Zvláštne správanie 15 ročného syna u otca. Poradíte?

stando10
27. apr 2015

Ahojte...chcem vás poprosiť o radu. Mladší 15-ročný syn chodí ku mne vždy na piatok a sobotu. Ja bývam s priateľkou, ale vždy má on vytvorené podmienky tak, aby sa cítil u nás dobre. Starší syn chodí ku mne už iba v sobotu na obedy, ale tak on bude mať už 20 rokov, takže to chápem. Ten mladší sa vždy tešil na mňa, často sa zastavil u mňa aj v týždni po škole a mal som pocit, že je všetko super. Minulú sobotu bol tiež u mňa, len sa mi posťažoval, že sa mu moc dobre nespí na rozkladacom gauči, ale tak som si povedal, že špekuluje. Aj tak som ale mal snahu na ďalší týždeň ho dať na našu posteľ v spálni a my by sme spali na tom gauči. Ale zrazu celý týždeň sa nezastavil u mňa, takmer vôbec so mnou nekomunikoval a zrazu mi napísal, že v piatok nepríde a asi ani v sobotu na obed. Samozrejme jeho matka hneď zareagovala a napísala mi sms, že bude žiadať na súde úpravu styku so synom. Som z toho dosť smutný, sklamaný a nešťastný, lebo doteraz bolo s ním všetko super, dokonca mi niekedy aj povedal, že by radšej býval so mnou a zrazu sa takto zachoval. Ani sme sa nepohádali, ani sme nemali žiadny konflikt medzi sebou, tak to vôbec nechápem. Moji chlapci sú pre mňa všetkým a na prvom mieste tak teraz neviem, čo robiť. Poraďte, prosím....

bonaqa2013
27. apr 2015

možno nie je chyba u teba, len syn už dospieva, už nie je ten malý chlapec čo predtým a môže uprednostniť niečo iné pred tebou. Alebo sa mu nepáčilo niečo na chovaní tvojej partnerky?

nela1916
27. apr 2015

Jediné, čo mi na tom celom pripadá divné, je reakcia tvojej bývalej. To mi naozaj nedáva zmysel. No na druhej strane by som povedala, že takého pätnásťročného chalana tie večné presuny od rodičovi k rodičovi jednoducho nemusia baviť donekonečna. Hlavne keď si jeden predstaví, proti čomu všetkému také pubertálne deti bojujú a dospelým jedincom to vôbec nedáva zmysel. Dospievajúce deti potrebujú súkromie a možno aj stabilitu a oops, každý týždeň zmena už nie je vítaná. Ja viem, inak to nejde a jeho správanie ťa asi zraňuje, no je možné, že tvoj syn jednoducho započína aktivity mimo rodičov a mimo vašich tradičných a dlhoročných zvyklostí a nie je v tom nič osobné. Proste už od neho nedostaneš tú spätnú väzbu, ktorú ti dával ako dieťa.

kiki68
27. apr 2015

je v takom veku, ale chapem,ze ex striehne asi na toto ako gazela. Aj ked nie je dobre ak su inak vztahy v poriadku robit taketo rozbroje u deti v tomto pubertalnom veku. Nechaj mu cas nech trosku vychladne, tymto deckam nieco sadne na rozum a hned su vybavene

peneloppe
27. apr 2015

Je to uz takmer dospely chalan, takze podla mna najlepsie bude sa s nim priamo porozpravat, co sa deje, co sa stalo, co mu vadi, preco sa sprava takto, preco k vam nechce chodit. Lepsie ako si kadeco domyslat. S tvojou ex to vobec neries, syn je uz dost velky na to aby za seba hovoril sam a vyjadril svoj nazor a vies sa dohodnut priamo s nim ako bude vas vztah, vase stretavanie sa v buducnosti vyzerat.

sendy182
27. apr 2015

Tak ho prekvap ty.....niekde v meste....mozno kino....nemusi prist k tebe ak ma nieco o com mozno nechce rozpravat.....ak sa uzavrel do seba je to jeho volba.,,,treba opatrne.....ak bude chciet povie ak nie treba ostat ustretovy.....myslim ze zadrhel bude v tvohej ex.....vie nieco co ty asi nie.....

ivetlo
27. apr 2015

A ak by mal problém sa ti otvoriť, tak skús sním ísť na bike, zahrať futbal, opekať, nejakú spoločnú aktivitu aby sa zbavil ostychu a aby ste boli samí. Alebo sa skús aj spýtať staršieho syna či niečo netuší. Veď on môže byť aj zamilovaný a napr frajerka môže bývať blízko nich a keď je u teba môže to mať už ďaleko. To skutočne nevieš čo jemu behá po rozume.

esterba
27. apr 2015

V 15 asi vacsina deti netuzi stravit prave piatok a sobotu s rodicom/rodicmi. To ti ani nemusi chciet povedat, mozno mu to bude trapne ti to vysvetlovat. Ja by som mu navrhla, nech u teba prespi cez tyzden alebo nech chodi na nedelu a prespi do pondelka. Ale netlacila by som.

albao
27. apr 2015

Keď sa na to pozriem z hľadiska výojovej psychológie, nedivím sa ničomu. Proste prestupuje do ďalšej vývojovej fázy, hľadá vzory z vonku, otec a mama sú off ...

malabiba
27. apr 2015

porozprávaj sa s ním otvorene, ale opatrne, keď budete spolu, alebo mu zavolaj, tak ako píšu vyššie....deckám v tomto veku sa všeličo preháňa hlavou 🙂 ...menia sa, sú citliví, začínajú sa na svet dívať inak, však sám vidíš ako je to u staršieho...a porozprávaj sa aj s exkou, v dobrom, chlapec je už veľký a keď sa bude chcieť s tebou stretávať - ani ona ani súd v tom nezabráni....držím palce a veľa trpezlivosti

stando10
autor
29. apr 2015

..ďakujem Vám za názory...aj tak som z toho zúfalý a neviem ako zareagovať teraz....zatiaľ sa mi synovia neozývajú ani nepíšu...