Ahojte, dcéra sa pripravuje na 1.sv.prijimanie.
Neviem ako jej povedať, že neplánujeme nikoho pozývať, ani robiť žiadne posedenie, nič. Ona sa teší na šaty, na oslavu. Ide o to, že ani nemáme koho pozvať, pozerala video známej, tak oni mali asi 50 ľudí, skoro ako mala svadba.
Moja mama nepríde, kvôli môjmu priateľovi, tým pádom ani súrodenci nie. Z otcovej strany tiež nikto, pretože sa mi to nehodí, som rozvedená a už 4 roky sa nebavime. Môjho priateľa rodicia sú v zahraničí. Chcela som objednať veľkú tortu, urobiť fotky, urobiť nejaký slávnostný obed. Len sa bojím, že bude ukrivdena, keď ostatní budú mať spomienku z oslavy a ona nie.
Myslíte, že je vhodné to spojiť s našou svadbou a bude to také vynimocnejsie? Tiez nechceme nikoho, len svedkov. Ja už neviem čo robiť. Ešte ďaleko vyhovuje mi v tomto že sú obmedzenia, lebo aspoň môžem povedať, že sa nedajú robiť oslavy ale dovtedy môže byť všetko ináč
Pozvi jej kamaratky a urobte si pekny den urcite sa jej bude viac pacit mat tam zo 5-6 kamaratok ako 30dospelakov🤷♀️
@prasiatko30 predpokladam ze aj nejake jej kamratky budu mat prijimanie…toto si neviem uplne predstavit slavnoste posedenie s kamaratkami.
Skús sa porozprávať o tom s dcérkou. Či by ste mohli spojiť so svadbou. Že by ste boli ako dve princezné.. Aj keď organizacne by to bolo dosť náročné, dve takéto udalostí v jeden den. Mne osobne sa tento nápad nepáči..
Ešte by som sa dcérky opýtala, koho by chcela pozvať. Ak babku, nech zavolá babke a pozve ju. Prípadne nejaké sesternice, kamarátky.. Teda to pozvanie by som nechala na ňu 🙂
Nemas ty starych rodicov este? Cize prastarych rodicov dcery?
@matovicova suhlasim. Nechaj dcerku nech si sama pozve koho bude chciet, ale stanov maximalny pocet ludi. A neviem, v lete mozu byt uvolnene opatrenia, ale to nemusi znamenat ze budes robit velku oslavu, skratka budes opatrna, a jej to rozumne vysvetlis. Vsak aj v lete sa da kovidom nakazit.
A sesternica mala prve svate prijimanie, este pred kovidom, a teda ze tam ich bolo asi 10 maximalne, babka, teta-mama, moji rodicia ako krstny a este ujo, plus surodenci sesetrnice.
Moja mama nepríde určite, nebola ani na krstninach, moji súrodenci tiež sa držia pri mame. Jej otec je taky svojský, on nepôjde, lebo on nadáva na môjho priateľa.
Z rodiny nemám nikoho, starí rodicia nežijú. Z dospelých nikto.
Ešte ani priatelove deti nebudú, lebo ich matka nepusti, neboli ani na krstinach.
Skúsim s tými kamaratkami
my sme mali v korone v zime a torta bola doma saty nechcela rodina ziadna moja strana v zahranici a manzelova pre koronu nikam nechodi takze sme boli sami a spokojny sme boli
Treba vysvetlit. Nie kazdy ma taku velku rodinu a hostinu. Ale skusme spolu vymysliet nieco vynimocne. Obed v nejakej paradnej restike ako v Halici na zamku, alebo vylet ako oslavu, ... alebo pozvat kamosov a objednat ja neviem, skakaci hrad... alebo sa porad s fararom...
Urcite má nejakú kamosku, alebo kamosky, ktoré nepôjdu na 1. sv. prijímanie. Kľudne ich pozvite. Môj syn má komosa, nechodia do kostola, ale prišiel pred kostol a šiel s nami na oslavu. Koniec koncov je to jej veľký deň a tak nech si ona zavola koho chce
No tak jej nič nehovor. Lebo akonáhle začneš so strachom v hlase a ospravedlňujúcim tónom, už to ona bude brať, ako že sa jej ide diať nejaká krivda. Oslavu jej urob bez ohľadu na to, či na nej bude veľa ľudí, alebo málo. Tortu, výzdobu, slávnostné jedlo...
So svadbou by som to určite nespájala, má to byť jej deň. Určite si ho užije aj bez tetušiek, strýčkov a neviem, koho ešte.
Ja to trosku nechapem.je to jej “velky den”.to sa vazne nikto z rodiny nemoze “premoct”??to kazdy hladi sam na seba,ze ten neznasa toho a ten toho?to vazne mate tak narusene vztahy?a tvoja mama,jej babka,to ako ju ma potom rada ked nepride skrz tvojho priatela?pre mna nepochopitelne aby sa nepremohli aspon na ten obed..
Čo na to tvoj priateľ? Nemá on nejaký nápad?
Mozno keby ich dcerka zavola tak by sa premohli a prisli by. Z lasky k nej. Bolo.by to.ine akoby si.ich ty volala 🙂
To je inak blbé, že ani kvôli dieťaťu sa rodina nevie premôcť. Možno sa to vyrieši samo, možno oslavy nebudú povolené a tak či tak to oslávite sami doma. A k tej rodine, máte asi riadne problémy so vzťahmi v rodine, ja si takéto neviem ani predstaviť.
Veľké oslavy robia rómovia a ty čo na to majú . prijímanie nie je o tom že budete mať 50 hostí alebo tvoja dcéra očakáva . Tak podľa mňa je hlavne že tam budeš ty s priateľom ,krstný rodič/ia a jej bio otec by mal prísť aspoň do kostola keď už nie k vám je to aj jeho dieťa .a myslím že máš načase sa porozprávať s mamou .akože aby neprišla na krstiny či na prijímanie vlastnej vnučke ? Len kvôli tomu že má problém s tvojim priateľom ? Nepoviem keby ste sa nebavili kvôli hádke atď ale toto není dôvod na návštevu oslavy vnučky .
Určite nespajať oslavu s niečím iným dôvod aspoň môj je jasný je to jej deň kedy prijala Boha na to prvom rade netreba veľkú oslavu a mega tortu . Stačí malá decentná . Urobiť si napr rezeň a šalát , fotky otvoriť detské šampanské dať malý darček ( u nás to bola retiazka na krk s príveskom samozrejme torta tiež) treba sa hlavne uskromniť a nerobiť veľké haló o tom sväté prijímanie nieje je úplne o niečom iným
Nie som za veľké oslavy 1. sv.prijimania, skoro ako svadby, ale chápem, keď ma niekto veľkú rodinu a chce to tak.... ale urobiť jej slávnostný deň, by bolo vhodné.... už tu padol nápad, is na obed do nejakej nóbl reštaurácie, nejaký kaštieľ, zámok.. spojiť to s výletom... proste nech vie ,že je to jej deň, a snažili str sa jej ho spraviť výnimočným. Ani ta svadba mi nepríde zlý nápad, ak to vieš zorganizovať.
A čo krstní rodičia?
Skúsila by som jej to normálne vysvetliť, veď isto vidí, že sa teraz mnoho vecí nemôže v rámci obmedzení, tak by som šla asi tou cestou. Neboj všetko bude oki a ona to pochopí. Ak si spravíte potom nejaký pekný spoločný výlet alebo také niečo, tak to bude fajn
@seblicek vies pochopi ako pochopi..prijimanie bude predpokladam maj/jun kedy byva zvacsa uz vsekto uvolnene.a to je 9rocne dieta,ktore uz tak lahko neoblbnes,ucidi tam rodinu ostatnych deti,takze touto cestou klamanim by som urcite nesla.potom sa bude pytat preco Janka/Danka/Jurko tam mali rodinu a ona nie?ver ze toto dieta vsetko vidi a vnima.
Ako to spojis? Ci uz svadbu alebo kamosky? Lebo oslavovat budete prijimanie hned po prijimani,ked bude vyčesana, v satach a ked to proste bude den D. Vtedy sa subezne na den presne vydavat? Tiez kamosky pojdu z kostola po prijimani na svoje oslavy, nie na tu jej. Ak ma kamarátky,co nechodia do kostola,je to fajn napad.
Ked sa s nou budes rozpravat, viedla by som diskusiu tak vecne. Ze bude mat po prijimani oslavu a kde by to chcela mat, aku vyzdobu,tortu, vtiahnut...ved oslava bude. A popri tom nadhodit, ci zavolate nejake kamosky atd
A myslis,ze dcera vie o tom,ze po prijimani byva velka hostina? Ved si spravte doma v kruhu najblizsich,ked aj len vy traja. Alebo chodte na slavnostny obed. Nemyslim,ze by oplakavala hostinu. Bude nadsena z darceka a to staci. Nasilu by som nepozyvala kadekoho len aby sa ratalo,ze ste mali velky pocet ludi. Asi je aj zvyknuta,ze u vas nebyvaju hostiny plne pribuznych,tak si myslim,ze jej to nepride cudne.
Vobec s nikym sa z rodiny nestretavate?