Ahojte,hľadám niekoho ,kto už mal sobáš,alebo sa tomu rozumie.Co všetko treba pred sobášom,myslím tu administratívu.datum čas sobáša,ako to je so svadobnou zapisnicou-je to tá istá čo sa podpisuje aj v deň sobáša?a potom putuje na matriku,kde mi vydajú sobášny list?
Ďakujem za odpovede.
@jaskolka a zápisnica na fare je teda,len pre účely farára a zostáva u neho ,či?
Nie, veď tá zápisnica potom ide na matriku. To je ta, ktorú budete vypisovať na matrike a oni ju pošlú na faru, kde bude váš sobáš.
Tá zápisnica čo spisujete na fare sa posiela na matriky, väčšinou to robí kňaz a vy na matriku pred sobášom nejdete
@jaskolka ideš na matriku, poziadas o vystavenie svadobnej zápisnice na konkrétny termín ( vopred dohodnutý s fararom) túto zápasnícu donesieš farárovi. V deň sobášu po sobáši podpíšete túto zápisnicu. Farár ju zašle na matriku. Ty potom ideš na matriku, kde si vyzdvihnes sobášny list.
@jaskolka tak sa dohodnite,lebo každý vraví inak
@konikkon a čo z matriky ? Čo robia na matrike so zápisnicu,ktorá už je Spísana na fare
Veď ti na základe nej vystavujú sobášny list. Zápisnica po sobáši zostava na matrike. Nechápem tvojej otázke. Napísala som ti to úplne jasne.
Veď to píšeme obe to isté, plus máš aj link, kde to je podrobne napísané
Co všetko ste spisovali na fare? Je možné, že niekde aj fara dáva žiadosť o uzatvorenie sobáša (majú tie tlačivá) ale aj tak ich musíte potom odniesť ešte na matriku vy (pred sobášom).
@jaskolka a keď sa bude meniť pobyt ,žiaľ ešte pred svadbou? Čo s údajmi?
co s pobytom, s akymi udajmi? skus sa normalne opytat co potrebujes. Jasne ti tu vysvetlili ako to funguje 🤷♀️
Ak ideš mať cirkevný sobáš tak ti to všetko vysvetlí kňaz na prvej nauke čo ti treba🙃 áno vypisuješ aj s ním papiere ktoré ostávajú na fare v archíve my sme najprv to vypisovali na prvej nauke papier založil do fascikla kde sú sobáše a potom ti povie že máš ísť na matriku a tam vypísať papiere musíš ísť aj so snúbencom tam vám vypíše všetko matrikarka ktorá buď pošle papiere kňazovi alebo dá tebe do ruky že pri najbližšej nauke mu máš dať (my sme malá dedina nám matrikarka dala papiere že ich máme dať kňazovi my ale on ich sám potom posielal na matriku z matriky sa nám potom ozvali že si máme prísť po sobášny list) tvojej otázke o adrese nerozumiem my sme nebývali pred svadbou spolu normálne sme mali zvlášť adresu a potom keď sme sa po svadbe presťahovala som si šla zmeniť myslím že na adresu nemusíš dávať žiadny veľký dôraz 🙂
@abet ďakujem,no to je jasné,že po svadbe sa zmenia údaje ,ale my máme spísať u farára zápisnicu ,som chcela vedieť či to je tá istá čo aj na matrike?a druhá vec bola,že stalo sa nieco,kedy si musím zmeniť pobyt aj pred svadbou -ten zostane aj po svadbe,ále v občianske musí byť ešte pred svadbou (tu nezáleží že je to pred svadbou,ale to že je to tak vychádza v mesiacoch roka,)
Keď myslíš cirkevnú zápisnicu,to nie je to isté, ako ta na matrike
Tam na faru donesiete krstné listy, uvádzate vierovyznanie, pripadne ak ste odlišného, tak sa bude farár pýtať, či ten, kto ma iné vierovyznanie, súhlasí s výchovou deti v tom náboženstve, v akom budete mat obrad. Dohadujete si termín a čas obradu, toto už tiež je potrebné pred matrikou.
Na matrike vyslovene vyplňate žiadosť o uzavretie manželstva,a tam je aj podpis dohody o spoločnom mene a mene spoločných detí.
Toto odnesiete farárovi(v malých mestsch ci dedinách to môže robiť aj matrika samotná)
Pobyt ako taký ich nezaujíma, len ide o to, aby ste mali (aspoň jeden z vás) trvalý pobyt na tom mieste, kde spadá príslušná matrika.
@jaskolka vy pracujete niekde na úrade?tak mi bude platiť všetka tá administratíva?keď budem mať v zápisnici u farára bydlisko XX a na matrike iné bydlisko Y?
Matrika bude na mieste jedného z partnerov,to je jasné,že hej
Nie, len si pamätám z vlastnej svadby. Bydlisko u farára je vyslovene kvôli ohlaskam, ak budú (niekde už ani nerobia) na matrike to tiež neriešia, aj keby hneď na druhý deň si zmenila. V sobášnom liste bydlisko nieje uvedené.
@jaskolka ae v zápisnici ach vždy píšu trvalý pobyt jedného partnera aj druhého predsa
Áno, píšu, ale to nie je nejaký extra dôležity údaj, v kostole je to kvôli ohlaskam, a na matrike pre ich evidenciu občanov.
Ale nie je to niečo že teraz bude neplatný sobáš, či niečo podobné. Veď adresy sa meniť môžu, myslím ze je x ľudí, ktorí už majú úplne inú adresu, ako mali uvedenú pri sobasnej zápisnici. A nikto nezistuje, kedy ju zmenili.
Pripadne povedz tej pani na matrike, že o čo ide, že možno budeš meniť trvalý pobyt a budeš mat úplnú istotu.
@jaskolka ďakujem veľmi si ma upokojila,ale bavíme sa o zmene pobytu pred svadbou a po zápisnici v kostole.Ta matrika sa má koľko pred svadbou vybaviť?
Minimálne 7 dní pred termínom tam teba ísť.
Dohodnúť si miesto a čas svadby bud v kostole, alebo na úrade, potom minimálne týždeň pred sobášom #
(aj skôr samozrejme, ale lehota je 7 dní aby mali čas všetko pripraviť a odoslať) treba ísť na matriku, tam s vami spisu všetky údaje (miesto, čas sobáša, vaše mena, bydlisko, spoločne priezvisko, niekde pýtajú aj mená a údaje svedkov, a ak viete, meno sobasiaceho, inde nie) to je ta zápisnica, akú matrika odošle na miesto, kde bude váš sobáš
Po obrade sa podpíšete do zápisnice, už ako manželia, aj svedkovia a sobasiaci a ta sa odosiela na matriku. To robí sobasiaci, vy s tým už nemáte nič, len o nejaký čas, obvykle pár dnj idete si vyzdvihnúť sobášny list. To vám tiež upresnia na matrike, keď tam prídete pred sobášom kvôli zápisnici.