela a tiež kupujem v rodine darčeky do 20€ (okrem mamy a priateľa). Aký to má zmysel dať každému dar za 100€? Keby si mám sama povedať čo od každého v rodine chcem za takúto sumu ani sama pre seba by som si nedokázala vybrať dary v takej hodnote...je to čistý konzum. Zo 5 vianoc a nezmestila by som sa ani do bytu...
Uplne staci..aj to je moc. Aj moj ex tak vycital mne, ze dostal malo a jeho ,,nove" deti tiez. Ze decka maju pokupit z € co dostali k narodeninam ( od neho samozrejme nie). 😡. A co on dal detom? Minule vianoce sprchac a ponozky a posledne jedno velke NIC a teda ponukli im slane palicky. Decka mam už teraz dospele, dcera tam pojde, syn odmietol.
Ja od detí neočakávam žiadne darčeky. Najstaršia má 13. Možno oni krútia nosom, lebo aj oni by boli radšej žiadnym darčekom ako takýmto "oničom"? Sorry, len tipujem podľa seba. Ja viem, že pre teba to má možno nejakú pridanú hodnotu, ale pre nich je mydlo možno len mydlo a sviečka možno len sviečka, bez ktorej by sa pokojne zaobišli 🤷. A tvoj manžel možno ani nemá páru... Tak možno preto (neviem presne ani kto) krútia nosom - že načo im to vôbec kupuje...? Ja jedine čo by som jej poradila, nech sa skúsi v neutrálnej rovine pobaviť s tým, kto na ňu najviac pod stromčekom "zazerá", že čo by si od nej priali na Vianoce a celý problém so otvorenou mysľou vykomunikovať. Možno proste nie sú na nejaké handmade výrobky a darčekovanie za 5-10€ ani im nemusí dokazovať nejakými vecami niečo, fakt ťažko povedať. A možno jej to aj "macocha" už naznačila, že nemusí im nič kupovať, ale slečna má pocit, že musí, lebo zas z domu to má, že sa to patrí a musí, aj keď len drobnosť... A im to tam na druhej strane lezie na nervy...🤷. Ale to len tipujem. Možno je úplne inde pes zakopaný. Musí dcéra sa zamyslieť. V žiadnom prípade by som jej nedávala viac peňazí na darčeky, 11 ročná nemá čo nakupovať neviemaké honosné dary.
No a komu vsetkemu kupuje? Aj jej kupuju absolutne vsetci? Vsak mozno darcek pre otca a pre surodencov ak ma nejakych, by bolo viac nez dost. Nie kazdy chce mat doma 1000 sprostosti. Mozno je to len fakt, ze nevedia ako jej to povedat. Ja pri tak malom
Dietati (15) je este stale malo neocakavam, ze nieco bude kupovat a darovavat
Ak očakávajú protidar v rovnakej hodnote tak to je ich problém.Otecko môže byť rád,že nezarábajú a dcéra mu kúpi darček.Ty dcére vysvetlí,že ak si otcova rodina neváži malo,nezaslúži si nič.Hlavne ona to musí pochopiť,na nich kašľať.
Tiez by ma zaujimalo, kto je ta rodina otca - jeho druha zena, ich deti, jeho rodicia, sestra?
Syn má 13 a žiadne dary od neho neočakávam.
Rodina taká ta širšia, jeho surodenci s manželmi/kami, bratranci, sesternice, babka dedko …
Co sa týka vnúčat ona je jediná v jej veku, ma mladšieho bratranca ktorý ešte verí na Jeziska a staršie deti/dospelakov ktorý už popri VS pracujú a dávajú honosnejsie dary …
Osobne si myslím ze v tomto môže byt ten problem, ex co ma súrodencov všetci sú na tom finančne lepšie, budto sú sami úspešní alebo sa dobre vydali/ozenili. Okrem neho, ten je aký je
Takže sú k sebe štedrý co sa týka Vianoc, dcéra tam vzdy dostala veľa značkového oblečenia a tak.
Jej otec to podľa všetkého vôbec nerieši, proste im dá obálky s peniazmi či poukážkami v bohvie akej hodnote. To kľudne môže byt aj tak ze dajú bratovi dary, jeho dcére nakúpia kopu veci a oni dostanú poukážku do DM za 20 e a sviečku s krémom. Mozno predpokladajú ze dcéra na nakup darčekov dostane peniaze lebo oni svojim deťom dajú 🤷🏼♀️ alebo sa jej to vôbec netýka a sú to skôr trenice medzi dospelými
A je aj dosť možné ze sa tvária všetci spokojne a stastne a ta moja precitlivelá pubertacka iba vsetko príliš rieši, hlavne tie rozdiely v hodnote daru
Tak hadam nikto z dospelakov necaka dary od 15 roc. decka. Možno otec, babka... Bodka. Ja ze ide i nevlastnych surodencov. Týmto všetkým ludom tvoja dcera dava darčeky?
@jasminet tiez si myslím a aj tato diskusia to potvrdzuje, ze nikto neočakáva ze mu dá 15 ročná zlatu reťaz pod stromček. A ak áno je to problem dotyčného, nie mladej.
Áno tímto všetkým ľudom dáva osobitne darček, jedine otcovim súrodencom dá akoze spoločný darček aj pre ich manželov/manzelky. Ale zas tam aj dosť dostane …
Každopádne ešte sa s ňou porozprávam, jej dary sú v poriadku a netreba aby si z toho robila ťažkú hlavu kto sa ako tvári
Normálne zavolaj bývalému a prediskutujte to. Píšeš ze nechceš vyvolávať trenice a pod. Aké trenice? Postavili ste dieťa do nezávideniahodnej situácie, na Vianoce sa tam cíti blbo. Tak si s ním zavolaj a hovor o tom, že to dieťa nemôže adekvátne obdarovať pol rodiny. Tak to zmeňte. Kúp nejakú kvalitnú sladkosť/dezert/tortu/liker…. Ja neviem a nech to je pre celú tu rodinu za to že ju tam pozvú a hotovo. Chuda ved ma stres z Vianoc, babre sa s darčekmi z úspor a ešte cíti ľútosť. Si to s bývalým porieš ty. Sú to Vianoce, pocity a peniaze tvojho dieťaťa.
Niee, podľa mňa úplne v pohode. Veď ešte nie je dospelá a nezarába. Podla mňa úplne stačí. 🙂